Бизнес климатът се подобрява в търговията и услугите

Търговците са оптимистичните за състоянието на предприятията и поръчките към доставчиците.

© Юлия Лазарова

Търговците са оптимистичните за състоянието на предприятията и поръчките към доставчиците.През август 2017 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 0.5 пункта спрямо юли благодарение на подобрената среда в търговията на дребно и сектора на услугите, съобщи Националният статистически институт. Не се очаква покачване на цените през следващите три месеца.


Недостиг на работници в промишлеността


В промишлеността показателят намалява с 2.2 пункта в сравнение с юли заради по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.


Несигурната икономическа среда продължава да е основният проблем за индустриалните компании, на второ място по значимост е недостигът на работна сила, чието негативно въздействие се засилва през последния месец.


В строителството прогнозите са песимистични
Показателят "бизнес климат в строителството" запазва приблизително равнището си от предходния месец. Анкетата регистрира подобрение в оценките на строителните предприемачи за сегашното бизнес състояние на предприятията, но очакванията им за следващите шест месеца са леко влошени. Несигурната среда и конкуренцията в бранша затрудняват най-силно предприемачите, но през последния месец се засилва недостигът на работна ръка.


Търговците на дребно са оптимистични


Подобрението в търговията на дребно е с 4.5 пункта заради оптимистичните оценки и очакванията на търговците за състоянието на предприятията и поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца. Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене продължават да са основните пречки за дейността.


Конкуренцията е пречка в услугите


Мениджърите в услугите също оценяват положително състоянието на компаниите си, но са по-предпазливи в очакванията си за търсенето през следващите три месеца. Конкуренцията е водеща пречка за компаниите в сектора, а несигурната икономическа среда е втори по значимост проблем.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK