Ивайло Пенчев спечели дело срещу финансовия регулатор

Ралица Агайн отговаря за застрахователния надзор в Комисията за финансов надзор

© Цветелина Белутова, Капитал

Ралица Агайн отговаря за застрахователния надзор в Комисията за финансов надзорАдминистративният съд в София постанови Комисията за финансов надзор да премахне от интернет страницата си доклада от проверката на компанията "Окшънайз" на Ивайло Пенчев. Това се вижда от решение на съда, взето след жалба на компанията.


Проверката на регулатора срещу нея започна в средата на април и завърши с доклад от около 30 страници, който бе оповестен публично и все още е на страницата на ведомството, което не е негова практика.


Собственикът на компанията възрази публично, тъй като според него в случая се разкрива търговска информация.
С решението си от 30 юни съдът постановява незабавно и безусловно прекратяване на действията на Комисията за финансов надзор, изразяващи се в публикуване на интернет страницата на институцията на доклада.


Разпореждането подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от съобщаването му.


Съдът не е приел аргументите на Комисията за финансов надзор, че при оповестяването на документа са спазени всички законодателни изисквания - за неразпространяване на лични и търговски данни.


Освен това са приели аргументите на жалбоподателя, че докладът на практика е анонимен, тъй като не съдържа изходящ номер и дата, както се твърди в становището на председателя на КФН.


След произнасянето на съда Ивайло Пенчев призова от страницата си във "Фейсбук" регулаторът да спази съдебното решение, макар че както се вижда от него то може да бъде обжалвано.


Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Весело

  Браво на пича, кефи ме! Да не е тайно влюбен в Ралица Агайн?
  Тези дела и съдебни решения някак много ми приличат на несподелена любов ;)

 2. 2 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Измитането на некадърниците и калинките зависи само и единствено от всички нас - които им плащаме заплатите!

 3. 3 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 954 Любопитно

  Аз разбирам,че единственоти,което е спечелил Пенчев,е пе докладс зс него се сваля от сайта на КЗК.Борците за прозрачност от Дай,България са доволни....

 4. 4 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Поздравления Пенчев.
  Това е то, борба срещу абсурдните и поръчкови институции в България.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Само така! Колкото и да ни струва ,трябва да се воюва с институциите -бухалки!

 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Това момче добре пипа.Тепърва ще берат ядове с него.

 7. 7 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ето една статия, която е типичният ОЧЕВАДЕН пример за ПОРЪЧКОВА журналистика в Дневник, при цялото ми уважение. В Административен съд минават стотици дела на месец, където търговци се жалват срещу различни действия на администрацията. Това дело няма особена важност нито от правен нито от обществен инерес, На мен ми става доста чудно защо Дневник си ИЗБИРА с такова настървение да следи точно това дело и да го прави публично достояние. Като се вземе предвид характера на делото, което изобщо не е по същественото на спора между "Окшънайз" и КФН, а има за предмет несъществен страничен въпрос, единственият логичен отговор е, че Дневник има мотив систематично да фокусира общественото внимание върху спора между Пенчев и КФН. Кой го е "мотивирал" Дневник? Очевидно единственият заинтересуван е Пенчев за да оказва публичен натиск върху КФН при висящ спор, чрез медиите. Иначе от какво се притеснява господин Пенчев - ето КФН е изкарал публично своето решение и мотивите за него, които на г-н Пенчев явно не му харесват и той иска да ги "скрие". Що така г-н Пенчев от какво толкова има да се притеснявате?

  А самото съдебно решение е доста спорно и меко казано абсурдно, както за мен остават доста съмнения и върху причините съдия да попише такова смешно решение. Ако КФН действително са взели всички мерки за скриването на лични и търговски данни в доклада, т.е. законът е спазен, какъв е проблемът тогава? Освен, че Пенчев си умира от кеф публично да се заяжда с КФН, но не иска да има публичност и за тезата на другата страна в спора - КФН?? Излиза че, този съдията подписал решението се опитва да каже на един административен орган как да си организира работата и какво може и не може да прави в рамките на оперативната си самостоятелност, което на мен звучи абсурдно и противозаконно от стана на съда. Добре е КФН да обжалва за да видим дали тези съдебни еквилибристики ще продължат и на ниво ВАС.

 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Пенчев че е прав, прав е - ама не му прави чест цървулския език в коментара - липсват му първите седем.

 9. 9 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Администрацията в България е деградирала.
  Застава ти една дето първо са я назначили на работа а после се уяи и ти издава присъди и единствения начин да се справиш с тях е съда.
  Така е навсякъде.

  Има наредба за общественич ред , че не се паркира в зелените площи , че музиката в градината на ресторанта е до 22.00 часа , кмета издава заповед че може, да се паркира , и че може да се свири на макс под прозорците ти до 03.00 часа през нощта. . Съобщаваш на полицаите а те казват че заповедта му се протестира в съда. И може да те глобят с 2000 лева за злоумишлено повикване на 112.

  Настроение Весело.

 10. 10 Профил на rdf16318709
  rdf16318709
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Коментар 7 е много точен. Дневник, ангажирате ли се, че ако ВАС отмени това решение, пак ще го оповестите със същата настървеност?

 11. 11 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Така трябва, нарушени права, отиваш на съд...
  Обаче:
  Дали изобщо се повлия ефективността на администрацията
  Дали правосъдието вече е по-качествено
  Дали останалите действия са правомерни..
  Важното е да поведем в резултата, да се погневим и да обидим колкото се може повече пъти и хора от една страна, а от друга да проявяваме административна тъпост и упоритост...
  Вогонска му работа...

 12. 12 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#7] от "idiotstavrev":

  Пенчев е спонсор на проекта на Прокопиев-Дай,България.Затова го отразяват.Както рекламираха едни растителни пробиотици на един друг спонсор на Проекта,по време на предишните избори.Разбира се,ефект за Дай,България във вид на електорални нагласи няма да има.

 13. 13 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 286 Весело

  До коментар [#3] от "yanne":

  Правите ли разлика между прозрачност в работата на държавни ведомства и търговска/служебна тайна?!

 14. 14 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#13] от "iceman_bg":

  Хе-хе.,Виждам само двойния стандарт на борците за прозрачност..

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Тая победа не значи нищо. Доклададът имаше за цел да му опетни името и си свърши работата. И да го махнат - все тая, след дъжд качулка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#8] от "Deaddark":
  Правилата може да нарушава този, който ги познава. В състояние ли си да говориш на брилянтния език, можеш да си позволиш и "цървулския", както ти го наричаш. А точно това е правилният език във времето на политическата коректност и новоговора, които изкривяват реалността и легитимират цензурата в най-изродския й вид - автоцензурата!

  Мърфи е оптимист!
 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  От тази статия така и не разбрах какво точно е спечелил. Действа ли порталът му и ще могат ли там да се огласяват държавни поръчки? Да или не?

  Мърфи е оптимист!
 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  Ако съда с основание е приел че има изнасяне на търговска тайна, то това говори много лошо за държавната агенция призвана да пази служебна тайна. Епитетите употребени по техен адрес май са слаби. Ех ако и прокуратурата .....

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на tctconev
  tctconev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Да това е начина! Другрите държавни чиновници получават шок когато си потърсш правата! А когато ги осъдиш да ти плтят разходите по делото са мат! Нищо че не плащат с техни пари!

 20. 20 Профил на ВЕФ 206
  ВЕФ 206
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#17] от "султана глаушева":

  Спечелил е да му се скрият кирливите ризи (докладът). Ама кога ще ги скрият - не се знае, щото пък решението подлежало на обжалване. Е, ако не друго, поне интересуващите се от този съществуващ единствено в "Дневник" спор, са разбрали къде да да намерят доклада.

 21. 21 Профил на tctconev
  tctconev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Както е казал мечо пух - колкото повече толкова повече! Не знам друг начин за вкарване в пътя на държавни кърлежи.Ако някой знае моля да сподели!

 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#20] от "ВЕФ 206":
  А какви са му "кирливите ризи", както ги наричаш? Мен ако питаш, нем8у вярвам много повече, отколкото на всички политици, независимо от кольора, взети заедно!

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1806 Разстроено

  До коментар [#9] от "rorikabc":

  Да, тоя к...р съм го ял и аз. Между другото и дежурният полицай беше бесен, вика "Да, Вие сте десетият който се обажда, колегите ще ги накарат да млъкнат за 5 секунди, ама като отидеме там и ни развяват разрешение от общината. Нищо не можем да направим.".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на ВЕФ 206
  ВЕФ 206
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#22] от "султана глаушева":

  Е, такъв е изразът. Предполагам, че става дума за извършване на застрахователна дейност без лиценз. А предполагам, защото в статията на "Дневник" (ама колко естествено само!) няма и думичка конкретика за темата на доклада. Юридически блябосвания. Абе дали има някакъв начин човек да разбира тук кога някой му е отговорил?

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4320 Неутрално

  До коментар [#8] от "Deaddark":

  И мен ме дразни каруцарският му език, но е прав на 100%!

 27. 27 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#25] от "ВЕФ 206":
  Виждаш ли? Не знаеш, ама говориш! Този човек сам си е изградил бизнес. Не на наша, а на световна територия! Предлага портал. Безплатно. Обвиняват го, че порталът не поддържал закони. Не му е и работа на портала да поддържа каквито и да било закони. Дава рамката и който иска да го пълни със закони - застрахователни, за превозване на зелева чорба или каквито и да било. Не дава ли тази рамка, хвърли портала на боклука! Но не го обвинявай за това, че не ти поддържа законите! Ами въведи си ги!

  Мърфи е оптимист!
 28. 28 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  В Административен съд минават стотици дела на месец, където търговци се жалват срещу различни действия на администрацията...
  ... Излиза че, този съдията подписал решението се опитва да каже на един административен орган как да си организира работата и какво може и не може да прави в рамките на оперативната си самостоятелност, което на мен звучи абсурдно и противозаконно от стана на съда.
  —цитат от коментар 7 на idiotstavrev


  Пълна каша ти е в главата. Точно това му е работата на Административния съд. Точно затова има " стотици дела на месец, където търговци се жалват", както сам казваш. Вземи прочети законите преди да говориш за противозаконност! :)

  И в "Дневник" съвсем оправдано следят точно това дело, защото Пенчев в случая е прав. Наистина КФН няма практика да публикува доклади от проверки. Или публикуват препоръки за изпълнение, или решения с административни мерки или новини за отнети лицензи и т.н. В този доклад няма нищо такова. И наистина е анонимен.
  А ако се окаже вярно и това, че не са му дали копие, то значи наистина са нарушили закона. И наистина има институционален натиск срещу него.

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4320 Неутрално

  До коментар [#25] от "ВЕФ 206":

  Сайтът му е "пощенска кутия" и не извършва застрахователска дейност! Само свързва нуждаещи се от застраховка със застрахователи!

 30. 30 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#29] от "vassilun":

  Информацията е всичко! Да не дойде момент, в който нечий бизнес да бъде нарочен от конкуренцията, смазан или обезкръвен, защото "някой има достатъчно информация" как функционира? Вие доброволно ще дадете на "ОушънАЙС" информация какви материали са ви нужни, в какви количества, на какъв период от време, какви обороти правите... Последното е въпрос на калкулация. Когато някой знае много за вас, то той лесно може да ви победи. А Ивайло Намкойси е български бизнесмен - няма да се посвени да ви отнеме бизнеса, че да може да си купи поредното "Ламбо".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 31. 31 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Браво, Пенчев! Мачкай мишоците!

 32. 32 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 983 Неутрално

  ТОЯ "ЧОВЕК" ИМА ЦЕХ В гр.Летница общ.Ловеч.Там се работи при нечовешки робски условия в изклщчително вредна среда с химикали.Най безопасния от който е ацетона,Концентрацията е 10ки пъти над допустимата. Прочетете с Гоогле какво означава това за работещите.
  Ако имахме държава и институции той ще е в затвора до живот.Отделно от това цеха дълго време работеше без акт.16.
  Нека да се скрие и да не ни занимава със себе си .Гл.прокурор който чете редовно Дневник нека бъде така добър да се самосезира и да осъдят ЕДИН подивял "Капиталист" за умишлено увреждане здравето на неграмотните му работници.А всички институции които са го проверявали закрити.Може би с изкл. на КФН.
  Мога да пиша още но това стига като за начало.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Вече се убедих, че всеки може да осъди всяка държавна институция, с добър адвокат и добросъвестни съдии. Чиновниците, събирани кой знае откъде, са супер неподготвени и ги мързи да се учат. И е така, защото всеки ги сменя при всяка смяна на правителството.

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  Така публикуван докладът беше узаконен викилийкс при това анонимен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#30] от "moriarti":

  Типично ченгеджийско мислене. Всичко да се крие, информацията си остава само за теб и се правиш на тарикат. А нормалният свят се развива по съвсем друг начин, подобни платформи има навсякъде и се ползват масово. Гербераста обаче не може да приеме това, милиционерщината е лечима само с екарисаж.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  секи 4ти км

  Или е прав 100% ; или не е.

  Я пък срещна ли изразно средство "на 100%",
  место не мога си немеря... :)

  До коментар [#26] от "vassilun":
  До коментар [#8] от "Deaddark":

  И мен ме дразни каруцарският му език, но е прав на 100%!

 37. 37 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#36] от "dnevnikar":

  Ти намери някой да те научи на български.


  До коментар [#16] от "султана глаушева":

  Там е работата, че ако говориш на цървулски сам си плюеш на авторитета и където нещата са на кантар - губиш. Сега е прав по закон, без да има два или повече закона да се противопоставят едни на други и затова не си личи - ала нека влезе с такъв език в по-завързан спор - няма да го спечели.

 38. 38 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#25] от "ВЕФ 206":Сайтът му е "пощенска кутия" и не извършва застрахователска дейност! Само свързва нуждаещи се от застраховка със застрахователи!
  —цитат от коментар 29 на vassilun


  Виж сега, "свързването на нуждаещи се от застраховка със застрахователи" се нарича застрахователна брокерска дейност. И не е само цената на застраховката това, което трябва да се сравнява, когато нуждаещият се от застраховка търси такава. Има разлики в покритието, в изключенията, в общите условия по застраховката, репутацията на застрахователя като платец на щети и т.н. Затова застрахователният брокер трябва да консултира, да съветва клиента по всички тези въпроси и да му помогне да избере най-подходящата за него застрахователна компания и застраховка.

 39. 39 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Да не дойде момент, в който нечий бизнес да бъде нарочен от конкуренцията, смазан или обезкръвен, защото "някой има достатъчно информация" как функционира? Вие доброволно ще дадете на "ОушънАЙС" информация какви материали са ви нужни, в какви количества, на какъв период от време, какви обороти правите... Когато някой знае много за вас, то той лесно може да ви победи.
  —цитат от коментар 30 на moriarti


  Да не искаш да кажеш, че преди да се появи Интернет е нямало конкуренция, смазване и обезкръвяване? :)
  То е лесно да се философства седнал пред компютъра, но в реалния свят бизнесът освен да купува трябва и да продава. И в момента да се криеш от конкуренцията означава да се криеш от потенциалните купувачи.

  Има едно понятие B2B (business-to-business). То не е от вчера, но в последните десетилетия работи все по-електронно. А в последните 10 години има упорита тенденция да се мести от малки частни B2B сайтове към отворени платформи. Не само това, ами и бизнесът се доверява на външни фирми да му инсталират ERP системи и да ги свързват с електронната B2B търговия. Щото не само информацията е важна, ами и бързината, и понижаване на разходите, и прочие. Затова пазарните обеми в електронната B2B търговия растат устойчиво с 15% годишно. В момента общите световни разходи за B2B технологии и услуги са два пъти по-високи от тези за B2C (business-to-customer) технологии.

  А краденето на бизнеси няма да се промени, щото шпионирането не е от вчера. На никой не му дреме какви и колко материали купуваш, щото важната информация е да се разбере какво, колко, на кого и на каква цена продаваш. Обикновено целта е да се отнемат клиентите, а не производството. А никой не си обвързва продажбите със само една платформа.

 40. 40 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 419 Неутрално

  този т.н. бизнесмен влезе в историята със изразите от предаването при Ц.Ризова, ЦИТИРАМ:
  "през оная ми работа е"
  и
  " на мен тогава ми кипнаха лай.../фекалиите/...
  пълен нервак...

 41. 41 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  Дневник, ако КФН спечели обжалването във ВАС ще напишете ли пак такова категорично заглавие, м?
  С бясна скорост се хлъзгате по жълтата, наклонена плоскост...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 42. 42 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Пенчев използва всички законни лостове за влияние върху държавата . Медийното осмиване също е законно . Другият начин всички го знаем , радвам се , че е избрал този - дава пример .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK