"Кръстова вада" ще бъде новата спалня на София

"Кръстова вада" е кварталът, който започва след Paradise Mall до Околовръстното шосе

© Дневник

"Кръстова вада" е кварталът, който започва след Paradise Mall до Околовръстното шосеИзбори 2022

Купувачи на нови жилища в София са предимно семейства, които имат или планират да имат две-три деца. Често те вече имат жилище, но се стремят да подобрят качеството си на живот или да заживеят с възрастен родител, който помага за отглеждането на децата. Търсят се жилища с две-три спални и задължително поне две бани. Това разказаха на среща с медиите експерти от строително-инвестиционната компания BLD.


Финансирането е поравно - част от бъдещите собственици купуват със собствени средства, други - със заеми от банка, като проектите за разширяване се финансират с ипотека на стария имот и покупка на нов. Дори хората, които имат спестявания, предпочитат в момента да търсят банков заем, възползвайки се от ниските лихвени нива, коментираха от компанията.


Нова тенденция са "умните" услуги


Нараства интересът към жилищните комплекси от затворен тип, където цената е с около 20% по-висока спрямо подобни в околността, а също и към еднофамилните жилища в покрайнините на града. Нова тенденция в търсенето е и на "умни услуги" - дистанционно управление на отоплението и вентилацията, осветлението и битовите електроуреди, коментира изпълнителният директор на BLD Димитър Савов. От друга страна, не са особено популярни сградите с прекалено сложни инсталации, като соларни панели или поливни системи например, защото поддръжката им изисква ангажимента на всички съсобственици.
Предаването на жилищната сграда в изряден вид - със зелени площи и цветя и с гарантирана охрана и договор за управление на общите части, все още не се радва на пълното одобрение на новите собственици. Представителите на етажната собственост предпочитат да избират сами кой и на каква цена да извършва тези услуги, като в повечето случаи се намира активен доброволец от входа да се нагърби с този ангажимент. Това обаче са най-често представители на средното или по-възрастното поколение, докато младите семейства предпочитат да плащат някаква такса, но да не се ангажират с междусъседски инициативи, са впечатленията на предприемачите.


Коя ще е новата спалня на София


Плътността на застрояване в града ще продължи, защото за общината е много по-скъпо да развива инфраструктурата на нови терени, прогнозира Савов. Такава била и световната тенденция.


По думите му "Кръстова вада" се очертава като "новата спалня на София", където търсенето е достатъчно голямо, за да насърчи усилията на предприемачите.


През последните две години в пъти се е удължило времето за издаване на разрешително за строеж, коментира Савов. А това рефлектира върху крайната цена на имота. Оскъпяват и редица необмислени регулации. Например преместването на едно дърво струва около 3000 лв. - повече, отколкото засаждането на пет нови. Свръхрегулирано и затова извънредно скъпо е и изграждането на детски площадки.


За да разсее опасенията на съседите от околните сгради компанията наема медиатори, които да запознават местната общност с характеристиките на бъдещата сграда и съдействат за намирането на взаимно приемливи решения при конфликти.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK