Работодателите сезираха комисията по дискриминацията заради клас "прослужено време"

Работодателите сезираха комисията по дискриминацията заради клас "прослужено време"

© Надежда Чипева, КапиталЧетирите основни работодателски организации са внесли вчера в Комисията за защита от дискриминация сигнал, в който твърдят, че в законодателството има дискриминация, свързана с прилагането на така наречения клас "прослужено време". Това съобщават от от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).


В сигнала се цитира текст от Кодекса на труда, който дава право на Министерския съвет да определя видовете и минималните размери на допълнителните трудови възнаграждения. По силата на това през 2007 г. са приети две постановления на правителството - едното е за наредбата за структурата и организацията на работната заплата, а с другото се определя минималният размер на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит.


В наредбата се определят условията за получаване на така наречения клас прослужено време, в другото постановление - минималният му размер - 0.6 на сто за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит.
В сигнала си работодателите посочват, че по този начин за еднакъв или равностоен труд се поставят в дискриминирано положение по-младите работници, които получават по-малък размер общо възнаграждение, тъй като поради липса или наличие на по-малък трудов стаж и професионален опит получават по-малко допълнително възнаграждение за клас.


Налице е и дискриминация, основана на работа в публичния и в реалния сектор, респ. – свързана с личното и общественото положение, тъй като за държавните служители допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит беше отменено, посочват от организациите си.


Организациите настояват да се отмени дискриминиращият текст.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8821 Любопитно

  Ми да отменят тогава и офицерските звания заради дискриминация по "прослужено време" !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 499 Неутрално

  За да няма дискриминация, предлагам да бъде отменена и масовата приватизация.
  Тогава такива като олигофрена ще са си просто хора от народа.
  И ще си искат класа...

 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 827 Любопитно

  Значи някой забранява на младите работници да работят дълго при един работодател и да докажат че са му лоялни , само тогава може да има дискриминация спрямо работниците служили дълго и вярно на работодателя си .
  В цял свят се ценят лоялните работници , като е некадърен нека да го уволнят и назначат друг .Никой не ги кара насила да търсят обучени служители , да ги взимат от училищата , да ги обучат и като направят 10 години трудов стаж да ги гонят.

 4. 4 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Хаха, загрижили се работодателите за онеправданите млади служители!
  Ами да плащат и на младите работници колкото на тези с клас и няма да има дискриминация.

 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ми проблем няма.. Да вдигнат от държавата минималната заплата на 700 лева, осигурителният праг на 10 000..оттам процентно и другите заплати ще се натъкмят.. и да махат тая "пречка" за работодателите..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Ха ха ха не успЕха да подхлъзнат и Бойко и сега ще се пробват през съда. Само, че, колкото и да си мислите, че двама души правят едно и също и опита и рутината нямат значение имате МНОГО ЗДРАВЕ от мен. Иначе 23 годишна деловодителка е за предпочитане пред 55 годишна.

 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Значи..в "нестабилната" Словакия си извоюват увеличение с над 10% щото 3600 лева били обидво ниски, а в "стабилната" България след месеци напъни Боко ще извоюва да не се намаляват великите 600 лева с още 50...:-) Гледай народе сапунката и целувай ръка...:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 540 Неутрално

  "В наредбата се определят условията за получаване на така наречения клас прослужено време, в другото постановление - минималният му размер - 0.6 на сто за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит."

  В Германия има подобна регулация, ако работиш в една и съща фирма, получаваш за всяка календарна година 1% увеличение. Така в крайна сметка новоназначен за една и съща работа, може да получава по-ниско заплащане от този, работил вече 20 години. Имал съм няколко случая с колеги и го намирам за наред.
  Ако смени работодателя, но запази дейността си, извършена досега, или пък я смени, там не знам, не съм изследвал дотолкова закона.

  Es muß Geld fließen!
 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 634 Неутрално

  От няколко години б.данев го държат настрана от европроекти и явно е решил да се премери с баце!

 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 834 Гневно

  Каква дискриминация? Като са се загрижили толкова, никой не ги спира работодателите да плащат повече на младите, за да се изравнят по заплащане със старите работници.
  Болката им не е, че младите взимат по-малко, а че старите взимат повече.
  Наглост и лицемерие, за да откраднат някой лев от хората, защото повечето от тия хиени само това си могат - да крадат! Големи бизнеснесмени са като Прасчо мамин, щото окрадоха държавата.

 11. 11 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Значи, според НСИ безработицата спада, производителността на труда се е увеличила, а робовладелците искат замразяване на доходите наричано меко НЕНАМАЛЯВАНЕ....
  Значи, заплатите на новоназначените са за сметка на икономии от добавката за професионален опит.
  Значи, ако за една и съща работа брутната заплата на стар - опитен и млад - не толкова опитен работник сега е 100 лв, то след премахване на класа разликата ще се запази.... и при равен % увеличение разликата ще расте..... Какво следва - първоначално еднократно увеличение на заплатата на младия или първоначално еднократно НАМАЛЕНИЕ на заплатата на стария? Или различен % увеличение, което също е дискриминация....
  Значи, зорлем карат хората да олевяват....
  А, стачки....!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 12. 12 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Дискриминация е и да се ползват с предимство 29 годишни пред 40 годишни, дискриминация е да се насърчават с държавни мерки едни безработни,а други да се пренебрегват, ама никой не признава това за дискриминация. Още много мога да изредя. Голяма грешка ще бъде,ако правителството се поддаде на натиска от страна на работодателските организации. Това е извиване на ръце.

 13. 13 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Клас прослужено време е неадекватен и некоректен финансов стимул.
  Приносът на един работник не зависи от неговата възраст.
  Заплащането на труда се определя от финансовите параметри на фирмата и себестойността на произвеждания продукт.
  За служещите (полицаи, администрация) - доходите трябва да зависят от натовареност, рискове и ефективност.
  Няма как да се повиши заплатата на шивачка, при условие че същият продукт, внесен от Китай, се създава на много по-ниска цена.
  Това да не ви е религия - малко молитви, целувка на икони, писмо до Серафим и готово.
  Да не се лъже народа ( материала).
  Докато не се повиши качеството на умението, квалификацията, образованието - няма ресурс за повишаване на стандарта.

 14. 14 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Който струва повече, Европа го привлича, плаща му и го пази като кадър.
  Останалите, ето, премиерът ви построи църкви - прав Ви път.

 15. 15 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Съгласен съм с принципа, че на никого не трябва да се дава нищо даром и трудовия стаж сам по себе си бе води до по-голяма полезност на служителя за фирмата. Въпросът е обаче дали някой прави нещо по отношение договорени заплати по региони от съитветните 3-4 по-големи работодатели.

 16. 16 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Вместо средища за професионална квалификация - строеж на църкви.
  Вместо адаптиране на Българското към Европейското законодателство, за да дойдат чужди инвеститори - пробутване на православни ценности.
  Вместо ромите да получават помощите като образователни пакети - плащане на еденица електорат.
  Ами Вие какво искате бе, хора.
  Идиотско управление, бог вместо реалност и за резултат - висок стандарт!!!
  Не може.
  Беж в църквите!

 17. 17 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1405 Любопитно

  Приносът на един работник не зависи от неговата възраст.


  До коментар [#13] от "ruby: РЕЛИГИЯТА - окови за потиснатите твари":
  Верно ли? Не думай!
  Приносът зависи от опита, а опитът, почти винаги от възрастта.
  Вие какво предпочитате - млад, току що завършил адвокат или опитен хитрец? Кой да Ви ремонтира колата, кой да Ви гледа децата в градината, кой да Ви лекува? Е, опитът се плаща.
  Да, младите са по издръжливи физически, често - по-бързи. Да, сега заплатите им са по-ниски, но като поработят ще се увеличат....ЗАЩО ИМ СЕ ОТНЕМА ПРАВОТО НА МЛАДИТЕ ДА ПОЛУЧАВАТ ДОБАВКА ЗА ОПИТ след 5-6 години?
  Вие, ако сте завършил/а университет, кога сте натрупали опит - в университета или след 5-6 години стаж?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 18. 18 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Клас прослужено време е неадекватен и некоректен финансов стимул.Приносът на един работник не зависи от неговата възраст.Заплащането на труда се определя от финансовите параметри на фирмата и себестойността на произвеждания продукт.За служещите (полицаи, администрация) - доходите трябва да зависят от натовареност, рискове и ефективност.Няма как да се повиши заплатата на шивачка, при условие че същият продукт, внесен от Китай, се създава на много по-ниска цена. Това да не ви е религия - малко молитви, целувка на икони, писмо до Серафим и готово.Да не се лъже народа ( материала).Докато не се повиши качеството на умението, квалификацията, образованието - няма ресурс за повишаване на стандарта.
  —цитат от коментар 13 на ruby: РЕЛИГИЯТА - окови за потиснатите твари


  При най-ниските доходи на българите в целия ЕС,това което си писал не важи.Ако се премахне клас прослужено време,ще се намалят и без това ниските заплати на по възрастните работници.Това не е удачно в момента.Трява друг подход,например увеличение на заплатите на по младите работници,но работодателската мафия не иска и да чуе за това,защото им отнемаш натрупаните богатсва от гърба на работниците!

 19. 19 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Който струва повече, Европа го привлича, плаща му и го пази като кадър.Останалите, ето, премиерът ви построи църкви - прав Ви път.
  —цитат от коментар 14 на ruby: РЕЛИГИЯТА - окови за потиснатите твари


  .Ако това стане,кой ще остане в България??????Трябва да се води политика по доходите ,които да накарат хората да останат в България.Много неудачна теза сте измислили!Съжалявам!

 20. 20 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Този спор ми се струва абсурден заради емоциите , заканите и упоритостта с която се дърлят. В частните фирми отдавна вмъкнаха класа в заплатата и не чувам нито работодатели нито синдикати да говорят за това, че заплатата на стария работник +класа дава толкова , колкото взима новопостъпил работник. Осигуровките така или иначе се въртят около праговете за професиите.
  Класът е премахнат за държавните служители още през 2012г. и заплатите им не са спрели да растат.
  За кои категории работници е битката ? За служители в общини и министерства ,за работещите в държавната енергетика?
  Шефа на КНСБ беше готов да ни прецака около прехвърлянето на професионалните фондове в НОИ и подкрепи Горанов. Сега скача за 0.6 на година? Странно.

 21. 21 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#17] от "the_flea":

  Въобще не казвам, че по правило младият е по-подходящ.
  Казах, че възрастта не е винаги определяща за качеството.
  На всеки според приноса!

 22. 22 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#13] от "ruby: РЕЛИГИЯТА - окови за потиснатите твари":

  Писах го под друга статия..ще ти гж напиша пак. Афганистанец-мигрант в Германия взима петорна заплата за пет пъти по-малко квалификация! Стига с тая "производителност" на труда..нито зависи от работниците, а от управляващите фирмата, нито реално е 5 ПЪТИ по-ниска!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 23. 23 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Хаха, загрижили се работодателите за онеправданите млади служители!Ами да плащат и на младите работници колкото на тези с клас и няма да има дискриминация.
  —цитат от коментар 4 на redguy


  Ами точно това искат! Да плащат и на едните, и на другите едно и също възнаграждение.

  @)----,--'--
 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Абе те не че частниците се съобразяват с тоя клас и че го плащат, ами сега искат и да узаконят това неплащане.
  Де гиди сопа неокастрена!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#22] от "ostin22":

  Ти като отидеш да си купиш свещ за религиозен ритуал, каква би предпочел?
  Хайде кажи ми!
  "Произведено в Германия" или "Произведено в България".
  Същият мигрант-авганистанец ще получава в България 5 пъти по-малко.
  Не за друго, а защото произведено в Германия се продава, а произведено в България - не.
  Една свещ не могат да направят. Уж имат толкова имоти, дадени под наем, а им се свиди за технологии и качествен материал. Разправят, че пловдивското Хепи на комуниста Красимир Премянов било построено върху имот на църквата и им се плащал наем. Но този наем не се декларира в НАП, така че няма пари и за социални.

 26. 26 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#23] от "MyTwoCents":

  Искат да НЕ плащат и на едните, и на другите.

 27. 27 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 662 Любопитно

  Абсурдно е да се мисли, че ще бъдат орязани заплатите ако отпадне класа. Просто ще влезе в основното възнаграждение директно. И без това и сега в частния сектор договарянето е по обратен ред – договаря се нетното възнаграждение и се пресмятат данъци, осигуровки и класове до нетното.

  Тази работа с основните възнаграждения важи само там, където има КТД. В този случай работодателят не може да си направи сметката колко ще му струва например да разшири дейността с назначаването на 50 човека, заради неизвестността с колко клас ще са кандидатите.

  @)----,--'--
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5775 Неутрално

  Добро попадение :)
  Не, че комисията е нещо значимо, но ходът е добър...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1405 Любопитно

  На всеки според приноса!


  До коментар [#21] от "ruby: РЕЛИГИЯТА - окови за потиснатите твари":

  Опитът не е ли принос?
  Кое ще Ви е по-изгодно - да ползвате опитни кадри или да плащате за квалификацията на младоци, дето при първия проблем с работодателя си вземат шапката? Как ще стимулирате младите да останат точно при Вас или в бранша?
  Защо при безработица от около 6-7% и очертаващ се недостиг на работна ръка се иска замразяване на доходите? Вие логика виждате ли?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 30. 30 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Питах другаря Данев в другата тема за Словашките работници, ще го попитам и тук!

  След като производителността в чуждите фирми в България е по-висока от колкото същите производства в западна Европа, защо нашите работници получават 10-15% от заплатите на колегите си в Западна Европа, и това колко общо има с БВП, класове, звания и прочие??
  Или пак въртите, сучете и все ви е пирон в задника, че трябва да плащате и някакави заплати на хората, които ви изкарват милионите. Зер като работодатели ви е все по-трудно да намерите хора да ви работят за едната ваша слава и в същия момент работещите да се чудят как да си изхранват семействата.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 31. 31 Профил на ven11
  ven11
  Рейтинг: 412 Неутрално

  .Няма как да се повиши заплатата на шивачка, при условие че същият продукт, внесен от Китай, се създава на много по-ниска цена.
  —цитат от коментар 13 на ruby: РЕЛИГИЯТА - окови за потиснатите твари


  Въпроса ми е: кой кадърен работодател реши че дадения продукт може да се произвежда в България с печалба така че да може да плаща нормална заплата на шивачките? Да не излезе че БГ работодателите не могат да направят е свестен бизнес план, но работниците виновни затова че искат нормални заплати. М-мм

 32. 32 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1164 Весело

  а като търсят 22 годишни секретарки с 5 години опит и говорим френски, тогава не е дискриминация, така ли?

 33. 33 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Най доброто за работодателите и най лошото за работниците е това,че поне засега не може да се организира общонационална стачка.Една седмица и много неща може да се променят.Така си мисля понякога.
  До коментар [#22] от "ostin22":
  Да ме извиняват работодателите,но производителността на работниците зависи най много от самите работодатели.Не знаят ли поговорката,че кучето бяга според тоягата?Създай условията да искаш производителност,но с техника от Бай Тошово време няма как да те бъде.Да,но нашите работодатели бяха назначени за такива.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално
 37. 37 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 957 Любопитно

  явно адвокатите на работодателите са същите прости селяндури като тях ,как иначе да си обясним това правно безумие като "дискриминация поради стаж"

 38. 38 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#5] от "ostin22":

  Напротив, сегашната МРЗ от 460лв. им се вижда голяма и искат да стане 314лв. Като премахнат и класовете вече ще са доволни. Даваха някъде пример, че хамалин и комп. специалист на 25г. може да носи и прави програми повече от един на 45г. Има обаче професии където това далеч не е така - иска се опит - медицина, образование, архитектура, адвокатура и др. На нашите работодатели взе да свършва дошлият им наготово приватизиран за лев капитал, а и никога не са доволни от печалбата. Алчност му викат, една забравена вече дума в нашия език.

 39. 39 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Най-сигурният начин да станем всички антирусофили е средната заплата в България да стане 2000 евра.
  —цитат от коментар 34 на Dimiter Tsvetkov


  Целта на Европейският съюз би трябвало да е българската брутна заплата в България да стане 2.000 евра, с нормалните данъци, изискващи се от българската държава.. Ще имаме 100% русофоби в България, което ще е положително.

  Es muß Geld fließen!
 40. 40 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Това, че производителността на труда в България зависи в по-значителна степен от работниците, в много сфери е абсолютен виц. В част от случаите производителността е абсолютно съизмерима. В много случаи производителността е по-ниска поради независещи от работниците причини: технологии, методи на управление, организация на дейността и тем подобни зависещи от работодателите. Съгласен съм, обаче, че има сфери на дейност, в които качеството на работниците е определящо за производителността, но... качествените работници: шофьори, машинисти, стругари, заварчици, строители, отдавна се ометоха от тук, защото нашите умници им обясняваха, че са некадърни и производителността на труда им е ниска и заради това получават ниски заплати.
  Един от най-големите грехове на работодателите към читавите работници е свръхнатоварването им. И не е да кажеш да си плащат за този дяволък. Пред очите ми много качествени специалисти казаха "Баста!" заради този тъп навик на работодателите да товарят "магарето, което работи" до безкрай.
  Знам. Знам, че има и читави работодатели в България, но... можете да бъдете сигурни, че никой от тях не се е подписал под жалките опити да се премахват класове или други придобивки на работниците. Читавите работодатели са далеч от тези въпроси. За тях, вероятно, те са единствено досадна, административна подробност, с която трябва да се съобразяват, а работниците, които работят при такива работодатели дори и на ум не им идва, че всеки месец получават "клас". Те получават толкова, колкото са заслужили с труда си и никой не мрънка срещу тях, че са некадърници, хрантутници и едва ли не, обирджии.
  Дълга тема... Познавам около 30 работодаля. Само 6-7 имат нормален начин на мислене и притежават умения да задържат кадърни работници и да им осигурят възможност за висока производителност на труда. Всички останали са леш и потреперват с надеждичка тази комисия или който и да е, да им върне прословутите 0,6% на година клас, отнети вероломно от наглите цървули, редящи се на портала с надежда да отчупят от залъка им...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK