Продажби на молове доминират инвестиционните сделки до юни

Продажби на молове доминират инвестиционните сделки до юни

© Цветелина Ангелова, КапиталИнвестиционни сделки за над 800 млн. евро се очаква да бъдат приключени през 2017 г., показва прогнозата на консултантската компания за бизнес имоти Forton, партньор на Cushman & Wakefield Forton.


Очакванията са базирани на силното първо полугодие и нарастващия интерес от чужди инвеститори към пазара на бизнес имоти в България. През първите шест месеца на 2017 г. в страната са сключени сделки с доходоносни активи на обща стойност над 360 млн. евро., сочат данните на компанията. Това е над три пъти повече от обема на този пазар за същия период на 2016 г.


В основната си част този ръст се дължи на сделките с търговски центрове, които формират близо 80% от инвестиционния пазар през полугодието. Сред по-големите продажби бяха тази на Serdika Center на NEPI, както и сделките за Galleria Burgas и Galleria Stara Zagora с MAS Real Estate.
В останалите сегменти по-значими сделки бяха продажбата на Телефонната палата с посредничеството на Cushman & Wakefield Forton, на историческа офис сграда в центъра на София, както и тази на "Интерхотел България" в Бургас.


"Макар че през последните месеци пазарът бе движен основно от търговските площи, очакванията ни са да регистрираме големи придобивания и в други сегменти, като офис площи и хотели. Добър знак е и високият дял на чуждите инвеститори при тези придобивания, което говори за увеличаващо се доверие към пазара и България като цяло", коментира Явор Костов, мениджър "Капиталови пазари" в Cushman & Wakefield Forton, цитиран от компанията.


Според него в момента не само расте интересът за придобивания, но се променя и профилът на инвеститорите. От сделки за подценени активи в предходните години, сега е настъпил етап, когато се търсят първокласни имоти в условията на умерен риск и намаляваща доходност.


ОФИС ПЛОЩИ


Висока наемна активност на пазара на офис площи характеризира първата половина на 2017 г., като общо за периода са сключени и подновени договори за общо 85 600 кв. м. В сравнение със същия период на 2016 ръстът е 55% в резултат на няколко еднократни големи сделки и предоговаряния. Нетно усвоените площи нарастват с 18% в сравнение с първото полугодие на 2016 г.


Пазарът остава движен от IT и BPO (компании за бизнес услуги) компании, които генерират около 70% от търсенето на първокласни площи. Като най-голяма сделка за периода, а и за цялата година, се очертава тази на Progress (ex-Telerik), които подписаха договор за 10 800 кв. м в Grafix Business Center с посредничеството на Cushman & Wakefield Forton. С този договор почти цялата сграда е отдадена под наем още преди очакваното си завършване през 2018 г.


"Пазарът е много динамичен и за поредна година сме в ситуация сгради в строеж да са почти изцяло отдадени под наем преди разрешение за ползване. Това подкрепя лек ръст на наемните нива и задържа дела на свободните площи под 9.5%, но в близките години очакваме плавен ръст на незаетите площи", обобщи Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.


Най-значимият проект, получил разрешение за ползване през второто тримесечие на 2017 г., е Millennium Center. Сградата с отдаваема офис площ от 23 200 кв. м бе въведена в експлоатация с над 50% заетост. По данни на Cushman & Wakefield Forton тази година се очаква да бъдат въведени в експлоатация 134 хил. кв. м офиси, а тези в строеж към полугодието са 360 хил. кв. м.
През последните месеци е регистриран лек ръст на офертните наеми в първокласния сегмент, като те нарастват с 4% до 13.5 евро/кв. м.


ИНДУСТРИАЛНИ ИМОТИ


Строителната активност на пазара на индустриални имоти нараства в отговор на ръста в редица свързани с него сектори, като различни производства, логистиката, търговията на дребно. Към средата на 2017 г. в строеж около София са над 180 хил. кв. м складови и производствени площи, по-голямата част от тях - за собствени нужди или строителство по поръчка (built-to-suit).

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1138 Весело

  ГолЕми инвестиции,голЕми сделки-:)

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5695 Неутрално

  Покупко продажби на молове и офиси няма да "дръпне" страната напред. Трябва производства и разкриване на нови работни места.

 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1212 Неутрално


  "В основната си част този ръст се дължи на сделките с търговски центрове, които формират близо 80% от инвестиционния пазар през полугодието"
  Всеки продава това, което има. Ние имаме само молове и няма с какво друго да се похвалим. Нашите пишмян инвеститори не можаха да измислят нищо друго, освен молове, офиси, магазини и хотели.Няма производство, няма заводи, само търговия и алъш вериши. Такава страна няма да просперира, а ще затъва все повече в собствената си посредственост.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK