Подкрепената от Симеонов идея да отпаднат надбавките за стаж не се приема еднозначно в парламента

Валери Симеонов

© Цветелина Белутова, Капитал

Валери СимеоновИдеята на работодателските съюза да отпаднат надбавките за прослужено време, която вчера подкрепи вицепремиерът Валери Симеонов, се посреща разнопосочно от представителите на различните парламентарни групи в Народното събрание.


Вчера Симеонов разговаря с представители на бизнеса по темата за минималната работна заплата, след което заяви, че подкрепя искането т. нар. класове да отпаднат. Като аргумент посочи, че такава практика няма другаде в ЕС, а и че тя е дискриминационна спрямо младите работници.


В подкрепа на това се изказа днес и председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. "Смятам, че размерът на заплатата на всеки един работещ трябва да отговаря на неговата квалификация и производителност на труда", изказа тя личната си позиция на икономист пред БТА като уточни, че темата не е обсъждана в парламентарната група на ГЕРБ. Според нея класът прослужено време е остарял подход и нарастването на трудовите доходи трябва да бъде обвързано с оценка на професионализма и ефективността на работника. Тя посочи, че, ако отпадне класът, хората няма да бъдат ощетени, а парите ще бъдат еднократно включени към основната заплата, както това вече беше направено за държавните служители. Така щяла да се постигне и равнопоставеност между двата сектора.
Председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) посочи, че участието на националистите в управлението на държавата е на път да породи нов скандал. Според него в Кодекса на труда е нужно да бъдат предвидени гаранции, ако мярката влезе в сила, че заплатите няма да намалеят. Всичко това, по думите му, трябва да се предприема след широк обществен дебат и обсъждане в Тристранния съвет и парламента.
По думите му сравнението между частния и държавния сектор е неправилно, защото държавата поема личните осигурителни вноски на администрацията.


Идеята на вицепремиера Симеонов не е обсъждана в групата на Обединените патриоти, каза зам.-председателят на групата Искрен Веселинов. Той напомни, че те са по принцип "за" всички мерки, които водят до повишаване на доходите. Ще разгледаме предложенията в тяхната цялост и тогава ще излезем със становище, обеща той.


Категорично против отпадането на заплащането за прослужено време е и БСП. Георги Гьоков коментира пред БНР, че класовете дават възможност на хората с повече опит да получават по-голямо възнаграждение. Той попита риторично кое е за предпочитане - да бъдеш опериран от начинаещ хирург от или хирург с 25 г. опит.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Като отпаднат кво новоназначен и работник с 35 годишен опит и знания с еднакви заплати !!! Айде мола.
  То на робовладелците все им е ужасно много даването. Явно докато не прогонят всички от държавицата няма да спрат да търсят начини да прецакват матряла.

 2. 2 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  ......Менда Стоянова. "Смятам, че размерът на заплатата на всеки един работещ трябва да отговаря на неговата квалификация и производителност на труда", изказа тя личната си позиция на икономист пред БТА като уточни, че темата не е обсъждана в парламентарната група на ГЕРБ. Според нея класът прослужено време......

  Какъв клас прослужено време?
  Терминът е ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ! Кой бърка? Политиците, журналистите или редактора?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Като отпаднат кво новоназначен и работник с 35 годишен опит и знания с еднакви заплати !!! Айде мола. То на робовладелците все им е ужасно много даването. Явно докато не прогонят всички от държавицата няма да спрат да търсят начини да прецакват матряла.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Колкото се договориш с управителя, толкова. Тия надбваки за стаж са голяма глупост. Като има стаж и е опитен, просто ще получава по-голяма заплата. Ако не е доволен напуска. Нещата са прости и логични, не ги правете социалистически ;)

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  наистина ли не си запознат и с това ? нямаш ли трудов стаж или си от изедниците ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  Служителите в бюджетната сфера няма да са доволни.

 6. 6 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":


  То на робовладелците все им е ужасно много даването.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Вчера имах сблъсък с ей такъв робовладелец - строител. Виеше, че не може да плаща на ръка заплатите на работниците и с умиление си спомняше за минали години, когато това е било масова практика.


  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 7. 7 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  ...Той напомни, че те са по принцип "за" всички мерки, които водят до повишаване на доходите...
  ДА ама НЕ!
  Парите мърдат нагоре всяка година с 0,8%. При 1000 лв заплата, това са 8 лева месечно отгоре. За година - 96лв. За 2 години - двойно. Ако се вкарат в основната - работникът няма да ги получава. За какво увеличение на доходите става въпрос??? А, ако смениш местоработата, но си запазиш професията , какво става?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Заместител на Кунева.И тя оправяше всичко.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#7] от "the_flea":

  увеличение на доходите ...... на работодателите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Честито на всички гласували за този мал.........ик!

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Клас квалификация е едно, прослужено време - съвсем друго.
  Класът квалификация трябва да се включва в основната заплата, тъй като се предполага, че работещият е доказал професионални качества на базата на които заплатата му е повишена. Затова трябва да има подробен класификатор със степени и съответното заплащане.
  Такова нещо като допълнително заплащане според прослуженото време не трябва да има. Някой, работещ като охрана или портиер с какво си е повишил квалификацията за 20 години?

 12. 12 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Скатаджията естествено, че ще го подкрепи - осъзнава че не само няма да е вечно вицепремиер но и че кракът му повече няма да стъпи в мешерето и остава само работодател!

 13. 13 Профил на Yulian Evtimov
  Yulian Evtimov
  Рейтинг: 446 Неутрално

  ... Някой, работещ като охрана или портиер с какво си е повишил квалификацията за 20 години?
  —цитат от коментар 11 на pamela


  С това, че е поне 20 пъти по-опитен (може би)...

  The man on the Moon
 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  "Тя посочи, че, ако отпадне класът, хората няма да бъдат ощетени, а парите ще бъдат еднократно включени към основната заплата, както това вече беше направено за държавните служители. Така щяла да се постигне и равнопоставеност между двата сектора"

  ГЛУПОСТИ. Каква разнапоставеност, след като държавата е поела осигуровките на държавните служители?

 15. 15 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Аз смятам, че заплатата трябва да отговаря на стойността на служителя, а не на това колко дъло е работил. Защото продължителността на работата може да е стойност, но може и да не носи стойност, и работодателят трябва да е свободен сам да го преценява това. Аз смятам, че фирма със стабилен бизнес в стабилен сектор би давала нарастване на заплатата на по синиор служителите, за да ги запази. Но такива добавки, не трябва да бъдат гарантирани. Защото тогава ако стажът няма стойност (например малка е стойността на стаж във фабрики) фирмата ще има интерес да наема само млади служители, защото задължените и разходи ще са по малки. И като ефект ще имаме това, което имаме - повишена безработица сред по възрастните, включително и от глупави правила като това

 16. 16 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Идеята като цяло не е лоша, но за много сектори този клас е единственото повишение на заплатите, макар и с пет лева! Освен това българските политици, бизнесмени, пък и чуждестранните инвеститори така и не могат да разберат, че работникът трябва да се възстанови и възпроизведе! Да очакваш, че в една европейска страна, с почти европейски цени можеш да плащаш чисто 500 лева е най малкото недалновидно!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Ако бяха почтени българските работодатели и определяха заплатите според труда и способностите, класа наистина трябва да падне.

 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ако се съди по производителността, то Мента не трябва да получава никва заплата. Мента не е икономист. Мента е обикновена счетоводителка - Калинка.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK