Суверенният фонд на Норвегия достигна рекордните 1 трилион долара

Ерна Солберг спечели в понеделник втори мандат като премиер, като за консерваторите това се случва за пръв път от 1985г. насам.

© Norsk Telegrambyra As, Reuters

Ерна Солберг спечели в понеделник втори мандат като премиер, като за консерваторите това се случва за пръв път от 1985г. насам.Размерът на норвежкия суверенен фонд - най-големият в света, достигна във вторник за пръв път 1 трилион долара. Това стана само за няколко часа, а причината е, че възходът на глобалните фондови борси и поскъпващото евро увеличиха стойността на активите му. След това тя се върна на около 998 млрд. долара.


Създаден през 1998 г. за спестяване на част от приходите от петрол и газ, днес фондът се равнява на около 2.5 пъти годишния БВП на страната. Първоначалните прогнози бяха, че той ще достигне 1.3 пъти БВП на Норвегия някъде през 20-те години на ХХI век. Ръководството е поверено на отдел в централната банка и всички средства се влагат в задгранични акции, облигации и имоти в 77 държави. Почти две трети в момента са вложени в дялово участие - около 9000 компании, през които фондът контролира над 1.3% от всички глобални листвани акции. За сравнение - норвежците са 5.3 милиона (0.1% от населението на света) и във вторник на всеки един от тях се падаха по 190 000 долара от фонда.


Съгласно неотдавна ревизираните правила правителството може да използва в страната не повече от 3% от стойността на фонда, което в момента се равнява на 235 млрд. норвежки крони (малко над 25 млрд. евро). В бюджета за 2017г. са предвидени 221 млрд. крони (23.6 млрд. евро), или 2.8% от стойността на фонда.
Централната банка е притеснена


Подобни суми, които са на разположение за публични разходи, притесняват централната банка. През февруари управителят предупреди, че така Норвегия става прекалено зависима от несигурен източник на приходи. "Независимо кой ще бъде на власт, предизвикателството ще бъде да използваме по-малко петролни приходи", каза Урик Брус, старши анализатор в Nordea Markets.


Два основни въпроса подлежат на промяна. Първият е пълното отделяне на ръководството на фонда от централната банка. Вторият е дали да се позволи инвестиране в нови категории активи, включително нелиствани акции и частни инфраструктурни проекти. "Ясната позиция на банката е, че ще получим по-голяма възвращаемост и по-нисък риск, ако инвестираме в инфраструктура", каза през юли пред Reuters главният изпълнителен директор на фонда Ингве Слингстад.


През последните месеци се спори за това дали да се инвестира в летища, магистрали, мостове и ветропаркове. Финансовият министър Сив Йенсен от популистката Партия на прогреса два пъти отказа да внесе въпроса за обсъждане в парламента, позовавайки се на политически рискове. Това едва ли ще се промени и при новото правителство.


Още един мандат за Ерна Солберг


Норвежкият премиер Ерна Солберг и нейната дясноцентристка коалиция обявиха във вторник победата си в състоялите се ден по-рано парламентарни избори и казаха, че успехът им е резултат от работата им като сплотен екип, предаде ДПА.


"Получихме подкрепа за още четири години, защото свършихме това, което обещахме", каза Солберг в Осло, благодарейки на членовете на своята Консервативна партия и на гласоподавателите. Тя благодари и на по-малкия си коалиционен партньор в управлението - дясната популистка Партия на прогреса, както и на двете малки центристки партии, които подкрепят дясноцентристкото правителство.


Четирите партии получават по неокончателни резултати 89 места, което е по-малко от 96-те, които имаха в отиващия си 169-местен парламент. Преизбирането на Солберг ще е първото на премиер от Консервативната партия от 1985 г. и говори за популярността на премиера, наричана "норвежката Ангела Меркел".

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  А у нас ГЕРБ успешно декапитализира и усвои Сребърния фонд !!!
  БЕЗНАКАЗАНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Преди да открият нефт и газ бяха гладни като въшки. Чест им прави, че разумно използват, това което природата им е дала.

 3. 3 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 777 Весело

  Смешници. Да знаят суверенният фонд на Путин колко е достигнал!

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  ами той и един друг "фонд" постави световен рекорд от 20.16 трлн ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Смешници. Да знаят суверенният фонд на Путин колко е достигнал!
  —цитат от коментар 3 на SCROTUS


  Абе къде те хапи тебе кучето, че все Путин ти е в устата?

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  Пример за една разумна държава...построила справедливоста и издигнала редът в култ.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Смешници. Да знаят суверенният фонд на Путин колко е достигнал!
  —цитат от коментар 3 на SCROTUS

  Не повече от суверенния фонд на частния Федерален резерв.
  Тия па в Норвегия, смешници, излагат се, инвестират, смятат печалба.
  Я да видят и да вземат пример от САЩ, с дълг над 12 трилиона и въобще не се притесняват, а и за какво. Те печатат доларите на воля, както им хареса, за какво им е да затягат коланите. Това упражнение е оставено на балъци като нас в Бг-то и другите неоколониални територии.

 8. 8 Профил на lala land
  lala land
  Рейтинг: 233 Любопитно

  А руснаците вече си го изхарчиха тяхния сребърен фонд.

  нека да е весело!
 9. 9 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Преди да открият нефт и газ бяха гладни като въшки. Чест им прави, че разумно използват, това което природата им е дала.
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt


  Глупости, трябваше като руснаците - да скрият парите в офшорни сметки на името на виолончелисти и други преАтели на Вожда, така никой нямаше да знае колко са всъщност и да мрънка за тях, докато пие боярищник

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Гневно

  До коментар [#2] от "von_seeckt":
  "Преди да открият нефт и газ бяха гладни като въшки."

  Една е да лъжеш без да знаеш, че лъжеш, друго е да лъжеш в очите.
  Кое от двете е? Нямал ли си информация за Норвегия от преди 1988 година, защото такава имаше дори тогава в открити източници

  подпис
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Гневно

  Една стратегическа дилема стои пред всички петролни държави.
  Дали да изразходват запасите набързо преди напредъкът в технологиите да обезцени тези запаси или да правят обратното - да пестят.
  Всички ние хвърляме смело идеи във форума, но ако човек трябва да вземе отговорно решение е друго.
  Сега за норвежците знам само, че при извличане на петрола от едно находище те успяват да извлекат най-голям процент от залежите. Това ясно показва, че са високотехнологична нация

  подпис
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3132 Любопитно

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  Преди да открият нефт и газ бяха гладни като въшки. Чест им прави, че разумно използват, това което природата им е дала.
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt


  Радвате се за Норвегия или съжалявате за Русия?

 13. 13 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":"Преди да открият нефт и газ бяха гладни като въшки."Една е да лъжеш без да знаеш, че лъжеш, друго е да лъжеш в очите.Кое от двете е? Нямал ли си информация за Норвегия от преди 1988 година, защото такава имаше дори тогава в открити източници
  —цитат от коментар 10 на Иван К


  Я ни осветли, каква е истината?

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  За да избегна споменаване по държави цитирам по памет., В изчерпаните находища в Норвегия остават двойно по-малко неизвлечен петрол в сравнение с други страни.

  подпис
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#13] от "von_seeckt":
  "Я ни осветли, каква е истината?"

  Норвегия никога не е била изостанала в сравнение с другите от Западна Европа. По-малка и по-непопулярна е с малка армия да, но по-бедна никога.

  подпис
 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Норвегия е била и сега е много сходна с Дания като манталитет и стандарт на живот измерен през погледа на туриста. За нас е доста скъпо

  подпис
 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Това е естествен процес в държава,в която нямат крадливи политици и разполага с богати природни ресурси.Тукашната политическа клика и близките им олигарси щяха да заграбят огромният дял от приходите от нефт и газ,а за народа да останат огризките.

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Весело

  Преди да открият нефт и газ бяха гладни като въшки. Чест им прави, че разумно използват, това което природата им е дала.
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt
  Къде забрави съветските въшки.Съветската въшка е най гладната въшка.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#17] от "mushashi":

  и ние имаме ресурси но много ни калпави политиците и особени ГЕРБ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А у нас ГЕРБ успешно декапитализира и усвои Сребърния фонд !!!БЕЗНАКАЗАНО !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Червен лъжец!!!

 22. 22 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1527 Любопитно

  А, значи могат да си вземат 5 млн. гоблини за отхранване!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К":

  Една стратегическа дилема стои пред всички петролни държави.Дали да изразходват запасите набързо преди напредъкът в технологиите да обезцени тези запаси или да правят обратното - да пестят.
  —цитат от коментар 11 на Иван К


  Звучи логично, но се страхувам, че не важи за всички страни - производителки на петрол. Дали да разходват запасите или да пестят могат да избират само високоразвитите страни - като Норвегия и САЩ. Страните от "третия свят" - Саудитска Арабия, Русия, Венецуела, Нигерия нямат никакъв избор - или помпат или умират от глад.

 24. 24 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Новите технологии не биха могли генерално да направят петрола излишен или много обезценен, т.е. да поставят такива финансово екзистенциални проблеми пред петролните държави, които да се чудят дали бързо да изхарчат резервите си при по-високи цени или да инвестират бавно и разумно приходите си. И, тези държави много добре знаят това на база на стратегически анализ на потреблението.
  Само да припомня, че петрола не отива само за бензин и нафта за автомобили.
  Без петрол и то в огромни количества биха били невъзможни авиотранспорта, корабния транспорт, химическата индустрия с петролни деривати, космическата индустрия. При това, без да се отчита, че залежите са константа, а броя на населението и потреблението е възходяща крива. Така че, не плачете на чужди гробища, па дори били те и руски.

 25. 25 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 935 Весело

  До коментар [#21] от "Jumbo Jet":

  Как го разкри!!!!! Това не е истина само ти в този форум мислиш така за най- обективния и безпристрастен колега.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#21] от "Jumbo Jet":

  Защо ? НАКАЗАХА ЛИ ГИ ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#6] от "Messerschmitt":

  И да добавя, това е настоящата държава с най-щастливо население в света. А, защо мнозинството са норвежци са щастливи може да се види тук:

  http://www.dw.com/en/norways-tips-for-achieving-happiness/a-38869344

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#16] от "Иван К":

  Наистина доста... и няма как да бъде иначе имайки предвид, че Норвегия и Швейцария са двете най-скъпи държави в Европа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Егати балъците.
  Вместо да ги окрадат тия пари, те - суверенен фонд.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  "Норвегия става прекалено зависима от несигурен източник на приходи. "Независимо кой ще бъде на власт, предизвикателството ще бъде да използваме по-малко петролни приходи", каза Урик Брус, старши анализатор в Nordea Market..."

  Нема са пуашите. Руснаците нямат този проблем, защото парите от петрола са в панамски сметки, калъфи от виолончела и "недвижимость" - възможно по-далеч от Росссия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Забелязвам следното-колкото една новина е по -позитивна ,толкова по я наскачат комунетата..

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#29] от "simval":

  "Вместо да ги окрадат тия пари, те - суверенен фонд."

  Ако си направят един референдум като Кримския, ще се намери кой да им ги окраде. 😉

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Един и същ петрол но различни хора-за норвежците едно за руснаците друго...
  Саудитци, катарци и т.н. - излиза че само братята руснаци не знаят какво да правят с природните богатства.

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#33] от "lynyrds":

  В Норвегия няма официална минимална заплата, но работещите в Макдоналдс (считани за най-ниско платени в цивилизования свят) взимат между $16 и $24 НА ЧАС - т.е. за 5 часа един норвежки обръщач на бъргери взима колкото един бачкатор на минимална заплата в Русия ЗА МЕСЕЦ!

  За какво говорим изобщо?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#33] от "lynyrds":


  ... - излиза че само братята руснаци не знаят какво да правят с природните богатства.
  —цитат от коментар 33 на lynyrds


  Как да не знаят, бе приятелю, много добре знаят.
  Профукаха ги.
  Профукаха ги за фукня и железа.
  Олимпиада, световни, мостове за никъде, стадиони от злато, военни "упражнения" при съседите и в Сирия, Армати, Фък Па и пр.
  И ги окрадоха.
  Най-паче.
  Кой колкот можа да цапардоше.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Весело

  т.е. за 5 часа един норвежки обръщач на бъргери взима колкото един бачкатор на минимална заплата в Русия ЗА МЕСЕЦ!!
  —цитат от коментар 34 на Norman Granz


  В момента, руската минимална заплата съставлява ЕДВА

  70 % от екзистенц минимума за оцеляване в Русия.

  70 % от ПРОЖИТОЧНИЯ МИНИМУМ, преведено на Църковно-Съветски

  Блазя им на руснаците !!!!

  ОТЖИВЯХА СИ ПРИ "РОЛДУГИН"

  Ами ако НЕФТЪТ беше като при ГОРБАЧОВ и ЕЛЦИН

  10 долара за барел ?!?!?!?!?!?!?!

 37. 37 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  руснаците все още са гладни като въшки и пият бояришник а нефта е на свършване :)

  Birds of a feather flock together.
 38. 38 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Един и същ петрол но различни хора-за норвежците едно за руснаците друго...Саудитци, катарци и т.н. - излиза че само братята руснаци не знаят какво да правят с природните богатства.
  —цитат от коментар 33 на lynyrds


  КОлко са норвежците, катарците и колко са руснаците?

 39. 39 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#5] от "von_seeckt":

  но ти си на място да го защитиш :)

  Birds of a feather flock together.
 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Норвегия и досега се ограничаваше да харчи от фонда. Сега още повече ще го прави...
  Започнаха от 5%...
  Стигнаха до 2.8%, след 5 години ще бъде 1.5 и вероятно това не е краят...
  Иначе има смисъл да инвестират в инфраструктура. Швеция е по-добре като релсови пътища...
  Но Норвегия до 1920 година е била или в кралство Швеция или в кралство Дания :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Колко ли е този фонд в Русия.

 42. 42 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3319 Весело

  Абе къде те хапи тебе кучето, че все Путин ти е в устата?
  —цитат от коментар 5 на von_seeckt


  Много просто ушанка, има държави градини и държави кочини. И вие, червените мухи всячески избягвате кочините по които иначе се подпикавате и се опитвате да наплюете държавите градини.

  Нали мАмашката ти беше с цялата менделеева таблица в Сибир? Къде и е пенсионният фонд? Да не би да е в офшорните сметки на приятелите на плешивият ти вожд и учител в Кремъл?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 43. 43 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 836 Неутрално

  [quote#36:"Hawaii"][/quote]

  9 долара за барел при Горбачов подписаха смъртната присъда на СССР. Това обаче са 35 долара днешни. При прогнози до няколко години петрола да слезе на 25 долара и никога повече да не се възстанови, мисля е ясно какво става с СССР2. Ако доживее дотогава.

 44. 44 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 627 Неутрално

  я, чакай малко, в Норвегия нямаше ли социализъм? да не би петрола да е държавен монопол?

 45. 45 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иво":

  Забравяш Сингапур, където дори за норвежците и швейцарците е скъпо.

 46. 46 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Любопитно

  А можете ли да си представите ако арабските шейхове бяха направили подобни фондове, вместо еднолично да харчат милиардите от петрол за излишен лукс, по колко щеше да се пада там на всеки човек...

 47. 47 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#46] от "cristo_n":

  Имат, всички имат. Особено ОАЕ и Кувейт от инвестициите си получават повече, отколкото от петролеца. Че харчат много за лустро, ясно, но не са чак толкова тъпи. Отделен е въпросът, колко от тези пари отиват за гадостите на "джихада".

 48. 48 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 623 Разстроено

  норвежката майка свиня..

  Марс е изконна Американска територия!
 49. 49 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 777 Весело

  Абе къде те хапи тебе кучето
  —цитат от коментар 5 на von_seeckt


  За първи път чувам някой да говори на мьеку пишейки.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 50. 50 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#45] от "8th_ball":

  Забравяш Хонг Конг, където лицензът на едно такси е 1млн УСД

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Момчил Костов
  Момчил Костов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ау, тия нямат ли си евросъюз, да им каже как да си управляват фонда, че трябва да приемат еврото и също, че трябва да са солидарни с настаняването на бежанци?

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 54. 54 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Преди да открият нефт и газ бяха гладни като въшки. Чест им прави, че разумно използват, това което природата им е дала.
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt


  Явно си нямаш представа за структурата на икономиката на Норвегия преди нефтения бум. Не дрънкай глупости. погледни статистики от преди нефта и газа (да речем от края на 60 те години и ще видиш с кои страни са били в една категория по доходи на глава от населението. Простотията и невежеството си ходят открай време по нашенско.

 55. 55 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#50] от "irc84":

  не зная как е в Хонконг, но в Сингапур можеш да го умножиш по 2,5 ;) Грешката е моя, колегата беше писал за Европа, пък аз отговорих недопрочел, за което си посипвам главата с въшки... Може да има и по-скъпи места, включително в Европа, ама това така или иначе е извън темата.

 56. 56 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2171 Весело

  [quote#7:"oliverstone"][/quote]

  Държавите със суверенни валути нямат никакво притеснение защотот никога не могат да фалират. Може да се появи галопираща инфлация но никога фалит. А тези със валутен борд ис Евро вместо собствена валута че го духат.
  http://bit.ly/2y3C4lL

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 57. 57 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Весело

  [quote#7:"oliverstone"]
  —цитат от коментар 56 на zuk_trombon
  Държавите със суверенни валути нямат никакво притеснение защотот никога не могат да фалират. Може да се появи галопираща инфлация но никога фалит. А тези със валутен борд ис Евро вместо собствена валута че го духат.http://bit.ly/2y3C4lL [/quote]

  Бравос !!!!

  ОБРЪЩАЙ ТОГАВА ВСИЧКО В СЕВЕРОКОРЕЙСКИ ВОНОВЕ

  От тях по-суверенна валЮта по света няма

  Нас ни остави да се мъчим с валутно-бордовските ЛЕВОВЕ

  Откъде ви намират такива ИКОМУНИСТИ, бре ?!?!?!

  Ха-хааааааааа

 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  До коментар [#5] от "von_seeckt":

  Хапе, не хапи. Това, че ти мякаш на провинциален диалект, не значи, че на български е така.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 59. 59 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#47] от "8th_ball":

  Само че инвестиционните фондове на арабските шейхове са си техни, а не публични.

 60. 60 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2171 Весело

  [quote#57:"Hawaii"][/quote]

  Държави със суверенни валути са САЩ Великобритания, Турция и други комунисте мой. Откъде ви намират такива тъпигьози бе

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 61. 61 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Весело

  Мммм, да питат Пути и компания. Средния руснак финансово отдавна е напълно независим от това колко газ и петрол се произвеждат и изнасят и бюджетът му не се влияе от пазарните вълнения.. за препарат за баня стига.

  Руснаците инвестират природните богатства в Сирия, в Донецк, в българските комунисти, френската ривиера и немската автоиндустрия. Каква възвращаемост имат тези инвестиции не съм много сигурен...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK