В България полицията и съдебната власт са по-неефективни от ЕС, но им се плаща повече

В България полицията и съдебната власт са по-неефективни от ЕС, но им се плаща повече

© Анелия НиколоваРазходите за полиция в България са с около 30% по-високи в сравнение с ЕС, но качеството на предоставяните услуги се оценява с около 25% по-ниско. Подобна е ситуацията и в съдебната власт. Това показва анализ на Института за пазарна икономика за ефективността на публичните разходи в България в периода 2011-2015 г.


Какво се изследва


От института отбелязват, че всяка година обществото става свидетел на дебати между политически партии, работодатели, синдикати, експерти и др. за държавния бюджет, които обаче по традиция са насочени към това какъв е неговият размер в абсолютна и в относителна стойност, какви са разходите за определени функции и как те се сравняват с други страни.


Това, което по традиция липсва в дебатите за бюджета, е какъв е ефектът от публичните разходи за обществото и по какъв начин увеличението или намалението на отделните разходни пера се отразява върху качеството на предоставяните услуги, отбелязват експертите от института.
Като индикатори за качество на публичните услуги те са използвали няколко източника на информация – оценките от класацията за глобалната конкурентоспособност, Индекса на европейския здравен потребител и статистиката за доходите и условията на живот на Евростат.


Освен това институтът е разработил методика за оценка на ефикасността на някои от основните публични разходи, която представлява съотношението между постигнатия резултат и направените разходи за него. Изследването търси отговор и на въпроса дали изменението на публичните разходи влияе върху качеството на публичните услуги и ако да, по какъв начин.


Какво показват данните


От направения преглед се вижда, че в периода 2011-2015 г. ефикасността на публичните разходи в България остава под средните нива в ЕС, като при разходите за полиция и съдебна система разликите са значителни. Това са и два от публичните сектори, които традиционно предизвикват сериозна обществена критика по отношение на работата си.


Бюджетът на МВР се увеличава всяка година, като в рамките на текущото му изпълнение също се гласуват допълнителни разходи. Докато разходите за полиция в България са с около 30% по-високи в сравнение с ЕС, то качеството на предоставяните услуги се оценява с около 25% по-ниско. С други думи, данъкоплатците в България получават полицейски услуги с по-ниско качество на по-висока от средата за ЕС цена.


Другата "болна" тема са резултатите от работата на съдебната власт. При ежегодно увеличение на бюджета ѝ, включително допълнително отпусканите средства в рамките на текущата година, трудно може да се каже, че резултатите се подобряват, посочват експертите от института. Това се вижда както от ежегодните доклади на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, така и от призивите на бизнеса в страната и чуждестранни камари за реална съдебна реформа, която да подобри защитата на правата на собственост в страната.


В този контекст не е изненада, че в последното издание на международния индекс "Право на собственост" България бележи историческо дъно на оценката си. И докато качеството на тези услуги се влошава, средногодишните разходи в системата остават необяснимо високи и се увеличават от 0.6% от БВП в периода 2011-2013 г. на 0.7% от БВП в периода 2014-2015 г.


Същевременно средногодишните разходи в ЕС за съдебната власт се свиват от 0.4% от БВП в периода 2011-2013 г. до 0.3% от БВП в периода 2014-2015 г. На фона на около двойно по-високите разходи в България в периода 2011-2015 г. качеството на работата на съдебната власт в страната е с близо 25% по-ниско (подобно на полицията).


Парите за здраве и пенсии растат, ефективността - не


При останалите разгледани от ИПИ функции разходите традиционно са под средните в ЕС, с изключение на разходите за "Изпълнителни и законодателни органи; финансови, фискални и външни дейности", които са около средните нива. Въпреки близките разходи по тази функция резултатите са с около една четвърт по-ниски в сравнение със средните в ЕС.


Нещо повече – както при тази функция, така и при здравеопазването, социалните дейности и пенсиите качеството на предоставяните услуги намалява през разглеждания период на фона на увеличаващи се разходи. Това не е изненада, тъй като дебатите около държавния бюджет обикновено се водят само около това колко средства са необходими за тези функции, но няма информация за необходимостта и качеството на съответните услуги. Въпреки че всяка година се приемат програмни бюджети, които предвиждат финансирането на дадена административна структура да зависи от изпълнението на определени програми, изпълнението им е проформа, а оценка за ефектите от съответните програми липсва.


Предвид това, че България е с най-ниския БВП на глава от население в ЕС, ограниченията пред бюджета са най-сериозни. От направения преглед се вижда, че разходната политика в разглежданите шест функции не цели повишаване на ефикасността на услугите, напротив. Това очевидно не се дължи на политическата криза от 2013-2014 г., тъй като резултатът и през 2015 г. остава непроменен – ефикасността на публичните разходи не само остава по-ниска в сравнение със средната в ЕС, но и се влошава в периода 2012-2015 г. Увеличението в тези разлики действа с противоположна сила на процеса на конвергенция към европейските икономики.


Можете да намерите пълния текст на изследването тук.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Това не е учудващо, но самият доклад е разочароващ. Не че е работа на ИПИ да предлага решения, но даже и само като анализ ми се струва слаб. Четох частите за полицията и съдебната система. А данните, на които стъпват, също ми се чинат рехави.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  В България се плаща с 30% за МВР повече от колкото в ЕС. Това е нормално защото привържениците на управляващата партия са или служители или бивши служители и пенсионирани милиционери.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  А иначе все не им стигат !!! Сега им го казаха и научно.

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":
  "само като анализ ми се струва слаб"

  Не може да бъде слаб анализ, който се гради на съотношението между разходите и ефективността. Всички процеси, политики, стратегии, методи, технологии и др. се оценяват чрез съотношение цена/ефективност.
  Драмата е, че политиците не прилагат такъм метод. Нека си съберат данните но нека подхождат научно.
  Единственото модерно оценяване в България съм видял когато контрабандата на цигари започнаха да я оценяват чрез преброяване на фасове без бандерол от гратското бунище.

  подпис
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  В България всичко трябва да се оценява по методите, с които се правят оценки в белите държави. Всякакви умозрителни оценки са анахронизъм.

  подпис
 6. 6 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Явно следващата мишена на властта ще е Института за пазарна икономика, който скорпостижно ще бъде обявен за предателска соросоидна грантаджийска либерастка организация. Започвайте и по форумите, няма време!

 7. 7 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 637 Разстроено

  Всичко това е вярно, и то не само в държавния сектор. За някои ще е странно, но повечето български работници получават относително повече, отколкото са заработили. Има един коефициент разходи за персонал / добавена стойност и той е при повечето отрасли по-висок у нас, отколкото в Словакия и Чехия, достига дори този в Германия! Така че заплатите у нас, съпоставени към резултата, са справедливи.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 8. 8 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това няма как да е вярно!
  Заплати, обучение, дрехи, оборудване и т. н. не са нивото каквото е в Западните страни. И тук приключвам с малоумния анализ.

 9. 9 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Единственото което е най-ефективно в България е КРАДЕНЕТО.
  Съпроводено с денонощно баламосване и лъгане, естествено.

 10. 10 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Сега ще ревнат в един глас магистрати и ченгета.... Кат' хор дружно ще "запеят"

 11. 11 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Снощи в някакъв сериал мимоходом беше споменато, че в Ню Йорк има 30 хиляди полицаи. Колко души живеят в този град, за да има два пъти по-малко ченгета?
  П.П. Писал съм, че до 09.09.1944г. в държавата е имало 6500 стражари.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 12. 12 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 447 Неутрално

  България е територия от селско-милиционерски или милиционерско-селски вид, така че друго тук не може да се очаква.

 13. 13 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  За съжаление няма да се впечатлят нито едните, нито другите. Те мразят умните и красивите , нали се сещаш , че даже няма да прочетат доклада.
  Само ние ще си дращим по форумите и ще очакваме чудо, озъртайки се за следващия побой , кражба на века или адекватно обвинение.

 14. 14 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Този доклад покрива с цифри интуитивните усещания на народонаселението. Сега ще започне едно писане на стратегии и програми за повишаване на качеството, съответно ще се ревне за още повече пари, но по типично нашенски обичай, усвоен в годините на развития соц, ефективността ще си остане пак под тази за ЕС.

 15. 15 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Това няма как да е вярно! Заплати, обучение, дрехи, оборудване и т. н. не са нивото каквото е в Западните страни. И тук приключвам с малоумния анализ.
  —цитат от коментар 8 на patrokalche


  Написаното в статията е вярно, и още как!
  Защото е най-важно какво се върши за тези "Заплати, обучение, дрехи, оборудване и т. н." Иначе казано, каква е ефективността!
  Ако беше в България онова дело с циганина, дето ритна жена в метрото, още дълго щеше да се влачи. А германския съд го осъди. Десетина германски съдии вършат толкова работа, колкото 50-60 български. Ефективността на германската полиция също е на ниво недостижимо за българските им колеги.
  Така, че дай да не говорим само за "Заплати, обучение, дрехи, оборудване и т. н".

 16. 16 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 455 Весело

  Абе увеличете им заплатите! Гладни са, ще протестират!

  I had a dream, Joe
 17. 17 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Снощи в някакъв сериал мимоходом беше споменато, че в Ню Йорк има 30 хиляди полицаи. Колко души живеят в този град, за да има два пъти по-малко ченгета?П.П. Писал съм, че до 09.09.1944г. в държавата е имало 6500 стражари.
  —цитат от коментар 11 на bajhuj_2010


  В България полицаите са доста под 30000 като численост.

 18. 18 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  в другите страни от ЕС има производство на техника за полиция и армия тука наще стачкуват само за пари а не стачкуват защо данъка е плосък а не прогесивен и защо няма българско производство на техника за нуждите на армия и полиция
  шведите са 10 млн човека и произвеждат всичко
  ние само купуваме вместо да произвеждаме

 19. 19 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 902 Разстроено

  Полицаи, магистрати, прокурори, следователи, държавна и общинска администрация и всичко що е на обществена хранилка е отчайващо неефективно в милата ни Мамковина. Само проверете колко прокурори на глава от населението има в Нидерландия и колко обвинителни актове вансят и сравнете с България. Разликата е фрапантна и неефективността на БГ прокурорите е отчайваща. Толкова години след края на комунизма функциите на държавността в БГ продължават да са очевадно неадекватни, бавни и обслужващи интерестите не на обществото а на силните на деня.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  Първите две изречения са много добри за да си ги сложа като мото под постовете, ама са много дълги и ще е трудно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#7] от "Емо":

  С такива "справедливи" заплати като сегашните млади и кадърни кадри не очаквайте (освен в отделни сектори, където заплащането е достойно, предвид цената на живота у нас). Понастоящем пазарът на труда е глобален и докато това не се осъзнае от всеки пишман-меринджей или държавен чиновник, пък бил той и министър, нещата ще стават от зле на по-зле с всеки изминал ден. Разбира се, това положение няма да е вечно, но докато се обърнат процесите, ще мине още известно време.

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  Изобщо, там където БКП са били най-силни и са имали най-много свои хора, сега е най-голямото нереформирано блато!
  Защо ли?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  В България се плаща с 30% за МВР повече от колкото в ЕС. Това е нормално защото привържениците на управляващата партия са или служители или бивши служители и пенсионирани милиционери.
  —цитат от коментар 2 на ka2


  Добре си го написал(а)!
  Сега сложи твоя пост до моя с # 22 и ще получиш едно много красноречиво равенство!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Ефективността на германската полиция също е на ниво недостижимо за българските им колеги.
  Така, че дай да не говорим само за "Заплати, обучение, дрехи, оборудване и т. н".
  —цитат от коментар 15 на marker

  Дълбоко се заблуждавате. Налагало ми се е да работя пред доста време съвместно с полицаи от партньорски служби и мога да ви кажа, че като цяло техните "детективи" да ги наречем са под нивото на българските си колеги като умения за придобиване и анализ на информация, комбинативност, умения за легализиране на информация и т.н.
  Виж, при патрулните полицаи ситуацията е коренно различна - имат желязно организирана патрулна полиция. Недейте забравя и нещо, което пропускат съставителите на въпросния анализ - за да се организира и поддържа законовият ред за дадено население на дадена територия са необходими едни разходи, които са сходни за страните от ЕС. Заплатите, осигуровките и капиталовите разходи ги изключваме, тях няма какво да ги сравняваме. Остават разходите за дейността. В Кралство Белгия, примерно с население от 10млн. и площ три пъти по-малка от България полицията е около 37000 души. И бюджета им за разходи за дейността е около 1,3млрд. евро. Говорим за разходи пряко за дейността. В България за полицията тази сума е около 70-80млн. евро. Няма как да стане да искаме да сме като "белите държави" без да харчим като тях за сигурност. Пак повтарям - не става въпрос за заплати, а за разходи за пряката служебна дейност и обучение.
  Отдавна не работя в МВР и не би следвало да ми пука, но така и не се намериха политици, които честно да кажат - "Уважаеми сънародници, човек получава това, за което си плаща. Няма как да се оправдаят обществените очаквания за високо ниво на сигурност без обществото да е съгласно да плати съответната цена за това." Затова и армия и полиция са в това състояние, в което са.

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  До коментар [#7] от "Емо":

  Кое е по-напред?
  Кокошката или яйцето?
  Ще работим, колкото ми плащат или ще плащам колкото ми работят?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#15] от "marker":

  Напротив, ще говорим и още как!
  В този анализ не са посочени какви разходи са изразходвани от дадено семейство, за обучение школи, университети, децата да станат полицай или съдии. Тези неща защо не са сравнени колега? Професията полицай в България няма нищо общо с опазването на реда, а със сигурна заплата и пенсия. 99% от полицията трябва да си намерят друга работа! Все едно да се буташ за компютърен специалист, защото има пари, но да те държат защото нямат хора нищо, че не разбираш от нищо. После искаме полиция, сравняваме бюджети и работи на други страни. От нищо не става нещо, съжалявам! И тези, които да правили анализа, също трябва да си търсят друга работа, колега!

 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1238 Любопитно

  Според Евростат от приемането на България в ЕС, та досега разходите за прасовъдие и вътрешен рев са двойни спямо средноевропейските, ма щом ИПИ казва, само 30% ще да е разликата :)... карай, баре някой се престраши по темата

 28. 28 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1238 Весело

  А данните, на които стъпват, също ми се чинат рехави.
  —цитат от коментар 1 на dogwoman


  и на мен леко рехави ми са видат, мадам :)

  "... the level of expenditure on 'public order and safety' as a percentage of GDP was highest in Bulgaria (2.8 %) and Slovakia (2.4 %) and lowest in Luxembourg and Denmark (both 1.0 % of GDP) as well as Ireland and Norway (both 1.1 % of GDP)..."

  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Government_expenditure_on_public_order_and_safety

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  “При останалите разгледани от ИПИ функции разходите традиционно са под средните в ЕС, с изключение на разходите за "Изпълнителни и законодателни органи; финансови, фискални и външни дейности"

  Демек възгледите за управление на тази територия не са мръднали от времето на Алеко до сега! Иначе докладът на ИПИ е отличен пример за същото тунеядство маскирано под НПО форма...

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Аз пък съм за следните мерки в МВР:
  - увеличаване на финансирането на МВР и запазване на привилегиите поне за още 5 години,
  - намаляване на броя служители с процента на увеличаване на бюджета,
  - ежегодни тестове за етика,
  - ежегодни тестове за професионална квалификация (знание и поведение),
  - значително увеличаване на физическите упражнения на ченгелите,
  - два пъти годишно тест за физическа годност,
  - по-читава клауза за дисциплинарно уволнение и губене на привилегиите в случай на уронване на престижа на професията, изнасяне на информация и пр.

  Някой да излезе с тази идея и ще се нагледаме на циркове от полюцайските профсъюзове да ни обясняват защото обществото им дължи още и още, а те на наго не.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 31. 31 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Факт е, че ние сме на първо място по брой на съдиите и на последно място по тяхната ефективност. Отгоре на всичко нашите съдии са най-добре заплатени от всички, като се има предвид стандарта на живот в страната. Значи ние им плащаме огромни заплати за нищоправене и мотаене. А да не говорим за парите, които вземат като рушвети и каква вреда нанасят на обществото с това, че сринаха рейтинга на съдебната система под нулата. Всички те плачат за смяна и наистина трябва да бъдат заменени от млади хора с юридическо образование, които не могат да се доберат до никакви длъжности поради това, че съдебната система тук е затворена институция. Там можеш да влезеш само ако си роднина или много близък на един от членовете. Предлагам изборност на магистратите пряко от народа, това е изходът, друг изход няма.

 32. 32 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Колкото до полицията, тя трябва да защитава всички български граждани, а не само тези от гетата. Защото напоследък само с това се занимава, да брани циганите от справедливия гняв на българите. Трябва да се срамуват от това, че тръхват срещу своите , от които получават заплатите си, че и още искат.

 33. 33 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 257 Гневно

  Това изследване е абсолютно неадекватно щом като излиза че качеството на предлаганите ни "полицейски" услуги е само 25% по-ниско спрямо ЕС, каквото и да означава това (предполагам спрямо средното за ЕС). По-скоро сме над 75% по-ниско!

  Може пък да съм оптимист...

  :( :( :(

 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7184 Неутрално

  И тогава защо полицаите стачкуват, какво искат -да си плащат осигуровките като нас, същото важи и за служителите от съдебната система.

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  До коментар [#29] от "2.5":

  Как е преведена думата тунеядец на английски?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Много манипулативно! Написали 30% и народа гракна....

  Ама услужливо пропускат да споменат абсолютните стойности. А те в БГ са много по ниски! И ако за заплати например относителните числа вършат работа, то за материалните активи не е така. Един пистолет или автомобил струва еднакво и в БГ и в Германия. Без да има никаква връзка с БВП или стандарта на живот. Реално в ЕС се отделят много повече пари, статията е абсолютно манипулативна. Журналята в Дневник пък за пореден път показват че математиката и статистиката са им доста непонятни.

 37. 37 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 936 Любопитно

  Интересно, оценяват ли се "несанкционираните" разходи (т.е., подкупите) за полицията и съдебната власт при този анализ?

 38. 38 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Това сериозно ли го казваш???????

  [quote#24:"disorg"][/quote]
  " техните "детективи" да ги наречем са под нивото на българските си колеги като умения за придобиване и анализ на информация, комбинативност, умения за легализиране на информация и т.н.

  Защото вече света е малък и помним за колко време в Лондон разкриха убиеца на проститутки през 2006г. има -няма 2 месеца, как в Германия разкриха, осъдиха и вече излязоха от затвора ортаците на Марио Николов , а тука още делото се влачи в съда заради негодни или прекроявани доказателства. И още ..и още....
  Разбирам,че сърцето ти е МВРейско, но от гледна точка на данъкоплатците - даваме повече от колкото получаваме ! Заради корупция в самото МВР, шуробаджанащина, некомпетентност и безхаберие, дори арогантност ( не сме забравили юнака дето сам си скъса пагона как го издигнаха, или биещата протестиращи, или юнаците налагащи леко пияното момиче...).
  По признание на бивш министър на МВР , по-голяма част от даренията и отпусканите милиони отиват за заплати, за заплати !!!
  Айде малко да се съкратят и реформират, че да започнем и ние да си уважаваме полицията.

 39. 39 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Всичко се вижда чрез сравнение.Нека сравним България и Германия.За миналата 2016г в България има осъдени близо 35 хиляди престъпника.Половин процент от населението.Ако се приложи този процент в Германия би трябвало да са осъдени 410 хиляди престъпника за 2016г.Дали са толкова или са в пъти по-малко?Осъдителните присъди в България за 2016 са 97,5 процента.Дали в Германия този процент е по-висок?Или в пъти по-нисък?
  Миналата Нов година в Кьолн германската полиция допусна да бъдат изнасилени,ограбени или да бъде блудствано с ХИЛЯДИ ЖЕНИ.Не стотици,а хиляди.Има подадени 1223 жалби от жени,които са изнасилени,ограбени или е блудствано с тях.И САМО 25 ПРЕСТЪПНИКА СА ОСЪДЕНИ.Дали в България би могло да се случи подобно нещо?Не 1223,а само 12 жени да бяха изнасилени или ограбени щеше да има вой до небесата.Ама българската полиция се дава като пример за неработеща.А германската като работеща.
  На срещата на Г-20 в Хамбург имаше масови безредици с опожарени автомобили,разбити сгради и ранени граждани.При аналогични ситуации в България не са допуснати подобни вандалщини.Афганистанците в Харманли се опитаха да вандалстват и бяха бързо укротени.В Асеновград не се допусна да има сблъсъци между българи и цигани,при които щеше да стане страшно с ранени и жертви.

 40. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Снощи в някакъв сериал мимоходом беше споменато, че в Ню Йорк има 30 хиляди полицаи. Колко души живеят в този град, за да има два пъти по-малко ченгета?П.П. Писал съм, че до 09.09.1944г. в държавата е имало 6500 стражари.
  —цитат от коментар 11 на bajhuj_2010


  В България полицаите са не повече от 25 хиляди.Включително тези от гранична полиция.Цялото МВР е 41 хиляди реално заети щата.Но останалите са пожарникари,служители,издаващи документи за самоличност и регистрация на автомобили.Плюс МВР болница и Академия на МВР.Които спокойно могат да се закрият,щото не е небоходимо 4 години обучение за полицай.Нито пък е нужна отделна болница за МВР като полицаите могат да се лекуват във всяка друга болница.

 41. 41 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#17] от "disorg":

  прав сте, но за сметка на това МИЛИЦИОНЕРИТЕ са много повече

  it comes from inside, just listen ...
 42. 42 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  По смешен и жалък анализ скоро не бях чел. Да твърдиш, че в България се плаща повече за полиция и съдебна власт, отколкото в ЕС е меко казано непрофесионално. Сравняването на % от БВП, който се отделя за полиция и съдебна власт, не колко се плаща за това, а колко процента от общото плащане е.
  Прост пример ако 30 % от БВП на Германия примерно е за инвестиции, а в България е 10%, всички останали сфери в България ще бъдат с по-висок % от съответните в Германия, по логиката на авторите на горния "анализ" вскичи сфери в България ще са по-добре финансирани.
  Елементарно е да се разделят разходите, които Германия или Франция правят за полиция на броя на жителите и да се сравни с България. Ще се окаже, че там плащат в пъти повече, за да постигнат 25% (ако приемем това за вярно, което е доста съмнително) по-добър резултат!

 43. 43 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Системата е алчна като варварска номадска орда !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 44. 44 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  По смешен и жалък анализ скоро не бях чел. Да твърдиш, че в България се плаща повече за полиция и съдебна власт, отколкото в ЕС е меко казано непрофесионално. Сравняването на % от БВП, който се отделя за полиция и съдебна власт, не колко се плаща за това, а колко процента от общото плащане е. Прост пример ако 30 % от БВП на Германия примерно е за инвестиции, а в България е 10%, всички останали сфери в България ще бъдат с по-висок % от съответните в Германия, по логиката на авторите на горния "анализ" вскичи сфери в България ще са по-добре финансирани.Елементарно е да се разделят разходите, които Германия или Франция правят за полиция на броя на жителите и да се сравни с България. Ще се окаже, че там плащат в пъти повече, за да постигнат 25% (ако приемем това за вярно, което е доста съмнително) по-добър резултат!
  —цитат от коментар 42 на svoboden


  Този анализ отначало е неверен.Защото разходите за цялото МВР ги броят като разходи за сигурност.Ама в МВР 9000 са пожарникарите и спасителите.Те каква връзка имат със сигурността?Каква връзка със сигурността имат служителите,които издават паспорти и регистрират автомобили?Или пък лекарите и сестрите от МВР болница?
  В другите държави почти навсякъде пожарната е извън МВР.Или към общините,или в отделна структура.Издаването на документи за самоличност и регистрация на автомобили също.А пък там нямат и МВР болница с огромен персонал,която точи от бюджета на МВР без реално да е необходима.

 45. 45 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Това сериозно ли го казваш???????[quote#24:"disorg"]
  —цитат от коментар 38 на attitude
  " техните "детективи" да ги наречем са под нивото на българските си колеги като умения за придобиване и анализ на информация, комбинативност, умения за легализиране на информация и т.н.Защото вече света е малък и помним за колко време в Лондон разкриха убиеца на проститутки през 2006г. има -няма 2 месеца, как в Германия разкриха, осъдиха и вече излязоха от затвора ортаците на Марио Николов , а тука още делото се влачи в съда заради негодни или прекроявани доказателства. И още ..и още....Разбирам,че сърцето ти е МВРейско, но от гледна точка на данъкоплатците - даваме повече от колкото получаваме ![/quote]
  Абсолютно сериозно го казвам. И мога да го повторя - българските разследващи полицаи и полицейски разузнавачи са една глава над повечето си колеги на Запад като знаене и можене. И макар светът да е малък, едва ли знаете, че в случая с Марио Николов именно нашите служби изпратиха на немците сигнала и материалите по него, за да може там да бъде задържан и осъден, понеже у нас определени среди бяха дали ясен знак, че до присъда няма да се стигне. Няма нито едно сериозно престъпление извършено от наши ОПГ в чужбина, което да е разкрито без да има подадена информация от нас до партньорите. Мога до утре да ви давам примери за некадърна работа на западни служби, но не му е тук мястото. Но никой не е пророк в собствения си град, тъй че тук е прието да се плюе наред. Като говорите за Лондон, то дайте си труда да проверите колко престъпления с огнестрелно оръжие се извършват там, при условие, че има тотален бан. Вижте каква е разкриваемостта на английската полиция по кражбите и ще видите, че се радват ако е 15-20%, но скоро ги разпъваха, че била само 10%. Или практиката с филтриране, при която английската полиция не работи по близо половината извършени престъпления защото били "неперспективни за работа".
  Или бланките на NYPD от преди години - "В момента NYPD не може да работи по вашия случай поради отсъствие на ресурс."
  А какво е сърцето ми си е лично моя работа. Но на базата на десетки и десетки аутопсии мога да ви уверя, че отвътре сърцата като цяло са еднакви. А повярвайте ми, едва ли има някой, който да желае промяна повече от свестните служители в това министерство. Но промени насочени към отсяване на гнилото от здравото, към връщане на професионализма като критерий за заемане на длъжност. Едно истинско преатестиране на всички служители, за да се види до каква степен всеки отговаря на изискванията за заеманата длъжност. И т.н. А не безкрайни хартиени структурни промени.

 46. 46 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#44] от "mushashi":

  Съвсем общо сравнение в цифрите с Германия показва следното в Германия разходите за публичен ред и сигурност годишно са 610 евро/човек, докато в България са 187 евро/човек.
  Хайде пак да кажем кой е по-ефективен и къде се харчи като за последно.

 47. 47 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#45] от "disorg":

  Аз дадох конкретни числа-35 хиляди осъдени за 2016г.Половин процент от населението.И 97,5 процента осъдителни присъди.
  Ако има и една държава в ЕС с по-добри и двата показателя за 2016 г спирам да пиша във форума.Ако има държава с повече от половин процент от населението осъдени и едновременно повече осъдителни присъди от 97,5 процента се махам на мига от този форум.

 48. 48 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 393 Неутрално

  По признание на бивш министър на МВР , по-голяма част от даренията и отпусканите милиони отиват за заплати, за заплати !!! Айде малко да се съкратят и реформират, че да започнем и ние да си уважаваме полицията.
  —цитат от коментар 38 на attitude

  Значи въпросният бивш министър, така и не е разбрал на какво е министър, докато е бил такъв. Няма как и никога не е било възможно пари и активи от дарения да се трансформират като средства по фонд работна заплата.

 49. 49 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 393 Неутрално

  И тогава защо полицаите стачкуват, какво искат -да си плащат осигуровките като нас, същото важи и за служителите от съдебната система.
  —цитат от коментар 34 на Peni Nikol


  През 2001г. заплатите на служителите от МВР бяха намалени със сумите, съответстващи на осигурителните вноски и така си и останаха.

 50. 50 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#49:"disorg"][/quote]

  И по този начин полицаите са здраво прецакани от държавата.Защото едно е да те осигуряват на 1300 лв,друго на 1000 лв.При болнични обезщетението е по-ниско както и при майчинство за жените.Пенсиите са по-ниски,обзщетения за безработица и така нататък.

 51. 51 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ами нека да държат още,обикновените и криминалните полицаи,на 800-900лв.,заплата,и нека някой да си мислят че те ще дават всичко от себе си,по време на работа.
  Един полицай на улицата е застрахован за 20 бона,Застраховка живот.
  Ако някой си мисли че със стимула,20 заплати,ще го накара да си върши работата,по усърдно,но да го държи на каишка,и да се опитват по всякакъв начин,да го накажат или уволнят,няма да се получи.

  sdg
 52. 52 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#34] от "Peni Nikol":

  На полицаите винаги са им се начислявали осигуровките.Стига с тези опорки,как не им се удържали пари за това.
  Някой ви лъже и вие им вярвате!
  Ако държавата в последствие ,не си е плащала към здравеопазването,или към НОИ,то това не е заради това че,не са сметнати парите като удръжки към заплатите им!

  sdg
 53. 53 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Снощи в някакъв сериал мимоходом беше споменато, че в Ню Йорк има 30 хиляди полицаи. Колко души живеят в този град, за да има два пъти по-малко ченгета?П.П. Писал съм, че до 09.09.1944г. в държавата е имало 6500 стражари.
  —цитат от коментар 11 на bajhuj_2010


  Реално целият щат на Полицията и Обществена безопасност, барабар с машинописките и чистачките преди 09.09.44. е 35 хил. Тяхната ефективност със справянето, с битовата, организираната престъпност и червения терор е в пъти по-висока от тази на днешните хрантутници (120 хил.).

  Все пак, нека обществеността да постави едно условие при положение, че ченгетата получат по-високи заплати и запазят социалните си привилегии - да нямат право да заемат никакви служби след пенсия, свързани с широк спектър от дейности, като консултации по превенция и сигурност до най-обикновена охрана. След пенсия обратно на село.

  CONTADOR GRATUITO!
 54. 54 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#48] от "disorg":

  Потърси и попрочети малко за парите на МВР, преди да остроумничиш кой става за министър и кой - не :
  "Бюджетът на МВР за тази година е над 1,23 мрд. лв, като увеличението спрямо 2016 г, е с над 9, 9% или 200 млн. лв.
  Основното перо от тези пари отива в НОИ за осигурителни вноски – 109 лв. млн. лв Това става благодарение на депутатите, които през лятото на 2015 г. решиха, че работниците първа категория труд-полицаи, военни, миньори, могат да получават и заплата и пенсия.
  С този благороден политически жест МВР се напълни с пенсионирани началници, които получават и заплата за длъжността, която заемат. Така заплатите им скочиха до над 2000 лв. Никой не знае точната бройка на служителите на МВР, които са и пенсионери и работещи. Но това създаде сериозно социално напрежение между тях и редовите по-млади полицаи, които няма как да се радват на тези „екстри”.
  За последните седем години броят на реално работещите в МВР е намалял с над 6000 души. През 2010 г в МВР реално са работили 56 441 души с бюджет от 1,039 млрд лв. Към декември 2016 г щатът на министерството е 49 779, като от тях незаетите бройки са 6949 или 12,7%. Бюджетът на МВР за 2016 г е 1,127 млрд. лв, а за 2017 г както стана дума по горе 1,223 млрд. лева. "

  До коментар [#45] от "disorg":

  Незнам какво да ти отговоря, последните думи в поста ти са искрени , но нали знаеш, че няма как да се случи в Бг ? В министерството отдавна кадруват ДПС-ГЕРБ и БСП и никой друг . След толкова години очакваш ли от тях да допуснат " връщане на професионализма като критерий за заемане на длъжност.." Аз не.

 55. 55 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7184 Неутрално

  До коментар [#53] от "г-н Думанов":

  Много точно, не знам защо са ти цвъкнали минусите, тия работят след пенсия още 20 години и си получават всичко.

 56. 56 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Вярно е, че работят в кофти условия, но по-голямата част са страшно некадърни!
  Какъвто и досег да съм имал със служител на МВР, винаги съм се сблъсквал с некадърност, мързел, тъпотия и безразличност!

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Моа преател Тайпи
  Моа преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А данните, на които стъпват, също ми се чинат рехави.
  —цитат от коментар 1 на dogwoman


  ИПИ лъжат че е само 30% повече, ДВА ПЪТИ е

  🙈🙉🙊 1 000 нови работни места за милиционери, 10 000 нови избирателе за мангалеГЕРБ 🙈🙉🙊
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Моа преател Тайпи
  Моа преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България полицаите са доста под 30000 като численост.
  —цитат от коментар 17 на disorg


  Това мен много не ме бърка, важното е че получават ДВА ПЪТИ средното за Европа, ТРИ ПЪТИ спрямо отличниците

  🙈🙉🙊 1 000 нови работни места за милиционери, 10 000 нови избирателе за мангалеГЕРБ 🙈🙉🙊
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#48] от "disorg":Потърси и попрочети малко за парите на МВР, преди да остроумничиш кой става за министър и кой - не
  —цитат от коментар 54 на attitude

  Тук не става въпрос за дарения,за които пишеше, а за бюджетни средства. А за финта с това пенсионери да заемат длъжности и да получават и заплати и пенсии - всички въпроси към Бъчварова и гениите в парламента, които гласуваха тая промяна. Политическият кабинет на МВР така се беше панирал тогава, че всички, които отговарят на условията за пенсиониране ще си тръгнат и ще се оголи министерството, че родиха тая стъпка, за да задържат поне част от тая категория служители. Неудачна мярка според мен, но от тоя политически екип толкова.

 70. 70 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#45] от "disorg":

  "промени насочени към отсяване на гнилото от здравото"

  Ей това искам да чуя в протестите на полицаите а не само ревове за заплати.

 71. 71 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#38] от "attitude":

  Тотална НЕКОМПЕТЕНТНОСТ и непознаване на нещата,се вижда от написаното.Но всеки има право да е некомпетентен и да пише глупости,като някаква истина,казана от някой министър.

  Само за твоя информация.Никой не дава заплати в МВР от дарения,по простата причина,че тези средства,са с бюджет одобрен от НС.

  sdg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK