Кабинетът предлага мерки за по-добро управление на пенсионноосигурителните дружества

Кабинетът предлага мерки за по-добро управление на пенсионноосигурителните дружества

© Георги КожухаровПодобряване на корпоративното управление на пенсионноосигурителните дружества, това целят приети от кабинета днес промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Със законопроект за изменение и допълнение на КСО се усъвършенства системите за управление на пенсионноосигурителните дружества, уредбата на инвестициите на пенсионните фондове, както и изискванията към членовете на управителните и контролни органи на дружествата, се казва в прессъобщението на правителствената информационна служба.


Новите изисквания към членовете на управителните и контролни органи на дружествата включват подходяща професионална квалификация, опит и добра репутация. Въвежда се и задължение пенсионноосигурителните дружества да разполагат с ефективна система за управление, която да осигурява надеждно и благоразумно управление.


В законопроекта се уточнява, че в рамките на системата за управление пенсионноосигурителното дружество създава определени ключови функции, които се осъществяват от специализирани служби и звена. С документа на компаниите в сектора се предоставят по-добри възможности за диверсификация при инвестиране на активите на пенсионните фондове чрез разширяване кръга на допустимите финансови инструменти, като се въвеждат необходимите ограничения и лимити на инвестициите с цел намаляване на риска. Предлагат се и нови промени с цел предотвратяване на конфликт на интереси и ограничаване на възможностите за сделки със свързани лица.


С промените се прецизират изискванията към финансовите отчети на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове, като се въвеждат допълнителни изисквания към техния одит, включително задължение на одиторите да информират надзорния орган за определени обстоятелства, които са им станали известни в хода на одита. Предлагат се и разпоредби, насочени към облекчаване на режима на промяна на участието и прехвърляне на средства на осигурените лица от един съответно в друг фонд за допълнително пенсионно осигуряване.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 217 Гневно

  Аз пък искам да не ме задължават да внасям осигуровки в тези пирамиди.
  Нека сам да реша какво да правя със собствените си пари.

 2. 2 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Този документ и всички последвали допълнения и изменения да бъдат утвърждавани от НС, а одит да се извършва с пряко участие на съответните банки.

  mihala
 3. 3 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Никой не те задължава. Внасяй в НОИ.До коментар [#1] от "jif44392826":

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5193 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK