Фондът за енергийна сигурност отчете 355 млн. лв. приходи за 2016 г.

Фондът за енергийна сигурност отчете 355 млн. лв. приходи за 2016 г.

© Надежда Чипева, КапиталНад 355 млн. лв. са събраните средства през 2016 г. във фонд "Сигурност на електроенергийната система", показва отчетът на фонда, приет днес от Министерския съвет. За тази година в бюджета му са планирани 436.9 млн. лв. или с 23% повече.


Фондът беше създаден през юли 2015 г. с цел покриване на разходите на обществения доставчик, произтичащи от задълженията му за изкупуване на електроенергия по преференциални цени. По закон в него се събират по 5% от месечните приходи от продажби на електроенергия на производителите и вносителите в страната, приходи от оператора на електропреносната мрежа от достъп и пренос на електрическа енергия, проходи от операторите на газопреносната мрежа от достъп и пренос на природен газ, приходи от оператори на съоръжения за съхраняване на природен газ от достъп и съхранение, както и приходи от търгове за продажба на квоти емисии парникови газове.


От 5% вноски през миналата година са събрани 215.164 млн. лв., а от продажба на квоти – 140.741 млн. лв.
Разходите за издръжката на фонда през 2016 г. са в размер на 131.9 хил. лв. Средствата за покриване на разходите на Обществения доставчик са в размер на 290.713 млн. лв., е записано още в отчета.


Документът е приет от Управителния съвет на фонда през март тази година и е одитиран от Сметната палата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK