"Евроинс" купува портфейл от застраховател на Piraeus bank в Румъния

"Евроинс" купува портфейл от застраховател на Piraeus bank в Румъния

© Георги КожухаровЕвроинс Румъния", част от една от водещите застрахователни групи в Югоизточна Европа - "Евроинс иншурънс груп" АД, ще придобие портфейла с общозастрахователни полици на румънската ATE Insurance. Тя е собственост на най-голямата банка в Гърция - Piraeus bank, работеща и на българския пазар под името Пиреос банк.


Сделката става възможна, след като румънският финансов надзор (ASF) е одобрил сделката на 4 юли, съобщават от дружеството. Двете страни се споразумяха за прехвърлянето на портфейла на 19 януари 2017 г.


"Придобиванията са част от стратегията ни. Застрахователната ни група придоби няколко бизнеса в региона през изминалите години и ще продължи да проучва възможности в това отношение, както на пазарите, на които вече присъства, така и на нови", коментира Михнеа Тобеску, изпълнителен директор на "Евроинс Румъния".
В същото време наскоро гръцката банка обяви плановете си да се раздели с бизнеса си на Балканите.


Цялата група на "Евроинс" е сред 13-те застрахователни компании, при които Комисията за финансов надзор установи недостиг на капитал при проведените проверки на състоянието им. Той е попълнен още миналата година, уточниха от дружеството.


През 2016 г. "Евроинс Румъния" регистрира около 22% ръст на премийния си приход спрямо предходната година до близо 200 млн. евро и 6.5 млн. евро печалба преди данъци, посочват от дружеството. Комбинираната квота на разходите на компанията се понижи до 92%, което е доста под средното за сектора в Румъния равнище (100%). През първото тримесечие на 2017 г. румънското подразделение на застрахователя увеличи премийния си приход с 47% на годишна база до 67 млн. евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK