"Булгаргаз" предложи по-голямо поевтиняване на газа от 1 октомври

"Булгаргаз" предложи по-голямо поевтиняване на газа от 1 октомври

© Юлия ЛазароваДържавният доставчик "Булгараз" увеличи процента, с който предлага да поевтинее природният газ от 1 октомври. Компанията предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране синьото гориво да поевтинее със 7.29% през последното тримесечие.


В средата на август дружеството обяви, че ще предложи с 6% по-ниска цена.


Внесеното в деловодството на регулатора предложение предвижда газът да струва 343.22 лв. за 1000 куб. м (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).
При взимането на решението обаче комисията трябва да отчете друго обстоятелство, при което поевтиняването в крайна сметка няма да е с този процент.


Преди пет години започна процедурата, с която трябваше да се определи новият модел за изчисление на цените за пренос и достъп до газопреносната система. Тя обаче не е довършена и се очаква това да стане сега.


Новата тарифна система засяга начина на определяне на цените за достъп и пренос до газопреносната система на страната. В момента потребителите плащат 19.71 лв. за 1000 куб. метра на 100 км, като тази цена не е променяна от 2005 г. Новият модел предвижда да се въведат отделни тарифи за различните входно-изходни точки за внос и износ на газ спрямо периода на закупуване на капацитет – годишен или месечен. Наскоро енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че ефектът от това върху крайната цена на газа няма да надхвърля 2%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK