Асоциацията на работодателите поиска отмяна на класовете за прослужени години

Кадър от работна среща на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

© Анелия Николова

Кадър от работна среща на Асоциацията на организациите на българските работодатели.Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) поиска отмяна на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, популярно като класове за прослужени години. Това обявиха на пресконференция представители на асоциацията, сред които и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен председател на АОБР Васил Велев, съобщава БТА.


Той заяви, че с преструктуриране на работната заплата и отпадането на допълнителното възнаграждение за прослужено време ще се даде възможност за равнопоставеност на работниците и служителите. По този начин щяло да се преодолее дискриминационното различие между държавните служители, за които такава промяна е в сила от години.


От асоциацията подчертават, че след отпадането на класа за прослужено време ще се преодолее и необоснованото различие във възнаграждението на лица, извършващи една и съща дейност, но с различна продължителност трудов стаж.
Според Васил Велев отмяната на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит няма да ограничи права на лицата, защото размерът на получаваното от тях възнаграждение няма да бъде намалено. Той допълни, че отмяната на класа ще създаде възможност за връщане на трудовия пазар на работници и служители.


Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев заяви от своя страна, че подкрепя всички предложения на АОБР. Той каза, че се предлага "едно много джентълменско решение - всичко, което се плаща, включително класовете за прослужено време, да се превърне в работна заплата". Според него по този начин никой няма да бъде ощетен.


От АОБР се обявиха и за отмяна на праговете за минимален осигурителен доход. Те предлагат да отпадне един от членовете на Кодекса за социално осигуряване, регламентиращ определянето на минималния осигурителен доход по длъжности и икономически дейности.


Идеята на работодателските съюзи да отпаднат надбавките за прослужено време първоначално беше подкрепена и от вицепремиера Валери Симеонов, който е и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Информацията за тази среща предизвика бурна реакция от синдикатите. Те успяха да си организират среща със Симеонов и премиера Бойко Борисов, след която вицепремиерът заяви, че е направил грешка, като е изказал лично мнение за отпадането на класовете за прослужени години.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  А НОИ к'во ще каже по въпроса - щото класовете са свързани и с размера на СО - като паднат класовете - ще намалят и вноските?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  Много правилно. Класовете за прослужено време са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ.
  Къде е равното право за една и съща позиция да се получават различни заплати, само защото някой е стоял по дълго на едно и също работно място? Това си е чиста дискриминация и за такова нещо НАВСЯКЪДЕ в белия свят работодателят ще бъде осъден на огромно обезщетение!
  Но ние си искаме комунизма - на всекиго според потребностите, особено ако е наш другар...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нека тогава да отпадне и званието "старши" във всички области !

 4. 4 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Много правилно и според мен. В крайна сметка който на колкото се договори – това да му е заплатата. Иначе излиза, че докато не си даде трудовата книжка в ТРЗ, няма да е ясно колко ще получава.

  И сега в повечето случаи заплащането се определя по обратен ред. Договаря се нетно възнаграждение, след което се добавят данъците и осигуровките, маха се надбавката за професионален опит и се стига до брутното възнаграждение, на което се сключва договора.

  „Класът“ има единствено смисъл, че индексира заплатата задължително с условно 0,6% годишно. Но затова си има други механизми и администрирането с „клас“ не е най-доброто.

  Ако пък синдикатите толкова много държат, то не пречи да договарят подобни надбавки, но вече на базата на колективен ТД, а не чрез закона.

  @)----,--'--
 5. 5 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241":

  Не е вярно, навсякъде има параграф увеличение на заплатата срочно. Обикновено на 6 месеца. И има икономическа логика. Ако ти си служил на работодателя почтено дълго време той ще иска да те задържи повече отколкото някой недоказан кадър. И това му желание намира финансово отражение.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  МутрЕте облажили се най-дебело от разбойническо ментъраджииската приватизация им е скъпо да плащат най-мизерните надници в Европа. Мъкаааааа, мъка.

 7. 7 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Асоциацията на работодателите иска също така да отпаднат и заплатите. Без пари трябва да им се работи. Не виждат, че в България не остана читав служител и вместо да дразнят кириза, да вземат да мислят как да привлекат работници, те пак шуробаджанащина се опитват да прокарват. Каквото и да прокарате като законен грабеж, работна ръка в България вече няма! Или ще плащате конкурентни заплати или ще фалирате.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241":

  я ти ми кажи има ли цена Лоялността и каква е тази цена ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Разстроено

  До коментар [#7] от "George Svinarov":

  няма да има кой да ги погребе утре. Защото и най-богатия не може да се погребе сам а наследниците ще са заети да делят щастието и едва ли ще хванат лопатите..

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241":я ти ми кажи има ли цена Лоялността и каква е тази цена ???
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  Като се премахне лоялността , ще остане само подлостта и подмазването , но с нова по-висока цена !

 11. 11 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 434 Неутрално

  К'во им бърка класа у гъ.а. Гледат осмислят дребното си съществуване, като угаждат на "веуките" ни "бизнесмени", които в огромната част гледат откъде какво да откраднат

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Гневно

  До коментар [#11] от "calc":

  искат да се обозначат като големи "мъже" горките !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Тия тримата на снимката взеха да се приемата много насериозно.
  А не бива...
  Кми сте вие бе - Велев, Мелев, Пелев.
  Вие ли сте ги дали тези класове, та да ги вземате?
  Нямало нужда от синдикати... ми то и от вас не виждам кой знае каква нужда.
  Кютайте си там кротко по кабинетите, че може и да си намерите белята.
  Не бъркайте в джоба на хората, повтарям.
  Крадците не са харесвани никъде!

 14. 14 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 866 Неутрално

  "намерили че се наЗрали ",че и с българските работодатели така

 15. 15 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 381 Неутрално

  На коментарите по горе им убягва и че клас се начислява и заплаща дори и за стаж придобит на други работно място.т. е това не е възнаграждение за пеослъжени години, респ повече опит и знабия в същата компания. Примерите от практиката с несправедливост са много.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Любопитно

  да ги питам тия отворковци, защо всички търсят работници и служители с опит на обявената или подобна позиция ???Нали опитът нямал значение. В колко обяви се търси човек БЕЗ опит ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#11] от "calc":

  Ами просто давам пример. Една фирма след като наемеше персонал на 2-3 месец младите хора напущаха.
  При проучването се оказа че напущат защото се чувстват ощетени. Иначе са доволни от заплатата.
  НО казват аз съм по-производителен от 40-50 годишните, а те получават с 20% по-висока заплата въпреки че всичките сме с една и съща основна заплата давана за длъжността.

  Това е една от причините където младите да бягат в страни където я НЯМА тая измислица - КЛАСОВЕ.

 18. 18 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Вместо да искат връщане на % за прослужено време на всички,те искат да се маха.Не знаят ли,че има безработни,които никога няма да започнат работа, а още повече и тези ,на които им отнемат %. Това е стимул да се работи и да се събира трудов стаж за пенсия.Тогава пенсията как ще се образува??? Некадърност и мързел ще властва, то не ни е достатъчно сегашния...

  mihala
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Гневно

  До коментар [#17] от "ЙЕИ":

  доста невярно. никой не може да придобие опит на определена позиция за 2-3 месеца . Дори и да е хамалин или хигиенистка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#17] от "ЙЕИ":

  Това ли ти е проблема - колко взема другия?
  А не е ли по-важно дали това, което получаваш те устройва.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Гневно

  До коментар [#17] от "ЙЕИ":

  друга е истината - искат хора с опит но да не им плащат опита.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#17] от "ЙЕИ":

  Напущат , защото са напущали редовно и по някой друг час в училище !

 23. 23 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тия т.....ци усилено дърпат дявола за опашката.

 24. 24 Профил на kate
  kate
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Това еотвратителна мфиотска кампания, някой плаща за нея. Води се от години-работодателите се чудят как да оправдаят съществуването си и само измислят глупости. Ако искат да поощрят младите хиора ,да им дават по-високи основни заплати-ако не веднага ,то 6-12 месеца след като са постъпили. Те искат уж "премахване на дискримчинацията " , като намалят доходите на тези с по-дългогодишен стаж. Младети ехора не напускат заради добавките за трудов стаж, а заради ниските основни заплати и заради цялата атмосфера на работните места. Ако в дадено предприятия цари авторитаризъм, правят се скандали, видимо е " уреждането" на хора, които не работят достатъчно , но са с "ръзки"(така е и в много частни фирми),-естествено ,че ще напускат. Освен това всеки търси по-висока заплата. Работодателите не си дават сметка за застаряването на работната сила. и възможността да задържат и да мотивират хора на по-висока възраст. А за тяхно сведение-дори и в САЩ има така наречения "сениорити пеймънт"

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Не е лошо. Да важи също и за съдии, прокурори и други...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#11] от "calc":Ами просто давам пример. Една фирма след като наемеше персонал на 2-3 месец младите хора напущаха.При проучването се оказа че напущат защото се чувстват ощетени. Иначе са доволни от заплатата.НО казват аз съм по-производителен от 40-50 годишните, а те получават с 20% по-висока заплата въпреки че всичките сме с една и съща основна заплата давана за длъжността.Това е една от причините където младите да бягат в страни където я НЯМА тая измислица - КЛАСОВЕ.
  —цитат от коментар 17 на ЙЕИ


  Пълни измислици! Клас прослужено време 20% ли е? Как си стъкмявате глупостите, такава изобретателност проявявате, когато искате да не плащате, че чак ви се възхищавам на аргументите! А толкова много щяхте да си бъдете полезни,ако тази изобретателност я бяхте впрегнали в работене, а не говорене! Направете нещо градивно, позитивно за фирмата, вместо да се чудите как да замахвате със секирата.
  Изгонете старите, оставете младите без клас да ви работят,да видим докъде ще я докарат!

 27. 27 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#17] от "ЙЕИ":друга е истината - искат хора с опит но да не им плащат опита.
  —цитат от коментар 21 на КМЕТ В СЯНКА


  Наскоро четох обява за работа= търсят продавач=консултант по програмата за младежка заетост, до 29 год, трудов стаж 0=нула, ама да имат опит.

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2773 Любопитно

  До коментар [#5] от "George Svinarov":

  "Ако ти си служил на работодателя почтено дълго време той ще иска да те задържи повече отколкото някой недоказан кадър. "

  И какъв е проблема роботодателят да Ви направи от "прост меринджей" на "синиор меринджей"? Като покривате "нарастващите предизвикателства и отговорности" ще заемете по-висока длъжност с по-високо възнаграждение. А вие може да ги покриете и за шест месеца, а може и за две години. Имате "свободен избор" за изява.
  Ако пък се появи "недоказан кадър", ще бъде назначен на длъжност "джуниър мернджей".

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2773 Любопитно

  "Той заяви, че с преструктуриране на работната заплата и отпадането на допълнителното възнаграждение за прослужено време ще се даде възможност за равнопоставеност на работниците и служителите. По този начин щяло да се преодолее дискриминационното различие между държавните служители, за които такава промяна е в сила от години."

  С това "преструктуриране на работната заплата" Велев да не е решил работодателят да плаща 100% всички социални осигуровки, та да се постигне "ранопоставеност на работници и служители"?
  А нещо за "дискриминационното различие" по категориите труд? Защото всички плащат 8% здравна осигуровка, ами един плащат 15-27 години и ползват 35-25 години здравно осигуряване без да плащат, а други плащат 40 и повече години и я ползват, я не ползват 10-15 години без да плащат.

 30. 30 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#26] от "callipso11":

  Класовете като минимум са 0.6% на година. Човек започнал да работи веднага след казармата на 50 години има 32 год трудов стаж по 0.6 права 19.2%

  В строителството хората с опит се наричат майстори и получават повече от обикновенния строител. За да работи една бригада ефективно е необходим майстор и още 4-5 строителя и още толкова общи работници. Така че неподготвени не се изказвайте.

  В нормалните страни работниците плащат всички осигуровки, за да може ако се направи на улав работодателя да го съдят, а не да чупят ръце и да се молят на държавата да види кво може да направи, щото докторите казали че е със спрени права и няма да гооперират. Само в нашата татковина синдикатите съботират нормалните отношения, усложняват изчисляването на заплатите и правят така че на всички да им е гадно, а те да могат от проблемите да вадят дивиденти

 31. 31 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1219 Гневно

  Значи, според НСИ безработицата спада, производителността на труда се е увеличила, а робовладелците искат замразяване на доходите наричано меко НЕНАМАЛЯВАНЕ....
  Значи, заплатите на новоназначените са за сметка на икономии от добавката за професионален опит.
  Значи, ако за една и съща работа брутната заплата на стар - опитен и млад - не толкова опитен работник сега е 100 лв, то след премахване на класа разликата ще се запази.... и при равен % увеличение разликата ще расте..... Какво следва - първоначално еднократно увеличение на заплатата на младия или първоначално еднократно НАМАЛЕНИЕ на заплатата на стария? Или различен % увеличение, което също е дискриминация....
  Значи, зорлем карат хората да олевяват....
  А, стачки....!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Къде по света има такива класове. Да измислят друг начин да увеличават заплатите.

 33. 33 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#30] от "ЙЕИ":

  В Бг с бизнеса нормални отношения няма, нормална комуникация няма. Бизнесът не е научен на нормалност.
  Клас ПВ плащат само за времето, през което си работил във фирмата. Никой не зачита стажа, натрупан на друга месторабота.
  Когато в Бг МРЗ достигне нивата на същата в ЕС, тогава ще претендирате сами да си внасяме осигуровките в пълен размер. С искана МРЗ от 314лв това никога няма да стане.
  Имате някаква идеална представа за бизнеса, която няма нищо общо с реалността.

 34. 34 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#17] от "ЙЕИ":
  Много правилен коментар. Не разбирам защо са ви натракали толкова минуси. Явно никой не си е договарял за заплатата, нито пък е назначавал работник. Примерът със строителите от коментар [#30] също е много правилен. Затова бих искал да развия строителния пример:

  Трябва да се изкопае канал 10 метра. За целта строителят е договорил цена с възложителя от 20 лв. на метър и изпълнение за един ден (общо 200 лв. без ДДС). За целта наема двама работници да свършат работата. Какво ще предложи? Основна заплата и каквото излезе после в зависимост от класовете на кандидата ли? Да предположим, че наеме двама роми - единият 20 годишен с 2 години опит и един 45 годишен с 20 години. Кой ще работи по-здрави и кой ще получи повече. А колко ще поискат работниците? Ще договорят основна заплата или ще кажат „Бате, искам 50 лв. в джоба на края на деня като свършим работата!“ Определено последното.

  Така работодателят ще трябва да направи обратната сметка и ще сметне, че за да даде 50 лв. заедно с осигуровките ще му струва общо 75.88 лв. като ще му остане мегдан и за другите разходи и печалба. Само че заради класовете ще трябва да назначи единия на 63.35 лв. основно, а другия на 57.24 лв., но накрая и двамата ще вземат по 50 лв.

  В противен случай старият ще вземе 5 лв. отгоре (общо 8 лв. по-висок разход за работодателя) и няма как да обясниш на другия защо взима по-малко след като са работили едно и също рамо до рамо.

  @)----,--'--
 35. 35 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#30] от "ЙЕИ":
  Има и още един проблем със законовите увеличения с 0,6% годишно. Например постъпват двама редови счетоводителя. Единият е 25 години стаж, а другият със 5 (достатъчно, за да работи наравно колкото другия). Съответно работодателя ги е назначил така че да получават еднакво – 1000 лв. чисто. Това се равнява на основна заплата от 1115 лв. за единия и 1245 за другия. На следващата година обаче единият ще взима с 5,22 повече, а другият с 5,82. С времето тази разлика ще нараства все повече. Друг е въпросът, че и двамата ще вършат същата работа, а заплатите ще си растат... задължително.

  @)----,--'--
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK