Цените на жилищата в София са поскъпнали с 18% за година, сочи анализ

"Манастирски ливади" е един от търсените от купувачите квартали.

© Цветелина Белутова, Капитал

"Манастирски ливади" е един от търсените от купувачите квартали.Тази година се очертава да бъде най-добрата година за имотния пазар във всичките му сегменти от десетилетието до момента. Това важи в частност и за София, където се наблюдава много динамично и силно полугодие, сочи анализът на Bulgarian properties. На годишна база цените на жилищата в София растат с 18%.


Данните на компанията показват, че през второто тримесечие средната цена на имотите в София е преминала границата от 1000 евро на кв.м. и достигна 1060 евро. Това са цени от края на 2007 г., което показва, че 10 години по-късно жилищният пазар се връща на достигнатите тогава ценови равнища. Този път обаче пазарът се развива при много по-добри икономически показатели и тенденцията е за по-голяма устойчивост, допълват от компанията.


От там посочват, че все още не се забелязва сбъдване на прогнозата, че темпът на нарастване ще се забавя.


Връщане към по-ниски цени не се чака
През последните четири години банковото кредитиране нараства с по около 20% годишно, а то е основният фактор, който влияе върху цените на имотите. През тази година ръстът в кредитирането дори се ускорява при продължаващ спад на лихвените проценти по кредитите, които вече са под 4%. Това показва, че не можем да очакваме ценовият тренд да се обърне скоро.


Tози път възходящият цикъл е движен основно от вътрешното търсене и благоприятни за пазара макрофактори. При настоящата комбинация от ниска безработица, ускоряващ се растеж на БВП, по-високи доходи, почти нулеви лихви по депозитите, и рекордно ниски лихви по кредитите, съвсем естествен резултат е да има и ръст в цените на имотите и обемите продажби. Освен това потребителите се завръщат към жилищата като форма на инвестиция.


Допълнителна подкрепа идва и от наемния пазар, който дава възможности за реализиране на доходност от 5-6%, която трудно може да бъде постигната чрез друг актив. Все повече хора се ориентират към покупка с цел отдаване под наем, включително и чрез покупка на имот с кредит.


За три месеца цените растат със 7.6%


Данните на компанията сочат, че за второто тримесечие на 2017 г. средната цена на жилищата в София достигна 1060 евро/кв.м. при 985 евро/кв. м. в началото на годината. Така нарастването на цените на тримесечна база е 7.6%, а на годишна се запазва на нива като през първото тримесечие, а именно бележи ръст от 18%. Средната покупна цена на жилищата е 91 хил. евро.


Към момента цените на имотите в София са на нива като тези в края на 2007 г. Все още не са достигнати пиковите стойности от 3-тото тримесечие на 2008 г. в бума преди кризата, когато средната цена на жилищата в София достигна 1260 евро на кв.м.


Ускореният темп на нарастване на цените в София започна от второто тримесечие на 2016 г. и от тогава вече една година нарастванията се движат между 15 и 18%.


От данните още се вижда, че цените на имотите в София нарастват най-силно през второто тримесечие на годината. И през миналата година, и през тази усетихме значителни ръстове именно през месеците април и май, след което пазарът се пренастройва към новите реалности и следват силни летни и есенни месеци с увеличаване на обема продажби.


Продажбите растат с по 8% годишно


През последните 4 години по данни на Агенцията по вписванията обемите продажби на имоти в София непрекъснато нарастват. Най-голямо нарастване е отбелязано през 2014 г., когато пазарът се оттласна от дъното и цените започнаха да растат, посочват от компанията.


През последните 3 години продажбите в София нарастват равномерно с по около 8% годишно. Ръстовете, регистрирани от Агенцията по вписванията, се забавят през последните месеци, но това се дължи в голяма степен на значителния дял на продажби на ново строителство, което е в процес на изграждане и вписването на сделките ще стане на по-късен етап.


Като брой продажбите в София са около 25 хил. на година, което все още е далече от нивата в бума, когато достигаха до 45 хил. сделки годишно и това предполага един много по-балансиран пазар и е още една индикация, че не може да се говори за прегряване и балонизиране на жилищния пазар в София, сочи анализът на компанията.


Данните за обемите продажби като цяло показват стабилно и умерено увеличаващо се търсене, което дава много добра основа за продължаващо развитие на жилищния пазар в София.


Ново строителство и параметри на закупените жилища


Новото строителство вече съставлява около 65% от продажбите в София по данни на компанията. Това се дължи на нарасналото предлагане на ново строителство, включително и в по-напреднал етап на изграждане. Това активизира купувачите, които не са склонни да рискуват за покупка "на зелено".


Половината от купените жилища са двустайни апартаменти, 30% са тристайни, 4-стайните са около 10%, както и едностайните. Дяловете на различните видове апартаменти се запазват сходни с тези от първото тримесечие. Двустайните апартаменти са по-търсени поради по-достъпните крайни цени и това, че са по-ликвидни за продажба и отдаване под наем.


Средната площ на купените жилища е 86 кв.м. Най-често се купуват апартаменти на 2-ри до 6-ти етаж, като има увеличение на покупките на 1-ви етаж и партер. Това се обяснява с наличностите при новото строителство, които често са само на ниските етажи, особено при напредналото строителство.


Южните и източните квартали остават на мода


Основният интерес продължава да бъде към южните и източни квартали на София. Същевременно, появата на повече ново строителство във всички квартали на София допринася за нарастване на интереса в различни квартали в целия град, привличане и активизиране на различни групи купувачи и по-равномерното разпределение на търсенето по квартали.


Хората се възползват от възможността да живеят в качествено жилище в нова кооперация в квартал, който познават или където са техните близки и приятели, а не непременно да се местят в кварталите с най-много ново строителство, търсейки по-качествена среда.


Най-големите като обем търсения са насочени към "Младост" и "Люлин", което е разбираемо с оглед на мащаба на тези квартали. След тях по обем запитвания се нареждат "Студентски град" и "Витоша". Те се оформят като интересни за купувачите поради наличните удобства, добри цени, лесен достъп както до централните части на града, така и за изход от него. Към това се добавя и възможността имотите да бъдат отдавани под наем.


Новото през този период е нарастването на интереса към района на "Надежда" и "Връбница". Съчетанието от наличие на метро и изцяло ремонтиран Северен парк дава добър потенциал за развитие на района. Индикатор за това са и новите проекти в района, които се предлагат на атрактивни за купувачите цени.


Центърът на града продължава да засилва позициите си, особено сред търсещите с цел инвестиция.


"Кръстова вада" и районите около Южния парк запазват голям интерес, заедно с другите южни квартали като "Манастирски ливади", "Борово", "Бъкстон", "Гоце Делчев", "Стрелбище".


Най-скъпите квартали са Център, "Лозенец" и "Изток" с цени от 1500 до 2000 евро/кв.м., а най-евтини са "Люлин", "Банишора" и "Овча купел", където ново строителство може да се купи между 650 и 800 евро/кв.м.


Достъпността на жилищата се подобрява


През 2017 г. имаме съвкупност от позитивни фактори за имотния пазар и за първи път от 10 години насам всички пазарни сегменти се развиват добре и дават положителни индикации.


Ускорява се растежът на БВП, доходите продължават да нарастват, безработицата остава ниска. Достъпността на жилищата, измервана като съотношение на цената на кв.м. в София и средната заплата за града, остава в рамките на 1.4, като бележи леко повишение спрямо миналата година. Това означава, че достъпността леко намалява, но като цяло коефициентът се движи между 1.3 и 1.4 от 2014 г. насам и е над 2 пъти по-нисък от годините на бума.


Лихвените проценти по жилищните кредити паднаха под 4% по данни на БНБ, което е исторически най-ниското им ниво. Това стимулира покупките с кредит. Съответно, банковото кредитиране продължава да нараства, като отпуснатите кредити през второто тримесечие бележат рекорд за последните години, а това е един от основните двигатели на жилищния пазар. Въпреки високите нива на кредитиране, следва да се отбележи, че обемите отпуснати кредити все още са наполовина от тези в бума, което още веднъж потвърждава по-здравата основа, върху която се развива пазарът сега.


От изложените данни се вижда, че жилищният пазар в София твърдо е във възход и тази тенденция е трайна и стъпва върху добре балансирани и благоприятно въздействащи икономически фактори, анализират от компанията. Макар растежът на цените в София да се доближава до 20%, не можем да говорим за прегряване или балонизиране, а по-скоро за бързо наваксване на годините на стагнация, смятат от там. Всички показатели, които влияят върху пазара, са на нива около 50% по-ниски от стойностите им в пика през 2007-2008 г., което показва, че няма свръхочаквания и че засега темповете на развитие на жилищния пазар в София са устойчиви.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Весело

  Как неусетно съм забогатял значително !!! Да благодаре ли на ГЕРБ за това ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Балона отново се надува!

 3. 3 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дневник откога стана агенция за недвижими имоти ..... ?

 4. 4 Профил на Ivan Peshev
  Ivan Peshev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А кой плати за тази статия, има ръст ама чак 18% нещо ме съмнява.

 5. 5 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1008 Весело

  О, не, пак ли?? Ей, Дневник, имам един апартамент за продан, искате ли да го купите за 18% отгоре?

 6. 6 Профил на mlmirow
  mlmirow
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Не знам как ги правят тези проучвания като реално няма официална информация за броя на реализираните сделки и цената на която се сключват. Това което виждам е че около нас има пет празни кооперации... и още две в строеж.. През улицата има една която се строи от пет години и до нея още две в сроеж...

 7. 7 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Дневник,
  това не се показва с анализ, а със статистически данни за сключените сделки и цените на които са сключени за два сравнявани периода.

  Модератора е неадекватен!
 8. 8 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 536 Любопитно

  А една бърза корелацийка със статистиката от НАП и Агенция по вписванията какво показва? Щото нали, една агенция продала нещо си и айде всичко нагоре ;)

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 9. 9 Профил на Andrety
  Andrety
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Купувай, народе, че не остана'а...

 10. 10 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 872 Любопитно

  Емнайста рекламна статия за последните няколко дни.
  Дневник, брокерите и строителите добре ли плащат за създаване на лъскав имидж?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 11. 11 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  "През последните четири години банковото кредитиране нараства с по около 20% годишно, а то е основният фактор, който влияе върху цените на имотите"

  цитат от Оня на 7- мия етаж дали е още свободен?

  ипотечни кредити за матряла:

  март 2013 = 8,878 милярда лв
  март 2017 = 8,848 милярда лв

 12. 12 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Пуффффф пуфффф пуффф надувайте, братя!

  Every cradle is a grave.
 13. 13 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Световната практика показва, че цените на имотите растат докато се достигне до таргет нивото лоши кредити на банките, когато вече потребителите се затруднават с обслужването им. Явно в България все още цените са ниски и се справяме с изплащането на кредитите. В много европейски столици изплащането на имот е дело на целия живот на поне едно поколение.

  Евроатлантида
 14. 14 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 884 Весело

  Пуффффф пуфффф пуффф надувайте, братя!
  —цитат от коментар 12 на Ватник


  "за Бога братя, не купувайте!"

  Евроатлантида
 15. 15 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 440 Весело

  да не би лили границка да се е върнала на работа? :D

 16. 16 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1416 Весело

  Един път стомна за вода, втори път стомна за вода.... муахахахаа.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 17. 17 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Люлин ?????? Източните райони???> Леле!

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 18. 18 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Весело

  Серията от платени статии на Дневник за имотния пазар продължава.
  Цитирам: "Връщане към по-ниски цени не се чака" - ХАЙДЕ ЮРУШ НА АПАРТАМЕНТИТЕ, 1400 евро на квадрат за 74кв. от които 60 чисти. Страхотна сделка, няма съмнение.

  Аз ще препоръчам на сънародниците си: гледайте да направите добра сделка, и не се примирявайте. Пазарете се до последно, продавачите са отчаяни, балъците свършиха, Манастирски ливади и Кръстова вада са разпродадени

 19. 19 Профил на kaka_lara
  kaka_lara
  Рейтинг: 213 Неутрално

  От статията е ясно - лихвите са стигнали дъното, цените са стигнали 2007-ма. Оттук следва, че 2018-та ще има спукване на балона :)

 20. 20 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Защо ли си мисля, че цените не могат да поскъпнат. Стоките и услугите могат да поскъпнат, а цените могат да се покачат, но авторът е взел парите в аванс и е претупал работата, май?

 21. 21 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 870 Неутрално

  абе то не останаха хора в тази държава тези ми говорят за нови жилища.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 22. 22 Профил на operationsusie
  operationsusie
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Поскъпват" жилища, стоки, услуги и т.н., а цените растат/повишават се/увеличават се. Научете ги най-после тези неща. :)

 23. 23 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 271 Гневно

  А стига лъгахте ората, бе! Поскъпнали жилищата, но само в обявите. Реалните сделки са 25% надолу.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 25. 25 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Явно Прокопиев е станалинвеститор в жилища. И Дневник ще продължи да ни забавлява с темата. Ма поне едно "платена публикация" или нещо подобно може ли?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 26. 26 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Преди няколко месеца колега се набълбука с 65 хиляди евра ипотека за 3-стайна панелка в Дианабад (София) и сега мизерства.

  Преди 5 месеца ревеше,че жилища не останали на пазара , сега ако не купел държавата пропада (поне)

  Стига с тея платени статии... балъците посвършиха, нормалните хора няма да дадат 1000+ евро на кв.м. в панелните коптори на София или по 1800++ за Лозенец и други псевдоелитни кочини.

 27. 27 Профил на nasko99
  nasko99
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преди няколко месеца колега се набълбука с 65 хиляди евра ипотека за 3-стайна панелка в Дианабад (София) и сега мизерства.Преди 5 месеца ревеше,че жилища не останали на пазара , сега ако не купел държавата пропада (поне)Стига с тея платени статии... балъците посвършиха, нормалните хора няма да дадат 1000+ евро на кв.м. в панелните коптори на София или по 1800++ за Лозенец и други псевдоелитни кочини.
  —цитат от коментар 26 на praseta_mezeta


  Брато, прав си, че нормалните хора няма да дадат толкова, но, ако знаеш колко много глупаци има, които ще дадат... Много са!

 28. 28 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 884 Неутрално

  балъците посвършиха, нормалните хора няма да дадат 1000+ евро на кв.м. в панелните коптори на София или по 1800++ за Лозенец и други псевдоелитни кочини.
  —цитат от коментар 26 на praseta_mezeta
  Брато, прав си, че нормалните хора няма да дадат толкова, но, ако знаеш колко много глупаци има, които ще дадат... Много са!
  —цитат от коментар 27 на nasko99


  Колеги, как да разбирам, ако имате наследствени имоти на жълтите павета, живи и здрави да сте. Ама ако не сте от София, стойте си там! Не бъдете балъци и не давайте по 1500 евро на квадрат и вие, молим ви!!!

  Евроатлантида
 29. 29 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Ако има нещо вярно в статията , то то се отнася само и единствено за София. Прииждащите отвсякъде все пак ще трябва да се задомяват! Логично.

 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Любопитно

  аз па не разбирам докога ще има преселение в София? Наскоро беше обявен за най-калпавия град за живеене в Европа

 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#2] от "lager":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  При това много бързо се надува отново имотния балон.

 32. 32 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Едно голямо Тенкю на провинциалиситите, че и аз имам апартамент в София за продажба, но на цена, която ме устройва.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 33. 33 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Този път искам цените на имотите да стигнат 1600 евро на квадрат и тогава мощно да изгърми балонът. Който е умен, в момента ще си трае и няма да влага в жилища. Гилдията натиска здраво за повишаване на цените, а с тях и на комисионните.
  Интересно е, че имало повишение на търсенето на имотите на първи етаж. Ей това не мога да го разбера. Да си купиш имот точно на първи етаж, който е най-застрашен от крадци. И освен това да не смееш да си вдигнеш щорите вечер, за да не те гледат минувачите по улицата. Чист мазохизъм.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 34. 34 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  100% балон !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 35. 35 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Внимавайте като лъжете и мажете че вместо раздвижване на пазара да не се получи обратен ефект.

 36. 36 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Моля, спрете да умувате, вие, по-горните. Казано е, че на света са нужни и бунаци, та умните да печелят от тях. Аз, все пак коренякът - софинец, не разбирам много добре какво кара провинциалистите да се тъпчат в София. Разбирам, че по техните села и паланки няма поминък, но след като те са узрели за идеята да ги напуснат в търсене на работа, да направят още една крачка и да идат в чужбина. Аз все си мисля, че това е по-малко лошия вариант. Но каквито и да са техните съображения, все пак благодарение на тях цените в София се повишават макар и леко. Дали е с 18 % или с 1.8% няма чак такова значение. Поне жилищата не се обезценяват като в Северозападнала България. Ако има имотен балон, той е помпан от самите провинциалисти, които все пак ще трябва да си осигурят покрив над главите в София. Когато ти искаш да купиш нещо от тях, те ще се пазарят до последно и ще ти хвалят стоката си, за да не ти свалят от цената. Сега да плащат прескъпо за кимизарниците в София.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#7] от "ivan_":

  Ами има ги данните! На страницата на НСИ. Колко плащате за да отида до там вместо вас?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Весело

  Ръстът е пряко и не пряко следствие от КТБ. До 1 година темпът ще падне до 3% годишно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#36] от "leon555":

  На кореняка да му обърна внимание, че преди 4-5 поколения в София са живеели 6000 българи 3500 евреи, около 1000 турци и около 700 цигани. Общо малко над 11000 души. В същото време по форумите има около 500000 кореняци софиянци.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#39] от "tribiri":


  До коментар [#36] от "leon555":На кореняка да му обърна внимание, че преди 4-5 поколения в София са живеели 6000 българи 3500 евреи, около 1000 турци и около 700 цигани. Общо малко над 11000 души. В същото време по форумите има около 500000 кореняци софиянци.
  —цитат от коментар 39 на tribiri


  Уикипедия твърди, че София е с население 1 милион и 200 хиляди души. Тази цифра да се интерпретира така: 200 хиляди софиянци и 1 милион приходящи.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#40] от "leon555":

  Ами какво е Софиянец?! Аз познавам роднини на историчски личности, които са се заселили в София преди повече от 60 години, но се идентифицират, като потомци на стари карловски родове.
  И са прави.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на ivobivo
  ivobivo
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#40] от "leon555":

  Вие сте много зле драги ми смехурко

 43. 43 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Ми то целото Факултето и Филиповци купува ли, купува..:-) Тия сериозно са се ошашавили с тия анализи.. То агенция дут не продава нищо под 100 000 евро може да изкара и че в София е по-скъпо от Манхатън..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 44. 44 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#42] от "ivobivo":

  Хората от провинцията, които идват в София, повишават търсенето, което бута цените нагоре. Основен закон в пазарната икономика. Какво не е ясно тук? Аз самия се чудя на акъла на трзи, които са готови да плащат такива цени за такива кимизарници в София, били те ново или старо строителство. За мен прииждащите в София са в определен смисъл слаба ракия. Да бъдат по-амбициозни и да идат в чужбина, а не в София. Там е мястото за себедоказване. Да работят по професиите си от България, а не като прости общаци. Ако по-малко хора се заселват в София, търсенето ще намалее и това ще намали и цените. Просто приемете, че не е незаконно да се възползваш от човешката глупост.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 45. 45 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#37] от "tribiri":

  Този въпрос с плащането към кого е към мен ли?
  Може да го отправите към Дневник и/или към компанията с "анализа", която Дневник така услужливо цитира!

  Вие в Дневник ли работите?

  Модератора е неадекватен!
 46. 46 Профил на canon
  canon
  Рейтинг: 369 Неутрално

  В следващите 5-7 години средната цена в София ще е поне 1,500 евро. Тогава отново ще четем коментари от рода на "аз не купувам преди балона да се спука и цените не паднат поне на 1,100 евро." Колкото са цените сега. Също, както въпросните ревяха за поръчкови статии преди 5 години, когато средните цени бяха на 800 евро и те казваха, че "реалните цени" били 500 евро... Няма да се връщам още назад във времето. Плащайте си наемите и живейте охолно. Времето си минава, а някои от вас така и няма да разберат простата истина, че в дългосрочен план живота в собствено жилище винаги е финансово оправдан.

 47. 47 Профил на st.stoyanov
  st.stoyanov
  Рейтинг: 30 Весело
 48. 48 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 271 Неутрално

  ...все пак коренякът - софинец, не разбирам много добре какво кара провинциалистите да се тъпчат в София. Разбирам, че по техните села и паланки...
  —цитат от коментар 36 на leon555


  Ами да те светна, драги ми кореняк-софинецо, при вас идат тия селяци, дето сте си лика-прилика, читавите "провинциалисти" отиват в чужбина. За съжаление първите са толкова много, че разлика между софиянец и селяк общо взето няма, което си личи и по дереджето на държавата. Щом Красито Вълчев е просветен министър...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK