Заради санкциите "Лукойл" може да продаде търговското си дружество "Литаско" (обновена)

Заради санкциите "Лукойл" може да продаде търговското си дружество "Литаско" (обновена)

© ReutersРуската петролна корпорация "Лукойл" обмисля да продаде регистрираното в Швейцария търговско дружество "Литаско" (Litasco), тъй като американските санкции срещу Русия правят още по-трудно набирането на средства от женевското дружество.


Това твърди "Ройтерс" в ексклузивен репортаж, позоваващ се на източници от енергийните среди. В него обаче не се посочва дали не става дума за т.нар. вътрешна продажба, т.е. формално отделяне от структурите на компанията. Дружеството работи предимно със суровина и рафинерии на "Лукойл", поради което трябва повече информация дали то може да съществува като независим търговец.


По-късно в сряда "Интерфакс" цитира главния изпълнителен директор Вагит Алекперов да потвърждава, че се обсъжда продажбата на швейцарското дружество и че Управителният съвет на "Лукойл" ще вземе решение по въпроса през ноември.
"Анализираме всичките си задгранични активи с цел оптимизация. През последните две години вече сме продали частично някои активи и поради това е в ход преструктуриране", казва Алекперов. "Литаско" не е профилен актив за нас, защото над половината от доставките идват от трети лица. Затова днес ни трябват по-големи оборотни средства и разглеждаме вариант да дистанцираме този актив извън границите на групата. Мениджмънтът изяви такова желание, както и редица инвеститори."


Запитан директно дали става дума за продажба, той отвръща с "Да". "За нас вече е бреме да имаме толкова голяма търговска структура."


Източник на РБК от компанията обясни преди потвърждението от Алекперов, че продажбата е само един от обсъжданите варианти. Очаквана цена още не е определена, но е напълно възможно собствеността над "Летаско" да бъде изкупена от ръководството на компанията, допълва той. По думите му в момента целият мениджмънт на женевския офис се намира в Москва.


При сегашната политическа ситуация за руска компания не е изгодно да има печеливш бизнес зад граница, казва източникът на РБК. Сред възможните причини за продажба той посочва и т.нар. трансферно ценообразуване и данъчното натоварване върху "Лукойл", както и желание за гарантиране срещу евентуални претенции, от които може да започне опит з апоглъщане на компанията.


"Литаско" и България


"Лукойл" притежава рафинерии в България, Румъния, Италия и Холандия и е отказала да коментира случая.


През 2015 и 2016 година списание "Форбс" определи "Литаско" като най-големият купувач на руски петрол. Тази позиция се запази, независимо, че през миналата година "Роснефт" прекрати големи договори с швейцарската компания след като закупи "Башнефт".


"Литаско" е едно от дружествата, на които продава и бургаският "Нефтохим". Това винаги е пораждало въпроси дали чрез него не се изнасят печалби от страната - едва през миналата година дружеството излезе на плюс след години на загуби при рекордни обороти.


През пролетта генералният директор на българската компания Валентин Златев коментира по този повод пред "Капитал": "Затова има хора които ни проверяват - има НАП, има митнически власти в България, ние имаме ревизии през всичките тези години. И те следят тези цени. Те виждат цената, която се изнася, и тази цена е пазарна и е международна. Следи се законът, който казва, че с 20% разлика се счита за незаконно, те ги проверяват тези неща."


Преди повече от 10 години и в България имаше регистрирано дружество "Литаско", като то отговаряше за външната търговия на "Лукойл" и беше посредник в доставките на петрол за бургаската рафинерия. През 2005 г. обаче то беше закрито заради преструктурирането на целия бизнес на руската група.


Сделка още през 2017г.?


"Ройтерс" дори посочва, че "Литаско" може да смени собственика си към края на 2017г. и това вероятно ще е първа крачка към раздяла на "Лукойл" със задгранични активи. Така вторият по големина руски производител на петрол ще може да се фокусира върху разработването на находища в Сибир, казва един от високопоставените източници на агенцията.


"Санкциите са една от причините за тази идея за продажба. Така ще се помогне за пренасочване на значителна част от оперативния капитал от търговска дейност към проекти за добив в Русия", допълва той с молба да остане анонимен, тъй като няма разрешение да обсъжда публично евентуална продажба.


Източниците на "Ройтерс" не посочват колко средства може да събере "Лукойл" от сделката за един от най-големите глобални енергийни търговци. Повечето брокери не са листвани на борси и поради това оценката само по документи се движи в широките рамки между 2 и 6 милиарда долара.


Ефектът от санкциите на САЩ


Продажбата на "Литаско" би демонстрирала още веднъж как американските санкции затрудниха кредитирането на руски компании - държавни и частни - и дори се отразяват на фирми в чужбина, които само косвено са свързани с Русия, коментира "Ройтерс".


Миналата седмица банкови източници са разказали пред агенцията, че заради новите санкции на САЩ от 2 август италианската банка "Интеза Санпаоло" (Intesa Sanpaolo) се е сблъскала с проблеми при сгобяването на синдикиран заем за търговската група "Гленкор" (Glencore) и Катарския суверенен фонд в операцията им за придобиване на над 19% от държавния енергиен гигант "Роснефт".


"Лукойл" е частна компания, в която дялове контролират нейните ръководители. Макар в нея да няма държавно участие, тя е в списъка на санкционираните от 2014г. заради анексирането на Крим и действията на Москва в Източна Украйна, но не ѝ е забранено за се разделя с активи.


Новите санкции са отчасти мотивирани от намесата - според единодушното заключение на американските спецслужби - на Русия в изборната кампания от 2016г. С тях бяха попарени надеждите за скорошно затопляне на отношенията Москва-Вашингтон.


Колко голяма е "Литаско"


"Литаско" е основана през 2000г. и е един от най-успешните търговци на руски петрол на миналото десетилетие. Дейността ѝ е насочена предимно към продажба на добиван от "Лукойл" петрол и горива по света, обслужване на рафинериите на "Лукойл" в Европа и добавяне на стойност на цялата група. През последните години "Литаско" разшири дейността си в САЩ, Азия и Африка, а с това - и сделките с трети лица.


През 2016г. "Литаско" е имала всеки ден сделки средно за 3.2 милиона барела петрол и петролни продукти, каза главният изпълнителен директор по-рано тази година пред "Ройтерс". Това поставя компанията наравно с имена като "Меркурия" (Mercuria) и "Гунвор" (Gunvor), но зад Голямата световна тройка - "Витол" (Vitol), "Гленкор" (Glencore) и "Трафигура" (Trafigura).


"В глобален план "Литаско" ще стане независима търговска къща подобно на "Витол" или "Трафигура", казва втори от източниците на "Ройтерс", който потвърждава, че има планове за продажба.


Но търговията с петрол, в която стандартна доставка струва над 50 милиона долара, е бизнес, зависим от достъпа до капитали. Поради това от търговските компании се изисква да имат на разположение кредитни линии от десетки световни банки в размер на десетки милиарди долари.


От 2014г. насам санкциите затрудниха набирането на средства от руски компании, а новите отраничения на САЩ още повече объркаха механизмите за кредитиране, коментира още "Ройтерс". Юристи на западни банки трескаво се опитват да изяснят какво все още им е позволено след поредното ембарго срещу Русия.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Закривай!

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Само от Лукоий зареждам , много са печени !

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  "Санкциите са една от причините за тази идея за продажба. Така ще се помогне за пренасочване на значителна част от оперативния капитал от търговска дейност към проекти за добив в Русия"

  Дауншифтинг към където ви е мястото - суровинен придатък на Европа. Величието ви се отлага с няколко столетия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Да се махат по-надалече в Азия!

  Има много желаещи за богатия Европейски пазар, нямаме нужда от руската им корупция, заради която не внасят никакви данъци!

 5. 5 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  "Дауншифтинг към където ви е мястото - суровинен придатък на Европа. .
  —цитат от коментар 3 на EU defender


  Европа запада в всеки един аспект.
  Като демография белите са спаднали като процент много, икономически релативно изостават срещу могъщите Китай и Индия, Корея, Япония, ....

  европа мина пика си в началото на 20 век, от там е само надолу ....


 6. 6 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 559 Любопитно

  До коментар [#2] от "WWW":

  Какво им е печеното? Това, че тук продават по-скъпо, отколкото в Македония, да речем. Или че качеството въобще не покрива стандартни световни критерии?

  Sic transit..
 7. 7 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Литаско ще бъде продадено на Литекс и работата заспива на "три без коз"

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  А после санкциите не намо не вредяли, ами направо стимулирали руската "икономика"...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":Какво им е печеното? Това, че тук продават по-скъпо, отколкото в Македония, да речем. Или че качеството въобще не покрива стандартни световни критерии?
  —цитат от коментар 6 на antropos


  Облужване добро, бензина е идеален , имат добра мрежа от бензиностанции.
  Силна компания, кефи ме !

 10. 10 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  Само от Лукоий зареждам ,
  —цитат от коментар 2 на WWW


  Виж, за това напълно ти вярвам!

  Gunter glieben glauchen globen
 11. 11 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":

  Белите в россссия намаляват още по-драстично. Руската демографска криза - най-голямата демографска криза в света!

  Gunter glieben glauchen globen
 12. 12 Профил на bvu38525482
  bvu38525482
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Санкциите не работят, владко си го мести .......... :Д :Д :Д апа вий що биити негрите

 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5333 Неутрално

  Само от Лукоий зареждам , много са печени !
  —цитат от коментар 2 на WWW


  Толкова са печени че търсят пари за нови находища....но на иначе "частната"компания няма кой да и даде!Ако птролът падне само с още 5-8$ за барел и суровинят придатък на Западна Европа ще се скрие в необятната матушка.......Иначе лозунгите ти ги бива...сугурно имаш Москвич,слушаш ВЕФ и имаш хладилник "Саратов"а????

  До истината се достига с познание!
 14. 14 Профил на bvu38525482
  bvu38525482
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":

  Извън политиката малко.... Всички газаджии казват, че на луойл газта е най-мръсна и вредна за колата.

 15. 15 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 309 Любопитно

  До коментар [#5] от "WWW":

  Според теб пикът на Европа е бил през 1900-1920 г, ако съм те разбрал правилно? И в момента е в криза, разпад и разруха , така ли е ? Защо ли не виждам тогава, тълпи окъсани скандинавци примерно, да акостират с радостни възгласи на либийския бряг? А сигурен ли си, че си бил най-способния сперматозоид на баща си?

 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Като демография белите са спаднали като процент много
  —цитат от коментар 5 на WWW


  В Масква вече има 4 000 000 мюсюлмани. Та какъв дял е това от населението?

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  [quote#13:"Messerschmitt"][/quote]
  Иначе лозунгите ти ги бива...сугурно имаш Москвич,слушаш ВЕФ и имаш хладилник "Саратов"а????
  ----------

  Само азиатско производство признавам !
  От Европа ли е стоката - не пипвам !

  кола - японска,
  телефон, релевизо - кореиско
  вдруга техника, дрехи - китаиски

  европа какво прави въобще?

 18. 18 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":Извън политиката малко.... Всички газаджии казват, че на луойл газта е най-мръсна и вредна за колата.
  —цитат от коментар 14 на bvu38525482


  Не съм я пробвал от хигиенни съображения, но съм пробвал на омв, шел, петрол, сигурен съм че е руски боклук. Апропо, минах на газ именно защото там поне монопола не е пълен, и има и внос. Изглежда на Ромпетрол и Еко е от вносната.

 19. 19 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1159 Весело

  А всички мурзилки тръбяха, че санкциите помагали :)

  Хатели как литше, палучилас как всегда! Казано на български - хубава работа, ама руска .... :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 20. 20 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  В днешно време всеки работи през офшорки, така че няма нужда официално да имат фирма в Швейцария.

 21. 21 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Много ми се иска да видя, как една фирма заобикаля санкциите през офшорка :)
  Дойче банк от такива заобикаляния още не може да се оправи ;)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  Отлична новина е това ,защото колкото по-слаби са руските компании навън от Русия ,то толкова по-слабо ще е слабо руското влияние по Земята!Ще се радвам ,ако в близко бъдеще руските енергийни интереси бъдат пропъдени от България!

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  До коментар [#4] от "minuva4a":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 24. 24 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#17] от "WWW":

  Аз ако бях на твое място щях да заложа на руското - руска кола, руски телевизор, руски мобильник, и най-важното - банковата сметка - в рубли!
  Руската рубла - най-сигурната валута в света! Тя ще закопае омразния $$.

  Gunter glieben glauchen globen
 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Да бе, Лукойл "напусна" и Украйна.

  Или Лукойл си намери подставено лице в Австрия... Същата Австрия, в която е Трайковата ЕВН и в която се настани Огнян Дойнов, члена на ЦК на БКП...

  "Как «Лукойл» в кустах спрятался" ...
  Русский след
  Согласно открытым данным, AMIC (Asset Management & Investment Consulting) Energy Management GmbH – это финансовая инвестиционная компания, у которой нет никакого опыта в топливном бизнесе. Что и не удивительно, ведь она основана в Вене всего лишь 12 сентября 2013 года. Управляющим директором компании с сентября 2014 года является Гюнтер Майер (Günter Maier). Штат этой фирмы включает одного сотрудника. 100% акций AMIC Energy Management GmbH принадлежат AMIC Energy Holding GmbH. Последняя была основана 20 августа 2013 года тремя акционерами-австрийцами. Уставной капитал предприятия, заплатившего 300 млн долларов за сеть заправок в Украине составляет €35 тыс., а штат сотрудников состоит из одного человека. ... По данным госреестра юрлиц Украины, генеральным директором украинского подразделения AMIC – компании «АМИК Украина» – назначен Роберт Новек, более 20 лет проработавший в топливной отрасли. Последние семь лет он трудился в европейских структурах Lukoil, развивая бизнес в регионах Центральной и Восточной Европы, странах Бенилюкса. ..."
  http://glavcom.ua/publications/129962-kak- %C2%ABlukojl%C2%BB-v-kustah-sprjatalsja.html

 26. 26 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Айде и българското, за 20 години не са платили лев данък печалба. Волската глава непрекъснато твърди че са на загуба.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Форумната вата раздуваше , че инч-хай си го местел. А кво излиза гадните капиталисти му го наб-ли.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  вредят ,но не на Русия ,а напротив правят я по гъвкава и предпазлива и определено настройват срещу САЩ бизнес елита на ЕС

  гошо
 29. 29 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  А нещо за Лукойл България няма ли? Нека и то да влезе в листа на санкционираните и да се оттървем от тая енергийна мечешка прегръдка, която задушава конкуренцията в БГ.

 30. 30 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#13] от "Messerschmitt":

  Дори и ВЕФ не е руска, а латвийска марка. Ама толкова си могат "братушките"...

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8950 Неутрално

  "ние имаме ревизии през всичките тези години."
  Вие ревизии имате, ни никой не знае от Росенец какво се внася и какво се изнася. Няма и измервателни уреди. На една честна дума ви проверяват. Ама пък вие сте едни честни.

 32. 32 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 806 Весело

  До коментар [#2] от "WWW":

  Почвай да копаеш кладенци и да наливаш запаси, че като се спихне компанията да има откъде да зареждаш...

  Вижда му се края! :D :D

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 33. 33 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Весело

  Долу джуджето милиардер.и пиянките в кремъл

  Долу рушистите и фашистите
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":

  А Азиатският департамент как се позиционира?

 36. 36 Профил на faso
  faso
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Кой ще го купи това дружество? Осъзнали са те трансфер прайсинг проблема който са си създали и се опитват да се отърват от бъдещите искове да данъчните власти из ЕС. BEPS е голяма работа и е далеч по ефективно от някакви си санкции. Най-забавното ще е когато Швейцарците удтановят и те този проблем заедно с иьмислените организации и перачници за пари като ФИФА и МОК. Ако имах имоти в Бар Швейцария бих започнал да обмислям продажба...

 37. 37 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4509 Весело

  До коментар [#5] от "WWW":

  Без съмнение,за това вие червените другаре си пращате децата я в Индия,Я вКитай,я в Русия...

 38. 38 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1405 Весело

  До коментар [#24] от "Alarmstufe: Rot":

  Че тя рублата може да закопае Долара ;) даваш един чувал рубли - купуваш си един омразен долар и го закопаваш - какъв ти е проблемът.

  колкото повече,толкова повече
 39. 39 Профил на dunav545
  dunav545
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#13] от "Messerschmitt":
  Защо обръщаш внимание на тази грешка на скъсан руски презерватив.

 40. 40 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  Колкото по-зле за путинската олигархия, толкова по-добре за България.

 41. 41 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  Бахура ще си търси четвърти за белот....

  Обичам да грухтя и плюскам.
 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11800 Неутрално

  Търговска къща, която работи за едното виолончело :)
  (Или виолончелист)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "antropos":

  Аз мога да кажа:

  1. Сипвали са ми тотални боклуци. След едно такова зареждане в Лукойл Габрово едвам стигнах София през Витиня, колата просто отказваше да върви.

  2. Продавали са ми мухлясал сандвич, Лукойл във Враца.

  3. Живеят в средновековието и упорито нямат банкомати никъде.

  Направо са перфектни, нямам думи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK