Държавата ще определи осигурителните прагове, ако бизнесът бойкотира преговорите

Бисер Петков

© Юлия Лазарова

Бисер ПетковАко работодателските организациии през тази година бойкотират преговорите със синдикатите за минимални осигурителни прагове, размерът ще бъде определен от държавата. Това съобщи пред медиите министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от БТА.


Вторият етап на преговорите между национално представителните работодателски и синдикални организации е насрочен за следващата седмица.


Както и през миналата година, бизнесът отказва да участва в преговорите, защото смята, че определянето на минимален осигурителен доход по длъжности и браншове е остаряло. Те настояват да се премине към нов модел на определяне на минимална работна заплата.
След миналогодишния им бойкот правителството запази в бюджета за тази година същите нива на минималния осигурителен доход, но от думите на Петков се разбира, че вероятно ще ги повиши в бюджета за 2018 г.


Пенсиите ще растат без промени в системата


На днешната пресконференция, на която бяха представени приоритетите на правителството в социалната област,
министърът увери, че нови промени в пенсионната система след реформата от 2015 г., няма да се правят. Няма да се променят нито схемата на нарастване на възрастта за пенсиониране, нито изискванията за осигурителен стаж, записани в Кодекса за социално осигуряване.


Той прогнозира, че пенсиите ще нарастват обективно както заради увеличението на средния осигурителен доход, така и на тежестта на всяка година осигурителен стаж при изчисляването им, както предвижда законодателството. Според Петков предвиденото в закона отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 г. също трябва да стане.


Според министъра минимална работна заплата от 650 лева и средна заплата до 1500 лева в края на мандата са реалистични цели.


Детски надбавки ще се дават и без представен акт за раждане


Предвижда се семейните надбавки на деца да се отпускат и без от родителите да се иска да представят акт за раждане на детето, съобщи Петков. Процедурите за кандидатстване за семейни помощи за деца ще бъдат опростени.


Предстои 20 млн. лв. да бъдат отделени за безработни, които не могат да запишат детето си на ясла или на детска градина, за да гледат децата си у дома.


Предвижда се и да се засили ролята на учителите в преценката за необходимост дадена помощ за децата да се плаща в натура. Сега тази преценка се прави предимно от социалния работник.


От 1 юни действа правилото, според което майка, върнала се на работа преди края на първата година от майчинството, получава допълнително 50% от полагащото й се обезщетение. Досега от програмата са се възползвали 275 жени.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5745 Неутрално

  Командно административния подход на ГЕРБ в действие !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9052 Неутрално

  Стига с този данък ''ТРУД'' наречен осигурителен праг!
  Правото на труд е конституционно все пак!

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3654 Неутрално

  Ама..., ще видите вие сега, родните бизнесмени, като си внесат работници от Украйна, Китай, Виетнам и Индия...! Нито заплати ще плащат, нито осигуровки! Ама ха...! Прекалихте...! ;)

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2739 Неутрално  Ако от 2019 та падне таванът за новите пенсии, на следващите избори ще гласувам за герб, ама надали ще стане!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 5. 5 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 547 Неутрално

  10 лева на ден за храна, 10 лева за жилище под наем със съквартирант и 10 за други разходи са 30 лева на ден. При 20 работни дни месечно 650 лева минимална заплата за България независимо от града и бранша е вече разумен размер. Да, не стига за гледане на дете, кола, почивка и т.н., но нали затова се нарича: "минимална заплата"

 6. 6 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  До коментар [#4] от "tribiri":

  Ако от 2019 та падне таванът за новите пенсии, на следващите избори ще гласувам за герб, ама надали ще стане!
  —цитат от коментар 4 на tribiri

  Що да пада таване бе, Бирен? Даже и в консервативна Великобритания има таван на държавната пенсия. А частна можеш да си направиш навсякъде без лимити, дори и в Бурканбанк...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Като чукна понякога оборота си за даден период от време,виждам че ДДС-то е по-голямо от печалбата ми.Тези дори не са навити и да делим.

 8. 8 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ако от 2019 та падне таванът за новите пенсии, на следващите избори ще гласувам за герб, ама надали ще стане!
  —цитат от коментар 4 на tribiri


  това означава и премахване на тавана на осигуровките, което ще предизвика криене на доходи.

 9. 9 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  10 лева на ден за храна, 10 лева за жилище под наем със съквартирант и 10 за други разходи са 30 лева на ден. При 20 работни дни месечно 650 лева минимална заплата за България независимо от града и бранша е вече разумен размер. Да, не стига за гледане на дете, кола, почивка и т.н., но нали затова се нарича: "минимална заплата"
  —цитат от коментар 5 на Batezuzi


  300лв за наем за жилище със съквартирант примерно е доста за Видин, но пък може да е малко за София и да е ок за Пловдив. В този смисъл райониране на МРЗ вероятно е вариант. Но тия неща пазарът ги оправя.

 10. 10 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ама..., ще видите вие сега, родните бизнесмени, като си внесат работници от Украйна, Китай, Виетнам и Индия...! Нито заплати ще плащат, нито осигуровки! Ама ха...! Прекалихте...! ;)
  —цитат от коментар 3 на tww09306483


  нормално е. Поляците отидоха в Англия и Германия. В Полша на полето се трудят украинци. Германци ходят в Швейцария да работят. В България ще започнат да се трудят украинци, руснаци и други народности от извън ЕС.

 11. 11 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Че то това се знаеше и най-тъжното е че реално бизнеса няма какво да преговаря, ако не се съгласи с 510 лв ще му го наложат административно, това не е диалог и преговори, това е диктат, прикрит като преговори.

 12. 12 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  До коментар [#5] от "Batezuzi":

  ами като сложиш и 35% данъци отгоре от работодателя и 23% от работника стават 1100 лв с данъците , за да вземеш къде 650 , май трябва първо да се изработят

 13. 13 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Нали сме в пазарна икономика???

 14. 14 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1717 Неутрално


  Рейтинг: 65
  18:18, 17 авг 17
  Тъжно

  ..."работодателите настояват да се премине към нов модел на определяне на минимална работна заплата" и той се нарича-вие ни работете по 12 часа,а пък ние дали ще ви платим и колко- си е лично наша работа!Да,защото ние ви даваме парите а в тая държава,който дава парите той поръчва музиката...Защо са им длъжности?Щом като един опитен търтей може да им работи за двама ,ако ли не работи по този начин-направо могат да го направят чистач в предприятието?Като не слуша-там да чисти за назидание.Осигурителни прагове?..това пък за какво?..то така или иначе с възрастта за пенсиониране,която непрекъснато се вдига едва ли ще останат в държавата хора с пенсии...А ако останат изобщо работещи...тогава ще мислим.За сега няма смисъл да се напрягаме

 15. 15 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  ...и не че само критикуваме ГЕРБ.Все пак не може да не виждаме че Бойко Борисов все пак се опитва да прави нещо човека в тая каша.Но то в един момент си даваш сметка че вече няма кой и за какво да похвалиш...толкова сме в застой и назад!

 16. 16 Профил на Viktor Tzolov
  Viktor Tzolov
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#9] от "alabalko":

  Алабалкооо,найстина си такъв!В Лондон примерно наемът е по-висок,отколкото в провинцията,но минималната заплата е една и съща.Така е и в Италия,Германия и навсякъде.Тя е минимална,за да няма тарикати които да плащат под този минимален праг.Вече естеството на работа и пазарът определят,дали тя да е такава или по-висока,но никога по-малка.

 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Този го мислех за свестен но след като Шеф на НОИ допусна да имам ДВА ДЕЙСТВАЩИ Трудови Договори ЕДНОВРЕМЕННО в една и съща фирма ,,Софийска вода" АД за да им спести няколко хиляди за осигуровки.
  Даже и Съдебно Решение не значи нищо за него но Господ си знае работата и да го стигне това в ПЕТОРЕН размер дето ми причини.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 18. 18 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1717 Любопитно

  По отношение на МРЗ.Тя няма как да е различна в различните региони.Максималната-може,но минималната е някакъв вид социален минимум под който не би трябвало да е възможно да съществуваш.Как в Англия с МРЗ си плащаш наем,ток,газ,вода,интернет,телефон и ти остават за храна достатъчно?Може би ще кажете ама то Англия по-развита икономика.Ами развивайте я по същия модел икономиката де.Що 30 години не я развивате?Само слушаме за КТБ,Цанков камък,някакъв си друг камък,някакъв си суджук....а хората гладни!

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#5] от "Batezuzi":


  А имаш ли идея, ако МРЗ стане 650 лв, дали сметката ти ще остане същата? Не, няма.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9179 Неутрално

  Нали трябваше да има по-малко държава.

 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Ако КРИБ ще определя заплатите на "търтеите",да се махат.

 22. 22 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#20] от "Роси":

  Точно в 10-ката

 23. 23 Профил на Viktor Tzolov
  Viktor Tzolov
  Рейтинг: 251 Неутрално

  И всички които грачат,че държавата се меси в бизнеса,да обаснят ако могат,коя е тази държава,в която няма МРЗ?Крачетала!

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#23] от "urh44520675":

  Принципно има такива държави, но аз лично не смятам, че МРЗ само по себе си е проблем. Тукашната версия обаче е проблем и определено води до повече държава и повече данъчна тежест.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Минималната заплата отдавна трябваше да е поне 350 ойро, иначе няма как да се отсеят пишман меринджеите. Стига с тва една заплата за три длъжности.Това ще вдигне и ценза.

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#25] от "ludiakolio":

  Поредният, дето не е давал лев заплата...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  БВАХАХАХАХАХАХ. Гербавите неможачи пак изпаднали в когнитивен дисонанс и решили че олицетворяват държавата. Не е истина колко сеир ще падне пак :)

  Обичам да грухтя и плюскам.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Стига с този данък ''ТРУД'' наречен осигурителен праг!Правото на труд е конституционно все пак!
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Не само, че трябва да остане, ами и трябва да се изравни с европейските нива! Мутрите от друго освен принуда не разбират!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Е, колко му е да се поскарат малко пред робите. След поредния цирк ще си делкат заработеното от раята, но задкулисно.

 31. 31 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1717 Весело

  Що ли имам странното усещане,че робите всеки един момент ще се вдигнат срещу това некадърно управление?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK