Министерството на земеделието ще следи цените на вносните храни

Румен Порожанов

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен ПорожановМинистерството на земеделието ще подложи на мониторинг цените на вносните храни в търговските вериги. Това става след като проверката на ведомството за състава и качеството на хранителни продукти от една и съща марка, продавани в България и в Западна Европа, показа разминаване не само в съставките, но и в цените им, при това в полза на по-развитите и платежоспособни пазари.


Български експерти купиха през май безалкохолни напитки, шоколадови изделия, сирена, колбаси и детски храни в супермаркети в Германия и Австрия и сравниха състава и цените на продуктите, продавани в България. Оказа се, че при 16 от над 30 артикула цените в България са значително по-високи.


"Не може една цена да е в пъти по-голяма. Всичко над 20% е притеснително", коментира в интервю по БНТ земеделският министър Румен Порожанов и допълни, че цените ще се сравняват два пъти месечно.
В отговор на въпрос за значително по-слабата покупателна способност в България той уточни, че не може да се очаква цените в страната да са по-ниски, отколкото в останалите европейски държави, но подчерта и че разлика от 90% също не е редно да има.


Порожанов определи като нелоялна търговска практика подхода на европейските производители да продават стоки с различни съставки на различните пазари.


Утре той ще има среща с Федерацията на потребителите, Комисията за защита на потребителите и представители на търговските вериги. Въпросът ще бъде отнесем и в Брюксел след като и в други източноевропейски държави беше установено същото разминаване.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Майтапчии!Влез в първия Кауфланд, и сравнявай!Цените на вносните храни са 2-3 пъти по-високи, от цената им в Германия!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Ха ха ха, сукааа, скука. Питайте нЕкой пенсионер и ще Ви светне на всякакви цени, кой, къде, какво и колко дава. Иначе, тия са чудесен пример за това, как се пилее матрялска пара.

 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 580 Неутрално

  "Където е текло, пак ще тече".
  Не вярвам да има някакво осезаемо подобрение на ситуацията. Просто се доказа, че третират страните от източна Европа като втора категория, а тези от най-източна - като втора категория на втората категория.

 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Глупости на търкалета.
  Какво точно ще им следят на цените?
  Ще въведат максимални цени на храните ли ???????
  За стоки , които все пак са в по-високия ценови сегмент??????
  Проблема с различно качество има съвсем различно измерение - голямата тлъста търговска марка предлага на местния пазар продукт менте, с който убива местната конкуренция.
  Така че противодействие на това безобразие трябва да се търси по линия защита на конкуренцията и авторското право, а не ревове и сълзи, от които никой няма да се трогне.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на Костадинка Костадинова
  Костадинка Костадинова
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Някои имитират дейност....... Правят го отвреме навреме. Не че има полза де.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5373 Неутрално

  Следене на цени?:)
  Нещо от типа:
  - А, една цена минава.
  - не, моя си е моя си е
  - аз първи я видях аз ще я следя...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  И този Порожанов се оформя като голям пън...

 8. 8 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Отвратен съм от фарса разиграван от държавните органи и глупоста на населението. От половин месец ни подгряват с "проверките" и някои намазаха командировки до супермаркетите на Европа, а други си купуват родно качество с палмово масло, кокоши кожи и сухожилия. И двете страни са доволни и ругаят Европа.
  Какво ще им следят на цените? Защо не следят вносителите? Кой са и какво е качеството на внесените от тях продукти? На какви цени ги внасят и на колко ги предлагат на веригите? Плащат ли си ДДС и данъци?
  Съдържанието отговаряло на етикета, ама било с 2% повече от колкото в Германия. Е, и? Няма ощетени , но поднесено като "Драстични разлики в ..." обуначва матреала и разговорите са за шунката , а не за жалката бг действителност.
  Контролните органи защо не се заровят в шунката на Тандем и да потърсят там има ли месо? Или в течните свинските филета , в тебеширеното сирене?
  Не им стиска , собствениците или са бивши ДСари или партийни спонсори.
  Затова , трепери Европа , виновна си , че съдържанието отговаря на етикета и продаваш по скъпо на собствената си територия.

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Не му е работа на този човек да следи цени.
  За да стигнат до тук минават през дистрибутори,а като отидат в магазина собственика също си слага надценка.Не е длъжен да работи на загуба.
  На нас,ако ни се вижда скъпо,не купуваме.Така последните две надценки ще си ги намалят.

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2183 Любопитно

  и колко изпапка МЗХ покрай тази изключително съдържателна дейност?

 11. 11 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Наблюдавайте си ги цените колкото искате, само гледайте да не разсърдите другарката Меркел. Умната ей! И някой да не вземе да следи дали веригите плащат ДДС. Сакън, нали от там се пълнят еврофондовете.

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Държава на втора-трета скорост в ЕС сме си и това си е

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2113 Неутрално  Ами щом вносните стоки са толкова скъпи (и некачествени), това означава, че се отваря огромна възможност за местните отечествени производители да предложат по-качествена и по-евтина продукция.

  Вервайтеми.


 14. 14 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ф.Нинов":

  Местните производители имат и качествена продукция. Вервай ми!
  Проблемът е, че големите вериги слагат 100% върху доставната цена, а аналогичните вносни са с доста по-ниски маржове.
  Цената на вносните стоки често се надува и заради вносителите - дори и да не начисляват големи печалби, обемите на стоките са малки за да получат конкурентна оферта.

 15. 15 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Порожанов-Вишеградски си прави пиар с глюгозо-фруктозен сироп.Ако немските потребители решат да поискат паралелна проверка,какво ли ще открият в българските стоки?Палма,сухо мляко ,2-3пъти замразявани меса,ситен шрифт за микроскоп!Но най-вече двоен стандарт,който прави наистина бгпотребителя,втора ръка човек.И то не от западните капиталисти,а от родните бизнесболшевики.Преди години,майка ми беше купила киселомляко от40 ст от Кауфланд.Не мога да забравя съдържанието на кутията-нещо като тебешир с вода.Когато сеобадих на производителя, да ми обясни що за нещо е произвел,той каза да опитам от същата марка ,но с кофичка с червена капачка.И Ангела Меркел не може да попречи на един производител да изгради и запази добро име на фирмата си.Стига той самият той да го иска.

 16. 16 Профил на dane
  dane
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Министерството имитира нещо си. Къде сме ние ? Италианците за един-два евроцента в повече на спагетите две седмици не ги купуваха. Да пробваме с индивидуална грамотност, за групова хич ни няма. Вкъщи не ядем колбаси. Спряхме и шоколадените блокчета, цената им е по-висока от най-скъпия ингредиент вътре, а съдържат масово 50-60% захар по левче килото. Колкото са по-маркови, толкова са по-захарни. И със сол, за контрапункт на захарта. Това на цена от 15 до 40 лева на килограм..."За бога, братя, не купувайте!"

 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#14] от "gogo2011":

  Ами щом е така, тогва се отваря още една (втора) пазарна ниша, а именно някой да отвори местна отечествена верига от магазини, в която да се продават качествени стоки с надцека под 100%.

  Парите лежат буквално на улицата и чакат някого да се наведе и да ги вземе.

 18. 18 Профил на LalaDally
  LalaDally
  Рейтинг: 162 Неутрално

  Цените са такива, каквито ги определя търсенето и предлагането на съответния пазар. Всичко друго са словесни еквилибристики и вятър. Държавата не е ценообразуващ орган на свободно търгувани стоки и услуги, а може и трябва само да следи за тяхното качество.

  "If you make people think they're thinking, they'll love you. If you really make them think, they'll hate you!"
 19. 19 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ф.Нинов":

  АБО маркет. Но имат проблем с маркетинга явно. А и избраха лоша локация за първи магазин - България МОЛ не става.

 20. 20 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Време да се направи агенция за тая работа , с бюджет, с 30-40 персонал, да има хлеб за тълпите селяндури, които пълнят сградите по центъра на София :-)...

 21. 21 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#16] от "dane":

  И индивидуалн, и групова няма. Иначе не знам как да си обясня купуването на гориво от обекти на ЛУК, ОМВ, Шел, Еко... Толкова години дране на кожи и доброволно пак при тях.
  Иначе ми е любопитно за спирането на колбасите. Предполагам, че причината не е тотален отказ от месото.

 22. 22 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Ами проблемът е по- мащабен от храните. И други стоки не са със същите качества. Например прах за пране Ариел в Германия пере прекрасно, у нас не съвсем. Някой ще каже- водата, и др. обективни обстоятелства. Но е съмнително как в китайски магазин може да си купиш същият прах/ шоколад/ чипс /напитка по- евтино от друг магазин и да са еднакви....

 23. 23 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Иначе световните марки трябва да следят сами качеството на продуктите си. Една "Милка" и у нас и в др. държава, дори в Африка, трябва да е същата "Милка". Иначе е измама на производителя.

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  "Руската хибридка са лошите западноевропейци, които тровят или лъжат с качеството на храните си източноевропейците. Още когато тръгна манипулацията казах, че вероятността да слагат съставки, които не са оповестени, е нищожна - без да се изключва. Но там хляб за развитие на отхвърляща реакция няма.
  Втората хипотеза е, че слагат по-лоши съставки - тоест, не ни лъжат с необявени съставки, но вместо първокачествени съставки, слагат второкачествени. Това също не беше доказано, тъй като разлика в съставните част е допустима в определени граници. Там нищо не намериха.
  И остана цената. Много по-скъпо. Тук има заровено куче, но пак детайлите.
  Защо са по-скъпи у нас аналогични продукти. Да започнем, че не е заради логистични разходи.
  Остават заради по-големи печалби - и тук има две вероятности - едната по-високи цени на входа в България и по-високи надценки в самата България. Ами да бяхте проверили и ..... тогава щяхте да видите къде се формира и как се разпределя премията. Да, и тук има участие на големите европейски вериги, които работят у нас, но в равна, ако не и по-голяма степен отговорност за високите крайни цени на европейски стоки у нас имат другите - вносителите и търговците. И затова не ни е виновен ЕС. И вие ня мястото на тези "юнаци" ще направите същото, защото така се прави и номера минава при горивата, при търговете, при концесиите.. Навсякъде. Защо само при търговия, да има конкуренция?
  Не ЕС, а Кой? прави цените високи. Но това няма да Ви го кажат медиите на Кой. Слушам БТВ - "драстични разлики" в качеството на храните в Западна Европа и България /тове не е просто фейк, това е пропаганда/. Подобно заглавие никак не се поддържа от "изнесените факти", но идеята е хората да запомнят заглавието.
  От близо три години се реализира проекта за устойчиво насищане на медийното пространство със скепсис спрямо ЕС и НАТО - ерозия на доверието към тях, за сметка на панегириците за Русия. И като видите резултатите от проучването на Алфа Рисърч не се изненадвайте."

  Илиан Василев

 25. 25 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Пълни идиотщини!
  Тия явно или са слънчасали, или искат да ни върнат в "развития социализЪм".

 26. 26 Профил на bgzdravka
  bgzdravka
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ф.Нинов":

  Няма Европейската Банка за възстановяване и развитие да даде на тази нова българска верига магазини почти безлихвен заем за разрастване в източна Европа. защото вече веднъж е била разследвана за това за друга германска верига и бързия и растеж в източна Европа.

 27. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#26] от "bgzdravka":

  в България в момента е бъкано с кеш., мухлясващ по влогове.
  Не ти трябват заеми.

  Пък и банките биха отпуснали в момента заем с почти нулева лихва.

  Ето например Лафка успя с огромен замах да покажат, че отечестеният бизнесмен също може.

  След като Лафка може, значи не би трябвало да е проблем Балканджи Йово да отвори верига от магазини с евтини и качествени отечествени стоки.

 28. 29 Профил на bgzdravka
  bgzdravka
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ф.Нинов":

  Защо пишеш глупости или това е криворазбирането на емигрантите за английско/немско /френски хумор

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK