"Дунарит" – национализация или нещо по-просто

Министърът на икономиката Емил Караниколов възнамерява да поеме контрола над "Дунарит" и да го включи в забранителния списък за приватизация.

© Надежда Чипева, Капитал

Министърът на икономиката Емил Караниколов възнамерява да поеме контрола над "Дунарит" и да го включи в забранителния списък за приватизация.В последните дни Министерството на икономиката обяви, че изкупува дълговете на оръжейния завод "Дунарит", гравитирал доскоро към мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев, с идеята да поеме собствеността на предприятието и да го вкара в забранителния списък за приватизация. До намесата на държавата се стигна след продължителни съдебни спорове за контрол над "Дунарит" между дружество, свързвано с бившия бизнес партньор на Василев и депутат от ДПС Делян Пеевски и "Емко", конкурента на "Дунарит". Преди ден мениджмънтът на "Дунарит" плати изцяло дълга си към държавата, с което дава отпор на национализацията. За това как се стигна до този заплетен казус, каква е ролята на държавата в него и какво може да се очаква занапред четете в анализа на Калоян Стайков от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


С встъпването си в длъжност настоящият министър на икономиката обяви, че приватизацията приключва и усилията на правителството ще са в посока развиване на държавните компании. Събитията около оръжейния завод "Дунарит" от последната седмица, а и национализацията на авиоремонтния завод "Авионамс" от средата на миналата година, показват, че целите на държавата се простират отвъд развитието на държавните компании.


Въпреки че управляващите избягват да използват термина "национализация", вероятно заради културни и исторически натрупвания, ето и дефиницията: национализация е актът на прехвърляне на частна собственост, а понякога и общинска собственост, в държавна собственост. Крайна форма на национализация е експроприацията, при която компенсация или не се изплаща, или тя е пренебрежимо ниска.
Битката за "Дунарит" вероятно започва още преди фалита на КТБ през 2014 г., според интервюта на бившия собственик на банката, продължава повече от година и половина с множество съдебни хватки и ескалира през последните няколко седмици.


Въпреки че управляващите оправдават действията си с "извънредната ситуация", както я нарича министърът на икономиката, и грижа за работниците в дружеството, ситуацията е много по-проста и е свързана с "превземането" на държавата от частни интереси, за което сме писали неколкократно (тук, тук и тук). Самата ситуация не е следствие, с което политиците трябва да се справят, а е пряк резултат от целенасочени действия на държавни органи. Тя става възможна едва след включването на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, повдигнатите обвинения от специализираната прокуратура, входираното писмо от същата за отнемане на лицензите на "Дунарит" и редица медийни публикации.


Всъщност това не е нещо ново. Наблюдателите с малко по-дълга памет ще си спомнят, че причината за краха на КТБ не беше нито на множеството публикации през годините до 2014 г. за проблемите в банката, нито докладите на Европейската комисия, които обръщаха внимание на бурното развитие на банките с български собственици. Проблемите започнаха с куп статии за измислени заплахи, които не бяха доказани, прокурорска акция по претърсване на офиси в сградата на КТБ и повдигнато обвинение на подуправителя на управление "Банково" в БНБ.


Освен дежурните заподозрени, в спектакъла "Дунарит" се включват и нови актьори - синдиците на КТБ. Те едновременно купуват задължение на оръжейния завод към друга компания, а след това го продават на Държавната консолидационна компания (ДКК). Целта е да се използва особеният залог върху предприятието и по този начин ДКК да стане негов собственик. Въпросът е по силата на каква логика и кой нормативен акт синдиците в КТБ изразходват средства от масата на несъстоятелност за закупуване на финансов актив.


Назначаването на синдици е резултат от откриване на производство по несъстоятелност, чиято цел е да опази стойността на банката, да осребри имуществото ѝ и да се разплати с кредиторите. В чл. 31 от Закона за банковата несъстоятелност ясно са разписани правомощията на синдика и единственото споменаване на разходи е по отношение на "управлението и запазването на имуществото на банката или с извършването на други разноски в производството по несъстоятелност", а случаят не е такъв. С други думи нито духът, нито буквата на закона са спазени.


Нещо повече – синдиците се съгласяват да се разплатят за закупения кредит с активи на банката, които са предлагани на търгове, но не са продадени. Няма информация за кои активи става въпрос, нито за това дали по този начин не се уврежда масата на несъстоятелността, а оттам – и интересите на кредиторите на банката. За капак на всичко банката е страна по съдебни дела, с които обжалва първоначалната цесия, чрез която "Дунарит" погасява кредита си към нея. Това е като да спорите пред съдия, че някой ви е откраднал шапката, след което да купите същата шапка от трето лице и да я продадете на четвърто.


Ситуацията е повече от абсурдна, а краят ѝ е далеч от предизвестен. "Дунарит" е погасила главница и лихви по своето вземане в размер на 50 млн. лв. към ДКК. Освен това компанията вече е заявила вписването на прокурист, каквото беше поискано от министерството на икономиката, което би следвало да преустанови процедурата за отнемане на лиценза на предприятието, а оттам – извънредната ситуация, която коментираме.


Предвид това, че тази сага се развива вече близо две години, като нито едната, нито другата страна изглежда готова да се предаде, най-вероятно ни чака още от същото – нови абсурди. Актьорите са едни и същи, сюжетът е непроменен и докато обществото се изживява като безгласен наблюдател, му остава единствено да се чуди за кой поред път ще гледаме същата драма.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Всъщност, сега вероятно текат спешни консултации, предвид отхвърлянето на "предложение, на което не се отказва". Вероятно, в даден момент, рейдърската атака ще бъде подновена. Като поутихнат страстите. Борат да се моли в САЩ да му обърнат внимание. Иначе, всичко "усвоено тук" ще стане трофей на шкембенцата.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 2. 2 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Много кинти се въртят тук.

 3. 3 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Така като гледам икономическия натиск е успешно стопиран. Не става ясно обаче откъде Дунарит са извадили 50 млн. в брой за да се разплатят. Ако са от банка, то държавното „отмъщение“ лесно може да се насочи към нея.

  Сега остава да гледаме втора серия от действия на прокуратурата – обвинения и арести в стил „после иди се обяснявай, че нямаш сестра“, проверки на НАП на директори и акционери и пр. в този стил злоупотреба с власт и права.

  @)----,--'--
 4. 4 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Много ми е интересно как главния прокурор прибира своя процент?

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 5. 5 Профил на Гуси Гуси
  Гуси Гуси
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#4] от "The sphere": В КЕШ...

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Мафията начело на държавата, това е днешната ситуация. Всички тези персони са за съд, но не български.

 7. 7 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Всички тези персони са за съд, но не български.
  —цитат от коментар 6 на Роси


  Кои?

  @)----,--'--
 8. 8 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#4] от "The sphere":

  Много ми е интересно как главния прокурор прибира своя процент?
  —цитат от коментар 4 на The sphere


  Че го прибира по един или друг начин, в една или друга валута, това е ясно. Но голямата му трагедия е, че не може да го харчи.

 9. 9 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 561 Неутрално

  За капак на всичко банката (КТБ представлявана от синдиците/ е страна по съдебни дела, с които обжалва първоначалната цесия, чрез която "Дунарит" погасява кредита си към нея. Това е като да спорите пред съдия, че някой ви е откраднал шапката, след което да купите същата шапка от трето лице и да я продадете на четвърто.

 10. 10 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Най-добре го е обобщил Мирослав Иванов:
  " Държавата, в лицето на министъра на Пеевските работи, Емил Караниколов, чека анализ (от "Берлин") дали да приеме плащането на дълга от Дунарит.
  Добро утро от държавата на клетите тъпоъгълн слуги. Все е имало идиоти на власт, но под 10 годишното управление на Бойко Борисов в България вече сме в катастрофа. Институциите са напълно пленени и имат не нулев, а отрицателен авторитет.
  Какъв авторитет като министър на икономиката ще има сега Караниколов? Някой изобщо ще вземе ли насериозно този смешник? Никой. Икономическата политика на страната е поверена в ръцете на видимо зависим човек. Пробита корумпирана кофа"...

 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Борисов па се опитва да заграби но. При Борисов корупцията достигна невиждани досега космически висоти.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Неутрално

  Серия 8231 на сагата "Искам, мамо всичко в тая държава"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Пълен абсурд е това, което става. Преди беше Драго Стойнев, който не му стигна времето за много глупости, а сега е този младеж. И двамата нямат идея какво става, просто са приели да са бушони. Жалкото е, че даже не съм сигурен, дали са си поискали материална компенсация.

 14. 14 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Кратък, но добър текст.
  Браво, "Дневник"... и не се сърдете, че миналия път се заядох с иначе добрата журналистка БравоПетя, но при нея трогателно много личеше тенденциозност. До такава степен, че някои я заподозряха в поръчка да се защити "нашето момче" Цветан Василев. Което стана "наше момче", защото се скара люто с ортаците си по кражби и така стана враг на "нашия враг и съперник по кражби". Не бяха прави за подозренията (според мен), но едностранчивостта понякога води до такива изводи...

 15. 15 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#3] от "MyTwoCents":
  " Ако са от банка, то държавното „отмъщение“ лесно може да се насочи към нея"
  Трудна работа, "Дунарит" има сметки в румънски банки. Нищо не пречи да има и такива нейде другаде. Такава фирма не работи с една банка, нито само с такива с представителство у нас. Виж, за НАП-овските проверки сте прав.

  Sic transit..
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Причината за интереса към Динарит е тази, че очевидно предприятието струва повече от кредита и това е рядък случай за кредит от КТБ. Затова вместо щастлив финал, продължава суетнята "Бате к*ре, тея погАсиха, ч им еъ майката! Кфо прайме? Цацата не мое ли нешо ъ цпретне, поръчково убийство тфа-онова, 'трпред-дзад-уши-нос-гърло, а? Ънвреено нали така го ънглАсихме, аъ Мустако избегА, че му е*а майката!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK