Под 5% от фирмите успяват да просъществуват пет години

Под 5% от фирмите успяват да просъществуват пет години

© НСИПод 5% от предприятията, създадени през 2010 г., са продължили да бъдат активни пет години по-късно. Най-много фирми се създават в областта на търговията, но в този сектор са и най-много "умрелите" компании. Това се вижда от изследването на Националния статистически институт за демографията на предприятията по данни до края на 2015 г.


От данните се вижда, че най-устойчиви са компаниите с повече от 10 заети и в сектори, които изискват по-дълъг хоризонт на бизнес плановете: енергетика - 10.5%, финанси и застраховане - 7.9%, ВиК - 5.8%


През 2015 г. в България са действали 339 175 активни предприятия , което е с 1.9% повече в сравнение с 2014 г
Близо половината (44.9%) от дружествата са без нито един нает служител. В групата с над 10 наети са едва 8% от предприятията, но пък в тях работят 69.5% от заетите.


По статистически данни от 2010 г. до 2015 г. всяка година са се раждали средно малко под 12% от активните фирми за периода. От всички родени през 2014 г. предприятия 80.8% оцеляват една година по-късно, като в
групата с "10 и повече наети" този относителен дял е 90.2%.


Данните за умрелите предприятия през 2014 г. са предварителни заради специфичната методология за определянето им. През 2014 г. са умрели 34 518 предприятия, или 10.4% от броя на активните компании през годината. В резултат работните си места са загубили 2.9% от заетите. Общо 45.4% от умрелите предприятия са в сектор "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети".

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Гневно

  тотално деформирана икономика, изградена на непазарни практики, монополи, картели , рекет -мутренски и от разни служби, усвояване на фондове, шуробаджанащина и тотално ограбване на наемния труд и незачитане свободите и достойнството на трудещите се.
  Нездравословни , брутално вредни и дори ОПАСНИ условия на труд.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Гневно

  Необразовани, некадърни,некомпетентни и алчни работодатели.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 985 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вие лично на колко човека давате работа и заплати?
  Нула, нали..........

  И вашата не е лесна - цял ден дращене по форумите за без пари.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Причината е в липсата на стратегия, дългосрочна визия, , не поемане на риск, липса на управленска култура, последователност(при най-малкото затруднение се отказват), стремеж към бърза печалба сега, не познаване на икономическата среда, конкуренцията, пазара на труда, . Всеки мисли, че като отвори дюкян и след 2 месеца ще почива на Карибите.

 5. 5 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Данните, посочени по-горе ни разкриват картина на една несигурна, нестабилна и абсолютно негодна икономика. Значи това успяха да направят онези с куфарчетата с парите, жалко за пропадналите ни пари. Опитаха се да направят капиталисти от Сулъо и Пулъо и катастрофата е налице. Най-много фирми има в областта на търговията, а най-малко в производството, това е паразитна икономика, която нищо не създава. Нормално е дюкянчета с по някой и друг парцал, купен от Илиянци, да фалират и да спрат съществуването си поради липса на дейност. При такава икономическа ситуация нормално е изтичането на кадри от страната да продължи.

 6. 6 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#3] от "pag":

  "цял ден дращене по форумите за без пари....." Чак пък за без пари. Верно рублите не се котират много , но когато човек си обича работата маериалното е леко на заден план.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това показва ОГРОМНИЯТ БРОЙ на ФИРМИТЕ-МЕНТЕТА, създадени с цел да се замажат някои следи и да се приберат някакви пари, след което някой корумпиран магистрат да каже "Не е виновен нашия човек, а фирмата на Мунчо от Столипиново е виновна за неплатените данъци"

 8. 8 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 513 Неутрално

  С МЕЧКИТЕ МЕД НЕ СЕ ЯДЕ , С МУТРИТЕ СИЖУК , В БЮРОКРАЦИЯ КАТО НАШИЯ Е ОСОБЕННО ОПАСНО ДА ПОСЕГАШ КЪМ КАКВОТО И ДА БИЛО ,

 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#3] от "pag":

  по принцип е прав, особено когато става дума за капиталистите с ДС и светло комунистическо минало. Те нали всичко което знаят за капитализма е от Маркс и Ленин...
  За това дават мин. заплати и експлоатират пролетариата :)

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Когато, най-елитното бизнес училище в България е Академията на МВР в Симеоново с НИТО ЕДИН провален бизнес план, така ще е! А и няма хоризонт за оправия. Така, така, докато останат само чернички елементи, навсякъде.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  До коментар [#4] от "callipso11":
  Основната причина е липсата на закони, които да стимулират и подкрепят новите фирми!
  И друг път съм казвал, че нито едно правителство от 1989-та до сега не си е поставило стратегическата задача да създаде благоприятна законова среда за средния и дребния бизнес!
  А точно там се раждат и биха се развивали качествени предприятия.
  Управляващите само са се грижели за едрия бизнес. Този който се е получил на базата на кражби, манипулации и измами. Собствениците там не са никакви бизнесмени, а обикновени партийни кадри, сложени там да прикриват далаверите на корумпирани политици и уж партии.
  Затова до сега България не е направила и стъпка към подобряване икономиката на страната! Некадърниците не могат да създадат качествена и конкурентно-способна промишленост.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  "Под 5% от предприятията, създадени през 2010 г., са продължили да бъдат активни пет години по-късно."

  За осем години управление на ГЕРБ - това е положението.
  Даже си е направо успех.

 13. 13 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Напълно нормално.При положение че фирма се прави с 2 лева капитал.Голяма част от тях са закрити заради ддс , осигуровки лоши заеми.А и откога се гледа количеството а не качеството.Важното е какъв дял са имали тези закрити фирми.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 14. 14 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Всъщност данните в България не се различават съществено от международната картина. Ето за справка статия от Форбс:
  https://www.forbes.com/sites/neilpatel/2015/01/16/90-of-startups-will-fail-heres-what-you-need-to-know-about-the-10/ #77b95fba6679

  Основната причина е, че от идеята до осъществяването ѝ има голяма пропаст. Хората с добри идеи не винаги имат едно добър бизнес подход.

  Това, че климатът в България не е особено добър за малки и микро фирми, е съвсем друга тема на разговор.

  I don't want to believe. I want to know.
 15. 15 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Тази статия дали ще я прочете,онова същество,министърът на икономиката Емил?Когато го видя на екран-щастливо усмихнат,дори грейнал като някой с диагноза от психиатър,изпитвам надежда за бъдещето на България.Библиотекарският и период е обречен в ръчичките на тези люде!!!!

 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Статистиката е напълно логична за една стагнирана икономика, основана на парите от държавни поръчки и еврофондове. Най-големите инвестиции в България се правят не от частни инвеститори или от големи компании и корпорации, а от инфраструктурните строежи и нуждите на държавния сектор. В една икономика именно големите отварят пътя на по-малките компании. Но у нас големи няма. Само Делян Пеевски, Вальо Златев, Огнян Донев, Спас Русев, Шарлопов, Гергов, Гришата и Черепа. Това е. Мафиоти до един.
  Малките фирми страдат от натиска на монополистите. Рядкост са преуспяващи компании, но те са главно в софтуерния сектор. Според статията най-много фалити има в търговията. Това е нормално, защото е привидно най-лесния сектор за стартов бизнес. Но на претъпкания пазар, в това море от пари, оцеляват само най-големите риби и малките приспособими индивиди. Няма как да е иначе с тези български ниски доходи, ниска покупателна способност на българина и логично - ниско печалби на търговците. Но за по-високи доходи е нужно силно производство, износ и плавно увеличение на доходите, което да доведе до повече БВП, повече данъци в хазната и по-голяма покупателна способност на българина. Което за момента е само мечта.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 17. 17 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Тези, които оцеляват обикновено са свързани с ДС и имат някаква дейност като фасада, но иначе превъртат червени пари и им е все едно дали са на печалба и дали имат текучество на работна ръка.

 18. 18 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Май всичките тези милиарди, които ЕС ни ги даде за да си изградим някаква икономика в крайна сметка отидоха в сметките на шепа ДС-агенти.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Не може всеки да е шеф !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":

  Не съм убеден, че закон ще оправя фирмите и още нещо, от написаното излиза, че най-дълго, не казвам достатъчно просъществуват фирмите с над 10 човека наети и ч в тези фирми работят 70% от заетите.
  Вярно е, че липсват по-подробни характеристики, но общо взето това са въпросните малки и средни предприятия. при общо взето не добрата в повечето години икомомическа онстановка, за мен това означава, че и у нас както е и посвета, те се оказват най-издръжливи на всякакви промени и общо взето те създават рабтните места и ако стандарта и респективно заплатите са прилични, създават и средния приемлив стандарт за живот.
  Що се отнася до ония с куфарчета и прочее "подкрепи', те обичат тънките работи като финансови къщи, банки, енергетика и всякакви пирамиди, търговии и дистрибутори на едро ( вижте само фармацията и вносителите на медицинска апаратура и консумативи) и от там произтичат и най-големите загуби за нас, като общество.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  ...Това, че климатът в България не е особено добър за малки и микро фирми, е съвсем друга тема на разговор.
  —цитат от коментар 14 на Milva


  ....която е пряко свързана с евентуален икономически растеж.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  Май всичките тези милиарди, които ЕС ни ги даде за да си изградим някаква икономика в крайна сметка отидоха в сметките на шепа ДС-агенти.
  —цитат от коментар 18 на Ойро Пролетариат


  Абсолютно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 951 Любопитно

  Всъщност данните в България не се различават съществено от международната картина. Ето за справка статия от Форбс:https://www.forbes.com/sites/neilpatel/2015/01/16/90-of-startups-will-fail-heres-what-you-need-to-know-about-the-10/ #77b95fba6679Основната причина е, че от идеята до осъществяването ѝ има голяма пропаст. Хората с добри идеи не винаги имат едно добър бизнес подход.Това, че климатът в България не е особено добър за малки и микро фирми, е съвсем друга тема на разговор.
  —цитат от коментар 14 на Milva


  Напълно съм съгласен и то от собствен опит. Вярно че статията във Форбс е главно за старт-ъпи което предполага новооткрити фирми основани на иновативна идея. Но си спомням преди доста години подобна статистика за Щатите и там също се говореше за 10% оцелели след първата си година фирми.
  Така че дори и в провалите не сме открили топлата вода :-).

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  До коментар [#16] от "Lou":

  Ето от къде ще дойдат поръчките за малките фирми - http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/31/3016413_germanskata_kostal_planira_da_otkrie_2400_rabotni/

  От западни фирми.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Спестете си сълзите за закритите фирми - от графиката е видно, че за последните 5 години броят на фирмите е нараснал с над 10 000 броя и то точно дребен бизнес до 5 наети.
  Ако не се закриваха фирми, сега щяхме да имаме по 5 броя на глава от населението.

  Знанието е сила, информацията - власт
 26. 26 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Интересно защо данните са от 2014 г. и 2015 г., а сега сме 2017 г. Статистиката с две години закъснение ли се движи след основните процеси в страната или не иска да предоставя данни в реално време?

  Иначе за фалита на една част от фирмите според мен причината е в ниската покупателна способност на населението и в не особено гъвкавата маркетингова стратегия. Но след като подобна е картината и в Щатите, съответно и на глобално ниво, тоест няма какво да се учудваме. Всеки бизнес, повече или по-малко, си е риск и съобразно нивото на услугите и продуктите, които предлага (и съобразяването с пазара), зависи оцеляването му във времето.

 27. 27 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 951 Любопитно

  Важният въпрос е

  Какъв е същия % в други държави в ЕС и на Балканите?

  Всъщност данните в България не се различават съществено от международната картина. Ето за справка статия от Форбс:https://www.forbes.com/sites/neilpatel/2015/01/16/90-of-startups-will-fail-heres-what-you-need-to-know-about-the-10/ #77b95fba6679Основната причина е, че от идеята до осъществяването ѝ има голяма пропаст. Хората с добри идеи не винаги имат едно добър бизнес подход.Това, че климатът в България не е особено добър за малки и микро фирми, е съвсем друга тема на разговор.
  —цитат от коментар 14 на Milva

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Tази статистика не е интересна. Интересен е профилът на изпадналите и на изплувалите. Една много по-интересна статистика на фирмите в Австрия (преди години, вече не ги правят, защо ли), показа следното: установените и известни фирми са им били нужни десетилетия, за да се утвърдят. Те са познати. Персонифицирани. Хората знаят какво правят и кой е шефът. Започват да се роят фирми. От днес за утре излизат на борсата. Никой не ги познава. Шефовете са анонимни. Нищо не произвеждат - нито стока, нито услуга. Финансови еквилибристики. Или купуват от старите. Филетират ги. И ги продават за много пари. Унищожени. Юпита, облечени с костюмче, ризка и вратовръзка. И повтарят като папагали набитото в главата. Професия нямат. Европа се деиндустриализира. Технологията я пратиха в Китай. Вече няма ноу-хау за индустриално производство на текстил. Скоро няма да има и на платки. В Германия от няколко милиона в текстилната останаха няколко стотин - дизайнери, маркетинг и от рода. Е, кой оцелява? Смъквай разходите, пращай в Китай, дай ми макса на печалба и след мен и потоп! Супер!

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Повечето фирми са стартъпи :) Нормалное да не са успешни повечето от тях...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#3] от "pag":


  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":Вие лично на колко човека давате работа и заплати?Нула, нали..........И вашата не е лесна - цял ден дращене по форумите за без пари.....
  —цитат от коментар 3 на pag


  Не е без пари, виж, че под всяка новина се е из**ал.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Необразовани, некадърни,некомпетентни и алчни работодатели.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  ти кат си кадърен, компетентен и алтруистичен защо не учреди едно ЕООД с 2 лв, и веднага да назначиш персонал с по 2, 3хил. лв РЗ?

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Необразовани, некадърни,некомпетентни и алчни работодатели.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  ти кат си кадърен, компетентен и алтруистичен защо не учреди едно ЕООД с 2 лв, и веднага да назначиш персонал с по 2, 3хил. лв РЗ?

 33. 33 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да не забравяме и практиката след около 3 години, задлъжнелите към бюджета фирми да бъдат препродавани и накрая фалирани ... да живеят тарикатите ...

 34. 34 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Важното е Лафка да работи.

 35. 35 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Общо 45.4% от умрелите предприятия са в сектор "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети"."

  Точно в ремонт на автомобили повечето фирми са преминали в сивия сектор. Точно в ремонтите е тотална анархия и над 90 процента са не в сив а направо в черен сектор. Все още няма никакви регулации в този сектор и т. нар. морги. Явно интересите стигат до много нагоре и някой го е страх, че яе си загуби приходите ако се вкарат нормални регулации и най-малкото да се издават касови бележки.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 36. 36 Профил на iur21527716
  iur21527716
  Рейтинг: 217 Неутрално

  В България условията за правене на малък бизнес са много добри. Я отидете и направете фирма в Германия например - ще ви побъркат от изисквания, проверки, бюрокрация и какво ли още не...

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  До коментар [#34] от "sega_007":

  Лафките не умират. Май накрая само те ще останат.

 38. 38 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "callipso11":

  Изобщо не си наясно с нещата. 20 години бях дребен производител на нехранителни стоки. Преди 2 години ударих кепенците и повече не ща да чувам за производство. Всичко е така направено, че да те откаже от производството. Като успееш да си проправи път път сред конкуренцията, повечето нелоялна и ненаказана от службите, тогава пристигат онези с кочаните и почват да търсят под вола теле, само и само да напишат някой акт, че са на норма. Правене и скубане отвсякъде. Като изпълниш едно предписани - идва друг служител със същия кочан и те пита защо така си направил...после друг, и друг, и...накрая от обяснения и изпълнение на предписания, издаване и предаване на документи не ти остава време да си гледаш бизнеса.
  Дребен производител в България е божие наказание.
  Айде нЕма нужда...

  "We're not gonna take it! Anymore."
 39. 39 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 866 Весело

  До коментар [#3] от "pag":

  Не съм съгласен с теб. Никак не са малко форумните грантовици-доларджии. Хората заработва особено под статиите за Русия :)

 40. 40 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  А колко процента от фирмите се фалират на документи и регистрират отново с ново име и същия МОЛ?

 41. 41 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#40] от "Лео":
  Виж да ти кажа нещо. Фалитите в БГ са бамбашка. За да имаш право да обявиш фалит, трябва да си действал законосъобразно. Т.е.в момента, когато видиш, че фирмата ти е застрашена от неплатежоспособност, обявяваш веднага! Такива перверзии като неплащали с месеци заплати, няма! Тогава не ти дават право на фалит и гледат на теб като на криминален елемент. И ако фирмата ти е с ограничена отговорност, можеш да го забравиш! Идват ти в къщи и описват всичко! Включая гащите на жена ти! Фалитът е нещо, което може да стигне и читави фирми. Това, което тук се нарича фалит, е друга работа - някой си поиграл на бизнесмен и си паднал безнаказано на носа! Рай за мошеници от всички калибри!

  Мърфи е оптимист!
 42. 42 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#36] от "iur21527716":

  Ти колко фирми си отворил в България?
  Явно нито една.
  В Германия имало изисквания - има ги, но ги знаеш предварително и си правиш сметката. Знаеш и че в един разумен срок тези изисквания няма да се променят драстично.
  Тук двама служители от една и съща служба ти искат съвсем различни неща, повечето от които ги няма на хартия и няма как да ги разбереш, камоли да ги предвидиш.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 43. 43 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 985 Весело

  Не съм съгласен с теб. Никак не са малко форумните грантовици-доларджии. Хората заработва особено под статиите за Русия :)
  —цитат от коментар 39 на Федоp Венедиктович Езеpский


  Кмета е виждал долари едно време, когато е пазарувал в "Кореком" като "правоимащ".
  Сега заработва рубли, зер Кутев каквото получава, с него плаща.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 44. 44 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Интересно ако социалисти1еската икономика е нефункционална, какво да речем за сегашния турлю-гювеч? 90% крадене и измами. Произвеждаме емигранти и офшорни милиони от крадени пари. Ако социализмът е бил недоносче то това е запъртък.

 45. 45 Профил на iur21527716
  iur21527716
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#42] от "widowmaker Борисов е единствената партия !?!":

  В цяла България само ти си отварял фирма, вярвай си смешко. Това което го правя в България за немски фирми ако искам да го правя в Германия ще е с много по-ниска печалба, ако изобщо има такава, затова и не го правя в Германия. Така че в България условията за бизнес са добри. А ти щом си такъв умник, защо не си отворил фирма в Германия там нали никой няма да пречи на такъв български гений като теб.

 46. 46 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":Вие лично на колко човека давате работа и заплати?Нула, нали..........И вашата не е лесна - цял ден дращене по форумите за без пари.....
  —цитат от коментар 3 на pag


  Извинявай, ама в местност, в която плащането на време на заплата и осигуряване на реална заплата се счита за "коректен работодател"...ми...прай си сметката.

 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#42] от "widowmaker Борисов е единствената партия !?!":
  Виж какво. Говоря от личен опит. Работиш в Австрия (сигурно не е много различно от Германия) като програмист на свободна практика. Печелиш добре. Но си от другата страна на чертата в една социална държава - тези, които я финансират, а не които се ползват от облагите! И ти спукват гьона от данъци! Идваш в БГ. Регистрираш ЕООД. Щрак! Точно един ден! Имаш си чуждите клиенти. Работиш с тях дистанционно. Фактурираш си с БГ фирма. И плащаш невероятните 10% данък! Че аз ги плащам с радост и не мога да повярвам, че това е всичко! Е, плюс счетоводителката, ама и тя ми струва някъде около една трета от тамошната. Нещо да кажеш? Тук има други дразнещи неща, но те са съвсем друга тема!

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#5] от "proza":

  Много си прав за всеобщо съжаление.

 49. 49 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#47] от "султана глаушева":

  Я излез на БГ-пазара и тогава пиши. Икономиката не е само ай-ти. Щото и вий ядете и ползвате тоалетна хартия. Промитите ви мозъци са толзко зле, че бяхте стигнали до степен да си правите град и да се самоотделяте. И к'во напра'йхте? Едно гоумо .... Плащай си 10-те % докато са крадливите гербаджии. След това няма да е толкоз и ще избягаш в Австрия или в Г-я щото дръжава с 10% е Кочина.

 50. 50 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#45] от "iur21527716":

  Ми тук съм се родил и тук исках да се развивам. 20 години загубих от живота си да се боря с мелници, защото за 20 години не съм дал 1лв рушвет. Накрая ми писна и приключих.
  Ти като си толкова отворен що не произвеждаш нещо? Нали всичко ти е ясно, що си в услугите?
  Когато произведеш нещо различно от фекалии в България, тогава ела и давай оценки.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 51. 51 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#49] от "calc":
  Аз съм на БГ пазар. Съпругът ми също. Не е ИТ.л Със сини престилки. Нямам общо с партии. Презирам ГЕРБ и всички останали партии. Без изключение. Не знам точно защо на мен реши да си излееш помията, ама ти сигурно си знаеш! Аз просто дойдох на БГ пазар с клиентите си. А ти си плюй, ако ти олеква! Ама точно аз съм най-погрешната цел!

  Мърфи е оптимист!
 52. 52 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#47] от "султана глаушева":

  Да. ИТ е частен случай и не може да се прави генерално заключение.
  Неслучайно уточниха, че говоря за производство, твойта е по-скоро услуга, която можеш да предлагаш дистанционно, не се грижиш за транспорт, застраховки, и още куп неща...
  Дай си сметка за производител на нещо материално - кори за яйца, дънки, капачки за буркани, все едно...
  Колко пари плащаш за безопасни и здравословни условия на труд, а колко плащаш за преработка на опаковки, колко пъти си викам в Комисия за защита на потребителите? Изобщо чувал ли си за подобни изисквания? Регистриран ли си по ДДС - не си, а по закон трябва.
  Тук може да изкараш 5-6 години извън закона, както очевидно си, дори и да не го осъзнаваш, после обаче, като те подкарат и разбираш, че без да искаш си нарушил 10 закона.
  Без да те познавам, само от един твой пост знам, че си прегазил кодекса на труда поне по 5 члена.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 53. 53 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#52] от "widowmaker Борисов е единствената партия !?!":
  Ха сега де! И по кои точно точки съм нарушила законите? Фактурираш на клиенти. Имаш договор. Счетоводителката осчетоводява фактурите. Плащаш ДДС. Разходите са мизерни. Почти всичко е печалба. Даже ДДС-то не си взимамобратно при покупки! Защото тук е сложно, а аз имам малко разходи. А фактурите ми са за чужбина и няма от къде да го сваля! И не ми се занимава! Че даже и тамошна пенсия докарвам и харча тук, която сама съм си изкарала, без някой да ми помага! И ти ми говориш, че съм нарушила закони? Аз съм от даващите, не от взимащите! Има си хора за всичко! И по-леко с квалификациите, ако обичаш!

  Мърфи е оптимист!
 54. 54 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#53] от "султана глаушева":

  Коя ти е обслужващата фирма по Здравословни и безопасни условия на труд? Ако нямаш отговор си нарушила закона!
  Приходите ти надвишават ли 25 000 лв, ако да, регистрирана ли си по ДДС? Ако не си - нарушила си закона. Имаш ли работно място? Оценка на риска имаш ли?
  И пак...ИТ е частен случай, още повече работиш сама, наеми 1(един) човек и ще ти побелеят косите.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 55. 55 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#53] от "султана глаушева":
  "...почти всичко е печалба,,,"
  Не , не е! А работна заплата, осигуровки...или щом заплатата е за мен, значи е печалба?!
  И да Ви осветля: в Австрия сигурно прибират повече данъци от колкото в България, но съм сигурен, че получавате повече неща срещу тях. Най-малкото не Ви управляват пожарникари,,,

 56. 56 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#55] от "lz73":
  За получаването повече си абсолютно прав! Пътища с цена на винетка, сравнима с тукашната! Адекватна администрация! Това е най-важното! Ама знаеш ли защо е адекватна? Защото не ги пипат при всички избори и си научават занаята. А тук на четири години едната рода от село сменя другата! За това си прав.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK