Законопроект урежда правилата за възстановяване на неправомерна държавна помощ

На днешното си заседание Министерският съвет одобри проект за изцяло нов закон. Сега действащият е в сила от началото на 2007 г.

© Георги Кожухаров

На днешното си заседание Министерският съвет одобри проект за изцяло нов закон. Сега действащият е в сила от началото на 2007 г.Министерският съвет одобри проект на нов Закон за държавните помощи, съобщи правителствената пресслужба.


Той премахва съществуващата нормативна празнота и въвежда национален механизъм за възстановяване на неправомерна и несъвместима държавна помощ, гласи съобщението. Целта е да се възстанови съществуващото пазарно положение преди предоставянето на помощта.


Промените въвеждат изискване администраторите на помощ да действат и да постигнат резултати в кратки срокове, така че пазарното състояние да се възстанови максимално бързо.

Въвежда се също механизъм за правна защита за конкурентите и други трети страни, засегнати от предоставянето на неправомерна държавна помощ или от други нарушения при предоставянето на държавни помощи.
Едновременно с това националните съдилища ще се подпомагат както чрез създаване на правна връзка между тях, така и от Европейската комисия и от Съда на Европейския съюз. По този начин ефективно ще се гарантира
законосъобразното прилагане на режима на държавните помощи и в контекста на модернизацията на режима от страна на Европейската комисия в периода 2012-2014 г.
С проекта се подобрява и процедурата за налагане на санкции за неизпълнение на законодателството по държавните помощи. Отговорна за това ще е Агенцията за държавна финансова инспекция. Очаква се това да подобри контрола при разходването на публичен ресурс и да въздейства дисциплиниращо в сектора, секазва в правителственото съобщение.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на telqk
    telqk
    Рейтинг: 1605 Неутрално

    Всичко ми стана ясно от заседанието! Само не разбрах какво става с неправомерната държавна помощ на така наречените хамерикански централи?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK