Строителството на развлекателен мегакомплекс край Елин Пелин се удължава с 2 години

Проектът "Света София" ще се развие около едноименния голф клуб край Равно поле.

© Велко Ангелов

Проектът "Света София" ще се развие около едноименния голф клуб край Равно поле.Срокът за изграждането на ваканционно-развлекателен комплекс "Света София" в община Елин Пелин се удължава с две години.


Днес министърът на икономиката Емил Караниколов удължи до 2019 г. срока на инвестиционния проект, изпълняван от компанията с китайско участие "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" ЕАД, съобщи пресцентърът на ведомството.


За нас вие сте приоритетен инвеститор, ще се радвам да приключим този проект и да започнем реализацията на нов. Благодаря Ви, че сте тук и ще инвестирате в България", е казал Караниколов при връчването на подновения сертификат на представителите на компанията.

Целта на проекта е да се създаде един от най-големите туристически и развлекателни комплекси в Европа, включващ хотели, конферентни зали, изложбени зали, закрит воден басейн, зелени площи, мол.

Предвижда се комплексът да бъде изграден в землищата на селата Равно поле и Мусачево. Размерът на инвестицията е 1.625 млрд. лв. и предвижда създаването на 1850 работни места.

Проектът за изграждането на комплекса "Света София" беше представен през май по време на форум в Пекин по инициативата "Един път, един пояс" като първия "умен град", който ще внедри най-нови хайтек постижения.


"Медиапул" преди дни писа, че обявеният още през 2014 г. проект все още е на етап изкупуване на земята. Досега в активите на компанията - инвеститор влезе голф игрището "Света София" в село Равно поле, придобито от Красимир Гергов, за около 10 млн. евро.


Към момента има сключени предварителни договори за покупка на терени с частни лица от района. Отделно инвеститорът иска да купи и четири обекта от държавата, каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов пред "Meдиапул". Зад проекта стои хонконгският милиардер Стиван Ло, а отскоро - и един от водещите телекомуникационни оператори в Китай – компанията ZTE, според публикации в китайски медии, цитирани от българското издание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK