Българите са започнали да купуват по-скъпи стоки на изплащане, сочи анализ

Българите са започнали да купуват по-скъпи стоки на изплащане, сочи анализ

© Цветелина Белутова, КапиталПрез първата половина на годината българите са купували на изплащане по-скъпи стоки от тези година по-рано. Смартфонът измества телевизорите от първата позиция на най-купуваните по този начин стоки. Това показват данните на "БНП Париба Лични финанси". Най-търсеният модел телефон е среден клас на цена 450 - 500 лв.


В новото издание на рейтинга "Топ 10 на изплащане" шест от десетте стоки са с по-висока средна цена в сравнение с първата половина на 2017 година. Например най-търсеният телевизор в периода януари - юни 2017 г. е на цена 1000 - 1050 лева, а година по-рано хората са кандидатствали за финансирането на телевизори на средна цена 500 - 550 лева. Друга стока, която отбелязва значителен ръст в средната стойност на молбите, са лаптопите, при които ръстът е от 500 - 550 лева до 1050 - 1100 лева.


Друга интересна тенденция е нарастващото търсене на обзавеждане и климатици. Според експертите на компанията то е в резултат на ръста на строителството и раздвижването в сектора на недвижимите имоти.
Новото издание е базирано на над 150 хил. стоки, за които клиентите кандидатстват за покупка на изплащане през първата половина на 2017 година. Около 50% от тях са за 10-те най-търсени стоки.


Смартфонът е най-важното устройство за българите


През първата половина на 2017 година смартфоните достигнаха първа позиция в рейтинга "Топ 10 на изплащане". В последните три издания те бяха много близо до телевизорите и беше въпрос на време да оглавят класацията.


Според експертите на компанията България смартфоните са най-важните устройства за хората, които те използват най-често. Съвременните мобилни телефони осигуряват възможности за работа, забавление и комуникация и могат да заместят редица ИТ устройства като таблети, лаптопи и дори телевизори. Те могат да се използват и за мобилни разплащания, като помощник при пазаруване и при кандидатстване за потребителски кредити.


Хората използват смартфоните си и за информация от новинарски уеб сайтове или социални медии. Това са и двата източника, на които българите вярват най-много.


През първата половина на 2017 година хората най-често кандидатстваха за покупка на смартфони с голям екран и мощен процесор на разумна цена. Най-търсеният модел е среден клас на цена 440 - 490 лева. Той е с 5.5" HD дисплей и операционна система Android.


С цел да се възползват максимално от предимствата на съвременните технологии хората по-често си купуват нови смартфони. Едно от обясненията на тази тенденция е бързото развитие на мобилните телефони. От друга страна, смартфоните са устройства, които са изложени на по-голям риск в сравнение с телевизорите и таблетите и се чупят по-често.


Както показаха и предишните издания на "Топ 10 на изплащане", българите не са склонни да харчат много пари за устройства, които ще бъдат морално и технически остарели след 2 години или има сериозен риск да се счупят. Ето защо средната стойност на молбите за финансиране на покупката на смартфони на изплащане е много близо до нивата от първата половина на 2016 година. Противоположна е тенденцията за повечето от останалите стоки в класацията – техните цени са по-високи.


Българите купуват на изплащане по-скъпи стоки


Новото издание на "Топ 10 на изплащане" показва, че жизненият стандарт на българите се повишава. Доказателство за това е фактът, че хората купуват по-скъпи стоки на изплащане. Шест от десетте най-търсени продукта са на по-висока цена в сравнение с първата половина на 2016 година.


Най-значителен ръст отбелязват средните стойности на молбите за финансиране на покупката на телевизори и лаптопи. Най-търсеният модел телевизор през първата половина на 2017 година е на средна цена 1000 - 1050 лева, докато през 2016 година тя беше 500 - 550 лева. Разбира се, има значителна разлика между двата модела. В периода януари - юни 2017 година хората най-често купуваха на изплащане 43" Ultra HD телевизори с мощни четири ядрени процесори и връзка с интернет. Това им позволява да се възползват от всички предимства на съвременните технологии – директно гледане от YouTube или платформи за видеострийминг, разглеждане на интернет страници, онлайн игри и така нататък.


Цената на най-търсения лаптоп също отбеляза значителен ръст. Новият победител е на средна стойност 1050 - 1100 лева, а през първата половина на 2016 година тя беше 500 - 550 лева. През 2017 година хората кандидатстваха за покупката на лаптопи с последно поколение процесор, мощни видеокарти и SSD дискове, които осигуряват бърза работа на системата. Това доказва, че лаптопът се превръща в нишово устройство за професионалисти като архитекти и дизайнери или за гейминг ентусиасти.


На по-висока средна цена са и готварските печки. Най-търсеният модел в новото издание на класацията е на средна цена 740 - 790 лева, което е ръст от около 350 лева в сравнение с първата половина на 2016 година. Победителят е енергийно ефективно устройство с голяма фурна и много на брой функции.


Ръстът на средните цени на най-търсените дивани е около 150 лева и стойността на молбите достигна 850 - 900 лева. Това показва, че хората инвестират в домашния комфорт и са готови да отделят повече пари за по-висок клас обзавеждане и техника, които ще им служат дълго време.


Събуждането на жилищния пазар стимулира покупките на обзавеждане


Ръстът на новото строителство и цялостното раздвижване в сектора на недвижимите имоти, което се потвърждава от данните на НСИ и на брокерски агенции, доведе до повишено търсене на потребителски кредити за покупка на изплащане на обзавеждане, техника и климатици. В новото издание на "Топ 10 на изплащане" осем от най-търсените стоки са за домакинството. Това са телевизори, перални, хладилници, готварски печки, дивани, обзавеждане за спалня, матраци и климатици. Единствените стоки, които не са пряко свързани с дома, са смартфоните и лаптопите.


През първата половина на 2017 година в класацията като свързана с дома стока се появиха климатиците, които са на 10-а позиция. Най-търсеният модел е на средна цена 1050 - 1100 лева, което го позиционира в горния сегмент на средния клас климатици. Хората най-често кандидатстваха за устройство, което осигурява домашен комфорт както през лятото, така и през зимата.


Всичко това показва, че хората обзавеждат и осигуряват техниката за домовете си с потребителски кредити. Това им позволява да купят по-висок клас стоки, без да харчат много пари наведнъж.


Фактът, че смартфоните са най-търсената стока, купувана на изплащане, показва, че българите са в крак с развитието на технологиите и желаят да се възползват от всички предимства, които те предоставят. Друга положителна тенденция е повишаващият се стандарт на живот, което се доказва от по-високите средни цени на повечето от най-търсените стоки, коментира Нели Недялкова, заместник изпълнителен директор на "БНП Париба Лични финанси България".

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  """Смартфонът е най-важното устройство за българите""""

  Баси малоумния извод....

 2. 2 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Значи много са зле българите - 500 лева накуп да нямат за един телефон, ами да се връзват с вноски и ГПР 26%...

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Купуването на изплащане е риск и финансова неграмотност с много малки изключения.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Само в бойколандия мит'рял работещ за 500лв, кара автомобил за 1000лв, като по цял ден не слиза от него и говори по айшит за 2 хилки. Май е прав Б@це кат казва че ората се видяха с повече пари и го удариха на живот!

 5. 5 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  "Смартфонът е най-важното устройство за българите"

  Не само за Българите.

  На практика смартфонът е първият човешки орган произведен от самите нас. Засега се справяме. Има бегла надежда за вида

  chutzpah
 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Селенията взима все по-сериозни размери. Най-напред на изплащане се търси телефон, после телевизор, а после лаптоп или климатик... личи си колко разбира българинът от управление на финанси. И после се чудим защо бизнесмените ни не вдигат заплатите, ами си купуват коли и вили - ами те са от същото котило...

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8726 Неутрално

  Поне купуват по-скъпи стоки, а не евтини боклуци.

 8. 8 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 2183 Весело

  Ганьо обича да взема заем за да си купи скъп телефон, но няма пари да си плати водата и гладува, но в кафето вади небрежно телефона и го подхвърля на масата докато брои стотинките за кафе

 9. 9 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2493 Весело

  До коментар [#8] от "трън в петата върнете стария дневник":

  Защо Сеньорите сте огорчена опозиция на новото?

  Ето, аз не мога да щрапам като колибри с палците на смартфона, обаче се радвам на младешта у метрото как чаткат.

  Че аз не го мога не значи че е тъпо и ненужно

  chutzpah
 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#9] от "evlampi":
  Май сте любител на чифте пищови на гол тумбак?

 11. 11 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2493 Весело

  До коментар [#10] от "трън в петата върнете стария дневник":

  Смартфонът е ОРГАН. Първият направен от нас, Сапиенсите. Забележително е, че сме съвременници на това. Първото поколение.

  Всъщност точно ние тук сме СПЕЦИАЛНО междинно поколение - знаем Живота със и без този орган.

  Тея след нас няма да знаят как е без :)

  chutzpah
 12. 12 Профил на army
  army
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Всеки иска айфон, а после не може да си плати хляба- не вървим към светло бъдеще

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах