Кабинетът намери 2.4 млн., за да обжалва арбитражно решение в полза на Домусчиеви

Вицепремиерът Валери Симеонов (вляво) и премиерът Бойко Борисов (в средата)

© Цветелина Белутова

Вицепремиерът Валери Симеонов (вляво) и премиерът Бойко Борисов (в средата)Правителството намери 2.4 млн. лв., с които да обжалва арбитражно решение в полза на компанията - собственик на Български морски флот, контролирана от братята Кирил и Георги Домусчиеви.


По предложение на министъра на икономиката Емил Караниколов и след разпореждане на премиера Бойко Борисов правителството осигури 2.4 млн. лв., необходими за заплащане на дължимата държавна такса за предявяване на иск пред Върховния касационен съд за отмяна на решение от 30 март на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата, постановено по заведено от "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД дело срещу Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, се казва в съобщение от днес на правителствената информационна служба.


Решението на Министерския съвет цели максимална защита на държавния интерес при изпълнението на поетите ангажименти по приватизационен договор, се казва в съобщението. Средствата ще бъдат осигурени с постановление на Министерския съвет като допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката и са за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите от централния бюджет по бюджета на ведомството за 2017 г., информира пресслужбата.
Темата с необходимостта средствата да бъдат осигурени, беше повдигната вчера в телевизионно интервю от вицепремиера Валери Симеонов. Той каза, че вече е поставял проблема на правителственото заседание преди седмица, но не е получил отговор, и увери, че ще продължи да пита. Симеонов изказа недоволство от начина на управление на Български морски флот след приватизацията през 2008 г. и изрази мнение, че приватизационният договор не се изпълнява.


Арбитражният съд при БТПП позволи договорът за приватизация на параходството да бъде променен. Основното желание на собствениците е да се промени ангажиментът им да поддържат определен тонаж на корабите. Оправданието им е, че има "стопанска непоносимост", тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ, писа "Капитал" през май.


Днес в профила си във "Фейсбук" Кирил Домусчиев написа, че за разлика от други подобни компании - в Украйна и Румъния, които са фалирали, българското дружество продължава да работи. "Костваше ни много усилия, нерви и притеснения, но устояхме", написа Домусчиев. Моряшкият синдикат също подкрепи работодателя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK