Притискане, премазване, смачкване - нелепите смъртни злополуки на работа зачестяват

Притискане, премазване, смачкване - нелепите смъртни злополуки на работа зачестяват

© Надежда Чипева, КапиталВъпреки че броят на трудовите злополуки намалява, голяма част от тежките инциденти са нелепи и е можело да бъдат предотвратени. Това са изводите на Главната инспекция по труда за резултатите през първото шестмесечие на годината.


Между януари и юни са станали 1089 бр. злополуки или средно по 6 на ден. И макар че броят им намалява с 1.6%, смъртните случаи са повече - 31 през първото шестмесечие на 2017 г. при 27 през същия период на миналата.


Инспекторите установяват, че често мерки за безопасност се предвиждат, но не се изпълняват, защитни елементи от машини се демонтират "за по-бързо", а понякога на опасни работни площадки попадат хора от други фирми, които не са инструктирани да внимават.
Най-често до смърт на работното място води "притискане, премазване, смачкване".

В София загина служител на една фирма, след като влезе в помещение, в което се режат тръби от работници на друг работодател, и беше ударен фатално от отрязана тръба. За предотвратяване на злополуката е било необходимо само ограничаване на достъпа до входа на помещението по време на дейността по рязането, както и съгласуване на мерките за безопасност между различни работодатели.
В дърводобива премазването от отрязани дървета е най-честата причина за смърт, която може да бъде предотвратена, ако се предприемат мерки работещи да не попадат в обсега на падане на отрязаното дърво.
Строителен работник загива, след като коланът, с който се е обезопасил при работа на височина, се къса. При проверката се установява, че коланът е саморъчно направен, тъй като работодателят не му е осигурил такъв. В друг случай, при пренасяне на стъклопакет, работник губи равновесие, залита, чупи предпазен парапет, който явно не е бил съобразен с риска, и пада от високо.
Квалифицирани работници започват работа по ел. инсталации без преди това да е изключено напрежението или без да е извършена проверка за отсъствие на напрежение по съоръжението. В един случай електротехник загина, тъй като се оказва, че за безопасната му работа трябва да бъдат уведомени две предприятия за изключване на напрежението. Уведомено е обаче само едното. Самият служител също не е проверил за наличие на напрежение
преди да започне работа.


При злополука през юни 2017 г., работник загина, след като хвана с ръце искрящ кабел, явно с нарушена изолация, потопен във вода, без преди това същият да бъде изключен от контактната мрежа.


Багерист, след като изкопава изкоп за дренаж, тръгва по ръба на изкопа, който не е обезопасен веднага, както изисква законодателството. В резултат на това се свличат земни маси, повличат го и го затрупват. В случая злополуката е можела да бъде предотвратена, ако работникът е спазил правилата за безопасност, а именно хора и техника да не се намират в зоната на естественото свличане на земните маси, преди изкопът да е обезопасен.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  Малоумието е човешка черта.

 2. 2 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Разстроено

  За съжаление прибързани и необмислени действия водят до фатален край, някой се надценяват и правят фатални грешки

 3. 3 Профил на zueka
  zueka
  Рейтинг: 229 Гневно

  За сметка на това Главна инспекция по труда приема сигнали само с електронен подпис.

 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Нелепите простотии не зачестяват а направо заливат. Катастрофи, агресия навсякъде, трудови и какви ли не злополуки И причината за това е .. да драги зрители мутроправленитео на пожарникаря. Ситуацията в страната граничи с анархия, малоумни правила, които никой не спазва и пълно чувство за безнаказаност от една стара и за пълна липса на подкрепа и правосъдие от страна на държавата от друга. Няколко години така на самотек и резултата е на лице- саморазправи, агресия, простотия, злополуки от всякакъв вид, мощна емиграция и какво ли не.
  Можете да си говорите каквото си искате, че Слънцето не е виновен и че матр'яла е просТ но не е така. Надявам се сте горди и доволни от избора си, но всеки народ си заслужава пожарникаря, който ще го затрие

 5. 5 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  това са 100% грешки на организацията и мениджмънта. Пестене на пари от обучение, обезопасяване, защитни облекла и какво ли още не. Тръгни по сторежите у нас и виж на колко места са с каски, работни обувки и тн...

 6. 6 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "нелепите смъртни злополуки на работа зачестяват"
  ... и изяждат дела на "лепите"?

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  с какво точно съществуването на ГИТ намалява тези случаи?

  повечето "държавни" "институции" "работят" като клонове на НСИ!

 8. 8 Профил на hgg21387465
  hgg21387465
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Тотална немарливост, в повечето случаи се дължи на ниската работна култура на работниците по строителните обекти. Лично съм бил свидетел, как надзорът издава предписания и инструктира лично работниците, които малко след това си правят каквото си поискат. Не може строителен работник да е с джапанки на обект. Крайно време е да завалят тежки глоби, които да се налагат освен на инвеститора и лично на работниците.

 9. 9 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 245 Неутрално

  100% от работодателите не искат и да знаят кое е правилно , в крадливите им кратуни има само колко ще остане за тях и как да увеличът своя % , резултата е на лице , като 70% от злополуките се прикриват и от работодателите и от лекарите и от държавните служби , да не говорим за условия на труд , предпазни средства , работно облекло ,заплащане , после се чудят че никой не иска да работи ,и все се взимат некакви ; държавнически мерки; и куп лъжи и фантасмагории за да са принудени да работят

 10. 10 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Така ще бъде,докато в България има служби по Трудова медицина,които работят нищоправене и размножаване на разни таблици за всякакви производства,които никой не чете и прилага,но затова пък срещу заплащане измиват ръцете на работодателите при злополуки.А трябва Охрана на труда,с хора,квалифицирани и назначени да правят само това на обектите, в цеховете и производтсвата.И пълно прилагане на Европейските норми,NEBOSH,OSHA,обучение,обучение,обучение-от ръководителите до последната чистачка,докато това се превърне в поведение на техника на безопасност в труда.И застраховане!Ама........,цигани с каски по джапанки и къси панталони или сигнална лента за предпазване от падане от високо-това не са мерките.

 11. 11 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 557 Неутрално

  това са 100% грешки на организацията и мениджмънта. Пестене на пари от обучение, обезопасяване, защитни облекла и какво ли още не. Тръгни по сторежите у нас и виж на колко места са с каски, работни обувки и тн...
  —цитат от коментар 5 на lol


  Ами ,да видим ! Няма нужда да тръгвам по обектите. Работя на тях ! На 90 % от обектите ,ако не си с работни обувки и каска въобще не те пускат да влезеш ! Ако те видят без каска ( всъщност те снимат ) минималната глоба е 50 лв. ! Демек днес си работил безплатно ! Даже си платил за да работиш. Обаче ...

  На повечето обекти се следи само за това. Задължително помещения се затварят за да се боядисат. Нееее ! Не за да не дишат работниците боите. За да не цапат ! Но ако заваряваш,няма проблем ! Около теб може да има 100 човека. Нищо че дишат отрови. Нищо че може да ги опръскаш с разтопен метал. Често се налага да вършиш работата си стъпил на пръстите на единия крак и с ръце удължени като на татко Барба ! (моля по-възрастните да разкажат на младите за "барбароните") Ама било опасно ? Ама висиш на 5 метра и можеш да паднеш ? Да,но си с каска ,жилетка и работни обувки . Може би безсмъртен ?

  Нещата тук са сгрешени още на проектно ниво. Нищо не е предвидено да може да се монтира и обслужва безопасно. Като се прибавят и вечно съкратените срокове,и все по ниската квалификация на работещите - май нещата ще се влошават !

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 557 Весело

  Чак сега видях чудесен пример от българското законодателство ! Пример за това как се пишат закони така че,"правилните" хора да са с чисти ръце,а виновен да е винаги работника ! :

  "В случая злополуката е можела да бъде предотвратена, ако работникът е спазил правилата за безопасност, а именно хора и техника да не се намират в зоната на естественото свличане на земните маси, преди изкопът да е обезопасен."

  Интересно как ще се обезопаси изкопа ? Може би без техника ? Или може би без хора ? Аааа,с намеса свише !

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 17. 17 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  За всичко това са виновни собствениците на обекта или на завода! Те трябва да имат права да глобяват и уволняват на място за неспазване на безопасността. Но трябва да имат и задължения да инструктират, да дават специални защитни средства и оборудване . И също трябва да имат финансова отговорност.
  Когато започнат да ги съдят за милиони в случай на смърт ще си затегнат дисциплината.

  California Über Alles
 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Сменете приоритетите!Свалете депутатите от Мерцедеса с шофьор! Да си карат собствените коли! Махнете им охраната! Да се охраняват сами, или, ако ги е страх, да станат счетоводители! Защо ББ го охраняват намсиколкоси,а датската кралица ходи без охрана на пазар? Изхвърлете ги от ведомствените жилища! Да си плащат сами наема - депутатската заплата не им ли стига? Е, така ще направите пръв опит да покажете, че не крепите жалките роднини от село, дето събират очите, когато шофьорит им отворои вратата на Мерцедеса! И след края на мандата няма да тичат да се регистрират в бюрото за безработни! И тогава тези абсурдни злополуки може и да престанат да съществуват! Ще станем нормална държава!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK