Няма причина да се прекрати приватизационният договор за флота на Домусчиеви, смята Караниколов

Емил Караниколов, министър на икономиката

© Надежда Чипева, Капитал

Емил Караниколов, министър на икономикатаКъм момента няма основание за прекратяване на договора за приватизация на дружеството "Български морски флот". Това мнение изрази министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БТА.


По думите му единственото забавяне е за работната сила, за което компанията е плащала неустойки винаги досега.


За да се прекрати приватизационен договор, трябва да има пълно неизпълнение, към момента такова не може да има, тъй като не е приключил контролът, каза Караниколов, който преди да стане министър дълги години оглавяваше Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.
Съмнения за това, че приватизационният договор не се изпълнява, изрази в началото на седмицата в телевизионно интервю вицепремиерът Валери Симеонов. Параходство "Български морски флот" е приватизирано през 2008 г. от компанията KG Maritime Shipping, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. По думите на вицепремиера пред Нова телевизия във вторник досега половината кораби са нарязани на скрап. "От персонал 2360 човека, които трябва да имат на десетата година - догодина, 2018 г., към момента имат 124-ма работещи и всичко това не е основание за прекратяване на приватизацията, можете ли да си представите?" - възмути се Симеонов.


Кирил Домусчиев обясни във "Фейсбук", че предприятието не е фалирало, както други сходни в региона, благодарение на изключителните усилия на мениджмънта. Моряшкият синдикат също подкрепи работодателя.


В началото на април 2017 г. Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата излезе с решение, с което позволи договорът за приватизация на параходството да бъде променен. Основното желание на собствениците е да се промени ангажиментът им да поддържат определен тонаж на корабите. Оправданието им е, че има "стопанска непоносимост", тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ, писа "Капитал" през май. Вчера кабинетът намери 2.4 млн. лв., за да обжалва това решение в съда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK