КНСБ пресметна как бизнесът и държавата да увеличат заплатите

Пламен Димитров

© Анелия Николова

Пламен ДимитровКНСБ е готов с разчети, според които заплатите могат да се увеличават с по 120 лв. годишно без правителството да прибягва до подобряване на събираемостта на приходите и без да реформира енергетиката като се разчита само на растежа на икономиката с по 4-5%, генериран от фирмите, се разбира от прессъобщение на синдиката от семинар за журналисти в с. Белчин баня.


Почти 1.4 млрд. лв. ще иска КНСБ от държавния бюджет за следващата година, съобщи на семинара президентът на КНСБ Пламен Димитров на семинар за журналисти, цитиран от пресцентъра си. От тази сума почти 920 млн. лв. са за заплати. Още 472 млн. лв. са капиталовите разходи и допълнителните плащания от бюджета, по сметките на Димитров.


"През миналата година синдикатът искаше 1.25 млрд., от които получи близо 700 млн. лв. Това показва, че нашите искания се чуват и са възможни. Скоро ще седнем да преговаряме отново с финансовия министър", заяви президентът на КНСБ.
Според него "ако растежът върви в рамките на очакванията от кабинета,


няма проблем да се даде


тази сума". Той пресметна, че според правителствената прогноза в края на мандата БВП трябва да нарасне с 30 млрд. лв., а това означавало с поне 3 млрд. лв. на година повече. "Дори и без планираните мерки за повишаване на събираемостта на приходите, исканите от КНСБ средства може да бъдат дадени", заяви синдикалният лидер.


Всъщност това, което искаме, е допълнителен 1% от БВП на страната, не виждам проблем той да се преразпредели през държавния бюджет, продължи той.


Според профсъюза бизнесът също не би трябвало да има проблем да увеличи заплатите. Сметките на КНСБ сочат, че от всеки лев брутна добавена стойност, за заплати се отделят едва 20 стотинки. За сравнение в Западна Европа това преразпределение между труда и капитала е 50:50, се казва в съобщението.


Исканията на синдиката към управляващите включват въвеждане на


минимална заплата за висшистите,


работещи по специалността, в размер на 700 лв.


Между 100 и 250 лв. месечно увеличение на заплатите искат отделните федерации към КНСБ, които представляват 300 000 работещи българи, е било заявено на семинара.


Във висшето образование ще се борят за 150 лв. увеличение, заяви председателят на синдикат "Висше образование и наука" доц Лиляна Вълчева. В държавното управление ще се настоява за 25 на сто увеличение на заплащането или близо 150 лв. на човек, каза председателят на ФНСДУО Кръстьо Боянов.


Според лидера на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков увеличението на бюджета на МВР трябва да бъде с 277 млн. лв., а възнагражденията на огнеборците да нараснат с 200-250 лв.


В здравеопазването КНСБ ще се бори за скок на заплатите в детските градини и ясли с поне 120 лв., а в Спешна помощ – за ръст от 10 на сто. 20% увеличение искат и работещите в земеделието, в частност хората, които се борят с градушките и тези от системата на земеделското министерство.


В енергетиката пък заплатите представляват минимален процент от цената на тока. Ако се увеличат с 20 на сто, то електричеството ще поскъпне едва с половин стотинка, пресметна председателят на синдиката на енергетиците Георги Петров.


КНСБ предлага още да се въведе минимална работна заплата от 700 лв. за висшисти, които работят по специалността си.


Конфедерацията ще настоява и минималната заплата да стане 800 лв. до края на 2022 г. , а средната - 1700 лв. Изчисленията показват, че за да се постигне тази цел, всяка година средните доходи в страната трябва да скачат със 120 лв. За минималната работна заплата това означава 60 лева на година.


Според Пламен Димитров този ръст е напълно постижим при ръст на икономиката от 4-5%, и то без да се имат предвид предложенията към правителството на КНСБ за възраждане на индустрията, възстановяване и развитие на българската енергетика. Икономическата реалност, силно дефицитният пазар на труда подсказват и ни водят в посока по-високи искания, каза президентът на КНСБ, цитиран от пресцентъра си.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1102 Весело

  Ако повикате Жан Виденов за премиер може минималната заплата и до 100 хил лв. да качим

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9121 Весело

  Айде и синдикалните паразити седнали да увеличават заплатите!
  Това все едно търтеите да решат с колко да си повишат медосъбираемостта пчелите-работнички!

  [email protected]
 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Почти 1.4 млрд. лв. ще иска КНСБ от държавния бюджет за следващата година, съобщи на семинара президентът на КНСБ Пламен Димитров на семинар за журналисти, цитиран от пресцентъра си.
  ------------------------

  Защо? Как? Откъде-накъде?

  Каквое свършило КНСБ, освен на паразитира на гърба на споменатия държавен бюджет, да спира реформите във важни сектори, като отбраната и БДЖ и да поддържа безмислено функциониране нса губещи предприятия?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2113 Весело

  Конфедерацията ще настоява и минималната заплата да стане 800 лв. до края на 2022 г. , а средната - 1700 лв. Изчисленията показват, че за да се постигне тази цел, всяка година средните доходи в страната трябва да скачат със 120 лв. За минималната работна заплата това означава 60 лева на година."Найс,а!Ако Синдикатите се явят на избори - печелят ги категорично,но трябва да обещаят и 20-30% увеличение и на пенсионерите.Колко му е.

 5. 5 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Трябва да има достойно заплащане на труда и нашите бизнесмени трябва да се напънат и да си отръскат милиардерските джобове и да плащат на работниците си. Да им прости Господ за непочтенно придобитото богатство.

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  ДНЕВНИК,
  Това ли е новия месия? И как може днес да няма нищо за слънчицето?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  КНСБ искат да казват как да се харчат държавните финанси. Винаги са ги искали.

 8. 8 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 723 Весело

  винаги съм се чудил на специалността "макроикономика" в унсс.
  а тя била за синдикалисти, под преподаването на проф. румен гечев.
  буай цифри ангро и ги направи да изглеждат като разчет.

 9. 9 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 571 Неутрално

  нняма нужда от увеличение. Киро Гела нали каза - пълно било с французи и чехи дето чакали на опашка да му работят в завода, ама пустата държава не ги била пускала.
  Трябва само да махнем визите пред чуждите работници

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Да ме прощават,но силите не ми стигнаха да изчета материала.Четох докато простотиите ми дойдоха в повече.

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Като чуя за българските синдикати изпитвам силно негативни чувства. Освен да оправят себе си, за друго не мислят

 12. 12 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  "Почти 1.4 млрд. лв. ще иска КНСБ от държавния бюджет за следващата година, съобщи на семинара президентът на КНСБ Пламен Димитров на семинар за журналисти, цитиран от пресцентъра си."
  Предположих, че и КНСБ ще си купува самолети. Без да съм сигурен, че нямат.
  "От тази сума почти 920 млн. лв. са за заплати. Още 472 млн. лв. са капиталовите разходи и допълнителните плащания от бюджета, по сметките на Димитров."
  Дали господин Димитров се срамува от исканията си и се налага пресцетърът му да го цитира?
  ""През миналата година синдикатът искаше 1.25 млрд., от които получи близо 700 млн. лв. Това показва, че нашите искания се чуват и са възможни. Скоро ще седнем да преговаряме отново с финансовия министър", заяви президентът на КНСБ."
  Да, чуват се, възможни са . И обикновено стават факт. Както и исканията на други непроизвеждащи нищо, но потребяващи много. За съжаление. Звучи и страшно. Особено след заканата за нови преговори.

 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Тези паракомунистически синдикати са вечните блюдолизци на софрата на управляващите и все смятат чужди пари как да се дадат на някой, който ще членува при тях и ще снася членски внос за тоя хубавец на снимката. Тоест имаме конфликт на интереси.: искаме за вас за да доим членската маса, обмяна на влияние срещу сухи мангизи членски внос. Нелепото от тези сметки е ,че ако увличат заплатите в бюджетната сфера ще се окаже ,че медсестра в детска градина ще взима повече от медсестра в операционна или реанимация на която не може да платите само стоенето на крак 8 часа. Не че на медицинските сестри не трябва да са много по-високи заплатите , но се стимулира дъжавния апарат където трудът изобщо не е натоварващ. Например кияците от РЗИ и МЗ водещи се 'доктори' , които премятат цял ден една и съща екселска таблиц на монитора ще взимат повече от лекар на кабинет с по 30 прегледа и т.н ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 14. 14 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Има само един ефективен начин да се вдигнат заплатите в България в средносрочен план.
  Може да стане единствено чрез реформа в съдебната система!
  Когато съдебната система започне да си върши работата и #КОЙ, Бисеров, Масларова... и т.н. са в затвора... политици и бизнесмени имат страх от Закона... тогава ще дойдат и достатъчно на брой и достатъчно големи западни компании у нас. Тогава синдикатите може да се надяват, че заплатите ще скочат. Всичко друго са празни приказки!

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  До коментар [#11] от "daam":

  Аха...! Имал съм работа с доста синдикални деятели от КНСБ... До един, все изпечени боклуци! Няма такива други авантаджии... Така я бяха ударили през лука с членския внос...!
  Между другото, винаги съм бил на мнение, че синдикатите трябва да ги запукат много здраво данъчни и икономическа полиция! Ама, понеже винаги лижат някой управляващ задник, все минават метър...!
  Това КНСБ, не е никакъв синдикат! Хранилка и развъдник за червени некадърници...! Добре, че има държавни предприятия откъдето да лапат членски внос, че тоя на снимката и синдикалната банда около него, гладни ще умрат...!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Синдикатите ни бавно и полека се превърнаха отново в социалистически профсъюзи.

 17. 17 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Весело

  Бизнесът и държавата си го преместиха.

 18. 18 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Според синдикатите, едва 20% от лев брутния добавена стойност отивали за труд, на запад било 50:50. Ето от къде може да се вдигнат доходите на хората и БГ да спре да се обезлюдява.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  И патреотите знаеха от къде да вземат пари за минимална пенсия от 300 лв., ама не я направиха, патамучта денги нет.

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  "..............................
  Конфедерацията ще настоява и минималната заплата да стане 800 лв. до края на 2022 г. , а средната - 1700 лв. Изчисленията показват, че за да се постигне тази цел, всяка година средните доходи в страната трябва да скачат със 120 лв. За минималната работна заплата това означава 60 лева на година......................"

  Прекалено добре звучат тези цифри!Не вярвам това да стане ,защото т.н. БГ бизнес ще окаже яростна съпротива против увеличението на заплатите!

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  И аз знам как! Парите, на търтеи като синдикатите да се раздадат на трудещите се.
  1) Димитров да прави сметка на собствените си пари а не на държавните и на бизнеса
  2) 120 лева на година са по 3 кафета на месец

 22. 22 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Ако няма трайно увеличение на заплатите, работещите хора ще продължават да изтичат към ЕС. И накрая ще има заплати, но няма да има хора. Тази година по морето се вижда как не могат да си наберат персонал за "култовите" 400 лева на месец

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 23. 23 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Ако се спрат кражбите от еврофондове, обществени поръчки, сложи се таван на субсидиите на партиите и се ореже бюджета на клатикурците от МВР, ще се окаже, че имаме доста пари.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 24. 24 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Да ме прощават,но силите не ми стигнаха да изчета материала.Четох докато простотиите ми дойдоха в повече.
  —цитат от коментар 10 на Вячеслав Атанасов


  Аз изобщо не го и започнах. Онзи ден правих някои сметки и май ще изкарам още една година най-много, а после ще си пратя служителите при КНСБ да им плащат заплатите. Пламен Димитров ми прави сметка на парите и възможностите. Не става така, по административен път.

 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Виж ги ти, синдикати такива! А пари за Пеевски и за офшорки, а ?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Заплатите трябва рязко да се увеличат още през тази година, както и през следващите такива, ако искаме да останат някакви що годе кадърни специалисти в страната, търговията и услугите да се радват на някакво потребление, и младите българки да раждат и възпитават децата си у нас, а не зад граница (където вече има немалко случаи децата и младите хора, израснали в чуждоезикова среда, да говорят по-добре чуждия език, отколкото този на своите предци поне по майчина или бащина линия). Форумните капацитети, които са против увеличението на заплатите ще се охълцат един ден и то в близкото бъдеще, когато няма да могат дори и хляб да си купят от магазина, защото няма да има мераклии за продавачки и касиерки. Да не говорим за медицински кадри, учители, издатели и прочее, и прочее по веригата.

 27. 27 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Заплатите трябва рязко да се увеличат още през тази година, както и през следващите такива, ако искаме ... Форумните капацитети, които са против увеличението на заплатите ще се охълцат един ден и то в близкото бъдеще, когато няма да могат дори и хляб да си купят от магазина, защото няма да има мераклии за продавачки и касиерки. Да не говорим за медицински кадри, учители, издатели и прочее, и прочее по веригата.
  —цитат от коментар 26 на Читател

  Да се увеличат заплатите или да се създадат условия за заработване на по-високи заплати? Вие имате ли идеи как да се увеличат заплатите за да не превърнат в реалност споменатите мрачни перспективи?

 28. 28 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 841 Неутрално

  " Икономическата реалност, силно дефицитният пазар на труда подсказват и ни водят в посока по-високи искания, каза президентът на КНСБ, цитиран от пресцентъра си."
  Ако искат да имат работна ръка, ще плащат, няма къде да ходят. Време е КНСБ да излезе от дрямката, в която е попаднал през последните 27 годиини и да започне да иска и да защитава, това му е ролята.

 29. 29 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Синдикатите ни бавно и полека се превърнаха отново в социалистически профсъюзи.
  —цитат от коментар 16 на Fiji

  В какво се състои промяната?

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2208 Весело

  "Почти 1.4 млрд. лв. ще иска КНСБ от държавния бюджет за следващата година"

  Че държавният бюджет толкова дава само за бюджета на НЗОК. Още 4.5 млрд .лв дава на НОИ, по милиард и половина раздава на МВР и за МО, два милиарда на МТСГ за "римлянското включване". За да раздаде още 1.4 млрд. лв. към раздаваните вече 24 млрд. лв. трябва да вдигне данъците, и то преките (данъка върху дохода, данък-имоти). Иначе няма как да се постигне европейското преразпределение между труда и капитала е 50:50.

  Аз ако съм на мястото на Баце, отма ще се съглася с КНСБ - прехвърлям осигурителната тежест изцяло на работника/държавния служител (30% от брутната работната заплата) и намалям с два милиарда субсидията за НОИ. Сиреч, ако сега средната заплата е 800 лв. и работникът плаща 108 лв. осигуровки, а работодателят плаща 132 лв., то работодателят прехвърля тия 132 лв. към заплата + 60 лв. "социални разходи" (ваучери за храна, масажисти, дрехи, обувки и тям подобни синдикални глупости) и заплатата става 1000 лв. (колкото и без това е фондът работна заплата на работодателя в едно с платените три дни от болничните обезщетения). Ще премахна и рекетът "прослужено време" (то се отчита в повишаването в длъжност - няма как да се заеме длъжност, за която се изисква пет или десет години стаж) за да кандисат работодателите. И положението ще си остане в същата "стабилност".
  Така и всеки един ще е по-близо до "европейското преразпределение" 50:50 при 50% данъци (30% осигуровки, 7% нетно данък върху дохода и 12% нетно ДДС и акциз).

 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  Нямаме синдикати в България. Ако имахме , страната щеше да се тресе от стачки на работниците за увеличаване на заплащането им, защото то е най-ниското в Европа.
  Българските така наречени синдикати вместо да защитават работника , обслужват комунистическата мафия. Те са част от тази мафия.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Гаркият Боко! Свят ще му се завие! Отде пари без действаща икономика? Пък и заплатите и двойно да ги увеличат, пак ще си останат ниски. А пък пенсиите и на до нула да ги намалят, пак няма да се усети. Еее, за ниските пенсии става дума.

 33. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 979 Весело

  винаги съм се чудил на специалността "макроикономика" в унсс. а тя била за синдикалисти, под преподаването на проф. румен гечев.буай цифри ангро и ги направи да изглеждат като разчет.
  —цитат от коментар 8 на zidane


  Ако бяха учили Макроикономика щяха да знаят какво определя цената на всеки един продукт -- търсене и предлагане. А те измислят "да се въведе минимална работна заплата от 700 лв. за висшисти, които работят по специалността си." Няма значение каква е специалността и от кой университет е дипломата, няма значение дали висшиста е завършил с успех ПИ или е бил отличник. Точно факторите, които би трябвало да определят търсенето и предлагането на висшистката работна сила са бапълно игнорирани!

 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 979 Любопитно

  Ако искат да имат работна ръка, ще плащат, няма къде да ходят.
  —цитат от коментар 28 на proza


  Тогава за какво ни е КНСБ?

 35. 35 Профил на anna_illy
  anna_illy
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ако няма качество на продукцията, тя няма да се търси. Качеството зависи от работната ръка, която я произвежда. Мотивацията на работната ръка зависи от работодателя, условията на труд и заплащането. Заплащането зависи от реализираните печалби за компанията. ... Този затворен кръг говори много, но най вече, че ако хората нямат първоначална мотивация и добри условия за труд, те няма да произвеждат качествена продукция и без реализиране на печалба, няма да има предпоставки за увеличение на заплатата.
  Този пример може да бъде приложен във всяка среда на производство и предлагане на стоки и услуги... замислете се.
  И нека тези собственици, които въпреки големите си печалби продължават да не увеличават заплатите на персонала да се замислят от къде ще си намерят нова работна ръка. Не може само да искаш, трябва и да даваш!!! :)

 36. 36 Профил на maks.pm.sltd
  maks.pm.sltd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#5] от "cintaksis":

  И как според Вас почтенно може да се придобие богатство?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK