"Райънер" ограничава ръчния багаж (видео)

"Райънер" ограничава ръчния багаж (видео)

© Надежда Чипева, КапиталНай-големият нискобюджетен превозвач в Европа "Райънер" (Ryanair) ограничава ръчния багаж за пътниците си. Това се вижда от съобщение на компанията на корпоративния й сайт. Решението е мотивирано с това, че закъсненията на полети се случват основно заради това, че клиентите предпочитат да се качат с две чанти на борда вместо да чакат те да бъдат чекирани.


Новите изисквания ще важат от 1 ноември.


Те предвиждат да може да се чекира багаж до 20 вместо до 15 кг, както е в момента, като таксата за това се намалява от 35 на 25 евро/паунда за брой. Само пътниците, които са платили за приоритетно качване (Plus, Flexi Plus и Family Plus), ще могат да се качат на борда с две чанти. От превозвача уточняват, че тези мерки ще им струват пропуснати приходи от 50 млн. евро годишно. Останалите пътници ще могат да се качат само с една чанта на борда при това с малки размери - 35 см x 20 см x 20 см. По-голямата - 55cm x 40cm x 20cm, ще трябва да се чекира.
Приоритетното качване на борда струва на пътниците 5 евро/5 паунда като то се купува заедно с билета. Може да бъде добавено и по-късно - до 1 час преди пътуването, но вече срещу 6 евро/6 паунда.


Новата политика за багажа ще важи от 1 ноември, независимо дали билетът за пътуването е купен много по-рано.


Всичко за промените можете да четете на сайта на превозвача.


Важно уточнение е и, че чекираният багаж ще е по-ниската тарифа, ако бъде платен заедно с билета. Ако това се прави на по-късен етап, цената вече ще е 20 евро.


Мерките на превозвача са представени като намаление на таксите, но за една група пътници това не е така. Пътуващите само за уикенд с раница на гърба на практика вече няма да могат да го правят безплатно и ще се налага в най-добрия случай да платят за приоритетно качване на борда.


Ирландската компания стъпи активно на българския пазар точно преди година. Това доведе до поевтиняване на билетите и при други авиокомпании, главно при първия нискобюджетен превозвач от България - "Уизер". Наскоро унгарската компания направи стъпка и в това, че увеличи размера на агажа, който може да бъде качен на борда, който сега е с по-малки размери от ръчния, допустим от "Райънер".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK