Производителността на труда се увеличава с 3.2% за година

Производителността на труда се увеличава с 3.2% за година

© Надежда Чипева, КапиталПо предварителни данни през второто тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава с 3.2% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Показателят показва по-голям ръст в сравнение с първите три месеца на годината, когато той се увеличи с 2.6%.


Заетите в икономиката са 3.619 млн., а общият брой отработени часове е 1.512 млрд. Структурата на заетостта по икономически дейности през второто тримесечие на 2016 и 2017 г. показва увеличение на относителния дял в сектора на услугите.


На един зает се падат 6672.20 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 16 лв. БВП за един отработен час.
Брутната добавена стойност средно на един зает през второто тримесечие на 2017 г. реално се увеличава с 3.2% и с 3% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година.


По предварителни данни равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 6973.9 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 16.20 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 5982.3 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 14.30 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1165.3 лв. брутна добавена стойност на един зает и 2.90 лв. за един отработен човекочас.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK