Министърът на финансите предложи промени в Закона за публичните финанси

Министърът на финансите предложи промени в Закона за публичните финанси

© Велко АнгеловМинистерството на финансите публикува на сайта си предложение за промени в Закона за публичните финанси.
Промените са в изпълнение на препоръки на Европейската комисия за повишаване на ефективността на публичните разходи и разширяване на обхвата на бюджетната рамка чрез включване в националните бюджетни документи на повече информация за сектор "Държавно управление", посочват вносителите на документа.


С проекта се въвеждат конкретни последици и действия, когато не се спазва разходното правило, ограничаващо годишния ръст на бюджетните разходи. Действащият закон постановява, че годишният ръст на разходите не трябва да надхвърля референтния растеж на потенциалния брутен вътрешен продукт. Сега се залага изискване със средносрочната бюджетна прогноза да се определят срокът и стъпките за ежегодното намаление на годишния ръст на разходите докато се коригира отклонението от правилото.


Изключение от правилото за годишния ръст на разходите се допуска единствено, когато средносрочната бюджетна цел е преизпълнена.
По подобие на тази промяна се допълват и разпоредбите за допустимия размер на разходите по консолидираната фискална програма й на превишение на заложената максимална стойност, представена като процент от БВП


За да се подобри процесът на бюджетното планиране както на подсекторно равнище, така и на ниво сектор "Държавно управление", се залага изискване в средносрочната бюджетна прогноза да бъде включена информация за текущата година и прогноза за основни показатели за следващите три години на сектор "Държавно управление". Това включва и информация за подсекторите "Централно управление" и "Социалноосигурителни фондове", на базата на непроменени политики.


Също така, с цел представяне на ефектите от новите приоритети на правителството, в средносрочната бюджетна прогноза се включва описание на предвижданите политики с финансово въздействие върху сектор "Държавно управление", включително и информация как се постигат корекциите към средносрочната бюджетна цел в сравнение с бюджетния сценарий при непроменени политики на правителството. Целта е тази информация да осигури предвидимост при определяне на стъпките за постигане на средносрочната бюджетна цел.


За да се повиши качеството и точността на бюджетното планиране се въвеждат нови изисквания при разработването на средносрочната бюджетна прогноза и на проекта на държавния бюджет. Министерството на финансите ще трябва да прави съпоставка, освен на актуалната си макроикономическа прогноза, и на прогнозата си за основни бюджетни показатели с тези на Европейската комисия. Ще трябва и да се аргументира при наличие на съществени разлики. Въвежда се изискване освен макроикономическите прогнози и прогнозите за основни бюджетни показатели да могат да се сравняват и с тези на други независими организации.


Промените не изискват допълнително пряко и/или косвено финансиране от държавния бюджет и не се очаква да имат негативно въздействие върху бюджетите на общините, е записал в мотивите си вносителят.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  Промените не изискват допълнително пряко и/или косвено финансиране от държавния бюджет и не се очаква да имат негативно въздействие върху бюджетите на общините
  _____
  Ако по-малко се гепи от публичните разходи , хазната щеше да е доста по-пълна!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 935 Неутрално
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  Не е лошо. Да видим дали ще се спазва :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK