АЕЦ "Белене"се върна в управленската програма

АЕЦ "Белене"се върна в управленската програма

© Георги КожухаровИзграждането на АЕЦ "Белене", което липсваше в управленската програма на коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти", се върна в програмата на правителството, публикувана на сайта на Министерския съвет, макар и само като "анализ на възможностите". Запазване на данъците, устойчиво нарастване на благосъстоянието чрез икономически растеж, продължаване на започнатите големи инфраструктурни обекти са другите приоритети във финансово-икономическите сектори.


Борбата със сивата икономика - на прицел са автошколите и пунктовете за годишни прегледи


Запазване на ставките на преките данъци, на ставките и прага за регистрация по ДДС, както и на данъчните облекчения предвижда програмата на правителството в частта за финансите. В нея се подчертава, че основна цел на България е по-нататъшната интеграция в Европейската финансова инфраструктура, а до приемането на страната в т. нар. чакалня на Еврозоната валутният борд се запазва.


Още от програмата на кабинета:
Правителствената програма за правосъдие: нови и добре познати стари мерки


Програмата за саниране ще обхване и студентските общежития


Управленската програма предвижда създаването на военен оперативен център за киберотбрана


България ще учи Западните Балкани как да се интегрират в Европа


Сред целите на кабинета е и продължаващо намаляване на бюджетния дефицит и постигане на нулево бюджетно салдо по консолидираната фискална програма през 2020 г.


До края на 2020 г. ще бъде създадена и единна национална електронна уеб-базирана платформа за възлагане на обществени поръчки.


Сред мерките срещу сивата икономика специален фокус е поставен върху пунктовете за автопрегледи и автошколите. Данъчните ще осъществяват контрол в сектора въз основа на оценка на риска. Те ще ползват базите данни на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и ще извършват насрещни проверки на предоставяните услуги и ще засичат реалните им финансови обороти.


Тол такса за камионите, електронна винетка за леките коли


Покупка на нови вагони, строителство на метрото в София и проектиране на интермодални терминали във Варна и Видин са част от проектите в областта на транспорта. В програмата е записано въвеждането на тол такса за товарните камиони и електронна винетка за леките коли без да е посочен срок.


Ще бъдат изградени жп линията София - Волуяк и модернизирани отсечките София – Септември, Пловдив – Бургас, Драгоман – София, Русе – Варна.


Правителството обещава да построи още 250 км от магистрала "Хемус" , да изгради магистрала от София до Калотина и подготовка на шест участъка за изграждане на скоростен път между Ботевград и Видин. Ще се търси финансиране за бъдещо строителство на магистрали Русе - Варна и Варна - Бургас.


Предвижда се да бъдат отдадени на концесия зимовникът в Русе, пристанищни терминали във Видин, Русе, летищата в София, Пловдив и Балчик и интермодалният терминал в Пловдив.


За бизнеса - една информация в една администрация


Водещ приоритет в областта на икономиката е премахването на административната тежест за бизнеса чрез въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие и на принципа -"една информация в една администрация".


Предвижда се пълна промяна на подхода и формата на следприватизационния контрол чрез промяна в законодателството.


Интерконекторите ще заработят до 2020 г.


Изграждането на газовия хъб "Балкан", пускането в експлоатация на газовите връзки с Гърция, Сърбия и Турция до 2020 г. и подкрепа за местния добив са записани в частта за енергетиката.


В областта на ядрената енергетика правителството предвижда да извърши "анализ на възможността за използване на придобитото оборудване с дълъг цикъл на производство за изграждане на атомна електроцентрала на площадката "Белене" на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавна гаранция и без ангажимент от страна на държавата за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на произведената електрическа енергия". В програмата е включено и удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".Цел в туризма - сред топ 5 в Югоизточна Европа и по-скъпо


България да попадне сред петте водещи туристически дестинации в Югоизточна Европа е приоритетът на ресорното министерство. То преповтаря намерението България да се превърне в целогодишна туристическа дестинация чрез развитие на културно-исторически и спа туризъм. Освен това ще се направи опит България да премине в по-високия ценови клас на предлагане на туристически услуги.


Предвижда се създаване на ефективен модел за финансиране социализацията на туристическите атракции публична държавна собственост. като се предвижда социализацията на културно-историческите обекти ще бъде ускорена.


В националните курорти ще действа специално звено - туристическа полиция. Към министерството ще бъде създаден квалификационен център за кадри, но ще бъде улеснено и наемането на работници от трети страни.

Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Бойко е официално за затвора вече. Нямам думи.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Можеше да се очаква. Очаквам някой медал на Путин да дадат.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsb00482740":

  А неофициално е за премиерското кресло?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3195 Весело

  Е то няма как да се започне без.......... "анализ на възможностите".

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  "Сред топ 5 в Югоизточна Европа". Ъ-ъ-ъ, коя ще остане след нас? Че аз ги броя шест с Хърватска.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Да се внушава:" Борисов и Путин са комбина"! Покажете как са мятате тролчета!!
  —цитат от коментар 4 на oporna_to4ka

  Е, може ли нашият генерал-лейтенант да бъде комбина с някакъв си подполковник!

 9. 9 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ако е добре за държавата, няма лошо. Да я правят. Помислили, анализирали, намерили изгоден инвеститор, ОК. Само, сега да видят кой е виновен за ония 600 млн. евро дето всички ние платихме ( оказва се, неизвестно защо) и да ги възстанови. Не, че вярвам, че ще стане, просто така се прави в нормалните държави.

 10. 10 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  търга за АЕЦ Белене е кой ще даде повече пари за самоварите на склад. Хайде няма нужда от АЕЦи и от още кредити за НЕК и БЕХ.

 11. 11 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  АЕЦ "Белене"се върна в управленската програма

  Съд за предателите на националния интерес!
  Този нескончаен грабеж няма да спре, ако тези не са в затвора!

 12. 12 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Весело

  ама що така с рогите напред, колеги?
  ако е "анализ на възможностите" за продажба на милиардния самовар и приключване на темата Белене - аз съм за!

 13. 13 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3520 Любопитно

  Цел в туризма - сред топ 5 в Югоизточна Европа и по-скъпо
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  В Югоизточна Европа има 12 държави.
  От тях Турция отпада автоматично, защото нейният туризъм е концентриран на азиатската част. Румъния ни е клиент, а не конкурент. Сърбия, Македония и Косово нямат излаз на море...
  Останаха - Босна и Херцеговина, Словения, Албания, Черна гора и Гърция.
  И какво излиза - от шест държави да сме на пето място? Като при това три от тях не са в ЕС? Гърция Трябва да е единственият ни конкурент и да се борим за второто място със Словения...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Бате наистина е за затвора. Какви пак комисии му трябват за Белене? Ако не беше той, сега тази централа щеше да работи. От друга страна го разбирам. Не е лесно от Козяк да ти бият постоянно чумберите като те "съветват" и "консултират".
  —цитат от коментар 2 на Федоp Венедиктович Езеpский

  Може твореца и сценарист на изявите на Баце от Козяк пак да е в отупуск, вероятно другата седмица ще излезе с нова новина за АЕЦ Белене!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Е-е-е-е-х-х-х...! Край нямат, катарзисите ГЕРБ-ерски...! :)
  Между другото, преди време имаше статия, която проследяваше хронологично мнението на Бойко Борисов, относно Белене. Е, няма такъв цирк и обрати в мнението, по един и същи въпрос! Ще строим, после няма да строим... Онези са крадци, защото почнали Белене. Ние сме много честни, спираме го. После го пускаме... После ходим в Иран. После няма да плащаме. После го платихме... Сега, анализ на възможностите...! :)

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абе в тая статия не е Белене най-важното, а фин. политика.
  Относно интерконекторите - колкото по-късно, толкова по-добре за бръснатите.
  За туризма - с официална политика за Алколно-фекален туризъм може и да останем извън топ 5 на Балканите. А това е Веуика цел...

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#9] от "shule":

  Искате потенциален втори "Чернобил", така ли, колега? Щото зоната, в която е обектът, е изключително земетръсна. А като си се знаем едни други, няма нужда да подлагаме цялото население на такъв безсмислен риск. Плюс това икономиката на страната ни с годините ще се свие, предвид намаляването на населението, както и консумацията от страна на битовите потребители, съответно нямаме нужда от толкова огромни мощности. Инвестицията в слънчеви и вятърни паркове е напълно достатъчна (вкл. от приливите в морето) - и без това това е бъдещето. Въпрос на време е всички АЕЦ да отидат в историята, както това ще се случи с бензиновите и дизеловите автомобили.

 18. 18 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Борисов навремето каза, че като направи АЕЦ "Белене" и ще си умре спокоен. Да не би нещо...

 19. 19 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ето един друг поглед на 'завръщането на Белене" :
  "Проблемът им е, че Доган и Пеевски дължат много пари. Богатството им е виртуално - имат до края на годината да изчистят огромни дългове..... Пеевски де факто е изолиран от кредити от западни банки, българските са ограничени от нуждите на собственото си оцеляване и не могат да му дават кредити за рефинансиране. Остава държавната банка за развитие - но и там нещата са стигнали до ръба.
  И за това трябва на всяка цена да рестартират някакъв проект Белене, Южен поток, да дадат бизнес, да вземат поръчки и пари от държавата - изобщо спешно се нуждаят от кеш."
  Не се тревожи Бай Х за разделение на обществото , забравил е думите си за "големия гьол" , вече я кара през просото защото както казА - няма алтернатива. Матреала мълчи и се нагажда, десните са натикани или се самонатикаха в ъгъла , електората на Нинова е "за" ( макар да не иска депо за промишлени отпадъци близо до селото си, а за радиоактивните хич не се сеща).
  Колко държавна пара може да се смъкне от "проучвания" ? Милиард, два...? Баце трябва да изпълни поръчката на Делян , че ей на, оня ден влезе в болница, верно в Дубай, ама болница.
  Който иска да прочете и да види връзката.
  https://www.frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/kak-pridobiva-pechelivsh-biznes-balgariia.html

 20. 20 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Тия май изобщо не са чували за приетия закон в САЩ който само чака подписа на Тръмп за да влезе в действие ( санкциите срещу Русия ) . Не Белене, ами един пирон няма да могат руснаците да заковат някъде в ЕС или НАТО.

 21. 21 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Инвестицията в слънчеви и вятърни паркове е напълно достатъчна (вкл. от приливите в морето) - и без това това е бъдещето. Въпрос на време е всички АЕЦ да отидат в историята, както това ще се случи с бензиновите и дизеловите автомобили.
  —цитат от коментар 17 на Читател

  Вие, колега, шофирате скейтборд, на който сте закрепил платно и слънчева батерия?

 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#15] от "tww09306483":

  Чисто и просто статуквото си търси поредната дойна крава, която да изстиска, щото така е най-лесно (що ония да взимат комисионни, а пък ние да не вземем?). Пък дали държавата има нужда от подобно безумие - на кой му пука? Важна е сухата пара, далаверата на момента, а след тях и потоп! Това е веруюто на всички правителства и Парламенти на криминалния ни преход до момента, и ако не са сътворили наистина гигантски недоразумения, то е поради стечение на обстоятелствата, а не че не са го искали.

 23. 23 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 842 Неутрално

  50% от потреблението се покрива от топлоелектрическите централи. Като затворят заради вредни газове с какво ще ги заместим. 20% са само ВЕИ. останалите са АЕЦ Белене.

 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#21] от "ssg":

  Не, предпочитам велосипеда. Но сам ще се убедите, че всичките АЕЦ, ВЕЦ и ТЕЦ са първо вредни за природата, и второ - за нас, хората. И в даден момент неизбежно ще бъдат спрени, до една. Не казвам, че другите методи за добиване на електроенергия в момента са напълно идеални, но са далеч по-безвредни, отколкото горните три. Ако на Вас не Ви пука в каква среда живеете и евентуално ще живеят Вашите деца и внуци, на мен ми пука.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Накрая на годината да не се окаже, че излишъка е потънал нейде в гьоловете на "Белене".

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Гневно

  И ква стана тя сега бе Боко!?
  Хем ядохме солта, хем ядохме боя, хем и жълтиците платихме!
  Е нема що!
  Голем "политик" си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  НяКОЙ пак иска да ни нахлузи големия шлем.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Национални предатели! До един! Начело с овчаря. Сега и мутрата се включва!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#9] от "shule":


  Ако е добре за държавата, няма лошо. Да я правят. Помислили, анализирали, намерили изгоден инвеститор, ОК. Само, сега да видят кой е виновен за ония 600 млн. евро дето всички ние платихме ( оказва се, неизвестно защо) и да ги възстанови. Не, че вярвам, че ще стане, просто така се прави в нормалните държави.
  —цитат от коментар 9 на shule


  Условната част, дето започва с "ако" си е чисто риторична.
  Лошата новина е, че докато уж правят анализа ( то кой ли ще го прави, я Р.Овч, я Таско Ерменков, я някои още по-виден експерт:)), ще хванат да подпишагт още някой протокол, та после тези 600млн евро да ни се видят като детска закачка.

 31. 31 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Ндааа, като няма суджук за Бацко се търсят алтернативни канали за лапкане.

 32. 32 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#31] от "Vidin_123":

  Обаче кафявата точка е на амбразурата.

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Гневно

  Бате наистина е за затвора. Какви пак комисии му трябват за Белене? Ако не беше той, сега тази централа щеше да работи. От друга страна го разбирам. Не е лесно от Козяк да ти бият постоянно чумберите като те "съветват" и "консултират".
  —цитат от коментар 2 на Федоp Венедиктович Езеpский


  Явно руските "чумбери" са по-регулярни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 702 Неутрално

  "Ще бъдат изградени жп линията София - Волуяк и модернизирани отсечките София – Септември, Пловдив – Бургас, Драгоман – София, Русе – Варна."
  Много амбициозно - това са поне 2 милиарда евро

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#19] от "attitude":

  "... Баце трябва да изпълни поръчката на Делян , че ей на, оня ден влезе в болница, верно в Дубай, ама болница...".

  За какво влезе в болница? За липосукция...?

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#9] от "shule":
  "Ако е добре за държавата, няма лошо. Да я правят."
  "За държавата" винаги ще е добре. По - важно е дали ще е добре и за гражданите, а те не са държавата - екология, сигурност, сметки за ток.
  Ако инвеститора/собственика/ е различен от българската държава/без значение е дали е частен или друга държава/, по - добре да ходи да си строи АЕЦ - а някъде другаде. На друга територия. Не върху българска земя.

 37. 37 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 588 Неутрално
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Гневно

  Макар и на възраст вече съвсем сериозно се замислям дали да не взема една сопа и като почна разни гоцета, моцета, овчари и други подобни.....наред!
  Тези свине нямат граница.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Разстроено

  В€чната т€ма за б€л€н€
  Комунизъм=Съветска власт плюс €лектрификация
  Новото уравнение у нас е друго- Демокрация плюс американско менторство= Пълна безнаказаност = непосилно високи цени на тока
  б€л€н€ започна заради Далав€ра! Икономически интереси на лобисти и €€€ за управляващите и техните обръчи от фирми!
  б€л€н€ спря пак заради далав€ра! Но по-голяма от б€л€н€. Това са В€И-тата! Там дерачеството е в пъти по-високо от това при б€л€н€!
  Защо стартират отново б€л€н€? Защото Марица 1 , 2 и 3 са най-големите замърсители с парникови газове в €вропа! €К може и вероятно ще постави финансово н€постижими условия за продължавне работата на въглищните централи в Марица! Това НЕ ЗАВИСИ от Българи или българското правителство! То е субординат на Брюксел и €К! б€л€н€ би могла да замени най-големия замърсител в €вропа с парникови газове-комплексът Марица 1 2 3! Но послушното правителство работи неуморно в посока да няма нуижда от б€л€н€? Как? Като чрез мизерия и липса на пработни места прогонва ежегодно десетки хиляди българи! Като способства за ниска раждаемост. Като чрез здраната система обрича на смърт мнозина!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 40. 40 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#37] от "WWW":

  Защото?

  SHADOWS of SOFIA
 41. 41 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Дайте да построим един паметник на Влад/ссср, ако ще и за 1/10 от парите за Белене, пък дано мирясат русофилите.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Разстроено

  Продължение на коментар №39-така , като има по-малко население и по-малко потребители на ток, б€л€н€ и тя може да се окаже излишна!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 44. 44 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Не може да му се отрече на банкянския хитрец. Понеже има положителни настроения към договора с Македония, бързат, за да не отърват момента. Достоен наследник на правешкия кърджалия.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 45. 45 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#23] от "evtimvz":

  Като чета такива неща се питам дали имате понятие от фактите или просто заработвате тролейки. Моля Ви да си обърнете фактурата за ток от обратната страна и да видите АЕЦ каква част дава от т.нар. микс. Доста ще се почесвате по главата, неразбирайки. Мога да Ви помогна - напоследък процентът е около 6-8. АЕЦ се използва от 4-5 износители на ток, които го купуват евтино от Козлодуй и след това го продават със съответната голяма печалба в съседните страни, затова е голямото квичене за атомната енергия. Иначе тъпият българин си плаща скъпия ток от всички други енергоизточници.

 46. 46 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#39] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Леле ти си открил копчето за € . шапка ти свалям

  SHADOWS of SOFIA
 47. 47 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#45] от "derek101":

  + Това е идеята

  SHADOWS of SOFIA
 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#23] от "evtimvz":

  Верно ли? В тая сметка къде е Козлодуй, експерте?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#49] от "Голямото прочистване":

  Аз виждам български централи. Що не купуваш от Козлодуй, като е евтино? И каква е връзката с Белене - и оттам ли ще е евтин тока?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Бъдещето за ядрените централи...

  https://www.eenews.net/stories/1060058199

  ALL IS WELL
 53. 53 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Явно ще се карде отново. Сега се очаква да окрадат оборудването дето го платиха 2х пъти на руснаците. Страшнокрадене ей... бг полтиик да си днес - милиони крадеш и няма хващане. Бай Ганя ряпа да яде навремето с Солунската митница.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Весело

  До коментар [#50] от "Голямото прочистване":

  Спокойно можете да избягате във вашата матушка Россия. Тя веднага ще ви освободи от парите и имуществото....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 56. 56 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3701 Весело

  До коментар [#2] от "Федоp Венедиктович Езеpский":

  ,,Бате наистина е за затвора. Какви пак комисии му трябват за Белене? Ако не беше той, сега тази централа щеше да работи...,,

  Федка ми затворете го ве, заповез от решетников ли или от Путин чекате

 57. 57 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Можеше да се очаква. Очаквам някой медал на Путин да дадат.
  —цитат от коментар 3 на bajhuj_2010  Писах и отново ще напиша : Боко и другите комунисти от ГЕРБ и БСП, подтиквани от Сирищника, Таско Ерменков, Богомил Манчев и Стойнев, изпълняват повелята на Кремъл за тази прословута АЕЦ " Белене " . Този червен тип НАРОЧНО не спази сроковете за обжалване на делото в Женева, за да плати 1,2 милиарда на Кремъл и да има възможност след това да поддържа тезата : " ... И така вече имаме реакторите, нека направим една нова атомна централа, в случая на площадката на Белене ... " !
  НИТО АЗ НИТО ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЕМЕЙСТВОТО МИ СМЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА КОМУНИСТА И СИКАДЖИЙСКА МУТРА, НИТО ЗА ГЕРБ - С КОЕТО СЕ ГОРДЕЕМ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 58. 58 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Тези дни четох за нови два реактора за продан "на вторичния пазар" както казват руснаците. Американски оператор се отказва от строежа на централа с наляти милиарди и иска да ги шитне на индийци май. Оказало се, че прогнозата им за търсенето на еленергия преди няколко години, когато започвали строежа била с 30-40% по-оптимистична от реалността. Освен това нямало как да избият 20 млрд инвестиция при конкуренцията на ВЕИ и газ.
  Дежа вю.
  Едни се учат от грешките си, на други не им пука стига да вземат комисионни.

 59. 59 Профил на dr.maris
  dr.maris
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#17] от "Читател":

  Нищо вярно.

  Икономиката дано не се свие, нищо че намаляваме на брой.

  Потреблението на електроенергия ще расте много сериозно с навлизането на електромобилите.

  ТЕЦ-овете са с перспектива за ограничаване и затваряне.

  Няма изглед и техническа възможност ВЕИ да компенсират всичко товва.

 60. 60 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3701 Весело

  До коментар [#42] от "todor._89":

  ,,години,три поколения кражба от тази бездънна яма!! Спрете най-накрая м@йк@ви дееева крадлива. НАРОДЕН СЪД ЗА ВАС,,

  Ко чекаш, фащай гората връщай камунизъма и прае народен съд, народа е след теби

 61. 61 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3701 Весело

  До коментар [#42] от "todor._89":

  ,,години,три поколения кражба от тази бездънна яма!! Спрете най-накрая м@йк@ви дееева крадлива. НАРОДЕН СЪД ЗА ВАС,,

  Ко чекаш, фащай гората връщай камунизъма и прае народен съд, народа е след теби

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Трябва и Южен поток да възкръсне!

 64. 64 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3701 Весело

  До коментар [#39] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  ,,...Новото уравнение у нас е друго- Демокрация плюс американско менторство= Пълна безнаказаност = непосилно високи цени на тока...,,

  Аве то нашто знами обеща ако доди на власт тока да стани бесплатен ма на не доди на власт, язък начи

 65. 65 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 556 Весело

  Можем ли сега да платим още 2 пъти реакторите под легенда например модернизация и адаптиране към проекта... Все пак толкова години минаха и никой не очаква да се прокарва проекта без нови комисионни.

 66. 66 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3701 Весело

  До коментар [#38] от "Храбър":

  ,,Макар и на възраст вече съвсем сериозно се замислям дали да не взема една сопа и като почна разни гоцета, моцета, овчари и други подобни.....наред!
  Тези свине нямат граница.,,

  Ааа Гоцетата неа ги закачаш, бий саму Баце, той е виноват за сичко. Ей на наш град са напълни с топлоизолиранипанелки и ората вътре викат, що не било по времето на Костоф, най честния комунист ми сега при тос крадлю

 67. 67 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3701 Весело

  До коментар [#38] от "Храбър":

  ,,Макар и на възраст вече съвсем сериозно се замислям дали да не взема една сопа и като почна разни гоцета, моцета, овчари и други подобни.....наред!
  Тези свине нямат граница.,,

  Ааа Гоцетата неа ги закачаш, бий саму Баце, той е виноват за сичко. Ей на наш град са напълни с топлоизолиранипанелки и ората вътре викат, що не било по времето на Костоф, най честния комунист ми сега при тос крадлю

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#61] от "сидер":


  До коментар [#42] от "todor._89":,,години,три поколения кражба от тази бездънна яма!! Спрете най-накрая м@йк@ви дееева крадлива. НАРОДЕН СЪД ЗА ВАС,,Ко чекаш, фащай гората връщай камунизъма и прае народен съд, народа е след теби
  —цитат от коментар 60 на сидер


  Чувай Боже!!! Ако мислиш , че комунизма си в България си е отивал си " мноо зле". "народен съд" не е запазена марка на комунистите, ако невярваш питай Чаушеску . Него не го съдиха комунистите ,а народа.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 71. 71 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Потреблението на електроенергия ще расте много сериозно с навлизането на електромобилите.ТЕЦ-овете са с перспектива за ограничаване и затваряне.Няма изглед и техническа възможност ВЕИ да компенсират всичко товва.
  —цитат от коментар 59 на dr.maris

  Тази опорна точка отдавна я разконспирираха с елементарна математика. Не разбирам защо упорствате с нея. Заради 11,80?

 72. 72 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 225 Весело

  Нови тролове са се пръкнали, откъде пари бе Кутев?????

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 73. 73 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Управляващия ГЕРБ - имаме тук едни пари за харчене (разбирай крадене)
  Опозицията БСП - малко са трявба повече да се харчат (крадат)
  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 74. 74 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако е добре за държавата, няма лошо. Да я правят. Помислили, анализирали, намерили изгоден инвеститор, ОК. Само, сега да видят кой е виновен за ония 600 млн. евро дето всички ние платихме ( оказва се, неизвестно защо) и да ги възстанови. Не, че вярвам, че ще стане, просто така се прави в нормалните държави.
  —цитат от коментар 9 на shule


  Ще дадеш ли пример?

 75. 75 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#30] от "tsvetko_51":

  Ти кой искаш да го прави зелените или може би Америка за България? Р Овч поне има образование в тази област

 76. 76 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#75] от "ceci_":

  България е световно известна с образованието и експертите си.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 77. 77 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Бях са затъжил за проекта АЕЦ "Белене".
  Викам си, ей, момко, остаря. Умря проекта, замина си, ей.
  А дет са вика аз с него израснах, нали така.
  Откакто са помня, АЕЦ"Белене" присъства в живота ми по някакъв начин.
  Да живее проекта "Белене". Жив е той, жив е, там на бостана, басейна копа и рита в тавана.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 78. 78 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Нови тролове са се пръкнали, откъде пари бе Кутев?????
  —цитат от коментар 72 на Светлото бъдеще
  Ами ... нови ...
  Същите миризливи каскети са, но с по няколко ника !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 79. 79 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  добре дошли в страната на идиотите.

 80. 80 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#54] от "Голямото прочистване":

  Кои са тия спрени проекти? И би ли сравнил цените от Мариците с цените от Белене?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 81. 81 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  Тъъъй, митът за Северен поток 2 уехал дъгеа:
  http://ren.tv/novosti/2017-07-27/germaniya-obyasnila-otkaz-ot-severnogo-potoka-2?utm_source=smi2
  Интересно, защо не се вдига тупурдия?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 82. 82 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Какво е написано, какво се коментира. Рефлексията куца.

 83. 83 Профил на dr.maris
  dr.maris
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#71] от "sasoss":

  О, ами аз не съм знаел за такава опорна точка. Самороден съм.

  Но съм и любопитен. Щом е нещо елементарно, може ли да го обясните? И що е 11,80?

 84. 84 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 491 Любопитно

  И какво сега ? Вместо самолети за армията - Белене.
  Боце , спри се бе. Бетер бае ти Тодар си. Обаче имай пред вид, че като нищо можеш да се запознаеш с Централния отвътре. Щото Цацаров няма да е вечен.

 85. 85 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 785 Неутрално

  У-ха! Гербери и патреоти се спуснаха да разточват баницата- Белене с надеждата да се докопат до някое и друго по голямо парче .Колко ли изненадани ще са когато докопвайки се до софрата че тя (софрата) липсва.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 86. 86 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бойку са сети че големите пари са в енергетиката.
  Ако може да набие още 5-10 млрд в "БелеНЕ", 80% са за неговите господари.
  Значи и за него нещо ще има, ДП ще е доволен, въобще изгодна работа.
  А раята ще плаща. Тя е свикнала...

 87. 87 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#45] от "derek101":

  "АЕЦ каква част дава от т.нар. микс. - напоследък процентът е около 6-8"

  Мне, тоя микс или го смятат по суми, или аеца продава на едро по либералному на промишлени клиенти, щото е по- скъпо от регулираната цена за матряла.

  Топтан сметката за 2016 е 45 млн производство, 6,4 млн износ. Аеца прави 15,8 млн на година, т.е 40% износ и 60% затук , което пък идва 9,4 / 38,6 = 24% от общия ток

  http://www.investor.bg/energetika/472/a/energiinite-drujestva-izprashtat-2016-g-sys-sriv-na-iznosa-na-tok-231412/

 88. 88 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#83] от "dr.maris":

  Търси в архива на Дневник. Можеш и да вземеш един калкултор и да смяташ.

 89. 89 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 979 Неутрално

  ама що така с рогите напред, колеги? ако е "анализ на възможностите" за продажба на милиардния самовар и приключване на темата Белене - аз съм за!
  —цитат от коментар 12 на zidane


  Защото само като се спомене "Белене" въпросните колеги реагират като кучето на Павлов - рефлекторно "ууу, долууу !" и изобщо не се замислят че имаме едни реактори на склад които трябва да пласираме на някого.

 90. 90 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  Добре...
  Вместо обичайния плювалник, програмата:
  http://www.government.bg/fce/001/0211/files/GP_2017-2021.pdf

  Белене вече не е "Белене" - принципите са други. Или изобщо без държавата, или САМО от държавата в Козлодуй. Неразбралите да четат повече. :)

  Газов хъб Балкан - не го отделяйте от вертикалния газов коридор. Това е проклятието за Путин. И за Илиян Василев, впрочем. Неразбралите да четат повече. :)

  Турски поток и Южен поток - разликата е от небето до земята. При ЮП тръбите в Б-я бяха руски, в ТП тръбите НЕ СА руски, а газът се продава в точката на доставка. Същото е за газовия хъб Балкан. :)

  Наздраве, мурзилвки. :)

 91. 91 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#75] от "ceci_":


  До коментар [#30] от "tsvetko_51":Ти кой искаш да го прави зелените или може би Америка за България? Р Овч поне има образование в тази област
  —цитат от коментар 75 на ceci_


  Не си спомням да се познаваме, но ми е приятно, че скъсявате по толкова непосредствен начин диостанцита с вашето ти-кане:)
  Що се отнася до образованието на Р.овч, наистина си го бива, дотука неговите познания в областа на енергетиката и особено атомната добри суми ни струват и много бих искал, да стои малко по-настрана, защото големите експерти като него наистина струват много скъшпо. Р.овч в енергетиката и Белене ни струва няколко мииарда (вече) без да има и една колиба построена на тази цена.
  Р. гечев, (какво съвпадение и аман от румени хора:)) ни струваше едни други милиарди с инфлацията 96-97-а година.
  Искров, Мустака ( назад назад моме Калино:)), Орешарски и не без любезното съдействие на соцантуража ни отпънаха с 3 млрд по аферата КТБ, но това е само началото. Кой знае от тук натам, освен от разграбването на активите, кой знае с какви дела ще ни сатрупат, предвид "елегантното и птравно издържано" фалиране на банката.
  Предлагам малко великите соцексперти, леко да останат настрани, белким малко се закрепи положението, не че ББ и финансовия му министър са я свършили кой знае каква, но поне (като че ли) малко ги е страх и ако междувременно, все пак влезем в еврозоната, може и да ни се размине някое следващо премеждие..

 92. 92 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  ура другари, с БКП напред

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Можеше да се очаква. Очаквам някой медал на Путин да дадат.
  —цитат от коментар 3 на bajhuj_2010


  медал не знам, куче дадохме остана котка или кон по мои сметки

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 95. 95 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Чудя се какви са тези истерични крясъци в този форум по повод Белене?!?

  Всички знаят, че има произведено, платено и вероятно вече частично доставено оборудване за нови ядрени реактори. Вариантът е или 1. то да бъде предадено за скрап или 2. да се види дали има сериозен честен инвеститор за нова централа без държавни гаранции за изкупуване на електричеството.

  Дори и първият вариант да е по-изкушаващ, то ако вторият се провали, то това ще е най-ясният аргумент в полза на първия.

 96. 96 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Този анализ предвижда да се провери какво да правим с ненужното оборудване за 600 милиона, което БСП са поръчали и ни осъдиха за това. Не знам къде четете за строеж на Белене. Държавна централа няма да има, но държавата няна да пречи на частен инвеститор или купувач за оборудването, такива за сега няма.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 97. 97 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Абе това в Белене не беше ли гьол???

  "We're not gonna take it! Anymore."
 98. 98 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#96] от "dragozow":

  Отвори Биволъ от 18.07.2017, там подробно е описано как, защо и заради кого ни осъдиха.
  Заслугата е изцяло на БайХ

  "We're not gonna take it! Anymore."
 99. 99 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#96] от "dragozow":

  Почти си прав. За частния инвеститор - напълно. Държавен вариант, САМО държавен, - разширяване на Козлодуй с нов/и реактор/и. Трябва да се смята и евентуално затваряне на централите на въглища.

 100. 100 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Ненакрали се комуняки рубладжийски....какви самовари ще строиш Тикво крадлива с ортакът ти руски резидент Меди Доганов?!😤 👎
  Соларните покриви на Мъск вече са факт, на цена дори по-ниска от стандартните, в комбинация с един-два Powerwall-a в килера всеки дом става енергийно незавивисим, остава и енергия за електромобилите, че и за споделяне/продажба.

  https://www.kaldata.com/it-новини/слънчевите-покриви-на-tesla-наистина-се-ок-255389.html

  https://www.tesla.com/powerwall

  Тръгнали Задунайските мили мародери Белянета за пореден път да възкресяват.
  Американските Суперсанкции са вече факт - Мужиците и един ръждив пирон тук вече не могат да забият. Явно плануват точенето да бъде база консултации и проучвания.
  Днес Тиминужка бодро обяви, че стартирало и предпроучване на Хъба т.е. там вече стартира айдуклука.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK