Над 30 т продукти са изтеглени от пазара заради яйчен прах с фипронил

Над 30 т продукти са изтеглени от пазара заради яйчен прах с фипронил

© Цветелина Ангелова, КапиталСлед като на 18 август Българската агенция по безопасност на храните съобщи за внесени партиди яйчен прах с фипронил, днес се разбира, че вече са установени фирмите, които са го получили. До момента е установено, че 500 кг от продукта са доставени в един търговски склад и са идентифицирани фирмите, до които е изпратен.


Установено е, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване.


Продължава извършването на проверки и по отношение на използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен. До този момент е констатирано, че яйчния жълтък на прах е вложен в минимални количества (от 0.9 до 2.9%) при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза, посочват от агенцията.
На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прах. В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени. Предстои извършването на лабораторен анализ на партидите и до излизането на резултатите всички възбранени храни ще са под официален контрол.


Фипронилът (Fipronil) е инсектицид, който беше открит в яйца, предлагащи се в търговската мрежа на редица държави от Западна Европа. Веществото е силно токсично и се използва за защита на реколта и във ветеринарната медицина за борба с бълхи, кърлежи и хлебарки. При бройлери и носачки попадането в организма им става през перата и кожата.


Българската агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки за недопускане на замърсяване на птицефермите с фипронил, съобщават от ведомството.


Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото, не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в т.ч. и кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи.


Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 548 Неутрално

  "Българската агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки за недопускане на замърсяване на птицефермите с фипронил, съобщават от ведомството."

  Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. Вместо да чакат сигнал отвън, трябваше да се насочат към проверка на вноса, а не сега да обикалят и тормозят птицевъдите, нелепо е.

 2. 2 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А може ли да разберем марки и производители? Или това ще ни бъде съобщено след като изядем сладоледите?

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  Който ял, ял...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Когато писах, че сигурно ще дойдат у нас тези яйца, отнесох винаги минуси...

  "We're not gonna take it! Anymore."
 5. 5 Профил на Ivan Peshev
  Ivan Peshev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Лъжат ни , още като се е чуло някой е дигнал телефона и казал да задържат топката докато си продадат стоката.
  Сега говорих с БАБХ препратиха ме към Областна ДИРЕКЦИЯ СВСК , където никоой не вдига.
  Лъжат мръсниците и го правят с нашите пари , отказвам да им ям боклуците никакви сладоледи никакви преработени храни, яйца само от бабите по пазара и то след като видя пресните курешки по черупката долу хранителната индустрия, долу лъжливите чиновници.

 6. 6 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Когато писах, че сигурно ще дойдат у нас тези яйца, отнесох винаги минуси...
  —цитат от коментар 4 на widowmaker Борисов е единствената партия !?!


  Няма как да не дойдат. Нали затова Холандия кри за отровата, за да може да се преработи и изнесе колкото се може повече, за да не понасат загуби холандските предприятия. Имате късмет, че изобщо пуснаха информация за отровата. Все пак при подобни минимални количества няма да има директно отровени, просто поредната гадост, която ще се натрупа в организма.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Досега кой знае колко сме изяли.

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  Половинчата информация - читателят се интересува от фирмите-производителки и предложените заразени продукти на пазара - просто си я караме по старому, още от соцвремената

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK