Карина Караиванова внесе предложения за двама зам.-председатели на КФН

Карина Караиванова.

© Цветелина Белутова, Капитал

Карина Караиванова.Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова внесе в парламента предложенията си за постовете на двамата зам.-председатели с изтекли мандати, се вижда от сайта на Народното събрание.


За зам.-председател, отговарящ за надзора на инвестиционната дейност, тя предлага дългогодишният ръководител в Българската фондова борса Румен Соколов.


За зам.-председател с ресор "Осигурителен надзор" тя предлага юриста Йордан Чомпалов.
Ако бъде избран, Соколов ще поеме ресора на напусналия още при предишното ръководство на КФН Николай Попов. Оттогава за ресора отговаря членът на комисията Владимир Савов, чиято основна отговорност е анализът и оценката на рисковете на финансовите пазари. Чомпалов ще смени Ангел Джалъзов, чийто мандат изтече още през 2014 г.


До ситуацията комисията да работи в намален състав и с членове с изтекъл мандат се стигна по времето на предишния председател Стоян Мавродиев. Това стана заради формулировката в закона, която позволява зам.-председатели да бъдат предлагани единствено от председателя на КФН. Мавродиев не предложи нови лица нито след оставката на Попов, нито след края на мандата на Джалъзов.


Според процедурата след не по-малко от 12 дни двамата трябва да бъдат изслушани в бюджетната комисия на парламента, а след това кандидатурите да бъдат подложени на гласуване в пленарната зала.


В биографичната справка за Румен Соколов се казва, че до 2006 г. е работил като журналист в "Капитал", "Ройтерс", "Дневник" и "Инвестор", като инвестиционен посредник. През последните 11 години кариерата му е свързана с Българската фондова борса. Бил е главен експерт, отговарящ за привличането на нови емитенти и управител на дъщерното дружество на БФБ "Сервиз финансови пазари".


Квалификацията и професионалния опит на Соколов в най-голям степен свидетелстват за богатия опит и задълбочените му познания в специфичната област на капиталовите пазари", пише Караиванова до депутатите.


Чомпалов е дългогодишен адвокат, практикуващ в правото на ценните книжа и финансовите пазари. Участвал е в разработването на законодателната уредба за функционирането на капиталовите пазари в България, а между 1996 и 2001 г. е бил на различни постове в тогавашната Държавна комисия по ценните книжа.


Караиванова изтъква в мотивите си богатия му опит в разработването на нормативни актове, което според нея ще е "изключително полезно за разработване на принципно нови нормативни актове в областта на осигурителния надзор в КФН".


Самата Караиванова беше избрана за председател на КФН преди година с 6-годишен мандат.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на oporna_to4ka
    oporna_to4ka
    Рейтинг: 736 Неутрално

    Покажете им снимките да ви кажа дали са крадливи! Като ги видиш едни такива " юпита" като мавродиевото, велчевото и борша да знаете е крадат и с г*за

    Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах