Земеделският министър обмисля забрана за добив на бяла мида

Земеделският министър обмисля забрана за добив на бяла мида

© Николай ДойчиновЗемеделският министър Румен Порожанов все още обмисля дали да подпише заповед, с която да се забрани добива на защитената бяла мида в размножителния й период - от началото на пролетта до края на лятото. Това се разбра от негово изказване по време на парламентарния контрол.


Той уточни, че от седмица заповедта е на бюрото му, но ще я подпише, когато си отговори на въпросите защо забраната да важи точно два месеца и защо точно сега.


От отговора на депутатски въпрос се разбра, че въпреки поисканите данни още през пролетта от няколко научни института за популацията от тази мида, такива все още не са получени. Което означава, че не може да се вземе научно обосновано решение.
Министърът даде данни за броя на извършените проверки - 173, част от които по сигнали, и издадените актове и отнета техника за улов на този вид мида.


Порожанов посочи, че темата е актуална, тъй като през последните години се е засилил интересът към улов заради завишения износ. По-малки количества се реализират на вътрешния пазар.


В България бялата пясъчна мида е забранена за улов, тъй като трябва де се използват драги, а те нарушават целостта на морското дъно. В Гърция тази мида се използва за приготвянето на скъпи, деликатесни сосове като подправка за спагети и други ястия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK