Държавата си купува "Дунарит" (допълнена)

Държавата си купува "Дунарит" (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталМинистерството на икономиката започва активна дейност за придобиване на дружеството "Дунарит". Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг, цитиран от агенция "Фокус". В недалечното минало компанията беше част от имуществото на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Днес министърът посочи, че проблемите на дружеството идват от КТБ.


В края на януари, девет години след приватизацията, пловдивският завод за ремонт на авиационна техника "Авионамс" отново стана държавен.Така военноремонтният завод излезе от орбитата на Цветан Василев. Във фалиралата КТБ влязоха почти 29 млн. лв., а завръщането на държавата се финансира от държавната ББР.


Държавата в действие


Министерството на икономиката започва активна дейност за придобиване на дружеството "Дунарит". В момента работим за изкупуване на всички кредити на дружеството с цел да не се поиска процедура по несъстоятелност или да започне продажба на активи на "Дунарит", обясни Караниколов. Той посочи, че това е извънредна мярка, свързана с тежкото състояние на дружеството, и не се отнася до целия военнопромишлен комплекс.
От думите му се разбра, че е поискал от управителя в завода да бъде назначен с пълни права прокурист, което ще спре процедурата по отнемане на лицензите на предприятието.


Той припомни, че на членове на ръководството има повдигнати обвинения, което е дало основание за задействане на процедура за отнемане на лицензите на производство. Това по думите на Караниколов би довело до тежко състояние на дружеството и на целия военен сектор.


Наскоро ръководството на завода подаде оставки, за да се спре процедурата по отнемане на лиценза. Оказва се обаче, че подалите оставки не могат да бъдат освободени, защото има обжалване на процедурата. Това означава, че МВР трябва да предприеме действие за отнемане на лицензите на предприятието.


"Това е недопустимо и министерството няма да го допусне. Министерството на икономиката започва активна дейност за придобиване на дружеството "Дунарит". Работим за купуване на всички кредити, за да не се стигне до процедура на несъстоятелност или продажба. Основната ни цел е запазване на дружеството и на работниците, което гарантирам пред вас, че ще се случи", заяви още той.


По думите му засега не е необходимо финансиране на дружеството, което "в момента работи изключително добре". Проблем обаче би имало, ако започнат дела по кредити и изпълнителни производства, което би означавало да се продават машините и съоръженията. "Няма да го допусна", увери Караниколов.


"Ще направим всичко възможно да придобием това дружеството. Но си има процедури, на които абсолютно всеки може да се яви и да го закупи. Въпросът е да гарантираме бъдещето му", допълни той.


Как се стигна дотук


Преди три седмици стотици работници от военния завод "Дунарит" в Русе излязоха на мирен протест и блокираха за кратко движението през граничния пункт Дунав мост заради започнала процедура за отнемане на лицензите на предприятието. Дотогава това не бе официално известно, както и обстоятелството, че към членове на ръководството има повдигнати обвинения, дали началото на такава процедура.


Причината за това бе разследване на Специализираната прокуратура срещу изпълнителния директор Кръстьо Кръстев, който впоследствие подаде оставка. Тогава министър Караниколов се срещна с протестиращите и ги увери, че "Дунарит" ще продължи да работи, лицензите му няма да бъдат отнети.


Караниколов лично посети завода и обяви, че ръководството подава оставка, за да се спре процедурата по отнемане на лиценза. Очевидно обаче, както днес се съобщава официално, това не води до резултат.


От година и половина за контрола над "Дунарит" се води война, припомня "Капитал". От едната страна е конкурентното "Емко" на Емилиян Гебрев, подкрепяно от мениджърите на русенския завод, за които се предполага, че остават близки до собственика на КТБ Цветан Василев. Той в публичните си изяви нееднократно е казвал, че преди затварянето на банката депутатът Делян Пеевски му е поискал безвъзмездно дялове в редица предприятия, сред които и оръжейната компания. От другата е регистрираната на Британските Вирджински острови Viafot, която вероятно е контролирана от политика. През март 2016 г. нейното българско дружество придоби вземане на Едоардо Миролио от "Дунарит" паралелно с другите сделки между него и Пеевски, чрез които последният съвсем официално взе контрола в "Техномаркет".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK