Московски спешно ще проверява има ли технически проблеми в сигурността на летище "София"

Снимката е архивна.

© Красимир Юскеселиев

Снимката е архивна.Летище "София" отговаря на всички мерки за сигурност предвидени в националното и европейското законодателство, каза в рамките на парламентарния контрол министъра на транспорта Ивайло Московски. Изявлението му беше в отговор на въпрос на депутата Георги Свиленски за подготвеността на аеропорта да гарантира сигурността на всички, които ще преминат през него в рамките на предстоящото председателство на ЕС.


Ивайло Московски обаче беше изненадан от въпрос на Свиленски дали от 6-ти юни насам рентгеновата системата на Терминал 2 на летището не работи и се използва авариен рентген, с ограничени възможности. Министърът нямаше данни и за проблеми със системата за видеонаблюдение, чиито договор за поддръжка е изтекъл и постоянно има откази в работата й.


"Не съм информиран за технически съоръжения, които не са изправни. Ще проверя лично", заяви Московски.
Преди допълнителните въпроси, Ивайло Московски информира, че до средата на годината Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" е направила инспекции, при които са проверени персонала, начина за обработване и проверка на багажите, товарите и пощенските пратки. Имало е и скрити тестове в зоните, до които имат достъп посрещачи и изпращачи.


Московски посочи още, че през септември ще има събиране на Съвета по гражданско въздухоплаване, в което ще участват министрите на вътрешните работи и отбраната, и ръководителят на Държавна агенция "Национална сигурност", на което ще се обсъди въпросът със сигурността на летището. "Съветът ще анализира текущите мерки за сигурност и необходимостта за допълнителни мерки", допълн транспортният министър. Предстои и извънредна инспекция на ВИП-терминала на летище "София".

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  "........подготвеността на аеропорта да гарантира сигурността на всички, които ще приминат през него в рамките на предстоящото председателство на ЕС."

  Мисля че за всички и по всяко време, а не само за председателство на ЕС трябва да е изправно.

 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 3748 Любопитно

  По отношение на "сигурността" на Т2 бих искал да попитам: Кой идиот реши да сложи загражденията на паркинг нишите пред заминаващи? Каква е целта на тези заграждения? Такситата просто спират до тях и само стесняват лентите за движение!

 3. 3 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  Винаги съм се чудила защо майка ми, с изкуствена става, минава на летище София през вратите за безопасност без проблеми, а на летищата в Европа алармата се включва и се налага проверка с ръчен апарат.
  Имат ли детекторите възможнот за различна настройка и означава ли това, че проверките на нашето летище са с по-малка чувствителност?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 4. 4 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Той да вземе да провери дали не е нужно разширение или още едно летище, защото напоследък като ида там е страшна навалица. За терминал 2 говоря, последния път въртях по всички нива на паркинга 20 минути до като намеря място за 3 лв на час.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах