Български учени разработват безглутенова бира

Български учени разработват безглутенова бира

© Цветелина Ангелова, КапиталБългарски учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработват безглутеново пиво. Това се е разбрало по време на наскоро проведената Национална конференция по хранене, организирана от Българското дружество по хранене и диететика, съобщават оттам.


Темата за безглутеновите храни е широко дискутирана сред лекарите във връзка с глутеновата ентеропатия (цьолиакия) или чувствителност към глутен - наследствено състояние, предизвикано от консумацията на зърнени култури, съдържащи глутен. Имайки предвид факта, че бирата е една от най-разпространените напитки в световен мащаб, производството на безглутеново или с ниско съдържание на глутен пиво придобива все по-голяма популярност.


Последните разработки на безглутенови пива – ейл и лагър, се приемат като положителна стъпка от тези, които имат глутенова непоносимост, и стимулира най-вече търсенето на безглутенови суровини, съобразени с процесите в пивоварството, коментира проф. д-р Габриела Маринова, директор на института.
Задача на изследванията в тази насока е да се получат напитки, като се използват различни зърнени суровини - просо, елда, киноа, сорго, ориз и др., с подходящи физико-химични и вкусови свойства.


"В международен план пивоварите се стремят да разрешат проблема с глутеновата непоносимост за почитателите на пивото. Постигането на икономическа ефективност на процесите и производството на приемлив за потребителите продукт е предизвикателство за учените и българските изследователи не могат да стоят настрана от тези процеси", пояснява директорът на Института по криобиология и хранителни технологии.


Целта на представеното проучване е да се получи бира с ниско съдържание на глутен, като се използва пивна мъст от ечемичен малц с добавени просо, царевичен грис и ориз в различни съотношения и два щама пивни дрожди от колекцията на института.


В конкретното изследване с най-висока антиоксидантна способност се характеризира пробата с 40% ориз, следвана от тази с 40% царевичен грис. С избрания технологичен режим е разработен продукт с ниско съдържание на глутен под 20 ppm (mg/l). По този начин се покриват изискванията за етикетиране на нискоглутеновите и безглутеновите храни и напитки. Дрождите запазват ферментационната си и метаболитна активност. Полученото пиво е с нормални показатели и добра дегустационна оценка, с подходящ за консуматора вкус и аромат.


По време на конференцията е отчетен фактът, че в последно време са създадени модерни технологии за производство на различни асортименти бира с ниско съдържание на алкохол или без алкохол, които притежават качества, близки до тези на алкохолсъдържащите им аналози.


Но най-важното е, че безалкохолното пиво, от една страна, съдържа всички характеристики на традиционната бира, а от друга - липсата на алкохол го прави подходящо за по-широка консумация. То може да има благоприятно действие върху здравето и може да обогати диетата на съвременния човек.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Това е хубаво, но някой прави ли изследване защо има нарастване на броя на хората с глутенова непоносимост?

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  Пийте жива бира! В някои от маркетите на "Била" се продава. Открих я и във фоайето на хотел "Бургас" да гарата в Бургас.
  А пък безалкохолната "бира" е като виртуалният "секс",тоест модерна лъжа.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  Това е хубаво, но някой прави ли изследване защо има нарастване на броя на хората с глутенова непоносимост?
  —цитат от коментар 1 на Лео  До коментар [#1] от "Лео":

  Специално за това не знам,но според някои учени причините за алергиите са психически.

 4. 4 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това е хубаво, но някой прави ли изследване защо има нарастване на броя на хората с глутенова непоносимост?
  —цитат от коментар 1 на Лео


  Защото е мода ;) В немски репортажи показваха, че това въобще не е така, много зависи къде си правиш изследванията, защото в последните години са се навъдили всякакви лаборатории и центрове за такива изследвания. Да не говорим, че симптомите, които се описват като "глутенова непоносимост" са толкова общи, че всеки би могъл да си сложи диагнозата, ако не си направиш наистина сериозни изследвания. Вижте например: https://www.youtube.com/watch?v=EV_JGz9XmT4

 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 652 Весело

  в разработката на безглутенова бира - има хляб! действайте!

 6. 6 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 219 Любопитно

  До коментар [#1] от "Лео":

  А кой каза, че се е повишил?

 7. 7 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 269 Весело

  Това ще е супер. Къркаш на корем, без да правиш бирено шкембе.

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  До коментар [#7] от "general_patton":

  Ха дано, ама на дали:)
  При това в някои случаи може и да си караш колата.
  Но по-добре да работят в тази посока, вместо да ни бомбардират с различни диети.

 9. 9 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  "Тази година е публикувано проучване на Harvard University в престижния журнал The BMJ с впечатляващ IF 19.697, което е протекло 26 години и е с представителна извадка от 45 303 мъже и 64 714 жени. Целта е била да се проучи какви са дълготрайните ефекти върху здравето на консумацията на глутен. Резултатите са показали, че хранителният прием на глутен не е свързан с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания, но ограничаването му може да доведе до намалена консумация на някои важни компоненти от диетата, което от своя страна увеличава значително споменатия по-горе риск. Или с други думи – ако избягвате глутен съдържащи продукти, има по-голям риск да развиете сърдечно-съдово заболяване. В групата на НЕконсумиращите глутен е имало със 75 случая повече на заболели от споменатите заболявания.

  Авторите на проучването подчертават в заключението си, че не трябва да се промотира и препоръчва безглутенова диета на хора, които не страдат от цьолиакия."

 10. 10 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Това ще е супер. Къркаш на корем, без да правиш бирено шкембе.
  —цитат от коментар 7 на general_patton


  Биреното шкембе не е от бирата, а от мезето ;)

 11. 11 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#10:"kapitan_laino"][/quote]

  Не само. Бирата си е на практика хляб. Да пиеш бира е като да муаш леб. Отделно заради глутена точно бирата прави така, че храната която си изял, докато си пиел биричка, се разгражда 2 пъти по-бавно, отколкото ако си я изял, без да пиеш бира. Така че безглутеновата бира ще реши проблема с биреното шкембе и килограмите.

 12. 12 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Онзи ден пих безглутенова Estrella, щото нали трябва да се пробва всичко. Няма да повторя - по-гадно беше дори от тъпите бири с кола.

 13. 13 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Пиите и не му мислете...наздраве ;)

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
 14. 14 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Това е прекрасна новина за Пешо пияндето от съседния вход. Той много внимава какво пие.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 15. 15 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1047 Весело

  Това е хубаво, но някой прави ли изследване защо има нарастване на броя на хората с глутенова непоносимост?
  —цитат от коментар 1 на Лео


  Няма нарастване, има глупави кифли, водещи се по глупави трендове.
  Има миниатюрен процент, нула цяло и нещо, хора с истинска глутенова непоносимост, като тези в крайната и форма са съвсем малко.
  На друг, също малък процент, от време на време глутенът причинява лек дискомфорт, та е препоръчително да го ограничават.
  Най-голям е процентът на глупавите хора, търсещи за каква глупост да се хванат и да си дават парите на био и безглутенови търгаши.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 16. 16 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Какво им пука вреден ли е глутенът или не? Има пазарно търсене - правят продукт. Браво за маркетинговия подход.

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Това е хубаво, но някой прави ли изследване защо има нарастване на броя на хората с глутенова непоносимост?
  —цитат от коментар 1 на Лео


  не, щото такова май няма:)... освен в някои части на Африка, където %-та на деца със CD си е висок по принцип

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  "различни зърнени суровини - просо, елда, киноа, сорго, ориз"
  Тези суровини са доста скъпи. Особено елда и киноа.

 19. 19 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 441 Весело

  ... хляба и бирата са, може би, едни от най-древните достижения на човешката цивилизация. Рецептите са прости - зърно (ечемик, пшеница, ръж), вода, хмел за бирата и сол за хляба. Толкоз. Проверено от хилядолетия. Заложени са в генезиса на хомо сапиенса, неговите бит, култура и религия... обаче, фарисеите нахлуха в храма - безалкохолна бира, радлери, мадлери, безглутенова, със грис, чия, маракуя, лимец и ...бахур. Хляба стана пълнозърнест, с мюсли, маслини, лук, пръжки, с вакса и антивакса... луда работа. Дневник продължава с жилто-кафяви "новини", мърмота си завива шоколад, а пък някой кара колело ;-)

 20. 20 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":

  няма такова нещо като "жива" бира ... , просто от Пети океан си нямат филтрираща система :) иначе си е нормална бира без консерванти и филтрация

  Pure Chewing Satisfaction
 21. 21 Профил на lisungerche
  lisungerche
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дали манията с този глутен, т.е. избягването му, не се преекспонира малко?

 22. 22 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1927 Любопитно

  За глутена не знам, ама ако може да изкарат една безалкохолна бира с нормален бирен вкус, ще размажат конкуренцията.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  никога не съм бил изкушен от безглутеновата мания, но ако направят нормална безалкохолна бира, ще бъда потребител. няма такава гадост като безалкохолните бири на пазара понастоящем.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 857 Гневно

  Но най-важното е, че безалкохолното пиво, от една страна, съдържа всички характеристики на традиционната бира, а от друга - липсата на алкохол го прави подходящо за по-широка консумация.
  -------------------------------------------

  Съдържанието на алкохол е най-сериозната характеристика на бирата, бе! Следователно безалкохолната бира въобще не бива да се нарича бира!

  Това е като млякото - продукт, добиван от бозайници. Последния път като проверих, бадемите все още не бяха бозайници - следователно бадемовата "напитка" не е мляко!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 25. 25 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За какво им е на тия български учени да я разработват тепърва тая бира като такова нещо на пазара има от години?

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  До коментар [#23] от "abdelhaqq":

  Да ти кажа честно ще предпочета вода с лед, може газирана вместо безалкохолна бира. Диетичните моди в служба на търговията наистина стават натрапчиво-досадни, проблемът е в качеството и количеството на храната. Освен това си ги има и възрастовите процеси с които трябва да се съобразяваме.
  Нали имаше един анекдот за диетите, че тези които спазват абсолютни "без" диети може и да не живеят по-дълго, но поради въздържането ще им се струва че е така. :-)

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":няма такова нещо като "жива" бира ... , просто от Пети океан си нямат филтрираща система :) иначе си е нормална бира без консерванти и филтрация
  —цитат от коментар 20 на serpico  До коментар [#20] от "serpico":

  Разликата между жива бира и тази в бутилка е като между фреш и натурален сок в кутия. Та не е едно и също.

 28. 28 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лео":

  не но има сериозно нарастване на хората с нарцистичен синдром желаещи да живеят вечно и следващи всяка мода която им обещава всичко :)

  Birds of a feather flock together.
 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#24] от "majorman":

  е, колега, не може да кажем, че "съдържанието на алкохол" е най-сериозното в бирата - иначе перфектната бира щеше да бъде медицинския спирт, дето пиянките от квартала си купуват от аптеката в блока ми :) но е важна съставка - да, към вкуса на бирата, оказва се.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#26] от "daskal1":

  безалкохолна бира ми се вижда противоречие в дефиницията, по аристотел. нещо като гей-ислям, веганска свинска пържола, миролюбив джихадист и пр. изродски нелепици.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3953 Весело

  До коментар [#30] от "abdelhaqq":

  Великите Илф и Петров са описали взривоопасните семейни проблеми в следствие на диетата включваща "вегетарианския заек от моркови" в студентската столова.

 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#31] от "daskal1":

  оня ден ядох от любопитство "вегански шницел", някаква пресирана целулозна пържена мерзост. няма да повторя.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3953 Весело

  До коментар [#32] от "abdelhaqq":

  Имам две дами в офиса които са веганки. Случайно ги чух да дискутират проблемите с газовете от този тип диета, явно кравите не са сами в производството на метан.

 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#20] от "serpico":

  малко мирише на блато понякога, ама човек остава в творческото зачудване дали е заради съхранението в тенекиения варел или ради немити чаши в "барчетата".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#33] от "daskal1":

  и викат, веганската диета била засищала. е как да не засища, кат се издуеш сущий балон в червата от CH4.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1927 Весело

  До коментар [#30] от "abdelhaqq":

  Сам писа, че не алкохола а вкуса са важни, та няма проблем бирата да е безалкохолна, стига вкуса да го бива. Отделно, че може да палиш колата и да смениш пъба... За веганското месо... ами има, ама хамбургера е към 250 000Е бройката. Да с месо, което обаче нито е родено, нито е доено, нито е клано или драно, абе няма пострадало животно. Сега дали се вписва точно във веганската схема може да се спори, обаче има месо, без да има пострадало животно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK