Граждани, партии и синдикати поискаха по-ниски данъци

Граждани, партии и синдикати поискаха по-ниски данъци

© Надежда Чипева, КапиталГраждански организации, синдикати и партии настояват за въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физическите лица поне до текущия размер на минималната работна заплата - 460 лева месечно, както и за въвеждане на намалени ставки на ДДС от 9 на сто (каквито са за туризма) за вода, основни и детски храни, базови медикаменти, учебници и книги. Това обявиха участници в гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци!", съобщи БТА.


Инициативата ще протече като национална подписка с искания за въвеждане на необлагаем минимум и гъвкав ДДС. Подписите ще бъдат внесени в Народното събрание успоредно с внасянето на бюджета за 2018 година.


Данъчната система в България днес е грубо изкривена, няма друга европейска страна, в която да няма отстъпки за хората с по-ниски доходи, заяви председателят на Сдружението "Солидарна България" и икономически съветник в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. Според нея и икономистът Димитър Събев у нас данъчното бреме пада върху плещите на скромните български семейства, докато компаниите и хората с най-големи възможности се възползват от многобройни писани и неписани вратички в данъчните закони.
Стават десет години откакто беше отменен необлагаемият минимум за хората, които получават минимална работна заплата (откакто е въведен плосък данък в България - бел. ред.), отбеляза Григорова и допълни, че за тези години вместо да настъпи благоденствие, данните на Евростат показват, че нарастват неравенствата, на първо място сме по дял на хората, които живеят в тежки материални лишения.


Изследвания показват, че разликата между доходите на най-бедните и най-богатите 10 на сто от българите е вече 13 пъти, докато в Европейския съюз е 8.5 пъти, а в съизмерими страни като Чехия, Словакия и Словения - под 6 пъти, пише в подписката на инициативата.


Всеки от нас, дори и да получава минимална работна заплата, плаща 10 процента данък върху доходите, а дори и безработните и хората на социални помощи плащат данък под формата на ДДС, когато купуват хляб, мляко и ежедневно необходимите стоки за оцеляване на техните семейства, отбеляза Ваня Григорова. Тя направи сметка, че това означава за домашния бюджет 40 лева на месец от всеки, който получава минимално възнаграждение или един хляб на ден.


Димитър Събев цитира данни, според които през 2015 година 50.3 на сто от данъчните приходи в България идват от данъци върху продукти, докато тяхното средно значение за Европейския съюз е 28 на сто. Това по думите на Събев означава, че българската хазна се пълни от данъчното облагане на хляба, на лекарствата, на горивата, на книгите. "За българската хазна няма значение дали купуваш яхта или учебник за детето: върху всичко се начислява 20 на сто данък. И това е само една от проявите на дълбоката данъчна несправедливост у нас", се заявява в подписката на инициативата.


В нея пише още, че за разлика от развитите западни демокрации, в България прогресивният данъчен модел е сменен с "плосък". Исканията на гражданската инициатива във финансово изражение са за между 1.2 и 1.4 милиарда лева, каза Димитър Събев. Към август 2017 години декларираният излишък по консолидираната фискална програма е 2.2 милиарда лева и България може да си позволи тези начални стъпки на данъчна рeформа, отбеляза икономистът. Според Събев парите, спестени на най-бедните, пак ще останат вътре в икономиката - ще бъде стимулирано потреблението.


Инициативата е подкрепена от: КТ "Подкрепа", "Българска антибедност мрежа", Сдружение "Солидарна България", "Колектив за обществени интервенции", "Автономен работнически синдикат", АБВ, "Движение 21", "Българската левица", "Зелена партия", списание "dВЕРСИЯ", аналитичен портал "Барикада" и електронното издание "dokumentalni. com".


Не известно защо БСП не е подкрепила инициативата, при положение че партията на няколко пъти в последните години призоваваше за премахване на плоския данък и връщането към прогресивно облагане.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Трябваше да напишете "Граждани, партии и синдикати СКОЧИХА за по-ниски данъци. Бомба, ексклузивно". Повече щеше да ви подхожда.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3184 Весело

  ... Не известно защо БСП не е подкрепила инициативата, при положение, че партията на няколко пъти в последните години призоваваше за премахване на плоския данък и връщането към прогресивно облагане ...

  И кой го е написал това?
  Афтуръ, Афтуръ!

  Че това ако не си орязване на системата на плоския данък и абсолютно ляво по същността си искане - какво искате да е?

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  "Граждански организации, синдикати и партии настояват за въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физическите лица поне до текущия размер на минималната работна заплата - 460 лева месечно, както и за въвеждане на намалени ставки на ДДС от 9 на сто (каквито са за туризма) за вода, основни и детски храни, базови медикаменти, учебници и книги."

  Социалистическите простотии край нямат. Диференциаран ставка за ДДС означава нови начини за крадене на милиарди от бюджета, а необлагаемия минимум дори не се нуждае от коментар. Соц медията дава трибуна на всички левичари по всичките земни кълбета.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3184 Весело

  Опс, и да довърша, че цъкна и се публикува по средата.

  Та затова БСП не е подкрепила - защото не е такава партия!

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3184 Весело

  ... Социалистическите простотии край нямат. Диференциаран ставка за ДДС означава нови начини за крадене на милиарди от бюджета...
  —цитат от коментар 3 на Jumbo Jet

  Ама то и в момента има диференцирана ставка по ДДС, ако не знаете.

 6. 6 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Нормални са исканията.Няма държава в ЕС , в която цигарите и алкохола да са с еднаква ставка с лекарствата.Другото е , че в нормалните държави , необлагаемия минимум расте(справка Великобритяния). Така , че подкрепям!!

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Бойко казА - ТЦ. Пари трЕбват за асфалт. Нали все за това го питате. Станишев е виновен.

 8. 8 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  нищо им няма на данъците.
  това са поредните симулативни мероприятия
  по поръчка на борисов за да се симулира социална динамика.
  аз искам да се качи прага по ддс на 200 хиляди.
  от не знам колко време не го правят. ама като опре до далавера
  за пеевски са за един ден готови **** и *********

 9. 9 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не.
  Пари няма.
  Всеки да си плаща процента.
  Да се обложат с данъци и тези, които досега бяха освободени.
  Да се издирят работещите в сивия сектор - и те да си платят десятъка.

 10. 10 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не.Пари няма.Всеки да си плаща процента.Да се обложат с данъци и тези, които досега бяха освободени.Да се издирят работещите в сивия сектор - и те да си платят десятъка.
  —цитат от коментар 9 на ruby: Религията-спасение за неспасяемите


  Половината българи оцеляват единствено благодарение на сивия сектор.

 11. 11 Профил на venziko
  venziko
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Трябва да се намалят данъците и да се подпомагат хората.трябва социална политика а не фойерверки https://www.youtube.com/watch?v=9rH5SAy8WAg

 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 896 Весело

  А какво да кажем за изпълнението на съюзническите ни задължения към НАТО?
  1.По НАТО СОФА (Status of Forces) ратифицирано от НС през 2004 г. съюзническите сили са освободени от данък и такси върху горивата и трябва да имат облекчения за останалите материални ресурси.
  2. ПО чл.372 от ЗДДС Българската армия плаща ДДС.
  3. По чл. 373 от ЗДДС съюзничеките сили не плащат ДДС.
  4. ПО решение на КС 2008г. съюзническите сили се разглеждат като български.
  А кажете какво е както трябва?

 13. 13 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Само да попитам, тези които сега взимат с 40 лв. повече от минималната заплата т.е. ги осигуряват на 510 лв. дали работодателите няма да започнат да ги осигуряват на минимална заплата ако се приеме тази промяна? За работника няма да има промяна в чистата сума която получава, докато работодателя ще си спести едни пари за осигуровки.

 14. 14 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 803 Любопитно

  Само да попитам, тези които сега взимат с 40 лв. повече от минималната заплата т.е. ги осигуряват на 510 лв. дали работодателите няма да започнат да ги осигуряват на минимална заплата ако се приеме тази промяна? За работника няма да има промяна в чистата сума която получава, докато работодателя ще си спести едни пари за осигуровки.

 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  справедливо ,в целият цивилизован свят има необлагаем минимум и прогресивно данъчно облагане ,в беден и корумпиран Мутристан обаче има само "плосък данък"

 16. 16 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Всеки иска нещо. Б.Б твърди, че събира повече пари в хазната, но социалните системи затъват, а перпективите на гражданите се волошават.
  По-бедни, по-нещастни години идват.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  За БСП няма какво да се говори, там герговци дават банкети и решават избори с паритеоткраднати от всички нас.
  Ако крадците с произход БКП/БСП/ДС не бяха ограбвали системно страната, досега щяхме да сме Швейцария на Балканите и нямаше никой да се занимава с подопобни простотии, за каквито става дума в статията.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Много хора се бъркат, че сегашното управление прилагало дясна политика.Това не е дясна политика, а либерална.Всъщност всички правителства от 2001г насам са либерални по същността си.10 процента данък печалба,10 процента плосък данък, липса на необлагаем минимум, липса на семейно подоходно облагане, ниски заплати-нищо дясно няма в тези мерки.Така се облагодетелства олигархията за сметка на мнозинството от хората.В резултат имаме най-големият демографски срив в света.

 19. 19 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 790 Неутрално

  "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци!", съобщи БТА.
  ---------------------------------------

  Всеки от нас, дори и да получава минимална работна заплата, плаща 10 процента данък върху доходите, а дори и безработните и хората на социални помощи плащат данък под формата на ДДС, когато купуват хляб, мляко и ежедневно необходимите стоки за оцеляване на техните семейства, отбеляза Ваня Григорова.
  ---------------------------------------

  Социализмът отново не схваща основните понятия като "равенство". Сигурно съм прост, но когато ВСЕКИ "плаща 10 процента данък върху доходите" къде е НЕРАВЕНСТОВОТО? Ако бъде въведен праг, то НЯКОИ ще плащат 0%, а ДРУГИ - 10% - ето тогава ще има неравенство.

  Същото и за стоките. 9% ДДС на ЕДНИ стоки и 20% - на ДРУГИ не ми звучи като "РАВЕНСТВО", без да съм фиолог или математик.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 20. 20 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Любопитно

  След 2020 еврофондовете ще намалеят и няма да са безвъзмездни - статия в Дойче Веле. Кой крал - крал, кой градил - градил.
  Европа се развива, ние изчезваме.
  Параклисчета правим.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8642 Неутрално

  Комунистите цял живот това втълпяват, равенство. Кадърен , некадърен, работлив, мързелив, всички да поличават по равно. И... убиха всичко.

 22. 22 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Как да е "РАВЕНСТВО", като и ти си се сложил да коментираш с "ХОРАТА"?!

 23. 23 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1554 Неутрално


  "Данъчната система в България днес е грубо изкривена, няма друга европейска страна, в която да няма отстъпки за хората с по-ниски доходи,"
  Няма такава държава, в която да се развива такъв примитивен капитализъм от домарксовата епоха. Да налагаш данъци на най-бедните, да товариш детските храни с 22% ДДС и да вземаш от капиталиста само 10% данък доход, си е чист абсурд. Отдавна се говори за подоходно облагане, но никоя партия не иска да го въведе, защото защитават само интересите на богатите, а не на народа. Това е страна за богаташи, в която бедните нямат място и те напуискат, гонени от несправедливото разпределение на благата. Ние имаме тук дефицит на справедливост, който гони хората далеч от тази страна.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  "За свободни данъци!" Това може да се разбира, всеки да плаща колкото пожелае :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аз се чудя как само за туризма ДДС-то е 9% а не 20% както за всичко останало? Може би защото почти всички олигарси и политици имат хотели? Само ще изброя някои христоматийни примери на прима виста на по-известни хотелиери: Милен Велчев.Каролев, на Гоце синчето, Петър Кънев,Гергов, Банев, Валентин Златев, Братя Диневи, Иван Костов, Маргините,Шиши , Радослав Радев, Луджев, Стефан Личев, Ветко ,Хасан Чърак ,Гранда във Варна все още е на семейство Илиеви, Мутрите по морето, Банско на Цеко Минев, Пампорово на Цеца Бориславова ... Списъкът може да се продължи без край. Явно тази индустрия е ппокровителствена от олигарсите и политиците им.
  Още повече, че унас над 60-70% от нощувките се плащат от чужденци и от фирмени командировки, които си приспадат ДДС-то като данъчен кредит. Освен това туристически услуги ползват предимно много богатите хора. И това ако не е лобистки текст от закон здраве му кажи!
  Няма ка хазната да се пълни от бедни хора, на бедняка и да му вземеш цървулите няма как да напълниш хазната. Няма как да имамме сносна държава с такава данъчна система типична за банановите републики, но и в банановите републики данък печалба повече от 10%.
  Когато пишман "бизнесмените" ревът, че нямаме добро образование, здавеопазване и системи на сигурност, да се сетят, че нашият републикански бюджет е 35.5% от официалния ни БВП при средно за ЕС от45%( с много по-малък дял на сивия секктор в другите европейски държави). С още десет милиярда лева отгоре към бюджета, ако не се краде, сигурно щяхме да имаме съвсем различна държава!

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK