Бизнесът: Няма смисъл от осигурителните прагове

От ляво надясно: председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара и лидерът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

© Юлия Лазарова

От ляво надясно: председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара и лидерът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.Съществуването на минимални осигурителни прагове няма смисъл - и без тях осигурителните вноски нарастват с 6%, а приходите от тях - с над 10%. Това пишат до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков четирите национално представителни работодателски организации - Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Българската стопанска камара, търговско-промишлената палата и Асоциацията на индустриалния капитал.


Те предупреждават, че административното определяне на праговете от министъра ще е в разрез с политиката на правителството за намаляване на административната тежест.


До утре трябва да приключат преговорите между бизнеса и синдикатите за размера на минималните осигурителни вноски по браншове и професии, които да действат през 2018 г. Работодателите не участват в преговорите за втора година поред, защото смятат, че това е стара и неадекватна регулация, която не се прилага другаде в ЕС,
Повод за днешната реакция на бизнеса е предупреждението на министър Петков, направено чрез медиите, че при провал на преговорите, праговете ще бъдат определени административно.


Налице е пълен контраст с високо оценените от нас усилия на правителството за намаляване на административната тежест, намеса в икономиката и необходимостта от реформиране на анахроничното и негъвкаво трудово законодателство, пишат работодателските организации.

"Считаме, че нагнетяването на напрежение в индустриалните отношения може да принуди много браншови организации и предприятия да преосмислят своите позиции в социалния диалог. Ние бихме предпочели диалогът да не се води през медиите, да не се неглижират аргументите ни и да не се игнорират фактите, а да се предприемат допълнителни мерки, в т.ч. на промени в трудовото и осигурително законодателство за повишаване на мотивацията на работодателите и осигурените, на ефективността на контрола и противодействие на недекларирания труд, а не защита на една остаряла и неадекватна практика", се казва в позицията на бизнес сдруженията.


Те настояват да се продължи с преговори по механизма за определяне на минимална заплата.


Осигурителните прагове бяха въведени от кабинета "Сакскобургготски" с идеята да се намали сивият сектор в икономиката и да се намали укриването на осигуровки. Те се определят в преговори между работодателите и синдикатите по браншове, като се е случвало при неблагоприятни условия дори да бъдат намалявани. В секторите, в които не е постигнато съгласие, административно се налага повишение със средния договорен процент.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Има смисъл.
  Точно заради сивата икономика и стиснатите чорбаджии у нас.
  Не са всички, но са доста.
  А какво мисля тия тримцата на снимката си е техен проблем.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8536 Неутрално

  Другото име на осигурителните прагове е ДАНЪК ТРУД - и смисълът му е да се пълни НОИ !

  [email protected]
 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  ми няма те вече се научиха да го заобикалят - назначават официално на на 2 или 4 часа пък работниците си работят 8-12

 4. 4 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Праговете и без друго са пародия, защото масово работодателите осигуряват на сума, различна от това, което плащат!

  I Want To Believe
 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  въобще осигуровките в тая територия нямат особен смисъл.

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#5] от "хм":

  Нямат, ама после искаш пенсия.

 7. 7 Профил на emil stefanov
  emil stefanov
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#5] от "хм":

  До тук най-смисленият коментар.

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#3] от "1001":

  Ако ти е толкова акълът, че да се подпишеш под такъв договор и да работиш двойно повече от работното време упоменато в него, тогава никой не може да ти помогне.
  Проблемът си ти...

 9. 9 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 221 Неутрално

  нищо, което не мога да изям, няма смисъл, каза дебелият котарак.

 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  държавата доказано мами осигурените в частния сектор в България, като ги поставя в един кюп с неосигурените, но затова пък с щедри привилегии (невнесени осигуровки в бюджета на НОИ, ранно пенсиониране, заплати накуп) държавни служители.

  като добавим липсата на предвидимост за размера на пенсията поради прекалено честите "реформи" от сульо-пулевците във властта ... ами картинката е ясна.

  от държавата пенсия не чакам, заделям си всеки месец (както би трябвало да прави всеки що годе разумен българин)

 11. 11 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Осигуровките са личен доход на осигуреният и поради това то би трябвало той да е заинтересован да е обявена пълната сума на дохода му. И точно тук е проблема, хората не виждат смисъл в осигуряването, а искат тия пари сега като доход.
  Осигурителните прагове са наказание за хората с по-ниски доходи, защото работодателя е принуден да плаща повече осигуровки(разход за труд), въпреки че не е предоставил доход на служителя. За съжаление, докато двете страни на видят смисъл в обявяването им, то няма как да се иска да са напълно искрени, особено, когато близо 90% от фирмите в България са с до 10 служителя.

 12. 12 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  да де ама има общини с над 50% безработица, пенсионери и т.н.
  Най ме е ад на пенсионерите вземат си пенсия и работят за 200-300 лева и подяждат пазара на труда

 13. 13 Профил на onesickbastard
  onesickbastard
  Рейтинг: 267 Гневно

  Поредното противоречиво и недомислено изказване на пишман бизнесмените - хем няма смисъл от тях, тъй като и без това осигуровките нарастват, хем им пречели. Наистина не се наядоха тия гадове и търсят по всякакъв начин да ударят служителите си и особено тия, които са най-уязвимата част от обществото.

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Весело

  Праговете и без друго са пародия, защото масово работодателите осигуряват на сума, различна от това, което плащат!
  —цитат от коментар 4 на 2.5


  Затова точо са осигурителните прагове:)

 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Даже великия олигарх- меринджей Киро Гела искада внесе работници от Северна Корея и да им плаща по ШЕПА ОРИЗ на ден, за да не припадат често от глаз
  Пишман работодатели, като всичко Суджукландия

 16. 16 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  "бизнесът" в България, ... ПРОГОНИ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ. Сега вече, ПЪЛНИЯТ ОТЛИЧНИК и ПЪЛНИЯТ ДВОЙКАДЖИЯ са наясно, че НЯМА ДА РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ.

  ТОВА НАПРАВИХА ЗА БЪЛГАРИЯ тези дето се имат за бизнесът.

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  Няма ли осигурителни прагове, масово ще се бъдат осигурявани работниците на минималната РЗ от работодателите. Прагът е някаква защита на работника от винаги искащия да плаща по-малко осигуровки работодател.

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  Те, нашите работодатели трябва да са благодарни, че нямаме истински действащи Инспекция по труда и Икономическа полиция...! Да видят, как се крият осигуровки и как работят работници без договори...!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Весело

  Хахах беге мафията си сака като едно време !! Да плаща заплатки под масата а осигуровки ЙОК!!!

  Долу рушистите и фашистите
 20. 20 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 596 Неутрално

  За жалост частният бизнес на обикновените хора е в агония. Ако се развива, мафията с помощта на държавните институции го открадва или смачква с със страшни последици за собственика. Ниските търговски отстъпки на стоки контролирани от мафията и нелоялната конкуреньия подкрепена на общинско ниво, допълнително смъкват доходите на обикновения частник.
  На другият вектор са частниците с изцяло държавна подкрепа, за които законите не важат и си правят каквото искат.
  Повечето обикновени частници нямат възможност да плащат високи осигуровки и заплати, а "държавните" частници гледат преди всичко своя си интерес.

 21. 21 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Смисълът на осигурителните прагове, освен приходите в НОЙ е да не може бг-работодателят да прекарва служителите си с по-ниски вноски за пенсия.

 22. 22 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Няма ли осигурителни прагове, масово ще се бъдат осигурявани работниците на минималната РЗ от работодателите. Прагът е някаква защита на работника от винаги искащия да плаща по-малко осигуровки работодател.
  —цитат от коментар 17 на pet_fire


  И работникът плаща и подозирам, че ако му дадат спестените осигуровки, които той плаща, хич няма да е недоволен, ако го осигуряват на МРЗ, вместо на 800, примерно, ще взима допълнителни 60 лева. Само от неговите осигуровки, да не говорим за тия, дето плаща работодателят, които са повече и от които също може да го компенсира малко, та да си мълчи.

 23. 23 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Весело

  Иначе е интересна позицията на работодателите, те не искали прагове, щото и без това плащали повече.

 24. 24 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#17] от "pet_fire":

  Така е само в малките градове и западналите краища.
  В големите градове праговете НЕ играят значение. Там работниците могат да избират и да се местят, което не е валидно за останалата част на БГ

  Ако се погледне само София, Пловдив и Варна бизнес представителите са прави. Но ако погледнем Северозападнала България там триковете за осигуряване на хляба са ...
  И е нормално хората да не мислят за пенсия, а за насъщния. Макар че като се пенсионират почват да ревът че са малки пенсиите, ама не им стига на акъла че за това са висовни сами те, а не държавата.

 25. 25 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Смисълът в повишаването на осигурителните прагове е точно такъв,какъвто е смисълът в повишаването на всеки праг-да се спъваш непрекъснато в него.Тези,които са го измислили,наивно са допускали,че той може и да бъде намаляван,но не би...

 26. 26 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Аз пък викам, че няма смисъл от нефелен изеднически бизнес, който нямаше да съществува ако не плащаше престъпно ниски заплати. Експлоатация, в пълния смисъл на думата.

 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Кой е предполагал,че ще се наложи да храним 3 прасета.

 28. 28 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Осигуровките са личен доход на осигуреният и поради това то би трябвало той да е заинтересован да е обявена пълната сума на дохода му. И точно тук е проблема, хората не виждат смисъл в осигуряването, а искат тия пари сега като доход.Осигурителните прагове са наказание за хората с по-ниски доходи, защото работодателя е принуден да плаща повече осигуровки(разход за труд), въпреки че не е предоставил доход на служителя. За съжаление, докато двете страни на видят смисъл в обявяването им, то няма как да се иска да са напълно искрени, особено, когато близо 90% от фирмите в България са с до 10 служителя.
  —цитат от коментар 11 на ivanko77


  Когато 80% от осигуряването отива в частна, лична партида на осигуреното лице, а не само 5-те % за пенсионен фонд, тогава ще има интерес да се внася, на сумите в общия кюп никой не вярва.

 29. 29 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 883 Весело

  за българският бизнес ,плащането на нормални заплати е също пълна безсмислица

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7882 Неутрално

  Той смисъла не е за работодателите, а за работещите. Колко хора , когато тръгнат да се пенсионират разбират, че са ги осигурявали на по ниска заплата, отколкото са получавали.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5676 Неутрално

  Осигуровките са повече данък отколкото осигурителни вноски...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#10] от "хм":

  ..."от държавата пенсия не чакам, заделям си всеки месец (както би трябвало да прави всеки що годе разумен българин)"

  Дори и да сте решили, или да си мислите че сте си решили пенсионния проблем, предвид някои не лесни за разрешаване сложности при избора на вида на самоосигуряването, валутата в която го правите или избора на други форми за това, подобен вариант не е и няма как да е валиден за целокупното население, което населява наречената от вас "територия".
  Болшинството от хората инстинктивно бягат от всякакъв вид осигуряване, при това без да имат желание и акъл да си го направят сами. Не са малко и тези, които дори когато работят в сив или черен серен сектор, не могат да го направят поради това, че наличните средства не им стигат.
  Широко разпространено е заблуждението, всъщност самозаблудата и чистия мързел да се замислиш един ход напред и полягането на фрази от типа, "ако съм жив", "то с такава пенсия или без нея все тая" и т.н.
  Това не пречи на същите тези хора, като опре ножа на кокала лесно да стават обект на манипулации и безредици, които ще ви направят живота на трапища, колкото и добре да сте се самоосигурили и въобще подобна ситуация може силно да обърка икономическия, финансов и социален живот в коя да е и особено в слаба държава, каквато е нашата.
  Така че вашия вариант е трудно, да не кажа почти неприложим, освен ако не сте в позицията на примерно Цветан Василев и можете да си доживеете живота извън страната и при това прилично осигурен. Добре би било за вас, ако сте в тази категория, макар че се съмнявам ако е така, че ще си губите времето да пишете в нашия форум и особено под такива материали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK