Бизнес климатът се влошава в разгара на лятото

Единствено мениджърите на индустриалните компании подобряват оценките си за състоянието на бизнеса и очакванията занапред

© Надежда Чипева, Капитал

Единствено мениджърите на индустриалните компании подобряват оценките си за състоянието на бизнеса и очакванията занапредПрез юли 2017 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 1.4 пункта в сравнение с юни. Това е второ понижение на показателя след спад с 0.7 пункта през юни. Въпреки разгара на строителния сезон, по-неблагоприятни са условията за бизнес в строителството. В услугите и търговията на дребно, при които със сезона на отпуските обичайно се очаква оживление, сред мениджърите също преобладава скептицизмът.


Конкуренцията и несигурната среда подхранват опасенията на предприемачите за бъдещо неблагоприятно развитие на компаниите им. Всеки четвърти индустриален мениджър се оплаква от недостиг на работна ръка. На този фон не се очаква увеличение на цените през следващите три месеца.


Само в промишлеността има подобрение


Единствено мениджърите на индустриалните компании подобряват оценките си за състоянието на бизнеса и очакванията занапред. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се увеличава с 1.3 пункта спрямо предходния месец.
Едновременно с това прогнозите им за износа и за производствената активност през следващите три месеца са по-неблагоприятни. Средното натоварване на мощностите през юли спрямо април се понижава с 0-8 пункта до .
74.7%.


Основният фактор, затрудняващ дейността на индустриалните компании е несигурната икономическа среда, следван от недостига на работна сила, посочени съответно от 47.4 и 25.2% от предприятията.

Въпреки строителната активност несигурността остава


През юли съставният показател "бизнес климат в строителството" спада с 3.2 пункта въпреки подобрението на настоящата строителна активност и благоприятните прогнози за следващите три месеца. Строителните предприемачи са предпазливи в очакванията си и оценките за състоянието на компаниите им се изместват от "по-добро" към "запазване на същото". Те са по-резервирани спрямо юни и в прогнозите си до края на строителния сезон.


Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса.
Търговците се безпокоят от недостатъчно търсене


Бизнес климатът в търговията на дребно се влошава с 2.9 пункта в резултат на по-неблагоприятните очаквания на търговците за състоянието на предприятията им през следващите шест месеца.


Същевременно обаче се вижда лек оптимизъм в прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Основните проблеми за дейността остават конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда, макар че през последния месец е отчетено намаление на негативното им въздействие.

Услуги


Най-силно се влошава бизнес климатът в услугите - понижението с 3.3 пункта се дължи на изместване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от "по-добро" към "запазване на същото". Увеличават се резервите им за настоящото и очакваното търсене на услуги.


Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да са факторите, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сектора.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8005 Любопитно

  Това, че бизнес климатът се влошава - Домусчиев и компания ли го измислиха ?
  И сигурно е свързано с класовете, нали ?
  Аз като гледам и хотелите и кръчмите и магазините са пълни!

  [email protected]
 2. 2 Профил на walker
  walker
  Рейтинг: 229 Весело

  За коя държава става на въпрос в статията?

 3. 3 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Любопитно

  Живи да ги оплачеш! Толкова е зле бизнесът, че всеки момент ще гушне мушкатото.
  Апропо- бизнесът в момента в Бг ли е или е на почивка по екзотични дестинации?

 4. 4 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Влошава се, но ако не броим последните няколко месеца е на най-виското си ниво от 2008.

  В прессъобщенията на НСИ има толкова информация, че като селективно я отразяват Дневник могат да излязат с каквото заглавие си искат и често го правят.

  http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Economy2017-07_ENQ0KQ1.pdf

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  нормално - при това изтичане на мозъци ... няма как в държавата на мафиата да има достатъчно квалифицирана работна ръка ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Любопитно

  То срещи ли не бяха със синдикатите, с правителството; обжалваха МРЗ; класа искаха да премахнат; кадри нямаха за туризма- кадри им докараха от Украйна, закона промениха за чужденците, работещи по 90 дни;, празниците намалиха, забраниха сливането, щото губели милиони за 1 ден; календарната година ще удължат, заради тях; промени в образованието предприеха(пак заради тях); три години МРЗ беше замразена; не плащат 100% болнични; не плащат 100% осигуровки; работи се по 10-12 часа 6 дена в седмицата-извънреден труд не се плаща; обществени поръчки им дават; не мога да насмогна да напиша всичко, което направиха и правят за тях, те пак реват.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Що така? Нали сме стабиуни? Би следвало да има устойчив ръст при това положение или пък стремителен спад, според това как се вихрят процесите по върховете на държавата, а тя определено не гони нови висоти с политиканите на прехода.

 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1593 Весело

  герберските тролчета не спят ... да се внушава: при баце сме най добре ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на deep_water
  deep_water
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да, бе...ма хората не спират да пазаруват и пируват! Айде аман от оплаквания...

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Като цяло нещата не вървят, въпреки бодряшките рапорти на правителството. На първо място няма кадри, а без кадри няма производство. Нашите лъжекапиталисти мислеха да привлекат кадрите с жълти стотинки, но това няма как да стане. Освен това няма и търсене, което е направо пагубно за една компания. Вътрешното потребление се е свило до минимум по понятни причини, а износът си е тяхна грижа, няма кой да им осигурява пазари. Изобщо имам чусвото, че икономиката на тази страна се движи от лаици и абсолютно некомпетентни хора. Така че на производствения фронт нищо ново.

 11. 11 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  ГЕРБ = БСП2, поне що се отнася до обслужването на олигарси ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 12. 12 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1493 Весело

  Гарантирано от партията на суджуците, луканките и съсипвачите на малкия бизнес - герб.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#4] от "We Do Not Sow":

  Т.е., близо 10 години герберастията се бори упорито да постигне нивата на комунягите, които крадяха безразборно, без еврофондове? Невероятен успех...

  Герберасти, сър..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Когато икономическия растеж се срещне с демографската криза, предвиждам такъв анализ, че само си викам - (нещо много нецензурно)

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 15. 15 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Един специалист може да държи един бизнес жив доста време. Когато му писне и напусне в повечето случаи се срутва и компанията. Видяно, изпълнено и реализирано. С трици маймуни не се ловят.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4288 Неутрално

  Смешни са ми тревогите относно влошаването на бизнес климата в строителството - още какво искат другарите строители?
  Или може би тревогите са на най-високо ниво, защото местната работна ръка става само за строителство, и за нищо друго.

  Тревожно ми е за т.нар. "недостиг" на работна ръка, и вноса му най-вече от Украйна, Молдова и от ... Русия !? Да не говорим, че не знаем дали не става дума само за етнически руснаци от Украйна и Молдова - там ги има предостатъчно.

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4288 Неутрално

  Как да разбираме подпомагане на бизнес - средата? Освен за ремонти на ремонтите по пътищата и на бул. "Цариградско шосе" за друго ГЕРБ отпущат ли пари?
  Напр. за строеж на пречиствателни станции по морето, пътищата в Северна и Източна България, да не говорим за главния път София-Варна, който реално само се кърпи.

 18. 18 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тази оценка на база данни и реални числа ли е или на база... Един менджър ми каза..

 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Има спад в продажбите,което не значи обезателно че бизнес климатът се е влошил.
  Колкото за Созопол тези дни,жалко е че болшинството от хората,летуващи тук нямат пари,но пък от друга страна е нормално да нямат пари,тъй като,ако парите ходеха при простаците,нещо тотално се е объркало.Ще дойдат добри дни,с бели хора,търпение,уважаеми колеги бизнесмени.

 20. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#6] от "callipso11":

  "То срещи ли не бяха със синдикатите...."
  Да,синдикатите са способни да влошават бизнес климата безкрайно.Стига да им се даде такава възможност.

 21. Не знам какъв е бизнес климата в БеГе. Аз съм обикновен работник и правя каквотоп ми каже шефа. ;)
  Нооо пътувам доста из БеГе-то. Например миналият месец врътнах едни 3000 км... Какво да ви кажа, освен румънските регистрации, по цяла България пъплят (и карат като обезумели) чисто нови жипове, лимузини и сув-ове със Свищовска ресистрация (СВ). Срещах и Ферари, Бентли, Инфинити и Лексус, БеЕнВе, както и една Лада 5-ца.
  Баси как лошият бизнес климат пречи н амутрите да карат нови коли за по 300 000 лв, пък едвам смогват да плащат клас прослужено време на служителите си

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 22. 22 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 320 Неутрално

  кНякои реват за нищо, защото не могат да създадат нещо.За каква конкуренция при липса на конкурент.Кой чакат да го създаде.Тука е нецензурно!!! И това ми било бизнесмени.Те са за паница леща.

  mihala
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK