След протест на служителите в Агенцията за градушките им беше обещан бонус

След протест на служителите в Агенцията за градушките им беше обещан бонус

© Цветелина Белутова, КапиталМинистърът на земеделието Румен Порожанов подписа споразумение с директора на Агенцията за борба с градушките Ваньо Славеев и със синдикатите, съобщи държавното радио.


Служители от агенцията от област Пловдив излязоха на протест тази сутрин с настояване да се осигури адекватно заплащане и нормални условия на труд.


Подписаното споразумение предвижда допълнително материално стимулиране на работещите, обясни министър Румен Порожанов, макар че доста детайли от него все още не са уточнени.
В момента се предвижда служителите да получат пари, които да компенсират искането за увеличение на заплатите. По информация на министерството става дума за 386 хил. лева общо или средно по 500 лева на ракетострелец, съгласно последната им атестация като държавни служители за първото полугодие на 2017 г.


Министърът се ангажира също и да се потърсят начини за повишаване на възнаграждението през следващата 2018 година. В споразумението е записано и запазване като цяло на работните места на служителите по места. Искането на служителите е за 20% по-високи заплати.


Синдикатите не са сигурни, че протестите ще спрат, защото стачкуващите не са съгласували действията си с тях. От земеделското министерство обявиха, че не работят само 23 от общо над 200 ракетни площадки.


По-рано служителите на полигоните за борба с градушките в Южна България се събраха на полигона в Поповица. От ръководството съобщиха, че до момента са изключени три от площадките.


Близо 100 души от двата полигона за борба с градушките в Поповица и Голям чардак обявиха гражданско неподчинение и изключиха пултовете. Така продукция за над 400 млн. лева остава незащитена от градушки независимо от лошата метеорологична прогноза.


Протестиращите обясниха, че от 20 години получават обещания да им се повишат заплатите, но това не се случва.


По данни на Светла Василева от КНСБ 90% от работещите в деветте полигона в страната получават минимална заплата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK