Работодателите призоваха прокуратурата да не застрашава работата на "Дунарит"

Кадърът е от посещението на министъра на икономиката Емил Караниколов в "Дунарит" АД.

© Министерство на икономиката

Кадърът е от посещението на министъра на икономиката Емил Караниколов в "Дунарит" АД.Асоциацията на работодателските организации призова прокуратурата да не застрашава работата на оръжейното предприятие "Дунарит", работейки по казуса, в който обвинение за престъпление от общ характер е получил директорът на предприятието. Това се разбира от писмо до медиите, разпространено от организацията, в която членуват Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).


Какъв е проблемът


На 4 август управителят на "Дунарит" Кръстю Тодоров Кръстев е уведомен с писмо от МВР, че заради друго писмо - този път от Специализираната прокуратура, той е привлечен като обвиняем по престъпление от общ характер. В писмото на полицията пише, че заради това започва производство по издаване на решение за отнемане на издадените разрешения на "Дунарит" АД за търговия с оръжие, взривни вещества и боеприпаси на площадките в град Русе, село Долно Абланово, село Бесарабово и в град Две могили. Също така, започва производство по издаване на решение за отнемане на издаденото разрешение на предприятието за производство и утилизация на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.


До момента публична информация за това обвинение няма, такава не успя да узнае от Специализираната прокуратура при запитване и репортер на "Дневник". Междувременно обаче за опасността от отнемане на лиценза се разбра от служителите на завода в Русе и те няколко пъти излизаха на протести заради опасността да останат без работа. В четвъртък на място отиде министърът на икономиката Емил Караниколов. При посещението му се разбра, че целият управителен съвет на завода е подал оставка. Не се разбра дали това ще спре процедурата по отнемане на лиценза на завода, но Караниколов увери, че държавата стои зад "Дунарит". Тази сутрин пред Нова телевизия министърът увери, че предприятието ще запази лицензите си.
Според действащото законодателство, ако бъде повдигнато обвинение на ръководител на оръжейно предприятие, службата "Контрол на общоопасните средства" (КОС) към МВР е длъжна да започне процедура за прекратяване на лиценза на фирмата. Това се разбра от обяснението на министъра в Русе.


Не се месим на прокуратурата


Въпреки това развитие по казуса днес работодателските организации посочват в писмото си до медиите, че тези действия заплашват самото съществуване на предприятието. "Отнемането на издадените разрешителни за производство и търговия с оръжие и друга специална продукция едновременно ще извади "Дунарит" АД от заетите в момента пазари на специална продукция и ще изпрати на улицата работниците и служителите от предприятието" предупреждават те.


Работодателите подчертават, че нито се съмняват в действията на прокуратурата, нито искат да се месят в работата й, но обръщат внимание, че според самото изявление на Главна дирекция "Национална полиция", с което явно те разполагат, че положението да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер срещу управителя на юридическо лице, регистрирано по Търговския закон е основно изискване за получаване на разрешение за производство, а не в случая, когато това разрешение е издадено отдавна и предприятието има по него натрупани години на безукорна практика.


Посочва се още, че няма логика да се отнемат разрешителните на предприятие с вече редовно получени и действащи разрешителни за производство и търговия със специална продукция. "В крайна сметка, управителното тяло и собствениците на предприятието биха могли да предприемат незабавно съответните адекватни действия, за да не възникват правни колизии между положението на управителя на "Дунарит" АД и изискванията на Закона", се допълва в писмото.


Работодателите се обръщаме към Специализираната прокуратура и към ГД "Национална полиция" да разделят "чисто формалния въпрос" за наказателното производство срещу управителя на "Дунарит" АД и тълкуването на въпроса, дали предприятието може да продължи да функционира. Организацията изразява и мнението, че няма достатъчно основание да се отнемат разрешителните на предприятието.


Защо се стигна дотук


"Не се страхувам да кажа, че Делян Пеевски иска да ни унищожи". Това обяви, цитирана от Нова телевизия, синдикалният лидер в "Дунарит" Диана Георгиева. Тя даде за пример множеството съдебни дела, водени с цел овладяване на предприятието. По думите й след като досега те не са дали нужния резултат, предприятието е "ударено" по неочакван за работниците в него начин.


"Обвиниха ме, че от фирмата изтичат пари към Цветан Василев в Белград и че имам връзка с купуване и продаване на акции. Това са несъстоятелни обвинения. Те се публикуват в издания на определена медийна група", каза изпълнителният директор Кръстьо Кръстев, цитиран от телевизията. При търсене в гугъл се вижда, че публикации, които твърдят, че пари от предприятието се насочват към бившия банкер, има във в. "Монитор" и сайта "Блиц".


Министърът на икономиката, който сам поиска включване в ефира, коментира само, че държавата няма да допусне дружеството да бъде докарано до фалит или "работниците да не могат да работят". От изявлението му се разбра и че се е предвиждало процедурата по отнемане на лиценза да започне в понеделник, ако не са се развили така нещата.


Кой иска да го овладее


На този етап ние ще се въздържим от коментари за това, кого би облагодетелствало спирането на "Дунарит" АД, защото това би могло да бъде разглеждано като спекулация, целяща да оказва натиск върху Специализираната прокуратура, коментират в писмото си работодателите. "Ние нямаме подобно намерение, но сме длъжни да напомним, че макар и неволно, действията по спирането на "Дунарит" АД несъмнено дават на неговите конкуренти в глобален мащаб неочаквано конкурентно предимство", завършват писмото си работодателите.


След разрива в отношенията между депутата от ДПС Делян Пеевски и Цветан Василев русенската компания беше останала под контрола на близки до мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев лица, припомня "Капитал". В началото на 2016 г. те финтират синдиците на фалиралата банка и успяват да овладеят прекия й собственик - "Кемира", и договарят чрез увеличение на капитала с 60 млн. лв. владението над оръжейния завод да премине към конкурента му "Емко" на Емилиян Гебрев. И оттук започва протяжна битка за вписване в Търговския регистър с близкото до депутата Делян Пеевски дружество "Виафот инвестмънт България", което в ролята си на кредитор с всички сили блокира сделката, припомня изданието.


Според него изходът от тази ситуация зависи от евентуално обжалване на решение на Софийския градски съд от 29 юни. С него се отхвърля искът на "Виафот", твърдящ, че дружеството е купило вземането на "Е. Миролио" от "Дунарит" и иска да бъде вписано на негово място като заложен кредитор.


А ако се погледнат отчетите на "Дунарит" и "Емко", контролът е сменен преди почти година, макар и не с увеличение, а с прехвърляне на акциите от "Кемира", допълва изданието.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Преторианската гвардия на Доган -Пеевски. Нали от едно такова общо нещо бе съборена КТБ ! Като е молба , да е по правилата ...с баница , с оркестър и множество от хора складиращо.. "Милост господарю".

 2. 2 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  БоЕко що не вземе отношение или е много зает с казуса такса "стол" в Созопол?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Прокуратурата разчиства терен за нечии интереси, както дейно участваха във фалирането на КТБ.

 4. 4 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 530 Любопитно

  Кое е това Бесарабово, бре джурналято. Не е ли Басарбово...

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8652 Неутрално

  За прокуратурата са важни правата на Пеевски. Нищо друго не я интресува. Тя цяла банка срина, че един "Дунарит'' ще и се опре.

 6. 6 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Магнитски ще затвори Дунарит.

  КУЧИЯТ СИН НА КОРУМПЕТАТА ОТ ЕНП
 7. 7 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  путкурватурата отново минава в режим рапорт даден рапорт приет.И милиончета де.

 8. 8 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 530 Весело

  До коментар [#2] от "Свинчуга":

  Ти пък, сега - задаваш отговори. Разбира се, че едно ресторантче е къде-къде по-важно от някакво си предприятие, произвеждащо "специализирана" продукция. Нас нали ни преквалифицираха в нация туристическа...

 9. 9 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 818 Неутрално

  БоЕко що не вземе отношение или е много зает с казуса такса "стол" в Созопол?
  —цитат от коментар 2 на Свинчуга


  +++++++++++

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5779 Неутрално

  Министърът е бесен, Пеевски е още по-бесен. Очакваме следващата серия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Смешни работодатели, докога ще дондуркате държавната контрабанда с оръжие...стига сте насърчавали воюващите в Близкия Изток...убийци на деца..Закривай тая дупка на Пеевски Дунарит! Припомням случаите на Кинтекс и Металхим, които помогнаха за фалита на НРБ и от които се облажиха новите демократични бизнесмени и бивши комунисти...

  www.commcrime.blogspot.com
 12. 12 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Че на КОЙ от прокуратурата му дреме за някакъв си Дунарит? Тях КОЙ ги храни, а това което плюскат от нашите данъци са само доходи за семки и бонбонки!

 13. 13 Профил на NST
  NST
  Рейтинг: 14 Неутрално

  "Бесарабово"??? Няма такова село и никога не е имало. Може да има, но само в главата на написалия новината.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3657 Неутрално

  Много иска да лапа Дебелеевски.Накрая ще се задави,

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3657 Неутрално

  Много иска да лапа Дебелеевски.Накрая ще се задави,

 16. 16 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#15] от "hodounski":

  И кат пукне ще вадим шампанското.

  Обичам да грухтя и плюскам.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK