Моряшкият синдикат защити собствениците на Български морски флот от Валери Симеонов

Моряшкият синдикат защити собствениците на Български морски флот от Валери Симеонов

© Юлия ЛазароваМоряшкият синдикат се обяви в защита на собствениците на Български морски флот, след като преди ден вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ще постави въпроса за нарушения на приватизационния договор. Собственици на компанията са братята Кирил и Георги Домусчиеви. Симеонов каза, че ще постави въпроса на заседанието на правителството, проведено във вторник, но след това не се разбра дали това е станало.


"Изявленията в средствата за масова информация на вицепремиера Валери Симеонов относно приватизацията на БМФ е, меко казано, некомпетентна, емоционална и създава погрешна представа за последствията от приватизацията на Параходство БМФ", пишат в декларация от синдиката, изпратена до медиите.


В началото на април 2017 г. Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата излезе с решение, с което позволи договорът за приватизация на Параходство "Български морски флот" (БМФ) да бъде променен. Основното желание на собствениците е да се промени ангажиментът им да поддържат определен тонаж на корабите. Оправданието им е, че има "стопанска непоносимост", тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ, писа "Капитал" през май.
Искът е срещу Агенцията за приватизация и е от юли миналата година. Арбитражът в състав Валентина Зартова, Станимир Цоцов и Дончо Хрусанов уважава желанието на корабособственика. Държавното ведомство ще трябва и да плати и част от разноските на частната компания по делото в размер на 3.7 млн. лв. И най-вече на собствениците на флота са спестени неустойки от над 55 млн. лв., които иначе би трябвало да се платят през лятото на 2018 г. за неизпълнението на условията по приватизационния договор.


Моряшки синдикат декларира, че при тази продължителна криза, ако параходството беше останало държавно, то сега нямаше да съществува, щеше да е фалирало и работните места щяха да са нула.


След приватизацията бяха предприети мерки за оздравяване на фирмата в условията на невиждана и безпрецедентна по дълбочина криза и най-ниските в историята на корабоплаването нива на фрахтовия пазар, допълват от синдиката.


Те обясняват и че старите кораби са се подменяли с нови по-модерни и ефективни. Средната възраст на корабите от 29 години беше намалена на по-малко от 10 години. Държавата продаде 70% от БМФ за 440 милиона лева, а стойността на активите и корабите само три месеца след приватизацията намаля 10 пъти поради световната криза в корабоплаването, обясняват ситуацията от синдиката.


"Девет години след приватизацията бе построен и купен един цял нов флот на стойност 570 милиона и предстоят инвестиция от още над 200 милиона през тази и следващата година (корабите вече са договорени и се строят). В същото време държавата не е осигурила дори една стотинка за инвестиции, въпреки че има 30 процента дял в БМФ", се допълва в декларацията.


В резултат от "лошата" приватизация и след "нарязаните" кораби реалната цена на дела на държавата е увеличен, се посочва в писмото.


Какви работни места без нови кораби щеше да има? Трябва ли да продължава експлоатацията на корабите над 30-35 години, което е опасно за живота и здравето на моряците и никой не иска да ги наеме?! Благодарение на инвестициите, осигурени от новият собственик, след приватизацията са гарантирани сигурни и безопасни работни места на съвременни и конкурентни на пазара кораби, допълват моряците.


Те посочват, че за тях е важно да имат сигурно, на европейско ниво заплащане и редовно да получават възнагражденията си. А това било налице в компанията, където минималната заплата е над 1400 долара на месец, а капитаните главните механици получавали над 8000 долара на месец.


"Моряшкият синдикат декларира, че няма по-добре регулирани трудовоправни отношения, по-сигурни, безопасни и добре платени работни места в България. Българските моряци сега могат да работят на нови, съвременни и сигурни кораби и това нямаше да е възможно без новия собственик", се казва още в декларацията.


Ако г-н Валери Симеонов твърди, че има проблем с приватизацията на БМФ, това означава, че трябва да бъдат развалени всички приватизационни сделки в страната и отново всичко да стане отново държавна собственост. Това ли искаме? Ние сме против, заключават от синдиката.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  На кого да вярваме?
  По-точно - кой лъже?

 2. 2 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Домусчиев ли го защити,че този на снимката ми изглежда,че е той ?

 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  По-точно - кой лъже?
  -----------
  В случая и аз това се питам.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Да си плаща неустойката и да си поддържа по-малък тонаж!

  По същата логика, аз ако си купя кола на лизинг и ми намалеят доходите мога да искам да ми намалят вноската (цената на колата) със същия процент поради "стопанска непоносимост"?

 5. 5 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 541 Неутрално

  при положение че БТПП е бизнес органозация, защо въобще е позволено там да се гледа арбитраж ? Единстевеното друго место с повече конфликт на интереси би било да се гледа към арбитража на КРИБ , неговия собствен работодателски съюз.
  Както Златев е стиснал синдиката вътре в Лукойл, така и Домусчиев е хвнала през таш,,ците тези синдикати, кво да кажат ?

  ДОГОВОРИТЕ СЛЕДВА ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ. КЬОРАВ КАРТИ НЕ ИГРАЕ.
  Именно работодателите, най чето го повтарят това.

  Малоумна и селска дръжава. По добре да я няма тази индустрия, ако ще им се правят нагъзвания, затваряй кво му са молиш на тоя.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  Колко синдикално !!!! и по български услужливо !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  Ако по приватизационен договор е трябвало да запазят работните места, а те са ги намалили драстично значи са в нарушение и точка. Всички други инвестиции са ги правили за увеличаване на собствените си печалби. Синдиката е ясно че са "натиснати" да защитават собствениците.

 8. 8 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Хвани единия, удари другия... истината е, че Валери Симеонов Балевски е част от Петата колона в България и явно в организацията са хвърлили око на бизнеса на Домуса... но не корабите, а това, което е в корабите

  I shave with Occam's razor
 9. 9 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ако по приватизационен договор е трябвало да запазят работните места, а те са ги намалили драстично значи са в нарушение и точка. Всички други инвестиции са ги правили за увеличаване на собствените си печалби. Синдиката е ясно че са "натиснати" да защитават собствениците.
  —цитат от коментар 7 на pet_fire


  ти май не четеш Чукча.
  Тоя е пуснал договора на арбиртаж в Търговско промишлента плата. И са променили договора допуснато е изменение. Т.е. в частта си за този пунк, вече предишното изискване на важи.

  Въпроса е ,,,
  КОЙ КРЕТЕН Е ПОДПИСАЛ ПРИВАТИЗАЦИОНЕН ДОГОВОР С РАБОТОДАТЕЛ, КЪДЕТО СПОРОВЕТЕ ДА СЕ ГЛЕДАТ В РАБОТОДАТЕЛСКИ СЪЮЗ?
  КВО ТОЧНО ОЧАКВАТЕ ДА РЕШАТ, МАМКА ВИ ?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#9] от "Georgi Velev":

  Серьожа, как кой?
  Станишкович.

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Любопитно

  Този т.н. Моряшки Синдикат е една жалка подлога на Киро Парахода!

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Тези са толкова синдикат колкото Доган експерт-хидролог. Маши и хрантутници на Гелосаният. А той като е сключвал договор да е внимавал. И аз искам да ми дадат заем за 50млн и после да не ги върна поради "непреодолими обстоятелства". Дори още от сега мога да кажа, че да върна 50млн за мен е непреодолимо невъзможно :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Любопитно

  До коментар [#2] от "Mia san Bayern!":

  Той,той е и там е изправен пред микрофона ,за да "сапунисва" яко аудиторията.

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Любопитно

  До коментар [#4] от "Гадьо":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  За хора като нас НЕ ,но за хора като тези горе на снимката ДА!

 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Хвани единия, удари другия... истината е, че Валери Симеонов Балевски е част от Петата колона в България
  —цитат от коментар 8 на Сахаров

  На фона на останалите се преглъща въпреки че е доста... екзотичен. Но поне е автентичен а от останалите лъха такава тежка смрад и лицемерие. И определено има зъб на руснаците /разбираемо, налазили са като скакалци Черноморието/ така че не е точно да са причислява към "петата колона".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  С тия 55 млн. Кире ще си джитка по света и ще има и за Лудогорец некой лев.
  Колкото до световната криза, ми такива винаги е имало, това значи ли, че банката трябва да ми опрости кредита след такива събития?
  Щото те не искат...

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Валери да не са го назначили да изпълнява функциите на цялата администрация, правителството и съдебната система.

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Колко ли са се облажили синдикатите, за да защитят Домусите. Корупция та и отгоре.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Позицията на моряшките синдикати (зависими от своя работодател) са в противоречие с твърденията на Домусчиев и мотивите за "стопанска непоносимост" :)
  Ама че глупост са написали. Държавата спокойно може да го използва за основание за падане на решението арбитража :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Е и това доживяхме, Синдикат да хвали и защитава работодателя. Махни, махни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK