Министър Нанков се надява отсечката Кресна - Сандански да е готова предсрочно

Министър Нанков се надява отсечката Кресна - Сандански да е готова предсрочно

© Георги КожухаровУчастъкът от магистрала "Струма" между Кресна и Сандански може да бъде изграден предсрочно и да е готов през 2018 г., прогнозира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на министерството.


Строителството започна точно преди година, а предвиденият срок според сайта на Агенция пътна инфраструктура е 1280 дни, тоест 3.5 г. Общата дължина е 23.6 км, изпълнител е консорциум, воден от "Главболгарстрой", стойността на проекта е 234 млн. лв.

Министър Нанков се надява отсечката Кресна - Сандански да е готова предсрочно

© АПИ


Следващата седмица - на 31 август, ще бъде направена първа копка на 6-километров участък от Лот 3.1 от магистралата между Благоевград и Крупник. Разрешението за строеж на обекта е издадено през миналата седмица, а през тази е обнародвано в "Държавен вестник".
През следващата седмица ще бъде обявена нова обществена поръчка за строителството на тунел "Железница" на магистралата. За да върви по-бързо строителството, обектът е разделен на три отсечки - самият тунел и подходите от двете страни. Общата дължина е 4.4 км, а на самия тунел - 2 км.
Нанков е посочил, че са изпълнени всички процедури, отнасящи се да оценката за въздействие върху околната среда за участъка от магистралата през Кресненското дефиле и е напомнил, че на 11 септември ще бъдат направени обществените обсъждания. Очакваме в края на октомври да имаме и положително становище по ОВОС, е заявил министърът и е допълнил, че целта е през май - юни 2019 г. да има избран изпълнител и издадено строително разрешение, така че до 2023 г. участъкът да бъде построен. Срокът е важен, защото, ако не бъде спазен България ще трябва да върне на Брюксел парите за строителството на цялата магистрала от Перник до Кулата.


До края на следващата седмица ще бъде обявена и обществена поръчка в две обособени позиции за строителството на скоростния път София - Калотина, като за обекта има осигурено финансиране в размер на 20 млн. евро по линия на Инструмента за свързана Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK