До 100 хил. лв. глоби за нарушения в производството на храни предвижда законопроект

До 100 хил. лв. глоби за нарушения в производството на храни предвижда законопроект

© ДневникФирмите от хранителния сектор, които не изпълняват мерки и предписания на контролни органи, са заплашени от високи санкции, достигащи до 100 хил. лв. Това предвижда проект на нов закон за управление на хранителната верига, публикуван от земеделското министерство за обществено обсъждане, информира "Капитал Daily".


Проектът цели да разпредели функциите по официалния контрол между всички институции по веригата за доставки на храни - от растениевъдството и животновъдство, през производството и търговията с храни, вина, спиртни напитки, продукти за растителна защита, материали, предназначени за контакт с храни, остатъци от ветеринаромедицински продукти и др.


Законопроектът въвежда и значителни глоби за производителите и търговците, които не изпълняват предписанията на контролните органи. Най-малката е между 200 лв. и 2000 лв. и ще се налага на физическите лица, които не се съобразят с тях. За юридическите глобата варира между 500 лв. и 4 хил. лв. Между 2 хил. и 10 хил. лв. пък стигат глобите в случаите, когато не се осигури достъп на инспектори в обекта, а в случаите, когато се възпрепятства работата им, санкцията е до 5 хил. лв.
Когато някой извършва дейност в запечатан от контролните органи обект, наказанията вече започват от 5 хил. лв. и достигат 100 хил. лв., когато това е повторно и е довело до настъпването на "значителни икономически загуби". До 100 хил. лв. е санкцията и за компании, които не изпълнят разпореждане за въвеждане на ограничения в производството, дистрибуцията, вноса и износа на хранителни продукти или когато не ги изтеглят от пазара или не ги унищожат, въпреки нарежданията на властите.


Предлаганите сега глоби са несъизмеримо по-високи от санкциите в хранителния сектор, въведени в други закони. Така например по едно от големите нарушения в закона за храните - за производството, вноса и търговията с храни, които не отговарят на изискванията, санкцията е между 1000 и 6 хил. лв. Максималната глоба за производство или търговия в нерегистриран обект в момента е 4500 лв.


Според проекта надзорът ще се осъществява от осем различни институции. Четири от тях са подчинени на земеделското министерство - агенцията за храните, агенцията по сортоизпитване, агенцията по селекция и репродукция в животновъдството, агенцията по лозата и виното. Отделно от това проверки ще осъществяват регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването, инспекциите по околна среда и водите към екоминистерството, Комисията за защита на потребителите, както и Министерството на икономиката за производството на алкохолни напитки. Предвижда се всяка година да бъде утвърждаван годишен план за официалния контрол.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK