Близо 1.5 млн. от българите в трудоспособна възраст са били икономически неактивни през 2016 г.

Близо 1.5 млн. от българите в трудоспособна възраст са били икономически неактивни през 2016 г.

© Георги КожухаровБлизо 31% от българите на възраст от 15 до 64 г. са били икономически неактивни през миналата година. Данните са от анализ на Евростат за икономическата активност в Европейския съюз през 2016 г. цитиран БТА.


Средно около 27 процента от населението на Евросъюза е оставало извън пазара на труда през 2016 г., сочи статистиката. У нас Националния статистически институт отчита, че в диапазона 15-64 г., обикновено наричана "трудоспособна възраст", неактивните българи миналата година са били приблизително 1.5 милиона души. От тях 164 хиляди са били трайно обезсърчени - така експертите наричат онези, които нито са търсили работа, нито въобще са искали да работят. От тази категория най-висок е делът на хората със средно образование - близо 70%, и с основно - 61 на сто.


Най-много от неактивните българи - около половин милион души, са във възрастта 15-24 г., тъй като мнозина от тях още учат. В категорията 25-34 г. неактивни са били 224 000 българи, в 35-44 г. - 155 000, а в 45-54 г. - 160 хиляди.
Над 400 хиляди българи са били незаети сред най-старите в трудоспособна възраст, които са на възраст 55-64 г., сочат данните на НСИ. Общо от незаетите в пазара на труда на възраст 15-64 г. мъже са били 641 хиляди, а жени - над 800 хиляди.


В градовете неактивните българи са били около 1 милион, а в селата - над 450 хиляди. Най-голяма група незаети се формира от хората със средно или с някакъв вид професионално образование - близо 700 хиляди души. Неработещите висшисти са около 140 хиляди.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  1.5 милиона от българите или от българските граждани?
  Само тъмнозелените вече са около милион.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  Е как я докарваме безработицата до 7.5% тогава.

 3. 3 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 502 Неутрално

  За съжаление схемата е такава, че тези хора не се броят за безработни. За това и безработицата е ниска.
  Удобно е, нали? Особено за тиквите - сред тях няма нито безработни, нито икон. неактивни.

 4. 4 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 612 Неутрално

  "Е как я докарваме безработицата до 7.5% тогава."

  Еми с магия как иначе :-) При работещи 2.2 млн., щом 1 млн. има още неактивни то аз получавам около 45 процента безработица. А от тези 2.2 млн. като изкараме 600 000 души, които са набюджетна издръжка, т.е. останалите 1.6 млн. ги издържат и тях, получаваме, че 1.6 млн. издържат освен себе си още и около 5.5 млн. други хора. Тази схема ще изгърми много жестоко някой ден, но този ден умело се отлага в годините.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 5. 5 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#4] от "The.Teacher":


  До коментар [#2] от "chicago514":

  Който няма работа и НЕ ТЪРСИ такава не е БЕЗРАБОТЕН.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4199 Весело

  Е как я докарваме безработицата до 7.5% тогава.
  —цитат от коментар 2 на chicago514


  така
  "От тази категория най-висок е делът на хората със средно образование - близо 70%, и с основно - 61 на сто.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 612 Неутрално

  "Който няма работа и НЕ ТЪРСИ такава не е БЕЗРАБОТЕН."

  Това е според закона и наредбите, които са написани за да са удобни на държавата. Иначе истината съм я написал по-долу и е неоспорима. Може да се влезе и в сайта на НСИ и там ги има данните. Според мен дали ходиш да се подписваш някъде или не, не е критерий дали ще се водиш безработен или не, ако нямаш работа и не си на трудов договор и не се самоосигуряваш - си безработен и това е. Иначе броят на т.нар. обезкуражени и нетърсещи работа е доста голям и с тази група никой не работи и не постига реални резултати, като изключим различните "обучения", които са корупционни практики отвсякъде и някакви 5-6 месеца евентуално по някаква общинска или държавна програма да се подпират метли или да се носят кафета в някакви частни фирми. Реално проблемът с ромите е най-сериозен, защото реално много от хората в трудоспособна възраст са роми и техният брой ще се увеличава.
  Много е говорена за семейния бизнес или бизнес от 1-2 човека и как може да се стимулира самонаемането и т.н., но тука кодекса на труда е толкова остарял, че няма накъде повече. Няма уредена почасова законна заетост, уникални глупости при освобождаване на работници и т.н. да не продължавам нататък.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1599 Разстроено

  "Близо 1.5 млн. от българите в трудоспособна възраст са били икономически неактивни през 2016 г."

  Това е абсАлютно неверно, защото голяма част работят в сивия сектор, а други в престъпния ъндърграунд, където доходите са в пъти по-големи. Тези, които ограбват банки, окрадват инкасо автомобили и банкомати, изнудват, проституират и сводничат ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ НЕАКТИВНИ ЛИ ДА ГИ ВОДИМ?????

 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 733 Неутрално

  За разцвета на една икономика и държава се гледа броят на реално работещите.. Те са не повече от 2-2,5 милиона и са наполовина сравнено с преди 20 години..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Как става така 1,5 млн.българи са трудово неактивни през 2016 год.,а безработицата е 7,5 %???Очевидно има нещо сбъркано или в статистиката,или в сивия сектор!

 11. 11 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Една трета мързелуват, една трета кара на пенсия (де редовна, де фабрикувана), една трета опъват каиша и всички мърморят, че сме най-бедните в клуба на богатите.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11387 Неутрално

  Най-много хора пред стандартния срок за пенсия са аут. :)
  По-вероятното според мен обаче е друго - повечето от тези 400000 души са полицаи и военни :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 277 Неутрално
 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Е, да, ама според Баце тя е под 6%. Сега на кой на вярвам - на Вожда или на тази стъкмистика на Евростат?

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#4] от "The.Teacher":

  Това е жестоката истина, колега - в момента ситуацията е "оркестърът свири, "Титаник" потъва" и не се взимат никакви адекватни мерки за това - нито реформи, нито безусловен базов доход, нито енергийно-ефективна икономика, нито директна демокрация. Само още от същото. Хоратя правят протест след протест, но не тръгват да изринат първопричината за всички злини. Все пак, България ще пребъде във вековете, въпреки трудностите през изминалите няколко такива, а вероятно и в бъдеще, и тези, които доведоха до срив във всяко едно отношение на държавата и на нацията ни ще си понесат Възмездието.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 16. 16 Профил на quanton
  quanton
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Освен изброените по-горе групи хора, които изкривяват статистиката, самата възрастова граница е грешна - 15-64 години. Колко работодатели наемат 15-16-17 годишни? Ако вземем бройката зрелостници, които, ако правилно си спомням са над 50 000 на година, имаме една група от 150-180 хил. (над 10% от цитираната бройка неактивни), за които е почти невъзможно да бъдат наети поради законови ограничения. Според мен трябва да се помисли за облекчаване на разпоредбите за наемането на такива кадри за сезонна заетост (през лятната ваканция), с което ще се постигнат няколко положителни ефекта - ще се възпитат трудови навици в тези деца, ще им се даде възможност за самостоятелност със "собственоръчно" спечелени пари и, не на последно място, ще се ангажират и няма да им остава много време за глупости.

 17. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Над половината работещи българи работят ИЗВЪН България!
  Над 1/3 от работещите в България са работещи бедни!
  Няма работни места, а голяма част от наличните са ниско платени! И в таз връзка се сещам за Димитър Бъчваро от ДСБ, и мотивите му против приватизацията на ЕРП-тата! (Димитър Бъчваров бе надзорник в АП по реме на продажбата на ЕРП-тата) Накратко казано от Димитър Бъчваров-бизнес плановете на ЕРП-тата предвиждат съкращаване на ремонтните групи(скрита безработица-мой коментар), и насоване на спестените ресурси към милионерски заплати на висшите управители-предимно чужденци! Които изнасят трудовите си възнаграждения в чужбина! Съкращаваме скритата безработица, като спестеното концентирираме в единици и изнасяме зад граница! България -икономическа периферия! Приватизацията на монополи-контра продуктивна! Заова има 1,5 млн икономически неактивни в трудоспособна възраст! При соц-а имаше скрита безработица! Сега-имаме икономически НЕактивни 1,6 млн! И над 2,5 млн българи работещи в чужбина! Бравос! ГоУеми усепхи на демокрацията и функциониращата пазарна икономия! Бравос!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1425 Любопитно

  От тази категория най-висок е делът на хората със средно -->ИЛИ ПО-НИСКО<---образование - близо 70%, и с основно - 61 на сто.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  БайТанньо, що така?
  —цитат от коментар 13 на xcheffo


  КОМУНИЗМЪТ, създаде огромни масиви от непригоден трудов ресурс.
  Този факт трябва да се осъзнае от всички.

  За справка и визуализация на твърдението можем да погледнем кой, как, защо и с какви възможности заема висшите управленски платени постове в държавата ни и слзайки по стълбата на ерархията до последния кадър на длъжности, виждаме с ужас какви сме, каво сме и защо сме целокупно.
  Процесът за избистряне на ситуацията е много инертен и дълговременен за каквато и да била промяна, защото патологията на тази диспропорция е вече разпростряла се поколенчески.
  Нещата засягат и бизнеса, разлагат нормите му за рационално съществуване, чрез мащабни полумерки, приспособявания към анормални компромиси.

 20. 20 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Този висок стил в опит да замаже безработицата и нежеланието да се работи е смешен.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 21. 21 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3087 Разстроено

  Реално работим около 400,000 човека, и храним пенсионери, роми, деца и чиновници.

 22. 22 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 464 Неутрално

  То аз като съм активен, много виждам нещо от тия пари... 20 вида осигуровки, а я стигна до пенсия изобщо. Ако го решавах аз, нямаше да плащам никакви, освен здравни, останалите щях да си ги заделям в банка по избор и да си планирам как да ги харча, като му дойде времето. (аз и сега си събирам някакви)

 23. 23 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Прекалено много маймуни на тънкият клон на работещите! Като добавим паразитиращите тъмно зелени, тези със зелените чорапи и ниски заплати, необлечените и ненахранени милиционери и множащата се бюрократична маса какво става???

 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Честито!
  Един милион неактивни. За една голяма част от активните е по-добре да не знаем с какво се занимават. Аз като пиша, че в тази държава икономика няма, май доста хора се съмняват. Но фактите са железни. И докога така? Докога пристанището ще е празно, а морската гара ще е гара за никъде? И затворена. Ей хора, опомнете се. Положението е трагично. Европейски съюз стана по-мръсна дума от комунизма. И нищо лично, да знаете, такова е положението.

 25. 25 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2801 Любопитно

  До коментар [#17] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Какво общо имат демокрацията и пазарната икономика с управляващите ни комунисти? ЕРП-то за Североизточна България - Енерго-про е собственост на руски олигарси чрез групировката ТИМ.
  Колкото до фалшивото отчитане на безработицата - реалната е около 40%, като се вземе предвид , че коефициента на заетост е около 49 %:

  http://www.nsi.bg/bg/content/4009/ %D0%B7%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8

  С комунист диалог не може и не бива да се води, той ти се качва на главата и после иска да ти я махне.
 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Първо не е малък броя на хората които не искат да работят или най-малкото имат претенции за вид работа за която не отговарят, но те си "търсят' точно такава.
  Само влезте в коя да е инспекция по труда и ще видите на стената едни не много малки списъци с работни места - не твърдя че са най-привлекателните на света, но ако ще мреш от глад, май няма да избираш.
  Второ, сивата икономика е факт и там не малко хора намират изход от ситуацията и си докарват доходи.
  По-горе се споменават и пенсионерите, особено тези по инвалидност, както и не малко хора пенсионирани по категории, които влизат във възрастта до 64 и вдигат броя неработещщи.
  И разбира се има не малко цигани, както и доста изпаднали българи, които са се отказали и карат ден за ден, включително бездомни и не търсещи работа въобще.
  А за да те водят безранотен е необходимо да се водиш на отчет в съответните инспекции, затова процента там е малък, защото и това усилие не е по-силите на доста хора.
  Има разбира се и много жени, включително млади, но и от другите възрасти, които си домакинстват или ги издържат мъже с прилични доходи, които също не са се затичали да си търсят работа.
  Така че профила на не работещия е доста разнообразен и не е добре показан в статията.

 27. 27 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Пълна трагедия сме като държава, икономика , общество.Това фактически върха на развитието като държава и като народ да ти е соца и най добър ръководител да ти е правешкият каскет е егаси проклятието-на всички бивши соц държави соцпериода ги върна назад, след 89-та всички тръгнаха към по добър живот от соца, само ние задълбахме в калта под мъдрото ръководство на внуците на каскетите.

 28. 28 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 446 Неутрално

  От тези 31% икономически неактивни хора, голяма част са в сивия и черен сектор. Друга част са "обезкуражените", които пият по гаражите и псуват държавата и света.

  Реалността е, че има сериозен недостиг на КАЧЕСТВЕНА работна ръка и предостатъчно схемаджии, мафиоти и пиянки.

  Жалкото е, че голяма част от младите не са мотивирани да работят и да трупат опит и знания.

 29. 29 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 246 Неутрално

  В ГЕРБ безработни няма, каза Баце!

 30. 30 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 297 Весело

  Ромизация на българското население.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2641 Разстроено

  До коментар [#28] от "p911":

  Как да се мотивират младите като гледат по-големите от тях които са блъскали 20 годинки, заробили са се с кредит да купят скапан апартамент и нямат лев спестявания. Виждат как от чужбина си идват на посещение в БГ, братовчеди и далечна рода, как харчат, как са облечени, как се държат на обществени места и се мотивират да избягат. Това е. Безработицата в БГ наистина е ниска, но и коефицентът на заетост също е един от ниските в ЕС. Разликата между двете е така нареченото - икономически неактивни в трудоспособна възраст.

  Борците от мурзилажо-силажният фронт използват специални "термини" като "либераст, "толераст" и други, за тактически операции с особена важност!
 33. 33 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  До коментар [#19] от "convince":

  Стига с тия глупости и с този комунизъм, 27 години изминаха от както се приключи с недоразумението наречено социализъм. Как така се получи че и аз в БГ бях непригоден, че така неречените "бизнесмени" български все бяха недоволни от мен, че ме гонеха като диверсант, че повтаряха - ако не си ти, друг ще е, много чакат. После като напуснах БГ изведнъж станах пригоден, няма викове, крясъци, недовослтво и прочее български "бизнес" простотии. Рибата нали знаеш от къде се вмирисвала...и с бизнеса е същото. В нормалните държави когато работите в която и да е компания не вървят, пътвите които си тръгват са мениджърските екипи, в БГ "управителите" стоят докато фалира фирмата и всичко се разпродаде на парче.

  Борците от мурзилажо-силажният фронт използват специални "термини" като "либераст, "толераст" и други, за тактически операции с особена важност!
 34. 34 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 613 Неутрално

  "Който няма работа и НЕ ТЪРСИ такава не е БЕЗРАБОТЕН."Това е според закона и наредбите, които са написани за да са удобни на държавата.
  —цитат от коментар 7 на The.Teacher


  Не, това е стандартната дефиниция на безработиця, която се изоплзва навсякъде по света - и от Евростат, от всички държави в ЕС и от Bureau of Labor Statistics в САЩ.

  Който не търси работа НЕ Е безработен.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 35. 35 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 612 Неутрално

  "В нормалните държави когато работите в която и да е компания не вървят, пътвите които си тръгват са мениджърските екипи, в БГ "управителите" стоят докато фалира фирмата и всичко се разпродаде на парче"

  Много вярно, за съжаление. А т.нар. сив сектор по-скоро е митология и дъвка за журналистите. Това, че бай Иван не ви дава касова бележка за кило домати на пазара не е сив сектор. Бай Пешо дето ще ви сложи плочки в банята - също. Или това са пренебрежимо малки суми. Сивият сектор е в митниците, основно, и в кражбите на ДДС. И това се прави от фирми приближени на същите тези, които ви говорят за сив сектор. Има свещенници крави и групировки, за които никой не говори от години, ама въобще, с многообразен бизнес и огромни обороти. Да се събере реалното ДДС от горивата, енергетиката и т.нар. вериги, ще има едни 3 млрд. отгоре в бюджета.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 36. 36 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#28] от "p911":

  Грешно е да смятате,че "сивият сектор" е само за работници и цигани. Парите от подкупи и % са най-сивият сектор.Там се въртят 6 цифрени суми.Минималната заплата като параван е съвсем малка част от "сивият сектор" и се ползва от политиците и подложните журналя като сапун да си измиват некадърността!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 37. 37 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Безработицата не е 7 % и това е ясно на всеки. Официалната безработица се изчислява на база регистрираните в Бюрата по труда, а много по-голямата част от хората изобщо не си прави труда да го прави, защото е безмислено. Реално според мен е 15-20 %, поне.

 38. 38 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Когато говорим за "сивия/черния" сектор от гледна точка на работна ръка, то това са хората, които работят без да се осигуряват и да плащат данъци - широко разпространена практика в строителство, авто-монтьорски услуги и всякакъв вид други услуги и далавери ...

 39. 39 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#28] от "p911":Как да се мотивират младите като гледат по-големите от тях които са блъскали 20 годинки, заробили са се с кредит да купят скапан апартамент и нямат лев спестявания. Виждат как от чужбина си идват на посещение в БГ, братовчеди и далечна рода, как харчат, как са облечени, как се държат на обществени места и се мотивират да избягат.
  —цитат от коментар 32 на tsyrvulan


  Всичко започва от възпитанието в семейството и училището, но бива пречупено през призмата на обществото в което живеем. В развитите държави има силна средна класа, която работи здраво, но и живее достойно и потребява подобаващо (вкл. кредити), което е и стимул хората да бъдат икономически активни и то легално.

  У нас, като във всяка развиваща се държава, има голямо разделение бедни/богати и малка част "средна класа", останалите са хванали самолета ... но това не е случайно, по-беден и по-прост народ, много по-лесно се манипулира.

 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#33] от "tsyrvulan":

  Е та тия токаци са истинските посткомуноиди разбрали криво капитализма.
  Те са кадрите на социалния комунизъм опорочени мозъчно.
  Това са основните комуно тъпири, поради завинаги генеалогично променен мозък.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK