Износът на стоки от България през 2016 г. бележи абсолютен рекорд

България заема трето място в света като износител на рапица, сочат данните.

© Надежда Чипева, Капитал

България заема трето място в света като износител на рапица, сочат данните.Българският износ през 2016 г., измерен в евро, бележи абсолютен рекорд от 23.6 млрд. евро. Спрямо базовата 2001 г. увеличението е 4 пъти. България се издига до 62 място сред износителите. Групите стоки с най-голям износ са електротехника и електроника, горива и електроенергия, машини и апарати.


Това показва анализ на Българската стопанска камара, базиран на данните на Световния търговски център - ITC, в Женева.


За периода 2012-2016 г. българският износ, измерен в щатски долари намалява с 2%, докато световният внос намалява с 4%. Тези тенденции са различни по групи стоки.


Какво България изнася най-успешно
Най-добре се представя износът на електроника и електротехника със средногодишен ръст 7%, при ръст на световния внос с 1%. Износът на машини и апарати също бележи ръст от 2%, докато световният внос намалява с 2%.


При тези две важни стокови групи, донякъде и при зърнените култури, българските износители печелят пазарен дял и изместват свои конкуренти на глобалните пазари.


На шесто и седмо място в експортната листа са конфекцията и фармацията, но там се губят пазарни позиции, следвани от части и възли за превозни средства и пластмасови изделия, печелещи пазарни позиции. По експертни оценки на осмо място е износът на специална продукция (около 808 мил. щ.д.), което е ръст с около 57% спрямо 2015.


Стоката с най-голям стойностен обем в експортната ни листа е катодната мед, въпреки спадащия износ и загубата на пазарни позиции. Следват леки горива, средно тежки горива, пшеница и медикаменти. Тази 5 стоки формират 15,1% от износа ни.


С над 1% от износа са електрическа енергия, анодна мед, маслодаен слънчоглед, кабелни комплекти за автомобили, части за ел. табла, руди и концентрати от благородни метали, биодизел.


Сред водещите стоки, много голямо увеличение в пазарния дял (положителна разлика между нашия износ и вноса на партньорите ни) имат части за ел. табла – 36%, и биодизел – 205% (ръст на биодизел 2016/2015 г. – 495%).


Бързо растящи са нефтени масла, електронни елементи, електронни игри, седалки за автомобили, агрегати за машини. Всички те изпреварват световния внос с над 20%.


Къде се губят позиции


Според анализа на данните губещи позиции България има при горивата и меда, където пазарният дял се свива, а международните цени растат.


Освен тях сред по-значимите стоки са маслодаен слънчоглед, медни руди, и цигари. Губещи са доскоро успешните маслодайни семена.


Къде има потенциал


Потенциалът за растеж, според ITC, e най-голям при фармацията, катодната мед, слънчогледовите семена, пшеницата, анодната мед, царевицата, рапицата и други продукти с ниска добавена стойност (с изключение на фармацията).


При задълбочаване на проучването, например, за потенциала на пшеница, се вижда, че България има средно големи перспективи в сравнение с другите водещи износители.


Анализът на камарата показва още, че българският износ успява да се адаптира към промените в курса на щатския долар и постепенните промени при него не са повлияли на стоки с по-висока добавена стойност.


Групи стоки в българската експортна листа с относително голяма добавена стойност са компоненти за автомобилостроене и машиностроене, хладилници, фризери и санитарен фаянс, изчислителни машини, някои фармацевтични и медицински изделия, оптични изделия, сензори, някои софтуерни продукти за управление на процеси и игри както и бюбителска радиотехника, сноуборд, велосипеди.

  Основни пазари за стоки с по-голяма добавена стойност са Германия, Италия, Франция, но изделията се вграждат там и след това се реализират в целия свят.


  Нарасналата конкурентоспособност на българския износ се дължи основно на международни компании в България и по-малко на местни фирми, посочват от камарата. Независимо от ползите от чуждестранните инвеститори, редица суровини и материали не се преработват достатъчно задълбочено и килограмовите цени на българския износ са сравнително ниски. По-скоро изключение са случаите на внедрени български разработки, независимо от произхода на инвестициите.

  Ключови думи към статията:

  Коментари (125)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
   Дневник пропагандна газета
   Рейтинг: 332 Неутрално

   Бързо от Позитано да измислят нещо гадно и да омаловажат и осмеят новината!!!

  2. 2 Профил на Николай Георгиев
   Николай Георгиев
   Рейтинг: 1131 Весело

   Стига бе, това не може да бъде вярно! Нали загубихме необятния съветски пазар, за където изнасяхме последно поколение електрокари, компоти и компютри?

  3. 3 Профил на cinik
   cinik
   Рейтинг: 50 Неутрално

   Бързо от Позитано да измислят нещо гадно и да омаловажат и осмеят новината!!!
   —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet


   Да помогнем малко: "Всичкият износ е пропит с кръвта и сълзите на обикновения български работник"

   Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
  4. 4 Профил на 442
   442
   Рейтинг: 1309 Неутрално

   Браво.

   Важното е компотите да не си изнесем, защото компота си остава най-добата суровина за варене на ракия.

  5. 5 Профил на primaxm
   primaxm
   Рейтинг: 450 Неутрално

   "По експертни оценки на осмо място е износът на специална продукция (около 808 мил. щ.д.), което е ръст с около 57% спрямо 2015. "

   С две думи, продажбата на оръжие през 2016-та е направила ръста на износа спрямо 2015-та.

   "За периода 2012-2016 г. българският износ, измерен в щатски долари намалява с 2%"

   За 4-те години всъщност имаме спад на износа от 2 %.

   "Нарасналата конкурентоспособност на българския износ се дължи основно на международни компании в България и по-малко на местни фирми, посочват от камарата."

   Заглавието е оптимистично, изнесените данни не толкова.

  6. 6 Профил на von_seeckt
   von_seeckt
   Рейтинг: 477 Неутрално

   Катодната и анодната мед някакви високо технологични продукти ли са? Доколкото става ясно изнасяме единствено нискотехнологични продукти, примерно кабели и суровини.

  7. 7 Профил на alextan
   alextan
   Рейтинг: 506 Неутрално

   Браво, догодина - още по-добре! Аз например не можах да повярвам, че малка България е в топ 10 износители в света на жито и слънчоглед и № 1 - по лавандула, на първите места в Европа - патешки дроб, хайвер от есетрови риби и др.
   А само 1 завод в Пловдивско ни изстрелва в топ износителите на хладилници пак на световно ниво.

  8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
   Willy Messerschmitt
   Рейтинг: 2849 Неутрално

   И всичкото това без ...необятният руски пазар!Ей сега Курнелия и Макаров ще направят пресконференциа за вредите от санкциите.....

   До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
  9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
   Willy Messerschmitt
   Рейтинг: 2849 Неутрално

   До коментар [#6] от "von_seeckt":

   Става ясно че ставате все по-малко българин!Защото предпочитате да плюете държавата си!Вместо да гледате положителното......Жалко за Вас!

   До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
  10. 10 Профил на klimentm
   klimentm
   Рейтинг: 3910 Весело

   Къде са пророците на лошия ефект от санкциите с/у Рассия?

   klimentm
  11. 11 Профил на Сахаров
   Сахаров
   Рейтинг: 333 Неутрално

   До коментар [#6] от "von_seeckt":Става ясно че ставате все по-малко българин!Защото предпочитате да плюете държавата си!Вместо да гледате положителното......Жалко за Вас!
   —цитат от коментар 9 на Messerschmitt


   И все пак е прав... изнасяме продукция с ниска добавена стойност...в земеделието се наливат стотици милиони от еврофондове, за да могат шепа от хора да изнасят пшеница и слънчоглед

   I shave with Occam's razor
  12. 12 Профил на Ватник
   Ватник
   Рейтинг: 479 Неутрално

   А към матушката как върви изнОса?

   Every cradle is a grave.
  13. 13 Профил на АзКлавдия
   АзКлавдия
   Рейтинг: 948 Неутрално

   Тролетариата, предлагам опорна точка :а ако нямаше санкции, ръстът щеше да е петорен!
   И не ми разправяйте, че не е вярно, аз знам, че не е вярно, но пък как хубаво звучи :)

   Доброто е заразно
  14. 14 Профил на proza
   proza
   Рейтинг: 869 Неутрално


   "Потенциалът за растеж, според ITC, e най-голям при фармацията, катодната мед, слънчогледовите семена, пшеницата, анодната мед, царевицата, рапицата и други продукти с ниска добавена стойност (с изключение на фармацията). "
   Стоките с ниска добавена стойност са главно суровините и ние явно на тях разчитаме. А това, че ръстът на електрониката е 7%, срещу 1% на световните гиганти в тази област, това е заблуда. Процентите не са критерий, защото не знаем каква е общата стойност на износа в тази област. А пшеница и царевица сме изнасяли и преди 9 септември, това не е мерило за успешна икономика.

  15. 15 Профил на Николай Колев
   Николай Колев
   Рейтинг: 2429 Неутрално

   А в края на 80-те държавата не може да осигури 2-3 млрд. долара от износ.

   * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
  16. 16 Профил на WWW
   WWW
   Рейтинг: 497 Неутрално

   Какво България изнася най-успешно
   -----------

   Тактинчо е пропуснато да се каже, че не изнася България, а основно чужди фирми, които ползат ресурс от България (хора, земя, материали ...).
   И че печалбта от този износ отива извън България, а тук остава само заплатата на евтиния български работник.

   Тоест: в България не се създава класа от буржоазия, не се трупа капитал от българи.
   КАПИТАЛА се натрупва от германци, французи ..... австрииьи, американци ....

   Българина е ратай на собствената си земя (и нея ще я загуби скоро)

  17. 17 Профил на k
   k
   Рейтинг: 1043 Неутрално

   Изпратете статията на проф. Иво Христов и на Александър Симов!

  18. 18 Профил на WWW
   WWW
   Рейтинг: 497 Неутрално

   Катодната и анодната мед някакви високо технологични продукти ли са? Доколкото става ясно изнасяме единствено нискотехнологични продукти, примерно кабели и суровини.
   —цитат от коментар 6 на von_seeckt


   Едно на ръка, че се изнася стоки с малка печалба - полу-соровини, и малко готови изделия. За скъпи стоки с добра печалба да не говорим.
   Другото е че този износ е основно от не-български фирми, българина е наемен работник

  19. 19 Профил на mavro
   mavro
   Рейтинг: 451 Неутрално

   До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

   Виж коментари 16 и 18 - започнаха;-)

  20. 20 Профил на alextan
   alextan
   Рейтинг: 506 Неутрално

   До коментар [#18] от "jbx04527457":

   Какво означава думата "полу-соровини"?

  21. 21 Профил на daskal1
   daskal1
   Рейтинг: 4418 Весело

   До коментар [#14] от "proza":
   До коментар [#18] от "jbx04527457":

   Критики, пък били те и конструктивни, не се приемат днес. Викайте "Ураа!" и толкоз :-)
   Наистина, въпросите за "дълбочинната преработка" са много съществени като характеристика на една модерна икономика. Явно българската такава още не е там. Кабели и други такива артикули се изнасяха и преди много години, после например немците си ги преработваха, с много по-ниско замърсяване на околната среда, и ни ги продаваха обратно във вид на скъпи технологични изделия.
   Разбирам, че не сме Швейцария, и че скоро няма да има сглобяване на часовници по домовете по договор, или да стигнем фармацевтичната им промишленост, но все пак и хубаво да се помечтае :-)

  22. 22 Профил на Denis Stoyanov
   Denis Stoyanov
   Рейтинг: 229 Неутрално

   И защо забравят така удобно че това всичко се прави от частни фирми и не държавни? А за софтуера за колите който се пише в София? За 80% от всички марки коли софтуера за бордовите компютри се пише в София. Ама нали няма как да се краде от там защо да го споменаваме...

  23. 23 Профил на Oggie Petkov
   Oggie Petkov
   Рейтинг: 430 Неутрално

   До коментар [#3] от "cinik":

   От Позитано: Нямаше да има успешен износ, ако не беше кадърният български комунист-капиталист. Добре, че заграбихме всички заводи. Работете пак за нас, роби на труда.

  24. 24 Профил на Damyan Ganchev
   Damyan Ganchev
   Рейтинг: 233 Неутрално

   До коментар [#11] от "Сахаров":

   ми направи една фабрика за олио и хляб, па изнасяй продукти с висока добавена стойност. суровините ти ще са евтини и местно производство, работната ръка е евтина както знаем - какво те спира?

  25. 25 Профил на Oggie Petkov
   Oggie Petkov
   Рейтинг: 430 Неутрално

   До коментар [#16] от "jbx04527457":

   Същото важи ли и за Китай?

  26. 26 Профил на misho73
   misho73
   Рейтинг: 1208 Неутрално

   До коментар [#16] от "jbx04527457":

   не изнася България, а основно чужди фирми, които ползат ресурс от България
   —цитат от коментар 16 на jbx04527457


   Ако погледнеш собствеността на Форчън 500, които са свободно търгуеми на борсата, излиза че гръбнака на САЩ икономиката са СА, Китай, че дори частни БГ инвеститори. За фиска няма никакво значение дали Либхер е немска или българска, стига да си плащат осигуровките, ДДС, КД и т.н. Мен лично хич не ме е еня дали БТ са собственост на Пеевски или БАТ. Даже, честно, при посочената алтернатива, предпочитам БАТ. Още повече че БГ е член на ЕС, който лека по лека си върви към федерализация.

   Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
  27. 27 Профил на Oggie Petkov
   Oggie Petkov
   Рейтинг: 430 Неутрално

   До коментар [#14] от "proza":

   Въпросът е : Ако не изнесем, какво ще правим с тази продукция? Явно не можем да я консумираме вътре в страната. Такава била, онакава била, но щом се продава, значи някои произвеждат и развиват страната, дори и с нискоефективни стоки, а други само си чешат *ашаците. Ами раздвижете си мозъците и произвеждайте сателити, ракети и друга високоинтелектуална продукция с голяма принадена стойност.

  28. 28 Профил на Willy Messerschmitt
   Willy Messerschmitt
   Рейтинг: 2849 Неутрално

   Червените рупори забравят че чуждите фирми плащат заплати,инвестират,плащат данък печалба,плащат данъци!Въпросът ми е Къде са ртъй наречените ни фирми?Та ревете като партийни функционери...

   До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
  29. 29 Профил на Сахаров
   Сахаров
   Рейтинг: 333 Неутрално

   До коментар [#11] от "Сахаров":ми направи една фабрика за олио и хляб, па изнасяй продукти с висока добавена стойност. суровините ти ще са евтини и местно производство, работната ръка е евтина както знаем - какво те спира?
   —цитат от коментар 24 на Damyan Ganchev


   Спират ме някакви политикани като тебе, дето не могат да видят по-далеч от носа си...

   I shave with Occam's razor
  30. 30 Профил на джендър NATO generals
   джендър NATO generals
   Рейтинг: 1012 Разстроено

   Изнасяме предимно суровини и полу-обработени компоненти :(

   Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
  31. 31 Профил на kumcho___valcho
   kumcho___valcho
   Рейтинг: 567 Неутрално

   До коментар [#16] от "jbx04527457":
   Няма никакво значение къде отива печалбата, важно е само дали се правят инвестиции, защото инвестициите са двигател на икономиката. Чуждестранните инвестиции пък са още по-ефективни, защото вместо да се чака парите да се завъртят в местната икономика и да се натрупат средства за инвестиции, те се наливат директно в икономиката и така БВП нараства по-бързо. А дали след 15 или 30 години инвеститорът ще изнесе вложенията с печалба няма особено значение, защото инвестираните средства ще са се завъртяли стотици пъти и ще са ускорили растежа много повече. А идеалният вариант е, ако инвестицията е много печеливша и инвеститорът продължава да инвестира, за да печели още повече.

  32. 32 Профил на Светлото бъдеще
   Светлото бъдеще
   Рейтинг: 229 Неутрално

   Въпреки всичките усилия на БКП, ОФ, КГБ и прочие ние се развиваме.
   Но доката има хора гласуващи за БСП, ГЕРБ, ПФ, Воля, ДПС и прочие това ще става много по-бавно.
   Не е Костов виновен, виновен са всички, които пречат.

   Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
  33. 33 Профил на geordgeo
   geordgeo
   Рейтинг: 1293 Весело

   Колкото и да им е гадно на комунистите, фактите са красноречиви - без тяхното управление България щеше да е на световно ниво преди много, много години. Хубавото все пак е, че се усещат повечкото пари в икономиката - хората скитат насам-натам, пазаруват (и по интернет) и като цяло са доволни. Виж, за тези, които са свикнали да живеят на чужд гръб и не им се работи (или нищичко не умеят) е тежко... И по-тежко ще им стане, тепърва, защото от търтеи и лентяи никой бизнес няма нужда...

  34. 34
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  35. 35
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  36. 36 Профил на Светлото бъдеще
   Светлото бъдеще
   Рейтинг: 229 Неутрално

   Никой не го е казал в тази тема, нека бъда аз.
   Добре, че сме в ЕС и НАТО, за да може поне мъничко да се развиваме.
   Защото ако не беше СДС и Костов, сега щяхме да сме по-зле от Белорус.
   Лошо е че повечето от вас поверваха за 800 дни. Е, оправиха ви, но .... това е друга тема.

   Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
  37. 37 Профил на Светлото бъдеще
   Светлото бъдеще
   Рейтинг: 229 Неутрално

   До коментар [#33] от "Г.Е.М.":

   Колкото повече хора сравнят със запада толкова по-голям шанс има за България.
   За съжаление това не е истинска панацея, просто защото няма панацея за толкова тежко заболяване.
   Но ако започнат повечето хора да сравняват и евентуално да мислят, може би нещата ще започнат да се движат в правилна посока.
   Това за съжаление означава и спорове за политика, непрекъснато. Защото по-скоро ще се самоубия запалвайки се с бензин отколкото да приема, че ББ е най-способният ни политик сега.

   Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
  38. 38 Профил на Храбър
   Храбър
   Рейтинг: 3501 Неутрално

   ...А пшеница и царевица сме изнасяли и преди 9 септември, това не е мерило за успешна икономика.
   —цитат от коментар 14 на proza


   Нещо се объркваш!
   Това, че и преди сме изнасяли пшеница, съвсем не значи, че икономиката не е успешна.
   Бягай си потърси определение за думичката "икономика"!

   "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  39. 39 Профил на Светлото бъдеще
   Светлото бъдеще
   Рейтинг: 229 Неутрално

   До коментар [#38] от "Храбър":

   Преди 9-ти България беше една от най-развитите държави в източна Европа. Опитвайки се да се сравнява дори с Чехия или Белгия в някои отношения.
   Но ако слушаш червените агиттропи 80 на 100 от населението било неграмотно, нагло си поватарят едни и същи лъжи.

   Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
  40. 40 Профил на Xumpomo name
   Xumpomo name
   Рейтинг: 616 Неутрално

   До коментар [#16] от "jbx04527457":

   Гергов и Пеески и прочеее малка буржоазия ли са ти :) Е Цецо Василев улете внезапно

   Birds of a feather flock together.
  41. 41 Профил на biss Mark
   biss Mark
   Рейтинг: 1472 Разстроено

   Ето затова няма икономика. Защото под икономическа статия 25 от 39 поста са политикански от тъпанарски произход.

   Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
  42. 42 Профил на Светлото бъдеще
   Светлото бъдеще
   Рейтинг: 229 Весело

   До коментар [#40] от "Xumpomo name":

   Бая тлъсти са.

   Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
  43. 43 Профил на dearblue
   dearblue
   Рейтинг: 554 Неутрално

   да изнасяме храна за русия става много добре

  44. 44 Профил на mapuhcku
   mapuhcku
   Рейтинг: 411 Неутрално

   Още по-добре ще е ако се подобри износа на стоки с висока добавена стойност. Той се подобрява, но няма да е зле и още повече да се качи. На пример световен износител сме на зърно, но на сметка на това внасяме бискити от Белгия, произведени с нашата суровина. Това разбира се може да се случи, ако имаме качестен материал - сиреч добре образовани и високоплатени кадри.

  45. 45 Профил на tsyrvulan
   tsyrvulan
   Рейтинг: 907 Неутрално

   До коментар [#37] от "Светлото бъдеще":

   Популист Бойка е проклятие за БГ. Хитрец е, умее да се пазари, но няма визия и стратегия за дългосрочно развитие на държавата. Като всички търгаши, играе на къс пас. Преди няколко месеца в Дневник имаше статия за това че БГ е най-нежеланият партньор в ЕС. Експерти от различни държави членки са казали че българската администрация отговаряла бавно и в много случаи неадекватно. ГЕРБ е пртията която основно е управлявала от както сме станали членове. Изводите всеки сам може да си направи!

   ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
  46. 46 Профил на primaxm
   primaxm
   Рейтинг: 450 Неутрално

   До коментар [#7] от "alextan":

   "Аз например не можах да повярвам, че малка България.. "

   България НЕ Е малка държава. По-големи сме от поне половината европейски държави. ;-) Клишето за "малка" България ни го наложиха руснаците и комунистите, но в него няма нищо вярно. Ние сме достъчно голяма държава, за да имаме и икономика и собствена междунарона позиция.

  47. 47
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  48. 48 Профил на biss Mark
   biss Mark
   Рейтинг: 1472 Неутрално

   До коментар [#44] от "mapuhcku":

   Високата добавена стойност не е в бисквитите, а в услугите и високотехнологичните специализирани продукти. Иначе ако ще ми шият дънки за 10 лева в Драгиново и после да ги продават в Германия за 30-40 евро добавената стойост си остава в германската фирма.
   Аз например се радвам на ИТ сектора, в който работя. Гладът и търсенето на специалисти са високи, а се изнася 100% услуга. Макар, че и тук има печалба, която остава в чуждите фирми, при минимални инвестиции, но поне заплатите са много добри. (или поне за БГ)

   Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
  49. 49
   ****

   Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  50. 50 Профил на Светлото бъдеще
   Светлото бъдеще
   Рейтинг: 229 Весело

   До коментар [#45] от "tsyrvulan":

   Той е прост, и народът е прост. Но пък се разбират.

   Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
  51. 51 Профил на bgkurshum
   bgkurshum
   Рейтинг: 801 Неутрално

   До коментар [#38] от "Храбър":Преди 9-ти България беше една от най-развитите държави в източна Европа.
   —цитат от коментар 39 на Светлото бъдеще


   Майтап , а?

   През най-благодатните 1938-39 г, потреблението на електроенергия на глава на населението в България( наричана Швейцария на Балканите) е било 42 кВтч , сравнено с 230 кВтч средно в света, и 500-800 кВтч в „най-развитите европейски държави“) - няма и 20 пъти по-малко от европейските държави.
   Основните енергийни мощности в "Швейцарията на Балканите" са домашните говеда. (85% от населението е заето в селското стопанство, което е толкова ниско производително, че едва изкарва жито колкото за изхранване на населението (метални плугове са имали под 30% от стопанствата, останалите - дървено рало). Когато по съюзните договори с Германия се налага износ на пшеница през ВСВ се въвеждат по два безхлебни дни в седмицата и т.н.
   Също ок. 85 % от населението в същите благодатни години не е чувало за бельо и т.н. Благоденствие.

   Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
  52. 52 Профил на biss Mark
   biss Mark
   Рейтинг: 1472 Неутрално

   Дайте конкретен пример на български завод, изнасящ електроника.
   —цитат от коментар 49 на Dimiter Tsvetkov


   Същата статия, но цялата:
   https://www.expert.bg/Rekordniqt-iznos-na-Bylgariq---s-kakvo-sme-naj-uspeshni-623577.html

   Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
  53. 53 Профил на patilanskomeze
   patilanskomeze
   Рейтинг: 340 Неутрално

   Как бе, няма такова нещо.
   ЕС загива, ние никога не сме били по-зле, а при Тато правихме световно ниво компютри, телевизори, и перални, дето специално лошите европейци ни убиха тези индустрии, за да не накараме Бош или Филипс да фалират...
   А сега сериозно--щом ръста се получава най-вече от чужди фирми които работят у нас--значи постепенно ставаме привлекателна дестинация. Нека, нека се повъртят кинти и у нас.
   Все някой ще почне да обяснява как те идват тук щото плащат по-малко отколкото в Берлин, обаче какво--алтернативата е те да не са тук и заплатите ни автоматично стават берлински?
   Ммм, логики ушански:)

  54. 54 Профил на patilanskomeze
   patilanskomeze
   Рейтинг: 340 Неутрално

   До коментар [#41] от "biss Mark":Икономика има и се развива добре. Въпреки такива национални предатели русофили като теб.
   —цитат от коментар 47 на EU defender


   "Русофил" е дума която по-скоро бих използвал за любители, по целия свят, на великите руски писатели, композитори, художници, режисьори, и учени.
   А това което имате предвид е по-скоро "остра русофагия", и практикуващите това извращение са "русофаги". Дърпат щорите, слагат униформичка, плесват щипки на зърната, пускат слайд-шоу на Путин и Кадиров в различни мъжествени пози, и после като се забършат и замият, в пристъп на себе отвращение почват да плещят как за всичко лошо в света и конкретно в България са виновни гейовете.

  55. 55 Профил на realguru
   realguru
   Рейтинг: 2878 Неутрално

   Лошото на статистиката е, че разбирачите почват да дават акъл и идеи за подобрение.

   Това било лошо, онова било лошо, не знам си кво, били сме ратаи, пък чорбаджиите гадни изедници. По-добре ли беше през 1991 като нямаше нито износ, нито внос, нито производство, нито чорбаджии.

  56. 56 Профил на realguru
   realguru
   Рейтинг: 2878 Неутрално

   Някой да ми каже аджеба с какво правителствата са помогнали за това?

   Аз се сещам за 2 неща:

   1. Костов дето фалира и разпродаде цялата икономика за жълти стотинки. И хората като нямаше на кой да чакат, повикаха неволята и почнаха да правят/произвеждат смислени неща. Иначе до сега цялата икономика щеше да е като БДЖ-то ни. Работи, ама на загуба.

   2. Царя - че ни вкара в ЕС. Съответно това ни даде достъп до пазари и чуждите фирми можеха да отварят тука заводи.

   Някое друго правителство да е допринесло нещо за тези резултати?!?!

  57. 57 Профил на tacheaux
   tacheaux
   Рейтинг: 3996 Весело

   Обаче с изнОса на магданОса сме много зле. В Позитано да го имат в предвид.

  58. 58 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 2590 Неутрално

   До коментар [#53] от "patilanskomeze":

   "... загива, ние никога не сме били по-зле, а при Тато правихме световно ниво компютри, телевизори..."

   ... и дори ТАКИВА като бай Таню от Ст. Загора имаха работа...
   😁😁😁😎

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  59. 59
   ****

   Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  60. 60 Профил на Читател
   Читател
   Рейтинг: 1496 Неутрално

   До коментар [#16] от "jbx04527457":

   Така е.

   Ако се вярва на подобни подбрани стъкмистики, както и на тези за пазара на недвижими имоти и на пазара на автомобили - нови и втора ръка, излиза, че икономиката се развива с доста бурни темпове. При това положение досега трябваше няколко пъти да сме стигнали средноевропейските доходи на масово ниво, а не само за малък сегмент от наетите, както и емиграцията да намалее, а не се случва нито едното, нито другото. Очевидно е желанието на родните медии, в т.ч. на "Дневник" да ни представят желаното за реално, и съответно да ни уверят, че държавата и икономиката са управляват перфектно от мафията - ерго няма нужда от промяна на статуквото, така си ни е добре. Да видим докога ще издържат тези въздушни мехури, които се пускат в медийното пространство.

  61. 61 Профил на daam
   daam
   Рейтинг: 1258 Неутрално

   "За периода 2012-2016 г. българският износ, измерен в щатски долари намалява с 2%, докато световният внос намалява с 4%. Тези тенденции са различни по групи стоки."

   Това не звучи толкова приповдигнато. На валутните курсове ли се дължи крещящото заглавие?

  62. 62 Профил на Читател
   Читател
   Рейтинг: 1496 Неутрално

   До коментар [#51] от "bgkurshum":

   Така е. Но е любопитно да се каже, че въпреки примитивното ниво на земеделието у нас, родните стопани са изхранвали голяма част от Съветската, Османската, Византийската и Римските империи. По тази причина се е носела и славата на българите като отлични градинари и скотовъдци в цяла Европа и по света. Имаме прекрасни условия да задоволяваме огромен процент от вътрешното потребление с родна продукция, но правителствата и Парламентите на прехода (до момента) успешно разсипаха земеделието и наложените традиции в него, както и индустрията, образованието, здравеопазването, армията, полицията. Разбира се, срещу съответните щедри комисионни от техните Началници зад граница. И в момента България е просто суровинен придатък към европейската икономика и почти нищо повече.

  63. 63 Профил на realguru
   realguru
   Рейтинг: 2878 Неутрално

   Дайте конкретен пример на български завод, изнасящ електроника.
   —цитат от коментар 49 на Dimiter Tsvetkov


   http://new.abb.com/bg/en/abb-in-bulgaria/in-brief
   http://new.abb.com/bg/en/abb-in-bulgaria/locations

   ама не е български собственик

  64. 64 Профил на Светлото бъдеще
   Светлото бъдеще
   Рейтинг: 229 Весело

   До коментар [#51] от "bgkurshum":

   Разкажи малко за Гърция или Турция по онова време и ще видиш защо ние сме били наричани Швейцария на Балканите.
   То бива да не можеш да четеш, ама тва е срамота.

   Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
  65. 65 Профил на biss Mark
   biss Mark
   Рейтинг: 1472 Неутрално

   [quote#52:"biss Mark"]
   —цитат от коментар 59 на Dimiter Tsvetkov
   Курсът на еврото спрямо долара намалява през последните годиниhttps://www.indexmundi.com/xrates/graph.aspx?c1=USD&c2=EUR&days=3650 Дайте сравнителен анали по доларово изражение. [/quote]

   С уговорката че не съм икономист, намерих една табличка от 2014:
   https://technews.bg/article-82861.html

   Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
  66. 66 Профил на realguru
   realguru
   Рейтинг: 2878 Неутрално

   До коментар [#16]При това положение досега трябваше няколко пъти да сме стигнали средноевропейските доходи на масово ниво, а не само за малък сегмент от наетите, както и емиграцията да намалее, а не се случва нито едното, нито другото.
   —цитат от коментар 60 на Читател


   Това няма как да стане понеже:

   1. Имаме изключително голяма и неефективна държавна администрация.

   2. Имаме много пенсионери с ниски пенсии.

   3. Имаме приличен процент роми и нискообразовани хора, които получават или помощи или ниски заплати.

   Отделно имаме много крадливо население (по-специално една част), което раздува охранителния бизнес - а той не произвежда. Т.е. плащаме данъци, ама полицията не ни пази, отделно плащаме и на охранителни фирми да охраняват почти всичко - даже и земеделски земи и посеви, че и там се краде - примерно черешите в Кюстендилско.

   И се получава точно това, което си описал - разделение на населението. Голяма и бедна маса - някои даже работещи бедни - хем работят, хем нямат пари. И някаква прослойка дето е работеща и не много бедна, но не може да си позволи повечето глезотии като нов автомобил или дълга ваканция. И чак после идва средната класа - дето може и нови коли да си купува и апартаменти на изплащане и да ходи на ваканции в чужбина. Но те не са много.

  67. 67 Профил на tacheaux
   tacheaux
   Рейтинг: 3996 Неутрално

   . Костов дето фалира и разпродаде цялата икономика за жълти стотинки. И хората като нямаше на кой да чакат, повикаха неволята и почнаха да правят/произвеждат смислени неща. Иначе до сега цялата икономика щеше да е като БДЖ-то ни. Работи, ама на загуба.2. Царя - че ни вкара в ЕС. Съответно това ни даде достъп до пазари и чуждите фирми можеха да отварят тука заводи.Някое друго правителство да е допринесло нещо за тези резултати?!?!
   —цитат от коментар 56 на realguru


   Коригирам те.
   Костов не е фалирал нито едно предприятие. Той завари във фалит всички основни структуроопределящи предприятия в България, които трябваше или да ликвидира или спешно да ги приватизира. Той ги продаде за толкова пари , колкото можеха да струват предприятия във фалит ,дължащи на държавата стотици милиони лева. Костов постави икономиката на България на пазарни релси и изпълни основните критерии за членство на страната в ЕС.
   Симеон няма никакви заслуги за членството ни в ЕС. Дори напротив. Преговорният екип на Симеон предвождан от Кунева не можа да защити важни интереси на страната и ние влязохме в ЕС с не добри позиции в основни глави от преговорния процес.

  68. 68 Профил на Alarmstufe: Rot
   Alarmstufe: Rot
   Рейтинг: 4696 Любопитно

   Мда. Форумните руски петоколонници са силно раздразнени от поредната добра новина за България.
   Някой учуден?

   Gunter glieben glauchen globen
  69. 69 Профил на WWW
   WWW
   Рейтинг: 497 Неутрално

   [quote#63:"realguru"][/quote]

   за това става въпрос

   казва се БЪлгария изнася ...
   а на практика Бай Ханс от Виена е наел евтин ресурс в България и прозвежда в повечето случай евтини стоки без много печалба, като в допълнение тази печалба поема към Виена, Мюнхен, Париж .....

   за България остава заплатата от 500 евро, и данък 10%.
   Няма как да не е БГ най-бедна при тази ситуация

  70. 70 Профил на realguru
   realguru
   Рейтинг: 2878 Неутрално

   Преговорният екип на Симеон предвождан от Кунева не можа да защити важни интереси на страната и ние влязохме в ЕС с не добри позиции в основни глави от преговорния процес.
   —цитат от коментар 67 на tacheaux


   Ако не бяхме влезли по-добре ли щеше да е?

  71. 71 Профил на realguru
   realguru
   Рейтинг: 2878 Неутрално

   БЪлгария изнася ... а на практика Бай Ханс от Виена е наел евтин ресурс в България и прозвежда в повечето случай евтини стоки без много печалба
   —цитат от коментар 69 на jbx04527457


   А кой пречи на Бай Ганьо да произвежда и да изнася? Бай Ханс ли е виновен или международното положение?

   И по-добре ли щеше да бъде ако Бах Ханс го нямаше?

  72. 72 Профил на ynx53574781
   ynx53574781
   Рейтинг: 284 Неутрално

   Дяволът е в детайлите, затова не се радвайте на някакви хвърлени проценти. Всеки би се радвал икономиката да се развива, но колко са тези, които го усещат по джоба си? Всяка статистиката се манипулира и спокойно изкарват, че примерно МВР работи по-добре, а всъщност хората спряха да се обаждат на 112. Това прави ли работата им действително по-ефективна? Същото е и с икономиката. Да не говорим, че дори реален растеж на икономиката от 3% е нищожен и ни обрича да останаем на дъното в ЕС поне 10-15г. Истината е, че дори когато нещо се получава, то не е благодарение на правителствата, а въпреки тях. Прибавете, че в нашата икономика се наливат пари от еврофондове, които някой ден ще спрат, и ако влизат някакви пари, те са от ЕС. След като цялата печалба се изнася от чужди фирми, единствената полза са заплатите и платените данъци. Корпоративните ни данъци са смехотворни, а и голяма част от заплатите.

  73. 73 Профил на Petleshev
   Petleshev
   Рейтинг: 3242 Неутрално

   Не знам, какви рекорди бележат българската икономика и износ...! Знам само, че България е държавата с най-ниски доходи и най-нисък стандарт в ЕС...!

   Бивш tww09306483.
  74. 74 Профил на primaxm
   primaxm
   Рейтинг: 450 Неутрално

   До коментар [#67] от "tacheaux":

   "Той завари във фалит всички основни структуроопределящи предприятия в България, които трябваше или да ликвидира или спешно да ги приватизира."

   Доообре. При правителството на Костов се направи масовата приватизация, която завърши повече от трагично за хората. Също по онова време много функционери си купиха точно чрез РМД-та предприятията с компенсаторки, на които номинала беше 1 лв /държавата ги приемаше на тази стойност/, но се купуваха за 10 ст. Е не можеше всеки да си купи ги купи тези предприятия за без пари, само другарите. Та преглътнаха ги тези предприятия, продадоха каквото имаше вътре, нарязаха ги на скрап и накрая продадоха и земите им. Не че не трябваше да се направи приватизация, но тази беше уникално нагла и изобщо не може да се нарече приватизация.

  75. 75 Профил на Камен
   Камен
   Рейтинг: 1177 Неутрално

   печалбта от този износ отива извън България, а тук остава само заплатата на евтиния български работник.Тоест: в България не се създава класа от буржоазия, не се трупа капитал от българи.КАПИТАЛА се натрупва от германци, французи ..... австрииьи, американци
   —цитат от коментар 16 на jbx04527457


   И евреи, и евреи забрави да кажеш.
   Мен лично не ме е грижа германец ли ще трупа парите, американец ли, или Черепа, Банев, Дидо Дебелия, и други такива българи. И в двата случая аз пари от тях няма да видя, просто ще си купят нов Майбах.

  76. 76 Профил на Лео
   Лео
   Рейтинг: 1120 Неутрално

   Изнасяме суровини, стоките в доста случаи ги правим "на ишлеме", щото тук е по-евтино. Лошо няма, стига и печалбата да оставаше тук...

  77. 77 Профил на Damyan Ganchev
   Damyan Ganchev
   Рейтинг: 233 Неутрално

   До коментар [#29] от "Сахаров":

   аз не съм политик, нито политикан. ти какво работиш?

  78. 78 Профил на yanne
   yanne
   Рейтинг: 1016 Весело

   До коментар [#5] от "primaxm":

   Остави,ами по-гадното за вас,комунетата е,че износа ни за оръжие за миналата година е ппчти,колкото по времето на Бай ти Тодар.И то днес ВЪПРЕКИ Русия,коятовсячески ни пречи.И без брацките червени режими пи Африка и Лат.Америка...

  79. 79 Профил на yanne
   yanne
   Рейтинг: 1016 Весело

   До коментар [#6] от "von_seeckt":

   До колкото става ясно,нищо не ти е ясно....

  80. 80 Профил на yanne
   yanne
   Рейтинг: 1016 Весело

   До коментар [#10] от "klimentm":

   Ефеката е положителен от Путиновите санкции.Зорлем нашите производители си вдигат качеството и продават на Запад.

  81. 81 Профил на Alarmstufe: Rot
   Alarmstufe: Rot
   Рейтинг: 4696 Неутрално

   Изнасяме суровини, стоките в доста случаи ги правим "на ишлеме", щото тук е по-евтино. Лошо няма, стига и печалбата да оставаше тук...
   —цитат от коментар 76 на Лео

   Не си чел статията, нали? Там пише: "Групите стоки с най-голям износ са електротехника и електроника, горива и електроенергия, машини и апарати".

   Gunter glieben glauchen globen
  82. 82 Профил на vila
   vila
   Рейтинг: 751 Неутрално

   До коментар [#3] от "cinik":

   Или даа, ама износа на електрокари е спаднал :-)

  83. 83 Профил на Светлото бъдеще
   Светлото бъдеще
   Рейтинг: 229 Весело

   До коментар [#74] от "primaxm":

   Трагично завърши Жан Вължан. Нали по негово време започна този процес.

   Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
  84. 84 Профил на FourOhFive
   FourOhFive
   Рейтинг: 1544 Неутрално

   Да живеят руските санкции срещу ЕС и България.

   Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
  85. 85 Профил на serganta
   serganta
   Рейтинг: 242 Неутрално

   До коментар [#69] от "WWW":

   Е бай Ханс и завоз за 100 милиона е построил за да може евтината работна ръка да работи в него, и за лукса си плаща 10% данък. Но това няма значение, нали печалбата не оставала тук.

   Като Пеевски е тук, та не са ли всичките му фирмички на кайманите регистрирани? И какво се вижда от факта, че печалбата е в офшорка.

   Компании коита са български и изнасят, Белла България, Пещерска и тнт, да не би да остават печалбата си тук, напротив всичко е регистрирано по верджинските острови и кайманите.

   Бат Ханс не го знам с къв акъл се е навил, при управител като бат Бойко да си хвърля милионите да строи из България, но определено се вижда колко добре се отразява на "бедния и изстрадал" българин факта, че има къде да работи и то за по 23 милярда на година.

  86. 86 Профил на FourOhFive
   FourOhFive
   Рейтинг: 1544 Весело

   Изнасяме суровини, стоките в доста случаи ги правим "на ишлеме", щото тук е по-евтино. Лошо няма, стига и печалбата да оставаше тук...
   —цитат от коментар 76 на Лео


   Става въпрос за България, не за родината ти, рашка.

   Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
  87. 87 Профил на serganta
   serganta
   Рейтинг: 242 Неутрално

   До коментар [#56] от "realguru":

   10% плосък данък, това е третото което някое правителство нещо направи. Та даже не изнасят печалбата от България, плащат я тук щот е най-евтино.

  88. 88 Профил на tacheaux
   tacheaux
   Рейтинг: 3996 Неутрално

   До коментар [#67] от "tacheaux":"Той завари във фалит всички основни структуроопределящи предприятия в България, които трябваше или да ликвидира или спешно да ги приватизира."Доообре. При правителството на Костов се направи масовата приватизация, която завърши повече от трагично за хората.
   —цитат от коментар 74 на primaxm


   Бъркаш масовата приватизация с принудителната приватизация на фалирали предприятия.
   Масова приватизация направи не Костов , а Жан Виденов. При Виденов предприятията фалираха и Костов трябваше спешно да ги приватизира.
   След Костов при Симеон започнаха големите далавери с продажбата на печеливши предприятия , но за това не се говори .

  89. 89 Профил на Judjuk
   Judjuk
   Рейтинг: 3466 Неутрално

   "....изделията се вграждат там и след това се реализират в целия свят."

   Незначителен придатък на европейски фирми. Произвежда само компоненти, не е написана нито една стока. Пшеница и слънчоглед изнасят, ако пагодата е благоприятна. Царевица едва ли, защото сме зле с мелиорациите. Няма в статията нито една готова стока, дето изнасяме. Тъжна родна картинка. По-скоро светулка, отколкото светлина в тунела. Но трябва да се пише вдъхновено в подкрепа на ценностите.

  90. 90 Профил на FourOhFive
   FourOhFive
   Рейтинг: 1544 Весело

   Катодната и анодната мед някакви високо технологични продукти ли са? Доколкото става ясно изнасяме единствено нискотехнологични продукти, примерно кабели и суровини.
   —цитат от коментар 6 на von_seeckt


   Може и така да е. Но твоята родина внася сол. Нека не забравяме това.

   Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
  91. 91 Профил на wanderer
   wanderer
   Рейтинг: 2299 Весело

   До коментар [#56] от "realguru":

   "Иначе до сега цялата икономика щеше да е като БДЖ-то ни. Работи, ама на загуба."

   Тя, икономиката така си работи у нас. Брутният външен дълг се е увеличил от 9,447 млрд. евро през 1999 г. на 34,642 млрд. евро към 31.12.2017 г.
   http://www.bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StGrossExternalDebt/index.htm
   И търговското салдо си седи все отрицателно:
   "Търговското салдо за май 2017 г. е отрицателно в размер на 134.8 млн. евро при дефицит от 213.2 млн. евро за май 2016 г. За януари – май 2017 г. търговското салдо е отрицателно в размер на 1142 млн. евро (2.3% от БВП) при дефицит от 708.8 млн. евро (1.5% от БВП) за същия период на 2016 г."
   http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/201705_s_bop_press_a1_bg.pdf
   Дори е по-зле от БДЖ, защото "релсите" (инфраструктурата) на БДЖ е налична докато работоспособното население се топи с по 50 хил. души годишно.
   А този актив,абсолютения рекорд от 23.6 млрд. евро., ще се стопи за по-малко от година при подписването на сделката за "фърчилата", дори и да е офсетна.

  92. 92 Профил на .
   .
   Рейтинг: 1745 Неутрално

   Пшеницата изобшо е пример за неефективно използване на земята, особенно този която може да се напоява.Турция например внася много пшеница, ама селското и стопанство е къде къде по голямо.

  93. 93 Профил на пустиняк
   пустиняк
   Рейтинг: 612 Весело

   Ауууу... ми са?! Кво стана с изгубените руски пазари?
   Соросоидна паплач - подменили са данните в статистиката, мръсниците! Така хубаво губехме и руски и арабски пазари и изведнъж - увеличение! Анатема!

   Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
  94. 94 Профил на tacheaux
   tacheaux
   Рейтинг: 3996 Неутрално

   Пшеницата изобшо е пример за неефективно използване на земята, особенно този която може да се напоява.Турция например внася много пшеница, ама селското и стопанство е къде къде по голямо.
   —цитат от коментар 92 на .


   Турция е голям зеленчукопроизводител. Освен, че е на юг и климата е благоприятен има хиляди декари оранжерийни площи , които позволяват целогодишно производство на зеленчуци.

  95. 95 Профил на wanderer
   wanderer
   Рейтинг: 2299 Неутрално

   До коментар [#88] от "tacheaux":

   "При Виденов предприятията фалираха и Костов трябваше спешно да ги приватизира"

   Кога беше приет Закона за уреждане на необслужваните кредити на предприятията (ЗУНК-овете)? Кой финансов министър и кога заличи Държавния финансов контрол ... за да стартира криминалната приватизация и безмитния внос на студентски кооперации и фондации?
   При Виденов фалираха банките, а предприятията почнаха от 1992 г. - Приватизационният процес в България започна през 1992 година с приемането на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия и създаването на Агенцията за приватизация (АП). Продажбата на държавните предприятия в този период се осъществяваше както от Агенцията за приватизация - за по-големите предприятия, така и от отрасловите ведомства."
   Виденов не е продал и 15% от активите:
   http://www.priv.government.bg/statistics/reports/privatisation_process_2009
   А спешната приватизация на г-н Костов (БТК, Балкан): "В резултат от осъществените през 2011 г. продажби на държавни активи, беше завършено раздържавяването на подлежащите за приватизация активи към 1997 г. (изчислени на 383 млн.лева по балансова стойност към 31.12.1995 г.)"

  96. 96 Профил на Pandipool
   Pandipool
   Рейтинг: 618 Неутрално

   До коментар [#72] от "koalimar":

   Кои са те фирми, които наливат пари от еврофондове и изнасят цялата печалба навън?

  97. 97 Профил на primaxm
   primaxm
   Рейтинг: 450 Неутрално

   До коментар [#78] от "yanne":

   За вас комунетата явно е осбено престижно да се продава оръжие. Това е най-мизерното нещо на света. Да се продава смърт. Не е повод за гордост, че ръста на икономиката ни е само от оръжейни сделки. Още повече, че данните за последните 4 години сумарно показват спад. Да не говорим, че войната е прекалено близо до нас. Данните изобщо не са толкова добри, колкото ги изкарва заглавието и това е факт, написан на чист български.

  98. 98 Профил на serganta
   serganta
   Рейтинг: 242 Неутрално

   Пшеницата изобшо е пример за неефективно използване на земята, особенно този която може да се напоява.Турция например внася много пшеница, ама селското и стопанство е къде къде по голямо.
   —цитат от коментар 92 на .


   Как да не е ефективно, с 20 машини и 20 души персонал, една ДжиПиЕс програма и няколколо хиляди хектара са си твой. Голямо производство с автоматизация и нисък брой работна ръка.
   Зеленчуко производството е трудоемко и неефективно в повечето места, в Турция има хиляди анадолци които работят като роби по селата на феодален принцип. А и климата им е подходящ за това. Те ако имаха взможност да гледат пшеница, нямаше и да се замислят по въпроса.

  99. 99 Профил на Пешката
   Пешката
   Рейтинг: 1252 Любопитно

   Лайк вери мъъъч! Сега трябва и родните фирми да продължат по тази възходяща траектория.

   Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
  100. 100 Профил на wanderer
   wanderer
   Рейтинг: 2299 Весело

   До коментар [#98] от "serganta":

   "Как да не е ефективно, с 20 машини и 20 души персонал, една ДжиПиЕс програма и няколколо хиляди хектара са си твой."

   Дори е по-ефективно - у нас има "иновации". Достатъчни са един митничар, един комбинатор, един адвокат и един циганин (чиято фирма ще изгори с невнесеното ДДС) и имаме ръст от 100% на износа на пшеница ... за Украйна (задължително е да е извън ЕС, че ОЛАФ може заличи "иновацията" ).

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK