Емилиян Гебрев: Министърът на икономиката злепоставя кабинета, партията си и задкулисния бизнесмен и депутат

Емилиян Гебрев (вдясно) съобщи, че КТБ и в по-малка степен ПИБ са финансирали оръжейните заводи заради рестрикции, налагани на банките с чуждестранно участие от банките -майки. Сега тази роля била поета от ПИБ

© Юлия Лазарова

Емилиян Гебрев (вдясно) съобщи, че КТБ и в по-малка степен ПИБ са финансирали оръжейните заводи заради рестрикции, налагани на банките с чуждестранно участие от банките -майки. Сега тази роля била поета от ПИБСобственикът на оръжейния завод "Емко" Емилиян Гебрев, който тези дни влезе в сблъсък с икономическия министър за собствеността върху друг военен завод - "Дунарит", заяви пред Би Ти Ви, че министър Емил Караниколов с опита си да национализира "Дунарит" злепоставя себе си, правителството, партията, която го е издигнала и "задкулисния човек, който е един добър бизнесмен и депутат".


Гебрев заяви, че чрез "Емко" е собственик на 99.52% от "Дунарит", а в лично качество - на останалите 0.48%. Това обстоятелство е вписано в книгата на акционерите, но Агенцията по вписванията отказвала да го узакони въпреки решение на Великотърновския апелативен съд, който й указва да го извърши.


Гебрев съобщи, че след фалита на КТБ е бил поканен да купи и подкрепи финансово "Дунарит", чрез който КТБ е финансирала други дружества и така предприятието се е оказало голям длъжник на банката. Припомни, че за сделката чрез увеличение на капитала е получено разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. В същото време офшорното дружество "Виафот", изкупило част от дълга на "Дунарит" към банката, с години му създава пречки.
"Не знам кой стои зад "Виафот", не съм финансово разузнаване. До ден днешен никой не е казал какво дружество е "Виафот", министърът на икономиката трябва да даде отговор на въпроса кой стои зад него", посочи Гебрев. Той припомни думите на министър Караниколов, че "военнопромишления комплекс не може да го вземе ИДИЛ" , докато в неговия случай всичко е прозрачно.


Гебрев повтори, че "Дунарит" не е плащал на "Виафот", защото за вземането претендират синдиците на КТБ и не е искал един и същи дълг да бъде плащан два пъти. След като държавата изкупи въпросното вземане, веднага парите - 50 млн. лв., бяха преведени", напомни той.


Според Гебрев атаките към него са започнали, след като е станало ясно, че има интерес към "Дунарит". "От кого ли не, цялата медийна машина, държавната ни администрация, която е подведена () Действащото лице е един министър на икономиката, разпоредителите сигурно са други. Но той компрометира партията, която стои зад него (бел. ред. - "Атака"), и задкулисния човек, който е един добър бизнесмен и депутат. И всички са злепоставени, фирмата пред клиентите ни, българското оръжейно производство, цялата страна", изреди бизнесменът.


Запитан има ли Делян Пеевски интереси в оръжейния бизнес, каквито самият депутат от ДПС отрече в изявление, Гебрев отговори: "След като тази фирма (Виафот - бел. ред), която казват че е негова, толкова много се бори да придобие контрола, да. Но няма как да се докаже това пожизнено."


Гебрев съобщи още, че през 2015 г. е имало опит той, синът му и двама директори в "Дунарит" да бъдат отровени и че живее втори живот единствено благодарение на професионализма на лекарите във Военномедицинската академия, които бързо успели да разпознаят каква е отровата.


Бизнесменът коментира и повдигнатото от прокуратурата обвинение срещу себе си за организирана престъпна група във връзка с придобиването на "Дунарит". Според него прокурорите са подведени, защото сделката е станала прозрачно и след одобрение на КЗК и ще оттеглят обвиненията като вникнат в проблема. Упрекна обаче Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, която действала във вреда на завода.


Гебрев отрече да е близък със собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев и съмненията за изтичане на капитали към Сърбия чрез "Дунарит". Подчерта, че дружеството е многократно проверявано и ако е имало източване, нямаше да може незабавно да се разплати с държавата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK