Рекордна заетост за прехода

Рекордна заетост за прехода

© Цветелина Белутова, КапиталТази седмица Националният статистически институт и Агенцията по заетостта обявиха последните си данни за безработицата. "Дневник" публикува анализа на Петър Ганев от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


За второто тримесечие на 2017 г. коефициентът на заетост на населението от 15 до 64 години достигна 67.2%. Ръстът спрямо година по-рано е с 3.5 процентни пункта. Това само по себе си е огромна новина, тъй като икономиката поставя рекорд. В годините след комунистическия режим в страната никога не е минавана летвата от 2/3 заетост за лицата от 15 до 64 години. Дори през рекордното трето тримесечие на 2008 г. коефициентът на заетост (15-64) достигна едва до 65%. Казано с други думи, днес в страната има повече работа, отколкото през 2008 г. преди да удари кризата – това е факт, независимо че голяма част от българите биха го обявили за фалшива новина.


Общият брой на заетите през второто тримесечие на 2017 г., ако се гледат всички над 15-годишна възраст, е 3.172 млн. или с 138 хил. души повече спрямо година по-рано. Кои са тези 138 хил. души? Статистиката ни дава много детайлен и интересен отговор на този въпрос. На първо място това са изцяло работници в частни предприятия. Работещите в обществени предприятия дори намаляват. Още тук трябва да се има едно наум за всяко политическо словоблудство на тема работни места.
Другият много важен момент е, че близо 96 хил. от тези 138 хил. нови заети са концентрирани на три места – широкия икономически център София (София-столица и Софийска област), област Пловдив и област Стара Загора. В цяла Северна България ръстът е едва с 28 хил. души – за сравнение, само в област Пловдив той е почти 40 хил. Тази регионална разбивка много ясно показва огромното значение на силните икономически центрове и позиционирането им като инвестиционни дестинации (виж по темата – Поглед към инвестиционни дестинации "Тракия" и "Загоре").


Могат да се разгледат и много други разбивки, но важното в случая е, че заетостта е достигнала рекордни нива, което се дължи изцяло на частния сектор и огромната част от положителните тенденции са концентрирани в силните икономически центрове. Разликата спрямо 2008 г. е, че тогава подобна заетост беше достигната с надуването на сериозен балон (привнесен отвън), който се спука с настъпването на световна криза. Сега по-скоро няма такъв привнесен балон и ръстът на икономиката не се дължи на бясно кредитиране с ресурс отвън[1]. Постигането на висока заетост със стабилна макрорамка е новост за страната.


Интересно е, че тези макроикономически успехи се постигат във времена на тежко политическо мракобесие (разбирай грозната политическа сцена след 2013 г.). По всичко личи, че "крониикономиката" на България – тази, която си фалира банка, злоупотребява с държавен ресурс, разграбва определени активи, развращава съдебната система и окаля медиите, има на практика ограничен ефект върху макроикономиката на страната. Грабителите затова и са постоянно в конфликт и предизвикват политически кризи, защото играят на ограничено поле.


Нарастването на заетостта е благодарение на икономиката, която няма допирни точки с явленията от горния параграф. Затова и всяко политическо перчене на тема "работни места" е неуместно. Трябва да отчетем, че насищането на пазара на труда ще доведе до продължаващ натиск за покачване на работните заплати, който постепенно ще се усилва –ръстът на заплатите вече достигна 10% годишно. Това също ще е процес, изцяло воден от частната икономика. Историята от последните 10-15 години показва, че по-значимите реформи у нас се правят по-скоро във времена на подем, когато пари в бюджета има и доходите растат. Вече сме в период, в който тези условия са налични.
[1] Това не означава, че по света не се надуват финансови балони и че сме резистентни към нова криза. Ако световната макроикономика се разклати, то и тук ще ни удари сериозно. В момента европейската икономика се представя доста добре и изглежда прилежнo санирана. Вyпреки това, не бива да забравяме, че високите нива на задлъжнялост на западния свят и раздутите баланси на основните централни банки (в т.ч. ЕЦБ) крият огромни рискове.

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  НАТО, ЕС и Борисов са виновни....

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  3 милиона и 172 хиляди души официално са на работа. Със сигурност има и доста работещи в сивия сектор. Това си е половината от населението.
  Я сега някой мурзилаж да каже, че безработицата е 50%!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Демографията, глупако, е по-важна от икономиката. (с)

  То не останаха хора в България, защо да не намалее безработицата?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Каква игра на числа само...:-) И как фриволно се пропуска, че броят на работещите е с 350 000 по-малко от преди 10 години и с 1 350 000 по-малко от преди 30.. С тази демография и евтина работна ръка скоро ни чакат много "оптимистични анализи"...:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Колкото по-малка е безработицата , толко по-бързо ще растат доходите. Когато икономиката е в подем , все по-малко ще зависи от държавата. Всичко това е прекрасно.

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#3] от "БМЗ":

  "Демографията, глупако, е по-важна от икономиката"

  ЕС сме половин милиард. Какъв точно ни е проблемът с демографията?

  Понеже сме умни типчета и качеството и продължителността на живот непрекъснато се подобряват е неминуемо на определен етап да има разместване на пластовете в пенсионните неща. Просто сегашната парадигма е била адекватна за предишните реалности, сега трябва да еволюира.

  Но демографията си бичи. Раждат се бебоци, растат. А най-смешното е че алармаджиите за демографията обикновено са некви изперкали бездетни сдуханяци или смотаняци дето единственото им постижение е че са надули корема на некоя Кичка от Сусурлево и реват за социал и надбавки, но иначе люто хейтят ромейците

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  До коментар [#4] от "ostin22":

  А населението на държавата преди 30 години колко беше? И защо, каквото позитивно нещо и да се случи в държавата, ще налазят разни ревливци, които ще заточат сополи по онзи период, когато не са имали проблеми с простатата и със ставите?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#3] от "БМЗ":

  То не останаха хора в България, защо да не намалее безработицата?
  =======
  Как да не останаха .....бежанците какво са ?
  Почвайте ТКЗС тата наново ...
  ЖФК .....мотиката ....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  ЕС сме половин милиард. Какъв точно ни е проблемът с демографията?
  —цитат от коментар 6 на evlampi


  Проблемът е, че някои другари си внесоха милиони неевропейци от берберски произход.
  Каква ще е социалната цена, която ще трябва да се плати за това предателско действие, тепърва ще видим.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 546 Неутрално

  1. Качествените хора недостигат за работа.
  2. Корупцията е повсеместна.
  3. Нужно е ускоряване на растежа.

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Затова и всяко политическо перчене на тема "работни места" е неуместно."

  - В съвременната държава /по-скоро дясна/ е естествено работните места да се осигуряват от частния сектор. Но развитието и на частния сектор, и на работните места е в пряка функция от политиката на държавата.

 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Само за 2016г от отрицателен естествен прираст и емиграция в Германия и Великобритания населението на страната е намаляло с 110 хиляди дущи.А емигранти има и в други държави.Естествено,че ще има спад на безработицата.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Тя и Великобритания така. Отчита голям ръст на новопристигнали българи за последните 12 месеца. Помага с каквото може да намалим % на безработицата.

 14. 14 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Къде я видяхте тази заетост , бе хора. От май до сега 8 работници са напуснали фирмата ми и заминаха в чужбина на сезонна работа. Тези хора ги няма при мен , няма ги в града , няма ги и в страната. Затова статистиката е такава. Няма хора за работа , а не че има много работа и хората за заети. Огледайте се по по-малките градове из страната , че и областни. Вечер е призрачно , няма млади хора , няма живот. Статистика. Стъкмистика по-скоро. Премиерът няма никакво основание за гордост. Нищо не е създало правителството. Хората просто избягаха и 200 000 безработни , основни цветнокожи , смъкват процента , а бизнеса се задъхва. Образованието е пълен провал. Няма следен технически персонал. Това автомонтьори , електротехници, заварчици - хора с дипломи много , но знания - нула

 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#3] от "БМЗ":"Демографията, глупако, е по-важна от икономиката"ЕС сме половин милиард. Какъв точно ни е проблемът с демографията?Понеже сме умни типчета и качеството и продължителността на живот непрекъснато се подобряват е неминуемо на определен етап да има разместване на пластовете в пенсионните неща. Просто сегашната парадигма е била адекватна за предишните реалности, сега трябва да еволюира.Но демографията си бичи. Раждат се бебоци, растат. А най-смешното е че алармаджиите за демографията обикновено са некви изперкали бездетни сдуханяци или смотаняци дето единственото им постижение е че са надули корема на некоя Кичка от Сусурлево и реват за социал и надбавки, но иначе люто хейтят ромейците
  —цитат от коментар 6 на evlampi


  И откъде накъде трябва да се приема ЕС като едно цяло?При разлика в заплащането над 10 пъти с държави като Дания.ЕС е икономически съюз,а не една държава като САЩ,макар и федерация.
  А тия дето ги подиграваш,че са били надули корема на някоя жена,са направили много по-голямо постижение от който и да е бездетен.Щото от еволюционна гледна точка всеки индивид има две основни задачи-да оцелее и да създаде потомство.За теб като сенсей може да има и по-важни неща,ама природата си има свои закони и не оставиш ли поколение,за природата си приключен със смъртта.

 16. 16 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3073 Любопитно

  "Сега по-скоро няма такъв привнесен балон и ръстът на икономиката не се дължи на бясно кредитиране с ресурс отвън..." - сега балонът си е нашенски, далеч по-спихнат, но пък на височина, на която може да бъде видян и то все заради реакциите на ЕС, ЕК и още по-отдалече. Само въздухът, с който уж се освежава БГ икономиката далеч не е автентичен, здрав, български, а точно привнесен от и заради статистиката. Трайността е важна, а "балоните" поне да са повече, та всяко спукване да не влияе на нищо и на никого или поне по-малко. Лято е, уж отпуски, пък заетост!?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#15] от "mushashi":

  И откъде накъде трябва да се приема ЕС като едно цяло?
  ========
  Как се осмеляваш да нарушаваш законите на Брюксел ?
  Там е центъра ....каквото кажат те , това ще става !

  Bukalemun
 18. 18 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#9:"БМЗ"][/quote]

  Кат не ти харесва, чамадан вакзал и в москве.

 19. 19 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#9:"БМЗ"][/quote]

  Кат не ти харесва, чамадан вакзал и в москве.

 20. 20 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Колкото по-малка е безработицата , толко по-бързо ще растат доходите. Когато икономиката е в подем , все по-малко ще зависи от държавата. Всичко това е прекрасно.
  —цитат от коментар 5 на ka2


  Само не знам кой е слабоумника постовил ти минус...! И, защо!?

  Ще ви изрием...
 21. 21 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И това е най-големия балон, който съм виждала,но ще се спука през третото тримесечие
  с намаляване на земеделските култури и посетителите по курортите. Дано да не съм права, но при липса на средна класа и малък и среден бизнес, не може да има ръст на икономиката.

  mihala
 22. 22 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Весело

  3 милиона и 172 хиляди души официално са на работа. Със сигурност има и доста работещи в сивия сектор. Това си е половината от населението.Я сега някой мурзилаж да каже, че безработицата е 50%!!!
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Като махнеш децата,учениците,пенсионерите и сезонните в чужбина,остават толкова работещи-:)
  Но с квалифицираните кадри сме зле-:)

 23. 23 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  Каква игра на числа само...:-) И как фриволно се пропуска, че броят на работещите е с 350 000 по-малко от преди 10 години и с 1 350 000 по-малко от преди 30.. С тази демография и евтина работна ръка скоро ни чакат много "оптимистични анализи"...:-)
  —цитат от коментар 4 на ostin22


  АБсолютно.
  Няма как да се увеличават работещите, като населението с много бързи темпове НАМАЛЯВА. Особено пък за целия "преход". Потресаващ "анализ"

  А безработица може да "намалява", само защото много трудоспопосбни БЯГАТ в ЧУЖБИНА

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ами щото при силно намаляващо население намалената безработица не е особена хвалба, затова..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  1. Качествените хора недостигат за работа.2. Корупцията е повсеместна.3. Нужно е ускоряване на растежа.
  —цитат от коментар 10 на bosev.asen


  Качествени работници не достигат за работа, защото се "ловят с трици маймуни".
  Не може да се предлагат 400 - 600 и дорш вопределени случаи 1000 лв заплатаи даочакваш качестствени служители.Особено след като същитетези могат да работят за 2000 - 3000 и повече евро или паунда вчужбина
  Ако предлагат нормални доходи, ще се намират качестнени служители

 26. 26 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Личен опит. Решавам да си потърся редовна работа и се регистрирам в бюрото по труда в Пловдив с идеята, че някои работни места се обявяват само при тях и не можеш да кандидатстваш по друг начин. След люто роптание, че съм посмяла да отида в 16:30 следобед, когато вече всички погледи на безбройните чиновници в залата за регистрации са насочени към часовника, нищо че до края на работното им време има половин час, все пак благоволяват да ме регистрират. Оттам нататък отношенията ми с тях се изчерпват с ежемесечно ходене, за да ми се подпише на едно листче някоя скучаеща или междувременно говореща по телефона лелка, все едно съм заточеник. Никакви предложения, никаква активност от тяхна страна в следващите месеци! За пръв и единствен път ми се обаждат оттам, за да ми кажат, че са прекратили регистрацията ми, защото съм закъсняла с два дни да отида да се подпиша! Междувременно съм поканена на интервю за работа, която съм намерила от друг източник (и затова закъснявам с подписа), но съм си набелязала и две подходящи позиции от бюрото по труда. За тях нито дума от лелките от бюрото, за сметка на това ми заявяват, че се чудели защо толкова искам да я поддържам тази регистрация! Т.е., те изобщо не се смятат за длъжни да ти помагат да си търсиш работа, но пък със завидна скорост бързат да те заличат, нали статистиката не страда от това. Ето как пада процентът безработица в някои случаи.

 27. 27 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 898 Любопитно

  само глупаците се регистрират в бюрата по труда ,останалите поемат на запад ...така че тази стъкмистика е абсолютно НЕвярна

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 29. 29 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Любопитно

  До коментар [#14] от "djb95":

  след като за сезонна селскостопанска работа плащат повече от колкото във фирмата ви то е ясно че няма да искат да ви работят, вземи вдигни заплатите пък после се оплаквай че нямало кой да работи

 30. 30 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  НЕ може иконмисти с претенции да се уповават изцяло на БЕЗКРАЙНО НЕТОЧНАТА и манипулирана статистика в България. И изцяло на база на нея да правят крайна неточни и подвеждащи изводи.
  И не можеда гледат безкритичнона нея

 31. 31 Профил на Lamento
  Lamento
  Рейтинг: 229 Гневно

  Голям рекорд, голямо нещо, ей!!! Направо изчакайте още малко - в България ще останат само пет въшливи циганина и тогава ще ви е по-лесно да си цъкате РЕКОРДНИ статистики! Що се хабите за глупости? То нема държава, те ми се пъчат с рекордни заетости!

  Комунизъм или смърт!......Каква е разликата?!?
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 33. 33 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#14] от "djb95":

  "Къде я видяхте тази заетост , бе хора. От май до сега 8 работници са напуснали фирмата ми и заминаха в чужбина на сезонна работа. Тези хора ги няма при мен , няма ги в града , няма ги и в страната. Затова статистиката е такава. Няма хора за работа , а не че има много работа и хората за заети. Огледайте се по по-малките градове из страната , че и областни. Вечер е призрачно , няма млади хора , няма живот. Статистика. Стъкмистика по-скоро. Премиерът няма никакво основание за гордост. Нищо не е създало правителството. Хората просто избягаха ..."

  Не вярвам някой програмист да е зарязал високоплатена работа и да е хукнал да бере боровинки в Швеция или ягоди в Испания. Предполагам, че избягалите Ви работници са отишли да се бъхтят, плащат високи наеми и да живеят на полеви условия и заради заплатите, които сте им плащали.... . Едно е 6,5 лири на час, а съвсем друго 600-700 лева на месец. Вие лично, какво направихте за да ги задържите? Заплатите повишихте ли? Или си казахте ...Един се маха, друг ще дойде...Гладни ще се намерят...Миии, ще бягат!
  И защо очаквате правителството да създава нещо. Какво искате да създаде?Условия? - Има ги! Ама робовладелците искат да имат работници, ама ако може заплатите да се плащат по разни програми...Е, няма как да стане хем без пари, хем да е качествено! Един приятел - фаянсаджия казва: Работим бРъзо, качествено и еФтино.... избери си комбинация от две опции...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  С колкото пада броя на постоянно живеещите, с топлкова пада и безработицата. Лошото е в профила на оставащите. Той не предполага интензивно развитие на технологични отрасли...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 557 Неутрално

  И КЪФ ВИ Е РЕКОРДА ВОДИШ НЕКОЙ МЕСЕЦ ДВА И ПОДСЛЕ АУТ С ГУМИЧКАТА ИЗТРИВАШ ГО , ОПРАСКВАШ ГО НАЙ МАЛКО МИЛИОН ИМ ВИДЕХТЕ СМЕТКАТА ПО ТОЯ НАЧИН,ТИЯ КАТО КАКВИ ГИ ВОДИТЕ АКО СМЕЯ ДА ПОПИТАМ

 36. 36 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Аз пък се чудя защо нси трябва да обявява такива данни и как ги получава! Не е ли по лесно и по достоверно да се дадат данни от нои!

 37. 37 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  В кои отрасли има растеж на заетостта?

  Мърфи е оптимист!
 38. 38 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  От вече завършилите висше образование и добри професионалисти, немалка част са вчужбина. Всеки има много роднини и познати, на които децата или цели семеайства работят в чужбина
  Този процес продължава с пълно сила и в момента. Основна част от завършващите В БГ качествен специалисти също бягат в чужбина. Алтернативатаим тук каква е? Стават внай-добрия случай работници за по 600 - 1000 лв, АКО ВЪОБЩЕ ИМ ПЛАТЯТ. Бавят им заплати, осигурямат ги на минимални доходи и т.н. Не виждат НИКАКВА ПЕРСПЕКТИВА в тези фирми. Управляват ги мутри, виждат беззаконие, дараверии особено това, че МНОГО ПРОСТИ, НЕОБРАЗОВАНИ и ЕЛЕМЕНТАРНИ хора са с многото пари. И карата коли,за които дори в Германия са рядкост. Индивиди, които са много подтях като познания, образование, дори интелект. ЗА какво да стоят тук????
  Перспекива и високо заплащане получават в ЧУЖБИНА. Изатовамясовобягат и там са доволни от тях и ги задържят. товае общия случай. Там остават и раждат деца-НЕВЪЗВВРЪЩЕНЧЕТА, за които родината е другата държава
  Така България ОБЕЗЛЮДЯВА

 39. 39 Профил на slavy_
  slavy_
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Броят на заетите второто тримесечие на 2017 г. ... е 3.172 млн. ...
  А колко са били заетите през 2008 г.?
  Ама не в проценти, а в абсолютна стойност!

  По тази логика след 5 години ще имаме заетост 80-90% ... само че работещите ще са под 2 милиона! Останалите ще са напуснали Територията!

  Играта с цифрите не променя тенденциите, другарю!

 40. 40 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Ние имаме огромна демографска криза, която отива към катастрофа - с огромно застаряващо население, ниска раждаемост, емиграция. Заетостта е голяма, а безработицата ниска, просто защото няма хора. Защо не поговорим за преките чуждестранни инвестиции, които са пълен колапс? Ами за междуфирмената задлъжнялост? За сивата икономика, в която са се скрили всички малки и средни фирми? За корупцията при държавните и общинските поръчки и "усвояването" на еврофондовете? За броя на новостартиралите фирми преди 10 години, от които 5% са оцеляли до днес? Анализите на ИПИ винаги са били едностранчиви, повърхностни и манипулативни и правени от хора, които през живота си не са работили в частния сектор и не са платили 2 лева заплата на никого.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 41. 41 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  Не разбирам защо хора дето по принцип претендират че са десни, в тая тема мърморят като циврещи левандурски оплаквачки.

  Аз ли да ви направя деца и да им покажа как се правят мангизи? Ми вие за какво сте? Да мрънкотите по сайтовете ли?

  Я да се фащате на работа, лешпери мрънкащи такива 🤣

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 42. 42 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Любопитно

  Интересни хора като дадат данни за безработицата почва вой защо нямма за заетостта.
  Като ви дадат данни за заетостта следват над започвате да обяснявате 10 коментара как се регистрирали безработните.
  И естествено че данните Статистиката ги взема от НОИ, то няма откъде другаде да правят анкети е несериозно, но затова аз съм малко скептичен познаван доста хора, които работят на 2 договора, даже и на 2 договора и хонорар на трето място защото нямат право да имат повече от договори за 12 часа. Разбира се не става за всяка професия, но пък го има

 43. 43 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#15] от "mushashi":

  "А тия дето ги подиграваш,че са били надули корема"

  Цитираш избирателно-предубедено :)

  Иначе аз и на рогатия мога да се подигравам без никви проблеми

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#4] от "ostin22":

  Е га ти комунистическата иконимика-с над милион по-малко работещи днес,успяваме да изнасяме в пъти повече...

 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#4] от "ostin22":

  Е га ти комунистическата иконимика-с над милион по-малко работещи днес,успяваме да изнасяме в пъти повече...

 46. 46 Профил на foxhd
  foxhd
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Не е реално , ако направят държавата да плаща здравните осигоровки на безработните веднага ще си проличи реалната безработица над 20%.В момента ако не получаваш обезщетение за безработни е безпредметно да се регистрираш на борсата .

 47. 47 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  Истинския бизнес в момента издъхва. Едвам се държи над водата. За сметка на "бизнесмени" като В.Б.или Д.Пеевски,които използват основно НЕПАЗАРНИ методи да правят пари.
  Бизнеси като тези на Божков и Пеевски са визитната картичка на икономиката на България в момента. А в туризма - Маргини, РадоСлънца или БожоКрави. Те в момента оформят облика на икономиката ни. Или фирмите на ГЕРБ, коит като гроздове са увиснали на държавния Бюджет и го цоцат през всякакви обществени поръчки - от доставки на храна за детски градини и училища, до строителство но"магистрали" и селски стадиони, улици и булеварди

 48. 48 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#41] от "evlampi":
  Не разбирам защо хора дето по принцип претендират че са десни, в тая тема мърморят като циврещи левандурски оплаквачки.

  Пич, ша ма извиняваш, ама въпроса е тъп.
  Теа хора мърморят, циврят и се оплакват, защото за това им плащат.
  Елементарно Уотсън.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#43] от "evlampi":
  В единият си коментар обвиняваш форумците, че не правили деца и мрънкали, в другият, че имало хора, чието единствено постижение било, че направили деца.Та не мога да ти хвана мисълта. Все пак си сенсей и се изразяваш философски, ама пояснявай малко за тези от нас, които се изразяваме по тривиално.

 50. 50 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#47] от "stenli1":

  "Истинския бизнес в момента издъхва"

  Вееерно? Как определяме кой бизнес е 'истински'?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#47] от "stenli1":

  Не забравяй и "Лукойл"-единствената петролна рафинерия в света, която работи на загуба. И в чиято полза се приемат лобистки закони като този да се кара целогодишно на фарове.На пръв поглед е нищожно увеличението на разхода на гориво, ама като има 4 милиона и 200 хиляди МПС капка по капка става язовир.

 52. 52 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#49] от "mushashi":

  "обвиняваш"

  Мусаши, чети бре човек, моля ти се, ама от онова четенето дето е с осмислянето. Никой не обвинявам. Даже напротив, коментарите в тази тема екстра ме забавляват докато чакам да ми се компилира джаваскрипта и некво лапе упорито държи да ми напълни очите с пясък

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 53. 53 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Любопитно

  Рекорнд азаетос на прехода?!
  Да не подвеждаме читателите с извадени от контекста данни
  1)всеки четвърти в работоспособна възраст в България нито учи, нито работи. Но за пазарната икономика "неработещ" и "безработен" са различни понятия! За стакмистиески цели се използва "безработен"
  2)Над 70% от работещите в България българи получват под средната запалта от 1000 лв
  3)Над 33% от работещите в България българи са работещи БЕДНИ
  4)над 50% от работещите българи работят ИЗВЪН България!
  Данните ви не са подвеждащи, но са извадени ЗИВЪН важния контекст!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 54. 54 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 284 Неутрално

  У нас има ли бизнес? Защото смятам,че има заграбване вкл.и на чужд труд.

  mihala
 55. 55 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#26] от "murttle":

  Напълно подкрепям! Минах по същия път. Бюрото по труда работи само за младежи под 29 години. Работни места, курсове, обучения- всичко е за тях. На мен направо ми казаха да търся работа чрез познати, те не могат да ми намерят работа. Информираха ме,че мога да се отпиша доброволно от там, т.е. не ме искат като бройка в техните регистри. Обработката беше повече от унизителна- трябвало да се работи каквото и да е, без оглед на заплата, работно време и каквото и да е, желание за работа трябвало да има, всички за това "желание за работа" са се хванали и го повтарят като мантра. Откъде да дойде това "желание за работа"- нито заплатата- заплата(360-370лв чисто), нито работното време- работно време(12-13 часово), нито почивните дни- почивни, нито празниците- празници, нито управленската култура- култура, нито колектива- колектив, нито условията на труд-... Няма нито 1 причина, поради която човек да работи в дадена фирма. Дори и да имаш "желание за работа", ти подрязват крилете още първите дни.

 56. 56 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#52] от "evlampi":
  Работата е там, че няма кой знае какъв повод за радост.За миналата година само от отрицателен естествен прираст и емиграция в Германия и Великобритания населението е намаляло с 110 хиляди човека.Над 1,5 процента от населението минус само за една година.Давам данни за тези две държави , защото за тях има официални данни.А българи емигрират и в други държави.И то не пенсионери, а хора в трудоспособна възраст и деца.А в Германия вече 4-а година подред имаоколо 40 хиляди емигранти от България. Така че процентно може и да навалява безработицата, ама и хората намаляват и то с бързи темпове.

 57. 57 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#52] от "evlampi":

  Иначе лошо няма, че си на плажа.И аз съм на плаж, ама няма пясък.Ебати и крастата стана тоя форум-даже и на плажа пишем по форумите.Отивам малко да разхладя жегата.

 58. 58 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "djb95":след като за сезонна селскостопанска работа плащат повече от колкото във фирмата ви то е ясно че няма да искат да ви работят, вземи вдигни заплатите пък после се оплаквай че нямало кой да работи
  —цитат от коментар 29 на 1001


  За съжаление, не винаги можем да достигнем нужната висока производителност на труда, за да платим такива заплати в България. На малкият и среден бизнес не му е лесно с конкуренцията на големите фирми.

  В нашият край, Язаки и Теклас изсмукват всисчко що се движи и може да си напише името, стига да е до 55г.

  Няколко фактора се обединяват - намаляващо население в страната, бум на заетостта в леката промишленост и добър сезон за туризма.

  Мисля, че догодина ще постигнем по-добри резултати, от гледна точка на заетостта.

 59. 59 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 450 Неутрално

  бежанците какво са ?
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  В момента това е тема табу, защото всяко движение що се касае бежанците е широко разгласено от "патриотите" и стопирано.
  Но, скоро ще опрем до тях, защото праите не миришат, а българина, за пари е готов на всичко.


 60. 60 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  "коефициентът на заетост на населението от 15 до 64 години достигна 67.2%. Това само по себе си е огромна новина" - др Ганев


  Др Ганев вероятно е пил блатна вода с вредни бактерии. На сайтот пишат:

  Q2 година : заети / коефицент

  2007 - 3253 / 49
  2008 - 3372 / 51
  2009 - 3300 / 50,1
  2017 - 3171 / 52,2

 61. 61 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#60] от "dosetliv":

  Гледаш на грешното място.

 62. 62 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#60] от "dosetliv":

  Погледни таблицата по-долу, за 15-64 години.
  http://nsi.bg/bg/content/3996/ %D0%B7%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8

 63. 63 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Сините и червените комунисти не харесват това, иска им се да не е

 64. 64 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#42] от "1001":

  Виж сега. Едно е да дадат с колко е нараснала заетостта малко по разбираемо (например като ръст на трудовите договори по години), друго е с "коефициентът на заетост на населението от 15 до 64" за който болшинството от хората не знаят как се изчислява (и на мен не ми е ясно тея дето са емигрирали, а аз познавам не малко такива, помогналили ли са да се подобри коефициента, или се е вдигнал въпреки тях).

  А и наистина статията е супер едностранчиво написана и на мен не ми се вярва да има повече работещи от 2008 г. с такава разлика от 65% на 68% (ако погледнем като брой работни места).

 65. 65 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#43] от "evlampi":

  До коментар [#48] от "clarkv622":

  Докато повече хора напускат България, от колкото идват да работят в България, значи нещата са незадоволителни и много притеснителни.

  Когато повече идват и по-малко напускат, ще се присъединя към вашият розов лагер.

 66. 66 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Любопитно

  Анализът звучи добре,но да не забравяме ,че от от огромно значение е това ,че емиграцията продължава с усилени темпове!Според КНСБ от 2000 година насам повече от 900 хил.души в трудоспособна възраст са напуснали България!И точно отва ще се окаже препъни камъка за трайно стабилния икономически растеж у нас през следващите години!

 67. 67 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Сър Джон пита Джеймс:
  - Джеймс, какъв е този шум на улицата?
  - Гей-парад, сър.
  - Какво искат, Джеймс?
  - Еднополова любов, сър.
  - А някой забранява ли им, Джеймс?
  - Не, сър.
  - Тогава защо вдигат толкова шум?
  - Ами, педерасти, сър...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 68. 68 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  >> http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/19/2992182_10_problema_na_lgbti_horata_v_bulgariia/ #comment-63

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 69. 69 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#65] от "Finland":

  "Докато повече хора напускат България, от колкото идват да работят в България, значи нещата са незадоволителни и много притеснителни"

  Тези процеси са с относително дълга инертност.

  Демографската бомба е заложена още по руско робство. Избухва чак сега. По същия начин напълно обективното подобряване на нещата след падането на руското робство (трябва да се има предвид, че сега може СВОБОДНО да се мрънка и дискутира ВСЕКИ проблем!) изисква време докато 'избие' в различните статистики.

  Но НАЙ-ВАЖНИЯТ критерий е че Българите вън от България са взели това решение СВОБОДНО. По руско робство не можеше

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 70. 70 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#65] от "Finland":"Докато повече хора напускат България, от колкото идват да работят в България, значи нещата са незадоволителни и много притеснителни"Тези процеси са с относително дълга инертност.Демографската бомба е заложена още по руско робство. Избухва чак сега. По същия начин напълно обективното подобряване на нещата след падането на руското робство (трябва да се има предвид, че сега може СВОБОДНО да се мрънка и дискутира ВСЕКИ проблем!) изисква време докато 'избие' в различните статистики.Но НАЙ-ВАЖНИЯТ критерий е че Българите вън от България са взели това решение СВОБОДНО. По руско робство не можеше
  —цитат от коментар 69 на evlampi


  Прав си,че демографската криза и заложено още по време на комунизма.Но да се изнасят данни,че еди колко си процента от РЕГИСТРИРАНИТЕ БЕЗРАБОТНИ намалявали е манипулация.При положение,че само за една година сме на минус с над 110 хиляди души.

 71. 71 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#69] от "evlampi":

  Виж демографията на Полша и ми кажи пак ли мислиш че това в България е нормално http://bit.ly/2wkjND5

 72. 72 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#12] от "mushashi":

  Я дай линк за тези 110 000 в Германия и Великобритания че не мога да намеря.

 73. 73 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  Има някаква грешка, в работно време кафетата са претъпкани, особено с млади хора в работоспособна възраст.

 74. 74 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#72] от "Finland":

  https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

  даже са -190 000 Германия

 75. 75 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#12] от "mushashi":Я дай линк за тези 110 000 в Германия и Великобритания че не мога да намеря.
  —цитат от коментар 72 на Finland


  https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8_%D0%B2_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F
  Ето ти данни за Германия.Увеличение с 37 хиляди за една година.За Великобритания има увеличение с 85 хиляди на българи и румънци.Ако една трета са българи това прави около 30 хиляди.И 42500 отрицателен естествен прираст и станаха 110 хиляди.

 76. 76 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Разстроено

  Няма да има безработица,след като безработните изгубиха смисъл да чакат работа и доходи в Бг.Заминават в чужбина,работят,връщат се ,получават си обезщетенията,пак заминават и всичко това се повтаря.И какво остава в държавата-само тези дето са доволни от МРЗ,пенсионерите,инвалидите,непълнолетните,психично болните и мафиотите.

 77. 77 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 396 Неутрално

  "Трябва да отчетем, че насищането на пазара на труда ще доведе до продължаващ натиск за покачване на работните заплати, който постепенно ще се усилва –ръстът на заплатите вече достигна 10% годишно"
  Стигнахме до нов парадокс - работни места има, но няма кой да работи, няма кадри. А в началото на т.нар.преход се търсеха само секретарки с три езика и други екстри. Господа капиталистите ще видят сега и обратната страна на медала, ще трябва да отворят кесиите, иначе няма раборници. След като принудиха 2 милиона българи да напуснат страната заради липса на работа, сега "ривът", че не им достигат кадри. Така е при пазарната икономика, която ни навирате в очите вече 30 години,тя има и бодли, не само цветя и рози. Има и друга опасност: ако чуждите инвеститори видят, че няма кадри, ще се оттеглят. Те са дошли тук заради евтиния и качествен труд и ако заплатите продължат да се покачват, ще има отлив на капитали.

 78. 78 Профил на ige_koyo
  ige_koyo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#47] от "stenli1":"Истинския бизнес в момента издъхва"Вееерно? Как определяме кой бизнес е 'истински'?
  —цитат от коментар 50 на evlampi


  Истинският е този, дето не чака само да "цоца" от държавни и европейски програми, и накрая да е свършил работа за 2 лв, а да е взел 200. Т.е. НЕГЕРБерският бизнес е истинският бизнес. Гледам, че ти викат сенсей...Като ти чета и коментарите, стигам до извода, че е иронично обръщение. А ако не е ......каква обида за "истинските" сенсеи си тиииии...

 79. 79 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1023 Весело

  [quote#78:"ige_koyo"][/quote]

  Този е семпъл ГЕРБер. "Сенсей" е в кави

 80. 80 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  По-рано днес слушах друг икономист с фамилия Ганев по БНР, който твърди, че отбелязваме завиден растеж от над 3%. Сега неговият колега от ИПИ твърди, че заетостта също расте. Ако резюмирам казаното и от единия, и от другия излиза, че дори без реформи по същество и без инвестиции можем да си живуркаме предоволно (първият г-н Ганев все пак акцентира на нуждата от работещо правосъдие, което ще повиши доверието в икономиката и от страна на чуждите инвеститори). Интересно ми е какво ли ще се случи, когато се реализират крайно належащите радикални реформи в редица обществени сектори и това привлече по естествен път още инвестиции... Все пак, аз съм оптимист за Българийка.

 81. 81 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Ако е вярно, че безработицата спада, защото намалява броят на хората, би трябвало тя да е най-ниска в най-безлюдните и бедни райони. Това ще е някакъв принос към световната икономика.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 82. 82 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3733 Весело

  До коментар [#4] от "ostin22":

  ,,...пропуска, че броят на работещите е с 350 000 по-малко от преди 10 години и с 1 350 000 по-малко от преди 30.. С тази демография и евтина работна ръка скоро ни чакат много "оптимистични анализи"...,,

  Ееех камунизам, камунизам, де си го наш светлии камунисъм, дету и дяцата беха заети да работат, на ученически и комсомолски бригади, де си го наший светлий камунисъм

 83. 83 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3733 Весело

  До коментар [#79] от "stenli1":

  Афтентичний десни тролетариат обединявай са, треби яку да са плюе

 84. 84 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1028 Любопитно

  Интересно е, че тези макроикономически успехи се постигат във времена на тежко политическо мракобесие (разбирай грозната политическа сцена след 2013 г.). По всичко личи, че "крониикономиката" на България – тази, която си фалира банка, злоупотребява с държавен ресурс, разграбва определени активи, развращава съдебната система и окаля медиите, има на практика ограничен ефект върху макроикономиката на страната.

  Май обяснението е по-скоро друго - че "мегаскандалите" не са това, за което ни ги представят някои медии..........
  А фразата за "окалването на медиите" от някакво неизвестно злодейско лице е направо комична.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 85. 85 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3733 Весело

  До коментар [#75] от "mushashi":

  Мунче остаи атума на мира, чи ни ми са иска трета атумна война. А иначи от чий пръсти го изсмука тва за увеличението на работещите в немцията, дан би от пръстити на кракатъ ми, ноо сладку миришат да знаиш

 86. 86 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3733 Весело

  До коментар [#74] от "1001":

  Айдее и тос ми пиши за атомът. Ве кат ва глеам ногу сте умни начи

 87. 87 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#83] от "сидер":
  Това и правят, яко плюят защото и те хлеб искат да ручат

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK