Работодателите пак искат отмяна на надбавките за стаж, били незаконни

Според работодателските съюзи текстът е трябвало да бъде отменен като противоконституционен още през 1992 г., когато се отнема правото на правителството и синдикатите да регулират заплатите. На снимката от ляво надясно: Цветан Симеонов, председател на БТПП, Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

© Юлия Лазарова

Според работодателските съюзи текстът е трябвало да бъде отменен като противоконституционен още през 1992 г., когато се отнема правото на правителството и синдикатите да регулират заплатите. На снимката от ляво надясно: Цветан Симеонов, председател на БТПП, Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.Национално представителните работодателски организации настояват за частния сектор да бъдат отменени като незаконни надбавките към заплатата, които зависят единствено от прослужените години. Причината е, че такава надбавка не е предвидена в Кодекса на труда, а само в наредба на Министерския съвет.


Четирите съюза - Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, стопанската камара и търговско-промишлената палата, апелират официално за това с писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет, Върховния административен съд, Върховния касационен съд, омбудсмана, Висшия адвокатски съвет.


Надбавките за прослужено време (т. нар. класове) са регламентирани в наредба на Министерския съвет. Според нея за всяка година трудов стаж след първата работникът трябва да получава поне 0.6% от заплатата си.
В писмото си работодателските съюзи се позовават на конституцията, според която работниците имат право на възнаграждения за труда си по ред, определен със закон, а не с наредба. Те припомнят позицията си, че трудовото законодателство е остаряло, а надбавката е в полза на по-дълго работилите, което не винаги отчита личния принос на конкретния човек.


"В зависимост от различията в характера и организацията на труда и персоналните способности и мотивация разликите в постигнатите индивидуални трудови резултати от младите и от дългогодишни работници и служители могат да бъдат значителни В редица случаи те не зависят пряко от разликата в придобития професионален стаж и трудов опит. Съответно за немалка част от икономическите дейности заемани длъжности, професии и специалности дългогодишният трудов стаж и професионален опит могат да се окажат недостатъчни, за да компенсират интереса, трудовата мотивация, енергията, иновативността и производителността, характерни за началото на трудовата кариера на младите работници и служители", пишат работодателските съюзи.

Темата беше повдигната от тях за пореден път в средата на лятото и подкрепена тогава от вицепремиера Валери Симеонов, който председателства тристранния съвет. След като синдикатите реагираха остро, Симеонов уточни, че е изказал лична позиция и идеята спря да се коментира.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Айде пак ....
  Може и да имате право, но тази надбавка е необходима, за да може поне малко да се смекчат гаврите с хората!

 2. 2 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 537 Неутрално

  А в обявите за работа като искат минимум 3 или 5 години стаж, законно ли е?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1772 Весело

  И ние искаме отмяна на самопровъзгласилите се за работодатели, защото са незаконни...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 4. 4 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Всеки преценява какви работници/служители са му нужни. Ако искаш опитни работници плащаш ПОВЕЧЕ, щото за дребни пари НЯМА да намериш. Като не намериш ще си ги обучаваш и за да ги задържиш трябва да плащаш ДОБРИ заплати.
  НО някой де дреме в едно предприятие на бюрото да получава 10% над заплатата си за бог знае какво НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН.
  За равен труд равна заплата. Щом двамата работим едно и също и еднакво бързо и качествено се справяме - трябва да получаваме по равно а не единия да получава повече и да има само дърляне между колеги

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1772 Весело

  "...Съответно за немалка част от икономическите дейности заемани длъжности, професии и специалности дългогодишният трудов стаж и професионален опит могат да се окажат недостатъчни, за да компенсират интереса, трудовата мотивация, енергията, иновативността и производителността, характерни за началото на трудовата кариера на младите работници и служители", пишат работодателските съюзи...".
  Ами вдигнете заплатите на младите работници в съответствие с приноса им.
  Или е по-лесно да се отрежат добавките за професионален опит, за да се върти всяко заплащане около минималната работна заплата.
  Между другото , от 2012 г. са отменени надбавките за трудов стаж. В момента се изплащат надбавки за професионален опит В ДАДЕНОТО ПРЕДПРИЯТИЕ, и то по преценка на работодателя. С други думи, понятието "прослужено време" отпадна.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Щом не им допада настоящото положение - да поискат референдум по въпроса.

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1455 Гневно

  Тогава яки глоби които търси работник до 30 години с над 10 години стаж по специалността.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 8. 8 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 562 Гневно

  Тези пaлячовци от работодателските организации ако имаха поне малко акъл щяха да спрат с тази изтъркана и безнадежна кауза, а щяха да припомнят на Борисов за извънредните, антикризисни и противозаконни мерки от 2009 год. , с които бяха задължени да плащат първите три дни болнични вместо НОИ. Ето тук биха могли да имат успех, ако го искат наистина, разбира се.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 9. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 866 Гневно

  Национално представителните работодателски организации настояват за частния сектор да бъдат отменени като незаконни надбавките към заплатата, които зависят единствено от прослужените години

  Въобще да обявят плащането на заплати за незаконно. Паница леща един път на ден и всяка трета неделя - почивен ден. Робовладелските организации съвсем се оляха.

 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Тази практика не е от вчера. Един пример:
  1912 година при създаването на Държавното музикално училище с указ на цар Фердинант се определя заплата от 3 600 лева на редовен учител, като на всеки пет прослужени години заплатата се повишава с 360 лв годишно! Лекторски час - 5 до 10 лв.
  Ето цените на някои продукти от същата година според Годишник на Българското царство:
  Свинско месо - 1кг- 1,12
  Мляко 1л. - 0,35
  Масло - 2,74
  Сирене - 1,20
  Кашкавал - 2,13
  Яйца - 100 бр -5,32
  Бял хляб - 1кг - 29ст
  Черен хляб - кг 0,24
  Вино - 1л - 0,83
  Бира - 1л - 0,60
  Кафе - 3,39лв

 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  По принцип съм против всякакви държавни регулации, но в България си трябва такава наредба, щото иначе никой няма да види повишение. Включително големи западни компании се научиха и не пипат заплатите на служителите си с години. Не че 0.6% е нешо кой-знае какво, но е по-добре от нищо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Нагъл, по-нагъл, най- нагъл, български ,,работодател! Тези само мислят, от къде , от кого и как да откраднат! След още няколко години, както е тръгнало тук ще останат само неграмотни мангали, тогава от къде ще намират подходящ по образование и квалификация персонал!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Предвидена е /надбавката/ в подзаконов нормативен акт. Нелепо е да се твърди, че е незаконна.
  Ако може и въобще да не плащат работодателите ще са най-доволни

 14. 14 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да го махат. Тогава всека година да я вдигат с инфлацията

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7445 Неутрално

  Да ги махнат, но да дадат нормални заплати, а не половината работещи да вземат минимални.

 16. 16 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 442 Неутрално

  По Бездарен от сегашния Олигархичен модел,е Комунистическият модел!При сегашният модел,ЕДИН,ЧОБАНИН,ДОБРЕ ПЛАТЕН,ЗАВРЪЩА СТАДОТО ,КОЕТО РАБОТИ ЗА МРЗ!ЧОБАНИНЪТ,НИКОГА НЯМА ДА КАЖЕ,НА ОЛИГАРХА,ЧЕ НЯМА ХОРА ЗА ТИЯ ПАРИ!ВЕДНАГА ,ЩЕ БЪДЕ СМЕНЕН И ГУБИ ПРИВИЛЕГИИ...!А ОЛИГАРХА , ПОЗИЦИЯТА ,НА ГЛАДНАТА КОКОШКА!ТИЯ НЕЩАСТНИЦИ ,НЕ ВИЖДАТ ЛИ,ЧЕ ,АКО МАХНАТ,ПРИВИЛЕГИИТЕ НА ДЕДЕНЦАТА....И ДЕДЕНЦАТА СИ БИЯТ КАМШИКА...,ПРОСТО ЩЕ ОСТАНАТ ,БЕЗ ХОРА!

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2692 Весело

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":

  "щото иначе никой няма да види повишение."
  То, ако всеки го повишаваха, фирмите трябваше да са с по стотици президенти.
  Отделно, че при повишение се определя нова, по-висока заплата, а не се акумулират процентите за трудов стаж.
  Но ако смятате, че е справедливо заплата да е по-висока с 2% заради три години майчинство/отпуск по болест или с 6% защото момчето е било десет години личен шофьор, а сега е зам. председетел (на партия) и шеф-депутатин, може. Само се питам защо не искате повече - поне 10% за всяка осчетоводена година трудов стаж, ако ще да е придобит на половин щат и с по три месеца отпуска годишно.
  Да не забравите и 35%-тната добавка за "доктор" (по копчетата на руската армия или по психическата подготовка на пожарникарите). Такива докторати са много ценни при разработката и производството на автомобили, топлообменници и на дограма.

  Апропо, как ще се брои трудовият стаж на адвокати, консултанти и други волни професии, когато кандидастват за върховна държавна служба (съдия, зам. министър, главен секретар, експерт в комисия по някакъв надзор), като нямат начислявания за прослужено време/трудов стаж?

 18. 18 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Бас държа, че дъртаците на снимката и днес продължават да получават надбавки за професионален опит, но иначе вият...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5309 Неутрално

  Ами незаконни са :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#17] от "wanderer":

  Приятелю, ти не си ли чувал, че заплата може да се вдига и без промяна на позицията? Примерно защото си поел нови задължения, или защото си вършиш работата по-добре от средното? Е масово в България това не се случва, поради което и работната сила масово е демотивирана, гледа да скатава и няма абсолютно никаква лоялност към работодателя си. Имам познат с добър частен бизнес, който ми мрънка как служителите му напускат за 100 лева разлика в заплащането. Как точно да му обясниш ако сам не може да се сети, че на 600 лева заплата, тия 100 са 15% отгоре? Иначе дава по 2000 лева за пури само на месец... Докато БГ-работодателите не се светнат, че хората не са им роби и трябва да си плащат, ще има нужда от такива мерки.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK