Шест са кандидатите да изградят тол система

Шест са кандидатите да изградят тол система

© Николай ДойчиновВ 17:00 часа в Агенция "Пътна инфраструктура" започна отварянето на офертите за изграждане на тол системата за тежкотоварни автомобили, която се бави вече повече от година. Подадените оферти са общо шест, съобщиха от пресцентъра на ведомството.


Фирмите, които участват са обединение на български и чуждестранни фирми, сред тях има и унгарски консорциум с опит в изграждането на тол системи. До късно ще продължи отварянето на шестте кашона с хиляди страници документация.


Фирмите, подали оферти, са Обединение "БГ път" (в което участват "Контракс"АД и "Ай Сел Глобъл солюшънс"ООД, Унгария), "Капш трафик солюшънс"("Капш Телематик Технолоджис България" ЕАД, "Капш Телематик Сървисиз"-Полша, "Капш Трафикком"-Италия, "Капш Трафик Транспортейшън"-Испания;), "Толлнет АД", Чехия, "Сиела норма" АД, Обединение "Телетол"ДЗЗД (БТК АД, "Нованор" ООД, "Иком"ООД) и Консорциум "Тол България"("Телелинк"ЕАД, "Сииенсис"АД и "Сирма солюшънс"АД).
За една година 14 са жалбите срещу обществената поръчка. Това съобщи пред държавната телевизия председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова. Те са основно от фирми за общо строителство с много нисък капитал, фирми с почти никакви печалби, унгарски, чешки компании са жалбоподателите, показват данните на антимонополното ведомство. И в момента има две висящи жалби срещу търга.


Седем от жалбите са разгледани и отхвърлени. Мотивите на подобни фирми са най-вече къси срокове на поръчката. Други се жалват, че не е ясно дали изпълнителят трябва да купи бордовите устройства за ТОЛ системата, например.


"Ние юристите го казваме - това е злоупотреба с право, защото по същество жалбите не са основателни, просто се пишат жалби, за да може да се спира процедурата, да се протака във времето", обяснява председателят на комисията Юлия Ненкова.


Средно една жалба се разглежда 30 месеца, което бави всеки търг.


Тъкмо обжалването на всяка процедура доведе до това правителството да обяви, че обжалванията продължат, ще изгради системата с 200 млн. лв. от бюджета.

    Ключови думи към статията:

    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK